Dimarts 1
La UNESCO declara les Falles dels Pirineus patrimoni cultural immaterial de la humanitat
En l'assemblea anual celebrada a Namíbia, la UNESCO aprova que s'incloguin les falles dels Pirineus com a nou patrimoni immaterial de la humanitat, al costat d'altres propostes. Tot i que la candidatura va ser presentada per Andorra, comprèn també les festes celebrades en pobles de Catalunya i Aragó, a l'Estat espanyol, i de la Catalunya del Nord i Occitània, a l'Estat francès. En total, són una setantena els municipis inclosos en la declaració que celebren aquesta tradició.
Dimecres 2
Matança en un centre per a discapacitats dels Estats Units
Moren 14 persones i 21 resulten ferides en l'atac perpetrat amb armes de foc en un centre de discapacitats de San Bernardino (Califòrnia) durant una festa. Els autors, un matrimoni, són abatuts per la policia quan intenten fugir de l'escena del crim. El marit, ciutadà nord-americà i empleat del centre, va conèixer per internet la seva dona, i va viatjar a l'Aràbia Saudita, on es va casar. Ambdós, convertits a l'islam radical, haurien planejat i comès l'atemptat, tot i que sembla que l'objectiu elegit podria tenir a veure amb suposats greuges laborals del marit. L'atemptat encén de nou la polèmica sobre la venda d'armes de foc i el terrorisme als Estats Units.
Dijous 3
Dinamarca rebutja transferir competències a la Unió Europea
Els ciutadans danesos responen majoritàriament (53%) amb una negativa en el referèndum sobre la cessió de normatives a la UE en immigració, trànsit fronterer i seguretat. El resultat situa el país gairebé fora de la legislació criminal i de la cooperació policial europea (Europol). El Govern conservador de Lars Løkke Rasmussen va fer campanya a favor del sí, mentre que el Partit Popular Danès, antiimmigració, va defensar el no.
El BCE allarga el programa d'estímuls
Per tal de situar la inflació en el 2%, el Banc Central Europeu (BCE) posposa, almenys fins al març del 2017, el programa de compra de deute públic, i revisa així la data límit anterior (setembre del 2016). Bé que els actius que comprarà el BCE també podran ser bons emesos per ajuntaments i regions, Catalunya no hi podrà tenir accés perquè es finança a través del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) del Govern espanyol. A més, el BCE anuncia el manteniment dels tipus i la baixada de la taxa de dipòsit del 0,2% al 0,3%, cosa que vol dir que els bancs hauran de pagar més per dipositar diners al BCE.
L'Agència Espacial Europea posa en òrbita el LISAPathfinder
L'Agència Espacial Europea (ESA) enlaira des de la seva base de Kourou (Guaiana Francesa) el satèl·lit LISAPathfinder. La missió d'aquest giny és fer proves sobre els sistemes que en una missió ulterior (eLISA) han d'identificar a l'espai les ones gravitatòries, un tipus d'ona predita el 1916 per Albert Einstein i que encara no s'ha detectat.
Enciclopèdia Catalana celebraels cinquanta anys

Enciclopèdia Catalana celebra el seu cinquantè aniversari amb un acte al Palau de la MúsicaCatalana, protagonitzat per l’espectacle Llum de paraula
© Enciclopèdia Catalana SLU
Un acte al Palau de la Música Catalana culmina el cinquantè aniversari de l'inici de la Gran Enciclopèdia Catalana (1965), eina fonamental per a la recuperació de la cultura i la llengua catalanes després de la Guerra Civil, que donà lloc a l'empresa del mateix nom. L'acte, al qual assisteixen el president de la Generalitat en funcions i altres personalitats de la política i la cultura catalana, s'inicia amb una presentació del periodista Antoni Bassas i els parlaments de Jordi Porta, president de la Fundació Enciclopèdia Catalana, i Ramon Folch, adjunt de direcció de l'àrea de ciències en la primera edició de la Gran Enciclopèdia Catalana. A continuació té lloc l'espectacle Llum de paraula, en el qual es combinen música, dansa i recitació de fragments d'alguns dels poetes catalans més destacats.
Detenció de quatre militars pel robatori d'estelades
Els Mossos d'Esquadra detenen quatre militars de la base de Sant Climent Sescebes pel robatori d'una estelada a la rambla de Figueres. Dins del cotxe en què viatgen hi ha la bandera presumptament sostreta. Aquesta és la tercera denúncia el 2015 de l'Ajuntament de Figueres contra els militars per fets semblants.
Divendres 4
El Govern rus aprova una llei contra les sentències del Tribunal d'Estrasburg
La Duma, la cambra baixa del Parlament rus, aprova una llei per la qual faculta els seus òrgans jurídics per declarar nul·les les sentències del Tribunal Europeu dels Drets Humans. L'aprovació coincideix amb la sentència d'aquest tribunal, segons la qual les escoltes telefòniques dels serveis secrets russos violen el dret a la privacitat dels ciutadans.
El Bundestag aprova la intervenció alemanya en el conflicte de Síria
Per 446 vots a favor i 146 en contra el Bundestag (cambra baixa del Parlament alemany) aprova enviar una missió de suport contra l'Estat Islàmic (EI) a Síria i el Mediterrani oriental. La mesura és una resposta a la crida del 16 de novembre del president francès, François Hollande, a derrotar l'Estat Islàmic després dels atemptats de París. El 3 de desembre s'inicien els bombardejos britànics sobre posicions de l'EI a Síria, aprovats el dia 2 a la Cambra dels Comuns per 397 vots a favor i 223 en contra.
Dissabte 5
El Parlament grec aprova noves retallades i pujades d'impostos
Per 153 vots a favor i 145 en contra el Parlament grec aprova els pressupostos per al 2016 del Govern de Syriza, encapçalat per Alexis Tsipras. Aquests pressupostos compleixen les condicions exigides pels creditors internacionals com a condició per al tercer rescat i contemplen retallades importants en defensa i pensions, i fortes pujades d'impostos. El dia abans, la Comissió Europea anuncia la injecció de 2.700 milions d'euros al Banc Nacional, una de les primeres entitats del país hel·lè.
Localitzat el galió San José
El president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, anuncia el descobriment en aigües costaneres del país de les restes del galió espanyol San José, que va ser enfonsat el 7 de juny de 1708 per un vaixell pirata anglès quan sortia de Cartagena de Indias carregat de pedres precioses, or i plata. Coincidint amb la troballa, entra en vigor a Colòmbia una nova llei per explotar comercialment les restes arqueològiques, segons la qual es poden posar a la venda una bona part dels tresors que es trobin. Aquesta llei és molt criticada pels arqueòlegs de tot el món i també per la UNESCO.
Diumenge 6
Eleccions parlamentàries a Veneçuela
L'oposició de Veneçuela aconsegueix el triomf més clar en unes eleccions legislatives des del 1999. El Partido Socialista Unido de Venezuela (PSUV) del president Nicolás Maduro perd per primer cop el control del Congrés, mentre que la coalició opositora Mesa de la Unidad Democrática, que té com a líder Henrique Capriles, aconsegueix dos terços dels escons (99 sobre 167).
Dilluns 7
Pequín, en alerta màxima per contaminació de l'aire
El Govern xinès declara l'alerta de grau màxim per pol·lució de l'aire, la primera que s'ha emès mai. La densitat de les partícules contaminants supera més de deu vegades el llindar màxim de seguretat establert per l'Organització Mundial de la Salut. Durant quatre dies es restringeix l'ús dels vehicles de motor i algunes fàbriques interrompen l'activitat. El dia 18 s'emet una segona alerta roja que s'aplica a la capital, Pequín, i en una àrea que s'estén des de Xi'an (centre de la Xina) fins a Harbin (nord-est). Els nivells d'aquesta segona alerta són encara més elevats.
Entra en vigor la nova llei d'enjudiciament criminal
Entra en vigor la nova llei d'enjudiciament criminal a l'Estat espanyol, que substitueix el terme imputat pel d'investigat, instaura l'espionatge electrònic regulat i limita la durada de la instrucció de les causes en mig any per a les més senzilles i en any i mig per a les més complexes.
Dimarts 8
Inauguració del Jubileu de la Misericòrdia
El papa Francesc inaugura al Vaticà el Jubileu Extraordinari de la Misericòrdia. Els 349 dies entre la festa de la Immaculada Concepció del 2015 fins a la solemnitat de Crist Rei del 2016 són dedicats a la pregària, la penitència i la remissió dels pecats. És el 27è jubileu de la història i és qualificat d'"extraordinari" perquè per norma se celebra cada vint-i-cinc anys, i el darrer va ser el 2000, durant el pontificat de Joan Pau II.
Dimecres 9
Pacte anticorrupció al Parlament de Catalunya
Coincidint amb el Dia Mundial contra la Corrupció decretat per l'ONU, tots els partits amb representació al Parlament de Catalunya, menys el PP, signen un pacte anticorrupció impulsat pel Parlament Ciutadà, organització que agrupa entitats i activistes. Al pacte s'afegeixen la Taula del Tercer Sector, l'ANC, Òmnium Cultural, la FAPAC, associacions de veïns i altres entitats. El pacte comprèn mesures contra el finançament opac dels partits i l'impuls a la transparència en les administracions.
Dijous 10
Cerimònia de lliurament dels premis Nobel
Al Konserthus d'Estocolm té lloc la cerimònia de lliurament dels premis Nobel. Els premiats del 2015 són Takaaki Kajita i Arthur B. McDonald (física), Tomas Lindahl, Paul Modrich i Aziz Sancar (química), William C. Campbell, Satoshi Ōmura i Tu Youyou (medicina), Svetlana Aleksiévitx (literatura) i Angus Deaton (economia). Al mateix temps, a l'Ajuntament d'Oslo té lloc la concessió del premi Nobel de la pau, que enguany és atorgat al Quartet de Diàleg Nacional de Tunísia.
Divendres 11
El president de Gàmbia declara la república islàmica
El president Yahya Jammeh declara Gàmbia república islàmica. Jammeh, president del país des de fa vint-i-un anys, justifica la mesura per trencar amb el passat colonial. El 2013 va retirar Gàmbia del Commonwealth, que va qualificar d'"organització neocolonial", i el 2014 la Unió Europea va suspendre les ajudes en resposta a les violacions dels drets humans del règim.
La UNESCO reconeix Barcelona com a Ciutat Literària
La UNESCO inclou oficialment Barcelona en la Xarxa de Ciutats Creatives com a Ciutat Literària. La designació implica que la ciutat pot posar en marxa projectes i programes de literatura amb el suport de la UNESCO, que reconeix el valor de la ciutat com a estímul de la creació i la indústria literàries.
Dissabte 12
Dos morts en un atac a l'ambaixada espanyola a Kàbul
Dos policies espanyols moren en un atemptat a l'ambaixada espanyola a Kàbul perpetrat pels talibans. Dos dies després, arran d'una sèrie de controvèrsies, un portaveu d'aquest grup aclareix que l'objectiu de l'atac no era l'ambaixada sinó una residència contigua on, suposadament, s'hi reunien espies nord-americans i britànics.
Acaba la cimera sobre el canvi climàtic

L’exvicepresident dels Estats Units, Al Gore, en la cerimònia de cloenda de la Conferència sobre el Canvi Climàtic a París (COP21)
© UN Photo/ Mark Garten
Del 30 de novembre al 12 de desembre té lloc a París la 21a Conferència Internacional sobre el Canvi Climàtic (COP21), que actualitza el Protocol de Kyoto (1997) de restricció d'emissions de gasos contra l'escalfament global. Oficialment, la clausura és el dia 11, però les negociacions per a tancar l'acord s'allarguen un dia més. En essència, l'acord estableix un compromís per a aconseguir que l'augment de la temperatura global no arribi als 2 °C. L'estat dels avenços cap a aquest objectiu se sotmetrà a examen cada cinc anys i fins el 2020 els estats en via de desenvolupament rebran anualment 100.000 milions de dòlars per a finançar les mesures. Tot i que les sancions per l'incompliment són gairebé inexistents, els governs i les Nacions Unides coincideixen a felicitar-se perquè és el primer cop en la història de cimeres sobre el clima que l'acord és subscrit per tots els participants (195) sense excepció.
Se celebra la Nit de Santa Llúcia
Tortosa acull la 65a edició de la Nit de Santa Llúcia, que se celebra al recinte firal de la ciutat. L'escriptor terrassenc Pep Puig guanya el premi Sant Jordi de novel·la amb La vida sense la Sara Amat. Víctor Obiols s'emporta el Carles Riba de poesia per Dret al miracle i Empar Moliner guanya el Mercè Rodoreda de contes i narracions per Tot això ho faig perquè tinc molta por. El Josep Maria Folch i Torres de novel·la per a nois i noies l'obté Francesc Puigpelat per La nena que es va convertir en mòbil, i el Joaquim Ruyra de narrativa juvenil és per a Santi Baró per L'efecte Calders, mentre que el Frederic Roda de textos teatrals s'atorga ex aequo a David Plana per Els encantats i a Josep Maria Miró per La travessia. El premi internacional Joan B. Cendrós el rep el periodista alemany del Süddeutsche Zeitung Alex Rühle pel reportatge Roses, llibres i guerrers i el premi Òmnium Cultural de Comunicació reconeix el programa de divulgació científica Quèquicom del Canal 33, dirigit per Jaume Vilalta.
Diumenge 13
Segona volta de les eleccions regionals franceses
El Front Nacional (FN) de Marine Le Pen no aconsegueix controlar cap cambra regional en la segona volta de les eleccions regionals. La primera volta, celebrada el 6 de desembre, va mostrar un clar predomini de l'FN, que es va situar en el primer lloc en 6 de les 13 regions i va obtenir el 27% dels vots, per davant de socialistes i republicans. En la segona volta, republicans i socialistes pugen al 40% i al 29%, respectivament, cosa que barra a la ultradreta qualsevol consell regional. A la Catalunya del Nord l'FN és la formació més votada (44%) per davant de les llistes de les esquerres (37%), la Unió dels Republicans i el MoDem (19%), però no pot arribar a controlar el Consell, ja que aquest és el primer cop que es vota seguint la nova divisió territorial, que fusiona les regions del Llenguadoc-Rosselló i del Migdia-Pirineus. A Còrsega l'elecció porta per primer cop els nacionalistes al govern de l'illa amb el 35% dels vots.
Eleccions locals a Andorra
Demòcrates per Andorra, el partit del Govern, és el partit més votat en les eleccions comunals, i guanya a les set parròquies del Principat tret de la Maçana, on s'imposen els liberals. La participació és del 60,8%.
Dilluns 14
Amazon obté l'adjudicació dels terrenys del Prat
L'INCASÒL, l'agència del sòl de la Generalitat de Catalunya, adjudica en concurs a l'empresa Amazon, líder mundial del comerç electrònic, uns terrenys de 150.000 m² de superfície al polígon Mas Blau II del Prat del Llobregat per a construir-hi el centre logístic del sud d'Europa. L'operació ha de rebre el vistiplau definitiu de la companyia en el termini d'un mes.
Acaba la Marató contra la diabetis i l'obesitat
A la 1.10 h els presentadors Toni Cruanyes i Ana Boadas clouen la Marató de TV3 i Catalunya Ràdio contra la diabetis i l'obesitat, que en el moment del tancament recapta 7.015.367 euros. En aquestes dues emissores té una durada de més de 15 hores d'entrevistes, espais de divulgació i espectacles, i a Catalunya es fan més de 2.000 activitats.
Dimarts 15
Caos a Rodalies pel robatori de cable
Uns 60.000 viatgers i 200 trens resulten afectats pel robatori de cable a les línies de Rodalies R2, R8 i R11. El robatori es localitza entre Mollet del Vallès i la Llagosta. Els lladres tallen uns 360 metres d'un cable de 3.000 volts, el qual, en caure sobre altres cables i dispositius informàtics, provoca tres incendis en punts de la infraestructura ferroviària. Els retards són d'entre 40 minuts i una hora. Tres dies després, continuen les afectacions a les línies R2 i R1, que funcionen al 50% i amb una durada addicional del trajecte de 20 minuts. L'incident desferma una polèmica entre els governs català i espanyol sobre la responsabilitat en la prevenció dels robatoris.
Dimecres 16
La Reserva Federal apuja els tipus d'interès
Per primer cop en deu anys la Reserva Federal dels Estats Units apuja els tipus d'interès del dòlar entre el 0,25% i el 0,50%. La mesura, a la qual reaccionen amb fortes pujades els índexs borsaris internacionals, contrasta amb la política del Banc Central Europeu, que el 3 de desembre va aprovar una baixada dels tipus de dipòsits del 0,2% al 0,3%.
L'Ajuntament de Barcelona pacta la cessió de 200 pisos socials
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, presenta el conveni signat per l'Ajuntament i la SAREB (Societat de Gestió d'Actius Procedents de la Reestructuració Bancària) per a la cessió de 200 pisos per a casos d'emergència social durant vuit anys. La SAREB té a Barcelona més de 500 pisos buits, i l'Ajuntament prèviament ha advertit que en cas de no arribar a un acord es recorrerà a multes. El 7 de desembre, l'Ajuntament de Barcelona va iniciar els tràmits per a la construcció de 1.145 habitatges de lloguer social, dels 4.000 projectats per a tot el mandat.
Dijous 17
Operacions policials contra el narcotràfic
La Guàrdia Civil i la Policia Nacional desarticulen una xarxa de narcotraficants activa a l'Hospitalet de Llobregat i a Madrid. En l'operació es detenen 8 persones i es confisquen 250 quilos de cocaïna i 3 milions d'euros en efectiu. El mateix dia els Mossos d'Esquadra desmantellen tres punts de venda de drogues a Amposta, operació que posa fi a una investigació oberta l'octubre passat. També s'hi detenen tres veïnes.
Descoberta l'exedra romana de la catedral de Tarragona
Els arqueòlegs que excaven la catedral de Tarragona desenterren la planta de l'exedra romana del segle I a la seu tarragonina. Aquest espai de culte s'obria en un mur al sector nord-occidental de l'antiga plaça del temple d'August, tenia forma semicircular i disposava d'una coberta externa en forma de quart d'esfera. L'arquebisbat de Tarragona, el capítol catedralici i el Museu Diocesà volen museïtzar-la per a l'exposició Tarraco Viva del 2016.
Divendres 18
El Consell de Seguretat de l'ONU adopta una resolució sobre Síria
El Consell de Seguretat de l'ONU aprova per unanimitat la resolució 2.254 sobre Síria, per a aturar la guerra civil que hi té lloc des del 2011. La resolució insta a posar fi immediatament als atacs sobre objectius civils, l'establiment d'un sistema de supervisió de l'alto el foc i l'inici de negociacions per a la formació d'un govern de transició en sis mesos, que un cop nomenat hauria de convocar eleccions en un termini de divuit mesos. Dels grups i les organitzacions que han de prendre part en les negociacions en són exclosos explícitament els qualificats en el document com a "terroristes": l'Estat Islàmic i el Front al-Nusra (la branca d'al-Qaida a Síria), sobre els quals continuaran els atacs.
Moren ofegats 18 refugiats en aigües de Turquia
Divuit persones, entre les quals hi ha diversos nens, moren ofegats quan sotsobra l'embarcació en la qual intentaven arribar a Grècia. Vint-i-una persones més són rescatades. El dia 30 de desembre l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) xifra en més d'1 milió el nombre de refugiats que durant el 2015 han arribat a Europa per mar. D'aquests, el 80% ho han fet a Grècia des de Turquia i la resta a Itàlia des de Líbia. El nombre de refugiats per mar s'ha triplicat des del 2014, i els que han perdut la vida en el trajecte s'estima en més de 3.700.
Dissabte 19
Incident entre la Xina i els EUA per les illes Spratly
La Xina acusa els Estats Units d'incórrer en una "greu provocació" arran del vol de bombarders nord-americans B-52 sobre les illes Spratly, de sobirania disputada. Les crítiques de la Xina s'afegeixen a les que va formular el dia 17, quan el Congrés nord-americà va aprovar vendre a Taiwan armament per valor de 1.830 milions de dòlars.
Nou president d'Òmnium Cultural

Jordi Cuixart (al centre), nou president d’Òmnium Cultural
© Omnium Cultural
L'assemblea general d'Òmnium Cultural elegeix l'empresari Jordi Cuixart nou president. Cuixart relleva l'editor Quim Torra, president interí de l'entitat des del 21 de juliol en substitució de Muriel Casals, que va dimitir per a presentar-se a les eleccions al Parlament de Catalunya del 27 de setembre. L'equip encapçalat per Cuixart i que és l'única candidatura que es presenta inclou Marina Llansana (vicepresidència primera), Joan Vallvé (vicepresidència segona) i Jordi Bosch (secretaria).
Diumenge 20
L'OMC acorda suprimir els subsidis a les exportacions agrícoles
En la cimera de Nairobi, la primera que té lloc a l'Àfrica, els 162 estats membres de l'Organització Mundial de Comerç (OMC) acorden suprimir tots els subsidis a les exportacions agrícoles. Els països desenvolupats hauran d'adoptar la mesura d'immediat, i els estats en via de desenvolupament ho hauran d'haver fet el 2018. Tot i que l'OMC qualifica l'acord d'"històric", els avenços per a desbloquejar altres barreres aranzelàries són pràcticament nuls.
Eleccions generals a l'Estat espanyol
Amb una participació del 73,2%, les eleccions al Parlament espanyol trenquen per primer cop el bipartidisme des del final del franquisme, amb quatre grans partits amb percentatges i representació força elevats. El Partit Popular es manté com la força més votada (28,7% i 123 escons), però lluny de la majoria absoluta (176) i perd 63 escons respecte a les eleccions del 2011. Com a segona força el PSOE aconsegueix el 22% dels vots i 90 escons (20 menys que el 2011). Els segueixen els dos partits emergents, Podem (22% i 69) i Ciutadans (14% i 40). Catalunya presenta una participació del 71%, i dóna la victòria a Podem (24,7% i 12 diputats), que es presenta en coalició amb altres forces sota el nom En Comú Podem. ERC se situa en segon lloc i triplica els resultats (16% i 9), amb el millor resultat en unes eleccions al Congrés. Gairebé empatats els segueixen el PSC i Democràcia i Llibertat, la formació hereva de CDC (el 15,7% i el 15% i 9 i 8 escons, respectivament). Ciutadans i el PP se situen en darrer lloc (5 diputats i el 13% i l'11,1%, respectivament). El País Valencià registra una participació del 76%. La primera força és el PP (31,3% i 11 diputats), seguida de Podem, que en coalició amb Compromís obté el 25% dels vots i 9 diputats, mentre que el PSOE-PSPV resta en tercera posició (7 i 15,8%) i Ciutadans (4,1% i 5) en la darrera. A les Illes Balears (76,6% de participació) el repartiment del vot és similar: PP (11 escons i 31,3% dels vots), seguit de Podem (9 i 25,1%), el PSOE-PSIB (7 i 19,8%) i Ciutadans (15,8% i 5).
Dilluns 21
La FIFA inhabilita Joseph Blatter i Michel Platini
El comitè d'ètica de la Federació Internacional de Futbol Professional (FIFA) anuncia la inhabilitació durant 8 anys de Joseph Blatter, president des del 1998, i del seu virtual successor en el càrrec, Michel Platini, president de la UEFA des del 2007. El comitè acusa ambdós directius de conflictes d'interès, infraccions del codi de conducta i donacions injustificades, però no esmenta els delictes de suborn i corrupció, desencadenants del cas el 2 d'abril.
Dimarts 22
Primera missió espacial amb recuperació del coet
La companyia aeronàutica privada nord-americana SpaceX completa amb èxit l'operació de llançament i retorn de la càpsula espacial no tripulada Falcon 9, que aterra a uns 10 km del punt de llançament (cap Canaveral) i posa en òrbita 11 satèl·lits de comunicacions. Per primer cop es recupera el coet per a ser reutilitzat, i també per primer cop una companyia privada posa en òrbita els satèl·lits des que el 2011 la NASA va retirar la flota de transbordadors espacials. Al juny, SpaceX va fer un primer intent amb una càpsula que va explotar minuts després del llançament.
Les Corts de Castella i Lleó exigeixen la devolució dels Papers de Salamanca
Les Corts de Castella i Lleó aproven per unanimitat (PP, PSOE, Podem, Ciutadans i Grup Mixt, on hi ha Izquierda Unida) una resolució que exigeix a la Generalitat de Catalunya la devolució dels anomenats Papers de Salamanca, documentació confiscada a particulars i institucions de Catalunya per les forces franquistes després de la Guerra Civil i dipositada a l'Archivo Histórico Nacional de Salamanca el 1940, que va començar a restituir-se a Catalunya a partir del 2002. La resolució considera "il·legal" la restitució a Catalunya d'aquests documents.
Dimecres 23
La Cooperativa de Cambrils congela els dipòsits de 1.500 clients
La Cooperativa Agrícola de Cambrils tanca Caixa Agrària, la seva secció de crèdit, adduint manca de liquiditat immediata. Els dipòsits bloquejats sumen fins a 32,5 milions d'euros d'uns 1.500 clients. L'entitat qualifica la mesura de provisional mentre negocia una sortida amb la Generalitat de Catalunya i la Federació de Cooperatives al deute de 9,5 milions d'euros que ha contret. El dia 28, una seixantena d'afectats inicien tràmits per a constituir-se en plataforma d'afectats.
El Futbol Club Barcelona perd l'apel·lació pel cas de les estelades
El Comitè d'Apel·lació de la UEFA desestima el recurs del FC Barcelona davant la sanció imposada per l'organisme europeu per l'exhibició d'estelades durant el partit Barça-Bayer Leverkusen del 29 de setembre. El club català anuncia en saber-se la sentència que recorrerà al Tribunal d'Arbitratge de l'Esport (TAS).
Dijous 24
L'Ajuntament de Barcelona s'afegeix a la declaració de desconnexió
Amb els vots a favor de CDC, ERC i la CUP, l'abstenció de Barcelona en Comú i els vots en contra del PSC, Ciutadans, el PP i UDC l'Ajuntament de Barcelona dóna suport a la declaració de desconnexió d'Espanya aprovada per JxS i la CUP al Parlament de Catalunya (9 de novembre). L'Ajuntament també dóna suport als municipis que l'Audiència Nacional investiga per sedició i rebel·lió per haver-se sumat al text (Sant Cugat del Vallès, Igualada, la Seu d'Urgell, Girona i Celrà), en aquest cas amb el suport de Barcelona en Comú i UDC.
Divendres 25
Primera trobada entre els primers ministres de l'Índia i el Pakistan en dotze anys

Trobada entre el primer ministre de l’Índia, Narendra Modi, i el seu homòleg pakistanès, Nawaz Sharif, a Lahore
© United Nations Photo
Narendra Modi, primer ministre de l'Índia, visita per sorpresa el seu homòleg del Pakistan, Nawaz Sharif, a Lahore, coincidint amb l'aniversari d'aquest. Ambdós estats mantenen relacions tenses des del 1947 pel conflicte del Caixmir, que va donar lloc a 2 guerres, les tensions entre musulmans i hinduistes i l'armament nuclear.
Brot xenòfob a Còrsega
Unes 600 persones es concentren a Ajaccio en suport als bombers i al policia ferits que la nit de Nadal són objecte d'una emboscada en un barri de la capital. Part dels concentrats criden consignes contra els àrabs, acusats de ser els autors de l'atac. El president de l'Assemblea de Còrsega, Jean-Guy Talamoni, i el president de l'executiu cors, Gilles Simeoni, condemnen les manifestacions racistes i fan una crida a la calma, però les manifestacions i els aldarulls continuen els dies següents. El dia 27, el prefecte prohibeix les manifestacions fins al 4 de gener.
Dissabte 26
Greus inundacions al Paraguai, l'Uruguai, l'Argentina i el Brasil
Més de 150.000 persones de l'àrea fronterera del Paraguai, l'Argentina, el Brasil i l'Uruguai han de ser evacuades per les pluges torrencials que cauen a partir del 18 de desembre, les quals, afegides a un estiu excepcionalment plujós, fan desbordar els rius. Els danys més greus es produeixen al Paraguai, on els desplaçats arriben a ser 130.000. Són les pitjors inundacions a la regió des de fa cinquanta anys.
Diumenge 27
Empat en l'Assemblea de la CUP sobre la investidura d'Artur Mas
La CUP celebra a la pista coberta d'atletisme de Sabadell l'Assemblea de militants i simpatitzants per decidir si dóna o no suport a la investidura del nou govern de Junts pel Sí, després que els 10 diputats s'hagin pronunciat negativament en la primera i la segona votació al Parlament de Catalunya i hagin emplaçat JxS a noves concessions per a l'acord. Els poc més de 3.000 militants i simpatitzants convocats han de votar quatre escenaris en els quals és determinant l'acceptació o no d'Artur Mas com a president de la Generalitat. Les votacions no es fan a mà alçada, com és el costum de la CUP, sinó en secret perquè ho demana el 47% dels participants. Després de dues votacions en què es descarten dos escenaris, la tercera votació, que confronta acceptar la proposta d'acord amb la presidència d'Artur Mas i no acceptar la investidura de Mas però seguir negociant un acord, dóna com a resultat un empat exacte (1.515 vots per a cadascun), davant del qual la CUP anuncia la celebració d'un consell polític el dia 2 de gener de 2016 per a prendre una decisió definitiva.
Dilluns 28
El Japó compensa les víctimes coreanes de la prostitució forçosa
El Japó i la República de Corea arriben a un acord per a compensar les esclaves sexuals de l'ocupació japonesa durant la Segona Guerra Mundial, quan prop de 200.000 dones, la majoria coreanes, van ser forçades a prostituir-se. L'acord obliga el Japó al pagament de mil milions de iens (uns 7,6 milions d'euros), a una disculpa pública del primer ministre japonès, el qual en representació del seu poble accepta la responsabilitat dels fets. Amb l'acord es dóna per tancat un litigi que ha entrebancat les relacions entre ambdós estats durant dècades.
Polèmica reforma del Tribunal Constitucional a Polònia
El president polonès signa la llei de reforma del Tribunal Constitucional, que estipula que per a declarar inconstitucional una llei cal una majoria de dos terços. La llei, impulsada pel partit conservador Llei i Justícia (PiS), és criticada per l'oposició amb nombroses manifestacions, especialment arran del nomenament de 5 jutges afins al PiS del total de 15 que componen el Tribunal. La Comissió Europea també es manifesta crítica amb la reforma, que considera perjudicial per al control democràtic del poder executiu.
Dimarts 29
L'OMS declara Guinea lliure de l'Ebola

Després de dos anys des del primer brot epidèmic de l’Ebola, l’OMS declara Guinea lliure de la malaltia
© UN Photo/Martine Perret
L'Organització Mundial de la Salut (OMS) declara Guinea lliure del brot epidèmic de la malaltia de l'Ebola que es va iniciar el 2013. És el tercer país on, segons els protocols de l'organització, es considera que la malaltia ha deixat de progressar, després de Libèria (setembre) i Sierra Leone (novembre). Tot i això, l'OMS adverteix de nous casos registrats i que els propers mesos són crucials per a considerar eradicada la malaltia.
L'Ajuntament de Barcelona aprova les ordenances fiscals del 2016 i el reglament de símbols
L'Ajuntament de Barcelona aprova les ordenances fiscals per a l'any 2016 amb els vots d'ERC, el PSC, Barcelona en Comú i la CUP. L'alcaldessa Ada Colau i el seu equip obtenen el suport de republicans i socialistes després de negociar l'augment de l'IBI per als pisos amb el valor cadastral més alt i la gratuïtat de la T-12 fins als 16 anys per a famílies amb rendes baixes. L'Ajuntament també aprova amb els vots de BComú, CiU, ERC, PSC i la CUP i en contra de Ciutadans i PP la modificació del reglament de símbols en el ple, que permet retirar-los segons les ocasions, canvi motivat per la polèmica suscitada per la retirada del bust del rei Felip VI a la sala de plens al mes de juliol.
Extingits els focs a Cantàbria i Astúries
Les pluges posen fi a l'onada d'incendis que va començar a mitjan desembre a Cantàbria, Astúries i en un grau més baix al País Basc. Els centenars de focs han obligat a demanar ajuda a l'exèrcit per poder fer-hi front. En total, han cremat més de 2.000 hectàrees, algunes en zones de parcs naturals. Són els pitjors incendis en vint-i-cinc anys i es creu que són en part atribuïbles a la sequera i en part a l'acció de piròmans.
Dimecres 30
Reforç dels acords de Minsk
Els caps d'estat i de govern d'Ucraïna, Rússia, Alemanya i França acorden accelerar els acords de pau de Minsk del mes de febrer amb l'objectiu que estiguin plenament en vigor el 2016. Els quatre líders es comprometen a arribar a un alto el foc total aquest any i, també, a la celebració d'eleccions locals a les regions russòfones de Lugansk i Donetsk al principi del 2017.
Dijous 31
Final del tribunal especial per a Ruanda
Es clausura el Tribunal Internacional Especial per a Ruanda, creat el 1994 pel Consell de Seguretat de l'ONU per a jutjar els crims comesos en la guerra civil. El 14 de desembre s'emet la darrera sentència. Al llarg dels vint-i-un anys d'existència ha dictat 61 sentències per genocidi, crims contra la humanitat i violació dels drets humans. Rep fortes crítiques per no haver dictat cap sentència contra membres del Front Patriòtic Ruandès, actualment en el poder. Aquest Tribunal va ser de gran importància per a la creació del Tribunal Penal Internacional el 1998.