Els primers dies de gener es van produir enfrontaments mortals a la frontera entre Egipte i Gaza. A prop de Rafah, al llarg del “corredor Filadèlfia”, que marca la frontera, es va produir un intercanvi de trets entre els guàrdies fronterers egipcis i els policies palestins de Hamàs durant una manifestació de palestins contra la construcció egípcia d’una barrera metàl·lica per bloquejar 400 túnels que serveixen per al contraban d’armes, aliments i diners entre Gaza i Egipte. Aquest contraban permet als habitants de Gaza sobreviure i al règim islamista de Hamàs, resistir el bloqueig establert per Israel des del juny del 2007. El canvi de postura egipci, que s’havia mostrat tolerant fins el moment, té el doble propòsit d’obligar Hamàs a acceptar el pla per a la reconciliació palestina amb al-Fatah i posar fre a la influència creixent dels moviments islamistes propers a Hamàs que amenacen el règim egipci del president Hosni Mubarak.
paral·lelament, els israelians van decidir construir una barrera de seguretat en dos trams de 250 km entre el desert del Nègueb d’Israel i el Sinaí egipci. Una secció comença prop de la ciutat fronterera de Rafah i té l’objectiu d’impedir la infiltració de palestins a Israel des de Gaza a través d’Egipte. L’altra, s’estendrà des d’Eilat, port de la mar Roja, cap al nord, per a frenar la immigració iqegal africana, que segons xifres de la policia israeliana és d’entre 100 i 200 immigrants cada setmana. Entre les dues seccions d’aquesta barrera s’instal·laran sensors electrònics i radars en el desert. La decisió del Govern israelià va ser durament criticada per les associacions de drets humans.
També al gener, es va produir un atac contra els coptes a l’Alt Egipte, davant l’església del poble de Naga Hammadi quan els fidels sortien de missa. Sis coptes i un policia van morir en l’atac, que també va ocasionar una dotzena de ferits. Aquests episodis de violència anticopta es van reiterar al llarg de l’any, i estan relacionats amb litigis per qüestions de terres, amb la construcció d’esglésies o amb el codi d’honor que practiquen els clans, especialment a la província de Qena, que té una alta concentració de coptes. La minoria copta, que s’estima en un 10% de la població egípcia, és exclosa de participar en els llocs clau de l’exèrcit, la policia i la universitat.
L’exdirector de l’Agència Internacional de l’Energia Atòmica, l’egipci Mohamed el-Baradei, a l’octubre va encapçalar una manifestació contra el règim del president Hosni Mubarak. La protesta va tenir lloc a Alexandria i tenia com a objectiu denunciar la mort del jove Jaled Said per presumptes tortures. El-Baradei ja havia donat suport a una campanya de firmes per protestar contra els 30 anys de la llei d’emergència que deixa impunes els abusos policials.