Divendres 1
John Kerry, nou secretari d’estat dels EUA
John Kerry jura el càrrec com a nou secretari d’estat en el segon Govern presidit per Barack Obama. Kerry, que es va enfrontar a George W. Bush el 2004, substitueix Hillary Clinton, que va ocupar el càrrec durant la legislatura anterior.
Suïssa aixeca parcialment el secret bancari
Entra en vigor a Suïssa el Conveni sobre Doble Imposició, pel qual els estats signants podran rebre informació sol·licitada sobre dades bancàries de dipositants estrangers en entitats suïsses. A diferència del conveni que ja existia des del 1966, l’Estat sol·licitant no haurà de provar accions delictives dels dipositants, sinó aportar, tan sols, indicis.
El Tribunal Constitucional avala el retorn dels "Papers de Salamanca"
El Tribunal Constitucional desestima el recurs de la Junta de Castella i Lleó contra el retorn a Catalunya dels documents confiscats pel franquisme i dipositats a l’Arxiu de Salamanca després de la Guerra Civil, i resol que l’enviament a Catalunya dels papers no vulnera l’obligació que la Constitució imposa a l’Estat de custodiar documents d’aquest valor històric, com defensava la Junta. La sentència avala la que ja va rebutjar el recurs imposat pel Tribunal Suprem. Segons aquesta sentència, la Generalitat és l’encarregada de restituir als particulars la documentació que els va ser confiscada.
L’Ajuntament de Barcelona vota a favor de la Declaració de Sobirania
Amb els vots favorables de CiU, ICV-EUiA i Unitat per Barcelona-ERC, l’Ajuntament de Barcelona aprova per majoria absoluta donar suport a la Declaració de Sobirania del Parlament de Catalunya del proppassat 22 de gener. Jordi Martí, cap del grup socialista, se n’absté. El dia anterior, la Diputació de Barcelona va aprovar també el suport a la declaració per majoria absoluta.
Obert al públic el gratacel més alt d’Europa, a Londres
Basat en el projecte de l’arquitecte italià Renzo Piano, el Shard ja es va inaugurar oficialment al juliol del 2012. Amb 310 m d’alçària, és el més alt d’Europa i conté un hotel de luxe, diversos restaurants, 12 pisos d’apartaments i 600.000 m2 per a oficines i un mirador. La construcció ha durat tretze anys i la crisi econòmica del 2008 motivà l’entrada de Qatar com a accionista majoritari.
Dissabte 2
Volgograd torna a ser Stalingrad per unes hores
L’actual ciutat russa de Volgograd rep l’antic nom de Stalingrad durant unes hores per commemorar el setantè aniversari de la victòria de l’exèrcit soviètic sobre el de l’Alemanya nazi en una batalla que va ser decisiva en el curs de la Segona Guerra Mundial. Aquest fet, que és molt discutit a Occident per l’elogi que suposa a l’antic dictador soviètic Ióssif Stalin, té un suport molt ampli de la població russa.
Diumenge 3
Incidents a causa dels forts vents a Catalunya
El temporal de vent que durant dos dies afecta tot el territori català causa nombroses incidències: prop de 3.000 llars han quedat sense subministrament elèctric i algunes línies ferroviàries, com el tram entre Ripoll i Puigcerdà, han restat interrompudes. També han deixat de funcionar antenes de telefonia i televisió. Al Pirineu s’han tancat algunes carreteres i diverses estacions d’esquí (Núria, Espot, Port del Comte, Vallter 2000).
Se celebren els premis Gaudí
© Acadèmia del Cinema Català
Aquesta cinquena edició és la més seguida des que es va establir la cerimònia dels premis de l’Acadèmia del Cinema Català. Blancaneu, de Pablo Berger, i Lo imposible, de Juan Antonio Bayona, han estat els films més premiats. Àlex Monner (Els nens salvatges) i Maria Molins (Al bosc) han rebut el premi als millors actor i actriu principals, respectivament. Anna Lizaran es nomenada membre d’honor de l’Acadèmia a títol pòstum i Montserrat Carulla rep el premi a la trajectòria.
Dilluns 4
CiU trenca amb el PP a la Diputació de Barcelona
El president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve (CiU), anuncia que s’anul·la el pacte entre el seu partit i el PPC i que la federació governarà en solitari. La ruptura arriba dos mesos després de les tensions acumulades entre ambdues formacions, sobretor a partir de la Declaració de Sobirania al Parlament de Catalunya i del suport d’ERC al Govern de la Generalitat.
La fabricació del nou Nissan, assignada a Barcelona
La direcció de la multinacional japonesa ha decidit assignar la fabricació del nou model a la planta de Barcelona, que es començarà a partir del 2014 i que comportarà la creació de mil llocs de treball. L’acord ha estat possible gràcies al pacte amb els sindicats aconseguit després de sis mesos per reduir els costos laborals.
Dimarts 5
Descobert un compte suís de l’extresorer del PP
Segons un informe del Banc d’Espanya, Luis Bárcenas es va acollir a l’amnistia fiscal amb fons procedents d’un compte suís, pel qual va pagar a Hisenda 1.235.000 euros. Aquest no és l’únic compte que l’extresorer del PP tenia fora d’Espanya, però el jutge declara que no troba cap relació entre aquests comptes i l’anomenada "caixa B" del PP. El mateix dia Hisenda revoca l’amnistia fiscal de Bárcenas.
Destapada una xarxa de corrupció a l’entorn del futbol
L’Europol, l’organització policial de la UE, desarticula una xarxa internacional de suborns en el futbol professional relacionats amb apostes il·legals. Sembla que es van jugar més de cent partits a Alemanya, Àustria, Eslovènia, Gran Bretanya, Hongria, els Països Baixos i Turquia, entre d’altres, amb el resultat pactat d’antuvi. La corrupció afecta lligues i campionats i hi estan implicats jugadors, àrbitres i directius. Sembla que la xarxa està controlada des d’Àsia.
Dimecres 6
Assassinat un líder de l’oposició antiislamista a Tunísia
L’advocat opositor Chokri Belaïd és assassinat a trets en sortir de casa seva. Belaïd era el principal cap de la coalició que aglutinava diversos partits contraris al Govern tunisià, dominat pels islamistes del partit Ennahda. L’oposició acusa el Govern de ser còmplice de l’assassinat. Després d’intentar sense èxit superar la crisi amb un govern d’unitat, el primer ministre Hamadi Jebali dimiteix el dia 19, i el 8 de març es forma un nou Govern amb Ali Larayedh com a primer ministre en el qual l’Ennahda cedeix algunes carteres clau.
L’Eurocambra veta una exposició sobre les fosses del franquisme
El Parlament Europeu denega el permís per a allotjar una exposició sobre les fosses comunes del franquisme perquè "podria suscitar controvèrsia política". El diputat d’ICV Raül Romeva, impulsor d’aquesta exposició, acusa els funcionaris europeus d’interpretar molt restrictivament el reglament, ja que altres vegades la institució ha acollit temes polèmics com les curses de toros o l’energia nuclear.
Dijous 7
La consellera d’educació rebutja la LOMCE
Irene Rigau, consellera d’Educació de la Generalitat de Catalunya, rebutja de ple la reforma educativa imposada pel Govern del PP en la reunió presidida pel ministre d’Educació, José Ignacio Wert. Rigau argumenta el seu rebuig perquè la Llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (LOMCE) vulnera competències del Govern català i, sobretot, perquè pretén desmantellar la immersió lingüística.
Ferran Adrià crea la Fundació El Bulli
Ferran Adrià i el seu soci, Juli Soler, creen la fundació El Bulli, amb la finalitat de preservar el llegat i la documentació acumulats a l’establiment de cala Montjoi, de Roses, durant tots els anys que va estar obert, i on Adrià es va convertir en un capdavanter de la gastronomia. L’edifici inclourà una exposició permanent i s’hi faran activi-tats relacionades amb la creació culinària. Adrià també anuncia que té la intenció de llegar la fundació a Roses i al país quan ja no hi sigui.
Divendres 8
La UE aprova el seu pressupost més restrictiu
Després de reunions maratonianes entre els 27 caps d’estat, aquests aproven els pressupostos més restrictius de la història de l’organització: un màxim de 960.000 milions d’euros fins l’any 2020, cosa que significa una retallada del 3,6%. Aquest pressupost, però, està sotmès al veto del Parlament Europeu, que el 13 de març hi vota massivament en contra.
Dissabte 9
Una ministra alemanya dimiteix per plagi
Annette Schavan, ministra d’Educació d’Alemanya, presenta la dimissió després que la Universitat Heinrich Heine de Düsseldorf li hagi retirat el títol de doctora per plagi en la seva tesi.
Diumenge 10
El Barça de bàsquet, campió de Copa a Vitòria
© Àlex Caparrós / FC Barcelona
El primer equip de la secció de bàsquet del FC Barcelona guanya la final de la Copa del Rei al València per 85 punts a 69. Amb aquesta victòria, el Barça iguala el Real Madrid en aquesta competició amb 23 títols. Abans del partit han estat xiulats sorollosament el rei, l’himne d’Espanya i el ministre de Cultura.
Dilluns 11
Benet XVI anuncia la renúncia al pontificat
El papa Benet anuncia per sorpresa la seva voluntat de dimitir, decisió que justifica per la seva avançada edat i el seu estat de salut. Joseph Ratzinger –nom de naixement de Benet XVI– va accedir al pontificat a l’abril del 2005, i és el primer papa que hi renuncia des del segle XV. La renúncia es fa efectiva el 28 de febrer.
Dimarts 12
El PP accepta tramitar la ILP de la dació en pagament
Contràriament al que inicialment havia anunciat, el PP accepta tramitar la Iniciativa Legislativa Popular per a la dació en pagament per a les persones que no poden afrontar la hipoteca. La ILP ha estat impulsada per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) i havia reunit 1.402.854 signatures.
El PP vota contra la prohibició dels toros a Catalunya
El PP, fent valer la seva majoria absoluta al Congrés, accepta tramitar i aprova la ILP per la qual la festa dels toros "forma part […] del patrimoni històric i cultural comú de tots els espanyols" i "és signe d’identitat col·lectiva", fet que "justifica que la seva preservació correspongui a l’Estat". La Generalitat respon al Govern espanyol que la prohibició a Catalunya se seguirà aplicant perquè la competència per a regular aquesta mena d’activitats correspon al Govern català. Finalment, el dia 3 d’octubre el Congrés aprova declarar la festa dels toros patrimoni immaterial de la humanitat i no bé cultural, cosa que en la pràctica implica renunciar a vetar-ne la prohibició.
El Govern català impulsa el Pacte per al Dret a Decidir i el Consell Assessor per a la Transició Nacional
L’Executiu català crea els dos instruments que han de fer efectiva la nova etapa de sobirania de Catalunya. El Pacte per al Dret a Decidir és un espai de discussió de base parlamentària, però obert a la societat civil, que ha de definir i concretar el dret a decidir. Serà assessorat per un Consell Assessor per a la Transició Nacional de caràcter tècnic, els membres del qual es designen el 22 de març.
Dimecres 13
S’immola el centè activista en el centenari de la independència del Tibet
Un monjo budista es pren foc en protesta per l’ocupació xinesa del Tibet davant una delegació del Govern a la província de Sichuan. L’activista és el que fa cent des que el 2009 va començar la campanya d’immolacions de protesta. La seva mort coincideix amb el centenari de la declaració d’independència del Tibet (13 de febrer de 1913). A l’exili, Tibet Lliure, amb base a Londres, i altres organitzacions commemoren la declaració.
Els detinguts per la violació de sis turistes espanyoles a Mèxic admeten la culpabilitat
Els sis homes detinguts per la policia per la violació de sis turistes espanyoles el dia 4 de febrer a Acapulco admeten haver participat en els fets. Amb aquesta confessió el cas es considera tancat i només resta un sospitós per detenir.
Descobert un frau en productes elaborats amb carn de vacum
En diversos estats europeus es descobreix que un bon nombre de productes elaborats suposadament amb carn de vacum contenen en realitat traces de carn de cavall. Segons les autoritats europees, el frau, de gran abast, no atempta contra la seguretat alimentària, sinó contra la informació continguda en l’etiquetatge i afecta grans empreses del ram i de la distribució. Les investigacions intenten esbrinar en quin punt de la cadena de l’elaboració es va produir l’engany.
Dijous 14
Manuel Bustos dimiteix l’alcaldia de Sabadell
Manuel Bustos, imputat en el "cas Mercuri" per presumpta corrupció urbanística i tràfic d’influències, dimiteix el càrrec per tal d’evitar una moció de censura de l’oposició. Bustos havia tornat a l’alcaldia el dia 8, després de dos mesos apartat del càrrec per la imputació. Durant aquest temps l’havia substituït Juan Carlos Sánchez, que el 5 de març és nomenat nou alcalde.
S’aprova la creació de l’aerolínia més gran del món
La fusió d’American Airlines i US Airways dóna lloc a l’aerolínia més gran del món, que rebrà també el nom d’American Airways. La nova companyia queda integrada a l’Aliança Oneworld, de la qual formen part British Airways i Iberia. L’operació està valorada en uns 11.000 milions de dòlars. Resta pendent l’aprovació dels reguladors de la competència.
Foment celebra un acte a favor del diàleg i pel pacte fiscal
Sota el lema "Anem per feina", Foment del Treball celebra a la seva seu un acte a favor de l’entesa de Catalunya amb Espanya. Inicialment havia de ser un gran acte antisobiranista al Palau de Congressos, però el poc suport que va rebre de la societat civil i d’organitzacions com PIMEC i la Cambra de Barcelona en modifica el caràcter i esdevé menys bel·ligerant. La participació és d’unes 400 persones.
Divendres 15
Pas de l’asteroide 2012 DA14
L’asteroide 2012 DA14 assoleix a les 20.24 h la màxima proximitat a la Terra (27.600 km), just quan passa per damunt de l’oceà Índic, prop de Sumatra. Aquest cos celeste, de 45 m de diàmetre, es desplaça a una velocitat de 28.100 km per hora. El pas d’un asteroide a aquesta proximitat té lloc gairebé cada quaranta anys, i el proper es calcula que no tindrà lloc fins el 2046.
Dissabte 16
Un meteorit causa danys devastadors a Rússia
L’ona expansiva d’un meteorit desintegrat en travessar l’atmosfera ha causat danys per valor d’uns 30 milions de dòlars i ha afectat unes 100.000 llars a la regió de Txeliàbinsk, als Urals. Els vidres trencats per l’ona han causat més d’un miler de ferits. Les autoritats russes han enviat a la regió milers de treballadors i membres del cos d’emergència.
Diumenge 17
Més de 80 morts al Pakistan en un atemptat
L’atac es produeix quan una motocicleta bomba esclata en un mercat prop de Quetta, al sud-oest del país, fronterer amb l’Afganistan, on són freqüents els enfrontaments entre xiïtes i sunnites. Al mes de gener tres atemptats simultanis hi van provocar un centenar de morts.
Dilluns 18
Bolívia expropia la filial d’Abertis i AENA
El president de Bolívia, Evo Morales, nacionalitza SABSA, filial de les espanyoles Abertis i AENA, que administra els tres aeroports més grans del país a El Alto (La Paz), Cochabamba i Santa Cruz. Morales acusa SABSA de frenar les inversions per ampliar els aeroports. Comptant aquesta, ja són sis les expropiacions de filials espanyoles des del 2012. Les anteriors pertanyien a Red Eléctrica de España (REE) i Iberdrola.
Sentència judicial contra la política lingüística de la Generalitat Valenciana
El Tribunal Superior de Justícia dóna la raó a l’escola Rei en Jaume de Xirivella i obliga la Conselleria a obrir una segona línia en valencià. La Conselleria havia denegat la petició del Consell Escolar d’obrir al centre una nova línia en català per tal de garantir la competència lingüística en les llengües cooficials. L’associació Escola Valenciana va presentar el recurs que ara ha guanyat.
Lliurament dels premis Ciutat de Barcelona
L’alcade de Barcelona, Xavier Trias, lliura els premis Ciutat de Barcelona al Saló de Cent de l’Ajuntament barceloní. Entre els guardonats hi ha l’autor i director teatral Jordi Casanovas, l’Esbart Català de Dansaires, les escriptores Josefa Contijoch i Clara Usón, la presentadora Rosa Badia i el científic Roderic Guigó.
Dimarts 19
Detingut el director de l’agència de detectius Método 3
Francisco Marco, director de l’agència de detectius Método 3, i diversos treballadors de la mateixa empresa són detinguts per la policia espanyola com a presumptes autors de l’enregistrament d’una conversa privada que va tenir lloc el 2010 entre María Victoria Álvarez, exparella del fill de l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol, Jordi Pujol i Ferrusola, i la líder del PP a Catalunya Alícia Sánchez-Camacho. María Victoria Álvarez havia acusat Jordi Pujol Ferrusola d’un delicte d’evasió fiscal uns dies abans. Els dies i mesos següents té lloc un degoteig de revelacions, amb presumptes implicacions i complicitats de polítics i de partits.
Es presenta el segon concurs de creditors més gran fet a Espanya
La immobiliària Reyal Urbis presenta el concurs de creditors més gran de l’Estat espanyol després del de Martinsa-Fadesa (2008). El deute de la immobiliària és de 3.600 milions d’euros. La Comissió Nacional del Mercat de Valors suspèn de cotització les accions de la companyia, que entre els creditors té la Sareb, l’anomenat "banc dolent", i també Hisenda.
Dimecres 20
Els EUA denuncien ciberatacs de la Xina
Una empresa de seguretat informàtica dels Estats Units responsabilitza la Xina de les desenes d’atacs massius que han patit empreses i agències governamentals nord-americanes des del 2006. Sembla que quasi tots provenen d’unes dependències de l’exèrcit xinès d’alta seguretat. El Govern xinès desmenteix aquestes afirmacions, però l’Administració dels Estats Units anuncia mesures, i els dies següents les acusacions contra la Xina esdevenen més dures.
La Unió Europea acorda supervisar les finances estatals
El Parlament Europeu i els governs dels 27 acorden sotmetre els pressupostos estatals a la inspecció de la Comissió Europea, que podrà modificar-los i vetar-los. L’acord, impulsat sobretot per Alemanya, té per objecte disciplinar fiscalment els estats membres amb un deute excessiu. Brussel·les, a més, podrà sotmetre els estats membres a inspeccions periòdiques i obligar-los a sol·licitar el rescat. L’acord entrarà en vigor el 2014.
Dijous 21
Quinze morts en un atemptat a la ciutat índia de Hyderabad
Quinze persones resulten mortes i més d’un centenar ferides en un atac amb bomba en un mercat de la ciutat índia de Hyderabad, a l’estat d’Andhra Pradesh. És el pitjor atemptat terrorista comès al país des del setembre del 2011. Tot i que no ha estat reivindicat, se suposa que és obra de militants islamistes.
Vaga general a Grècia
A Grècia té lloc la primera vaga general de 24 hores de l’any 2013, convocada pels dos grans sindicats grecs. Escoles, hospitals i transports en són els principals sectors afectats. Les protestes es dirigeixen contra el primer ministre, Andonis Samaràs, que ha aprovat noves retallades i pujades d’impostos per a complir les exigències dels creditors internacionals. Des que va esclatar la crisi, hi ha hagut diverses vagues generals, així com al llarg del 2013, sense que no tinguin aparentment cap efecte en les polítiques del Govern.
El pa de pagès català, reconegut per la UE
La Comissió Europea atorga al pa de pagès català la categoria de producte amb indicació geogràfica protegida (IGP). És el divuitè producte català que és inclòs a la llista. El 8 de maig, es fa la presentació oficial de la IGP Pa de Pagès Català.
Divendres 22
Revisió de les taxes judicials
El Ministeri de Justícia espanyol, que encapçala Alberto Ruiz-Gallardón, abarateix substancialment les taxes judicials que van entrar en vigor dos mesos enrere en aprovar-se la nova llei. La revisió s’ha dut a terme després de les nombroses protestes ciutadanes i d’entitats, que consideraven que els nous preus impedien l’accés a la justícia a les economies més modestes.
Dissabte 23
Sortu es constitueix com a partit
L’esquerra abertzale oficialitza en un congrés constituent a Pamplona el nou partit, en el qual s’aproven les bases, centrades en la via sobiranista per a Euskal Herria i la recerca de la pau definitiva. S’escullen també els seus líders, entre els quals hi ha el parlamentari alabès d’EH Bildu i antic dirigent de Batasuna, Hasier Arraiz, com a president. El càrrec de secretari general resta vacant a l’espera que l’ocupi Arnaldo Otegi quan surti de la presó de Logronyo.
Manifestacions massives contra les retallades
Les "marees humanes" impulsades per unes 300 organitzacions arreu de l’Estat es manifesten en una cinquantena de ciutats. A Madrid, segons fonts de l’organització, el nombre d’assistents és de prop de mig milió, s’hi han desplegat 1.500 policies i ha acabat amb aldarulls i detencions. A Barcelona, la Guàrdia Urbana ha quantificat en unes 14.000 persones els participants.
Diumenge 24
L’ONU impulsa un pla de pau entre estats africans
© UN Photo / Evan Schneider
Representants i caps d’estat d’onze estats africans signen a Addis Abeba (Etiòpia) un pla de pau per a posar fi als conflictes bèl·lics a la regió dels Grans Llacs i, especialment, a la República Democràtica del Congo (RDC), que afronta l’oposició armada de la guerrilla M23. Entre els signants hi ha també Angola, Burundi, la República Centreafricana, la República del Congo, Ruanda, Sud-àfrica, el Sudan del Sud, Tanzània, Uganda i Zàmbia. El pla, impulsat per les Nacions Unides i la Unió Africana, és vist com un primer pas per a posar fi a les guerres intermitents a la regió que es van iniciar el 1994.
Raúl Castro, reelegit president de Cuba
L’Assemblea Nacional ratifica el general Raúl Castro, de 81 anys, a la presidència de Cuba per un segon mandat de cinc anys (fins el 2018), que es preveu que sigui l’últim, d’acord amb la seva intenció de limitar la presidència a dos mandats.
Dilluns 25
Luis Bárcenas declara davant del jutge
L’extresorer del PP, acusat de mantenir durant anys una comptabilitat paral·lela del partit amb sobresous per a alts càrrecs del partit, declara durant quatre hores a l’Audiència Nacional sobre el "cas Gürtel", investigació dedicada a presumptes suborns al partit. Acabat l’interrogatori, el jutge retira el passaport a Bárcenas per risc de fuga.
Se celebra la cerimònia dels Oscar
En la 85a edició dels premis Oscar, destaquen els films Argo, de Ben Afleck (Oscar a la pel·lícula, el guió i el muntage) i Life of Pi (’La vida de Pi’), d’Ang Lee (Oscar al director, la banda sonora, la fotografia i els efectes especials). L’Oscar el millor actor principal és per a Daniel Day-Lewis a Lincoln, de Steven Spielberg, i el de la millor actriu principal per a Jennifer Lawrence a Silver Linings Playbook (’El lado bueno de las cosas’), de David O.Russell. L’Oscar al millor film estranger ha estat per Amour, de Michael Haneke. L’anècdota d’aquesta edició l’ha protagonitzada la primera dama dels EUA, Michelle Obama, que ha anunciat els films guanyadors des de la Casa Blanca.
Dimarts 26
Les eleccions italianes donen un Parlament dividit
Itàlia s’enfronta a una situació extremament complicada per a formar govern. Tot i que els socialdemòcrates de Pier Luigi Bersani han assolit una majoria absoluta a la Cambra de Diputats (345 escons de 630), el Senat, imprescindible per a governar, n’ha resultat molt dividit. La segona força és la Coalició de Centredreta de Silvio Berlusconi i la tercera, el moviment antisistema 5 Estrelles, liderat pel còmic Beppe Grillo. El partit de l’anterior cap de Govern tècnic, Mario Monti, és quart, bé que molt per darrere dels altres.
El Tribunal Suprem sentencia sobre la immersió lingüística
El Tribunal Suprem (TS) desestima el recurs que va interposar una família contra la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) al març del 2012. El TS ratifica la decisió del TSJC i no qüestiona la immersió en sentit general, però adverteix que s’ha d’introduir el castellà com a llengua vehicular per a les famílies que ho demanin. La sentència dóna lloc a una discussió entre el ministre Wert i la consellera Rigau sobre la seva interpretació.
El TSJC anul·la el 90% dels vots en les eleccions de la Cambra de Comerç de Barcelona
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya anul·la la major part de les votacions en les eleccions de la Cambra de Comerç de Barcelona, llevat del 10% de les corresponents al vot presencial. La resta van ser emesos per correu, i la majoria provenien de tres úniques adreces en tan sols dos dies. No obstant això, no es repeteixen les eleccions perquè els vots vàlids coincideixen amb els resultats generals. La impugnació contra els vots la va impulsar el Cercle Català de Negocis.
Es clausura amb èxit el Fòrum Gastronòmic de Girona
L’onzena edició d’aquesta fira congrés, que es va iniciar l’any 1999 a Vic i el 2007 es va traslladar a Girona, tanca a la capital del Gironès plenament consolidada. En tres dies s’han realitzat 131 activitats i hi han intervingut 154 ponents. L’edició d’enguany ha estat dedicada al desaparegut cuiner Santi Santamaria i diverses activitats de la programació han anat a càrrec dels germans Roca. De manera simultània, també se celebra la 33a Setmana Gastronòmica Gironina (del 21 de febrer al 10 de març).
Dimecres 27
El PSC trenca la disciplina de vot al Congrés pel dret a decidir
Els 14 diputats del PSC voten a favor de les propostes favorables al dret a decidir de CiU i ICV, rebutjades pels vots del PP i també del PSOE. Carme Chacón, cap de llista dels socialistes catalans, no vota, però després s’hi declara contrària. És el primer cop que el PSC vota diferent del PSOE des del 1982, quan tenia grup propi. Des de la direcció del PSOE s’anuncien sancions als diputats díscols. L’endemà Josep Zaragoza deixa la direcció del PSC pressionat pel PSOE.
Dijous 28
Rècord d’assistència al Mobile World Congress
La vuitena edició del Mobile World Congress de Barcelona tanca amb una xifra rècord de 72.000 visitants. L’impacte econòmic estimat ha estat d’uns 320 milions d’euros. La novetat més destacada ha estat l’anunci del llançament imminent del sistema operatiu Firefox OS, que vol competir amb Apple i Google. Aquestes dues companyies i Blackberry han estat absents del MWC.
Anul·lada l’ordenança de l’Ajuntament de Lleida sobre el vel integral
El Tribunal Suprem revoca l’ordenança de l’Ajuntament de Lleida que prohibia el vel integral als espais públics, aprovada al maig del 2010. La disposició va ser recorreguda al Tribunal Superior de Justícia per l’associació islàmica Watani, i, en ser-li denegada, la va portar al TS, que finalment l’accepta.