Febrer 2014

Dissabte 1

Entra en vigor el nou codi bancari IBAN

Els comptes bancaris incorporen des de l’1 de febrer de 2014 quatre dígits corresponents al codi IBAN, amb l’objectiu de simplificar les transaccions internacionals amb les entitats dels països de la Unió Europea, més Islàndia, Liechtenstein, Mònaco, Noruega i Suïssa. Els dos primers dígits corresponen al país i els altres dos són de control. El nou codi permet operar amb el mateix compte a 33 països d’Europa i comporta la desaparició de les comissions per transferències internacionals.

Diumenge 2

Se celebra la gala dels premis Gaudí

Celebració de la gala de lliurament dels premis Gaudí 2014, al Barcelona Teatre Musical

© Acadèmia del Cinema Català. Ruano Fotografia

L’acte en el qual s’atorguen els premis més importants del cinema català, concedits per l’Acadèmia del Cinema Català, té lloc al Barcelona Teatre Musical. La gran triomfadora ha estat la pel·lícula La plaga, de Neus Ballús, amb quatre premis: millor pel·lícula en llengua catalana, millor muntatge, millor guió i millor direcció. Nora Navas ha rebut el premi a la millor actriu principal en Tots volem el millor per a ella i José Sacristán, al millor actor principal en El muerto y ser feliz . El premi d’honor ha estat per a Julieta Serrano i el de la millor pel·lícula estrangera, per a Amour, de Michael Haneke. Aquest any TV3 no retransmet l’acte a causa de la vaga convocada per protestar per les retallades.

Dilluns 3

Bankia presenta els primers resultats positius des del rescat

En la seva compareixença davant dels mitjans, el president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, presenta 509 milions de beneficis corresponents a l’exercici del 2013. L’entitat, que va protagonitzar la fallida de més magnitud a l’Estat espanyol des de l’inici de la crisi, va ser rescatada el 2012 amb 22.000 milions d’euros i sotmesa a una reestructuració en profunditat.

Ajornat l’acte de presentació del nou diccionari normatiu del valencià

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), ens normatiu constituït per a posar fi a les polèmiques sobre la llengua pròpia del País Valencià, ajorna la presentació del Diccionari normatiu valencià, que ha estat elaborant durant dotze anys. Els motius són oficialment “problemes tècnics”, però, com es posa de manifest, la raó és la definició que el diccionari fa de “valencià”, que explícitament considera sinònim de “català”, cosa que no agrada al Govern valencià, el qual reacciona amb dures crítiques a la institució i l’acusa de fomentar el catalanisme. Tanmateix, el dia 6, l’AVL publica el diccionari al seu web.

Dimarts 4

Cancel·lada a Portugal la venda de 85 obres de Miró

La casa de subhastes Christie’s anul·la la venda de 85 obres del pintor català propietat de l’Estat portuguès per “incerteses legals”. Les obres van ser adquirides el 2008 al Banc Portuguès de Negocis quan va ser nacionalitzat. L’actual primer ministre, el socialdemòcrata Pedro Passos Coelho, va justificar la mesura de posar-les a la venda per tal d’aconseguir ingressos, però l’onada de crítiques que va despertar ha comportat que Christie’s s’hagi desdit de l’operació perquè ha considerat que no podria garantir la propietat als hipotètics compradors.

Dimecres 5

Principi d’acord de Google i la Comissió Europea sobre l’abús de posició dominant

Quasi un any després de l’informe de la Comissió Europea (març del 2013) que acusava l’empresa d’internet Google de pràctiques monopolístiques que vulneraven la legislació europea, ambdues parts arriben a un acord. Google es compromet a no bloquejar l’accés a serveis de companyies rivals quan els usuaris facin ús del cercador, i en facilitarà l’accés sense penalitzacions. La companyia nord-americana evita d’aquesta manera una multa per haver comès il·legalitats.

Enfrontament entre els treballadors de TVC i la CCMA

Acaba sense acord el conflicte que enfronta els treballadors de Televisió de Catalunya i l’ens director de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Des del 31 de gener, els treballadors es troben sense conveni, que ha caducat i que demanen que es prorrogui. Des que va començar la reestructuració, hi ha hagut una retallada dels salaris del 12%, més una congelació salarial durant quatre anys, 400 treballadors temporals han estat acomiadats i 273 treballadors de la plantilla han rebut acomiadaments pactats. La direcció insisteix en la reducció del dèficit i en les retallades. D’altra banda, la cobertura informativa dels fets ha motivat la dimissió en bloc del Consell Professional de TVC.

Dijous 6

Quinze morts a Ceuta durant una operació de la Guàrdia Civil contra l’entrada d’immigrants

Un total de 15 subsaharians moren després que intentessin entrar a Ceuta nedant. Enmig de versions contradictòries sobre els fets, la Guàrdia Civil nega que utilitzés material antiavalots contra aquests immigrants, cosa que desmenteixen diversos testimonis. Els fets donen lloc a una aspra polèmica en la qual el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, defensa el cos policial, i el dia 14 la Unió Europea amenaça d’expedientar el Govern espanyol per aquests fets. El dia 25, però, el Govern espanyol prohibeix l’ús de les pilotes de goma per a dissuadir l’entrada d’immigrants il·legals. A Melilla, a partir del dia 17 hi ha assalts massius de subsaharians a la tanca i són diversos centenars els que aconsegueixen entrar. El 3 de març, Fernández Díaz demana “ajut d’emergència” a la UE per a Ceuta i Melilla. El mateix dia 6 de febrer, la marina italiana rescata més d’un miler de subsaharians en bots inflables que es dirigien a l’illa de Lampedusa.

Manifest d’una trentena de jutges catalans pel dret a decidir

Trenta-un jutges catalans signen un manifest a favor del dret a decidir, en què insten el Govern de Mariano Rajoy a permetre la consulta impulsada des del Parlament català sobre si Catalunya hauria de formar o no part de l’Estat espanyol. Hi afirmen que es tracta d’un dret democràtic i que té cabuda dins de la Constitució del 1978. El dia 14 el sindicat d’extrema dreta Manos Limpias denuncia els jutges signants per “possible sedició” i el 4 de març, la publicació de les fotografies del DNI dels jutges al diari La Razón provoca que aquests reclamin una investigació sobre la filtració il·legal de dades personals.

Divendres 7

Ferran Adrià presenta el nou projecte d’El Bulli

El Bulli 1846, el nou projecte del cuiner Ferran Adrià, es presenta oficialment. Dedicat a la investigació i la divulgació de la cuina d’avantguarda, es podria inaugurar al principi del 2016. Aquest projecte aixeca una considerable polèmica perquè és previst construir-lo al parc natural del Cap de Creus, una zona protegida, així com les manifestacions del conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, segons les quals el Govern té previst tramitar al Parlament una llei feta expressament per a permetre’n la construcció.

Santiago Calatrava, multat amb tres milions per l’enfonsament d’un edifici

L’Audiència Provincial d’Oviedo condemna l’arquitecte Santiago Calatrava al pagament de 3 milions d’euros d’indemnització pels problemes d’execució del Palau de Congressos d’Oviedo, que en van causar l’enfonsament parcial a l’agost del 2006. Tres treballadors van resultar ferits lleument.

Dissabte 8

Plataforma per Catalunya destitueix Josep Anglada

El consell executiu del partit xenòfob Plataforma per Catalunya destitueix el seu president i fundador, Josep Anglada, per “deficiències en la gestió”. El substitueix el vicepresident Xavier Simó, però Anglada replica que es tracta d’un “complot” en contra seu, suspèn de militància els que han participat en la reunió a l’Hospitalet de Llobregat on s’ha decidit el seu cessament i anuncia que prendrà mesures legals. El 31 de març Anglada és expulsat de PxC.

La infanta Cristina declara davant del jutge

La infanta compareix davant del jutge José Castro per declarar com a imputada en el cas de corrupció Nóos, pel qual el seu marit, el duc de Palma, és processat. La infanta Cristina, que, com subratllen els seus advocats, “va decidir voluntàriament” declarar, a les preguntes del jutge respon desconèixer, no saber o no recordar el que se li pregunta. Afirma que signava documents sense haver-los llegit, que els seus coneixements de finances eren massa bàsics per a entendre res i que tenia confiança en el seu marit. La declaració només ha pogut ser enregistrada en àudio, però l’endemà es fan públics anònimament un vídeo i una fotografia.

Diumenge 9

Suïssa aprova limitar els immigrants de la Unió Europea

Per 50,3% de vots a favor i 49,7% en contra, els ciutadans suïssos aproven en referèndum establir quotes de treballadors de la Unió Europea i limitar-ne les prestacions socials i el dret de reagrupament familiar. La Comissió Europea critica el resultat perquè limita el principi de lliure circulació de persones establert pel tractat de Schengen, subscrit tant per la Unió Europea com per Suïssa.

Se celebra la gala dels premis Goya

En un ambient marcat per l’absència del ministre de Cultura, José Ignacio Wert, que té l’animadversió de gran part del sector, se celebra la gala de la 28a edició dels premis Goya, la més important del cinema espanyol. La gran triomfadora és Vivir es fácil con los ojos cerrados, premiada com a millor pel·lícula, millor director (David Trueba) i millor actor (Javier Cámara). També destaca Las brujas de Zugarramurdi, d’Álex de la Iglesia, que aconsegueix 8 estatuetes.

Dilluns 10

La CNMV multa Telefónica

La Comissió Nacional del Mercat de Valors multa Telefónica amb 500.000 euros per no haver notificat a temps les ofertes d’ADSL i d’accés a canals de televisió, tot i tenir l’obligació de fer-ho com a mínim un mes abans, i haver vulnerat la igualtat de condicions per a la lliure competència. També ha multat la companyia per l’incompliment d’una mesura cautelar en un conflicte amb un altre operador que li va imposar la comissió.

Dimarts 11

Primeres converses directes entre els governs de Taiwan i de la Xina

Representants dels governs de la Xina i de Taiwan es reuneixen per primer cop des del 1949, quan es va crear la República Popular de la Xina i, a Taiwan, la prooccidental República de la Xina, que la Xina continental no reconeix tot i que té el suport dels Estats Units. Malgrat les tensions polítiques i militars recurrents entre ambdós estats, els lligams econòmics són cada vegada més forts. L’únic que transcendeix de la trobada és que ambdues parts acorden regularitzar i estabilitzar les comunicacions.

Acte de lliurament dels premis Ciutat de Barcelona

Guardonats amb els premis Ciutat de Barcelona del 2013

© Ajuntament de Barcelona

L’alcalde Xavier Trias presideix la cerimònia de lliurament dels premis Ciutat de Barcelona del 2013, que reconeixen la contribució durant l’any anterior de creadors en camps diversos. L’acte, presentat pel periodista Xavier Grasset, guardona, entre d’altres, l’actriu Clara Segura per la seva actuació en Incendis i altres obres de teatre, l’escriptor Jaume Cabré per la projecció internacional aconseguida amb la novel·la Jo confesso, l’escriptor Joan Carreras per Cafè Barcelona, en literatura en català, Álvaro Enrigue, per Muerte súbita, en literatura en castellà, el cuiner Albert Adrià per les seves aportacions gastronòmiques, el dissenyador i arquitecte Curro Claret pel projecte del Born Centre Cultural i el metge William M. Keyes pels descobriments sobre envelliment cel·lular.

Dimecres 12

El Parlament català aprova la nova llei d’horaris comercials

Amb els vots de tots els partits de la cambra catalana llevat del PP i C’s, s’aprova la nova llei d’horaris comercials amb la intenció de protegir el model català de comerç de proximitat i restringir la liberalització que vol imposar el Govern espanyol. L’únic canvi significatiu respecte a la norma vigent és l’ampliació a dos més els festius en què poden obrir les botigues, que fins ara n’eren vuit.

La Generalitat replica l’“informe Margallo”

El Govern català fa públic el document Estrènyer els llaços en llibertat, que respon a les tesis contra la independència de Catalunya contingudes a l’informe que el Ministeri d’Afers Exteriors espanyol va enviar al desembre del 2013 a totes les ambaixades. Aquest informe, titulat Por la convivencia democrática, afirma, entre altres coses, que la independència comportaria un empobriment dràstic de Catalunya, que l’espoli és inexistent perquè el que hi ha és solidaritat i que el separatisme no és una opció democràtica sinó que trenca la convivència dels espanyols instaurada amb la Constitució del 1978. En el document de rèplica, la Generalitat qualifica l’informe del ministeri, entre altres coses, de catastrofista, poc rigorós i de negar un dret elemental com és el de poder votar.

Dijous 13

Bèlgica legalitza l’eutanàsia per a menors d’edat

El Parlament belga aprova l’eutanàsia per a menors que demanin morir sense una edat mínima. La llei s’ha aprovat després de dotze anys de la legalització en aquest país de l’eutanàsia per a adults. La nova llei, la segona del món després de la d’Holanda (on tanmateix hi ha un límit de dotze anys d’edat), estableix que només s’aplicarà en casos terminals, amb el vistiplau dels pares, en què el dolor sigui insuportable i després que el pacient passi un examen psicològic que avali la seva capacitat de discerniment.

Divendres 14

Onada de desplaçats a Indonèsia per l’erupció d’un volcà

Una dona escombra les cendres provinents de l’erupció del volcà Kelud a Yogyakarta

© Crisco_1492

Tres persones moren i unes dues-centes mil són evacuades per l’erupció sobtada del volcà Kelud, a Java, amb la projecció de roques i cendra a més de 130 quilòmetres de distància. Tres dels aeroports internacionals de l’illa cancel·len tots els vols. La darrera erupció d’aquest volcà va ser el 1990 i va causar dotzenes de morts.

Dimiteix un ministre alemany per un cas de pornografia infantil

Hans-Peter Friedrich, ministre d’Agricultura del Govern d’Angela Merkel, dimiteix el càrrec per haver filtrat, quan era ministre de l’Interior en l’anterior legislatura, informació confidencial sobre un diputat del Partit Socialdemòcrata, soci de govern de la Unió Democratacristiana, sospitós de tenir pornografia infantil. Aquest diputat havia dimitit la primera setmana de febrer al·legant motius de salut.

Dissabte 15

El president de la Generalitat defensa la consulta en sis diaris europeus

Sota el títol de “Deixeu-nos votar!” sis diaris de Bèlgica, Bulgària, Croàcia, Estònia, Malta i Xipre publiquen un article del president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, en el qual es fa ressò del clam de la societat catalana per poder decidir lliurement i democràticament sobre la pertinença a Espanya o la secessió, i exposa la voluntat inequívoca del compromís del Parlament català de convocar la consulta el 9 de novembre, així com la vocació europeista de Catalunya. L’endemà, la carta és publicada també al Corriere della Sera, un dels diaris europeus de més difusió.

Es lliuren els premis de la Berlinale

La 64a edició del Festival de Cinema de Berlín conclou amb el triomf del cinema asiàtic: l’Ós d’Or a la millor pel·lícula es concedeix al film xinès Bai Ri Yan Huo (‘Carbó negre, gel prim’), del director Diao Yinan. L’Ós de Plata al millor actor és per al protagonista d’aquesta pel·lícula, l’actor xinès Liao Fan. La japonesa Haru Kuroki guanya l’Ós de Plata a la millor actriu i l’Ós de Plata al millor director és per a Richard Linklater, realitzador de Boyhood . El premi especial del jurat és per al director nord-americà Wes Anderson, que ha rodat The Grand Budapest Hotel .

Diumenge 16

Ajornat un dels quatre judicis contra el president deposat d’Egipte

Després que els advocats de Muhàmmad Mursí hagin abandonat la sala on es jutjava l’expresident per l’acusació de col·laborar amb organitzacions terroristes en protesta per no poder comunicar-se directament amb l’acusat, els jutges suspenen el judici, que es reprèn el 23 de febrer. Mursí, el president dels Germans Musulmans elegit al maig i deposat al juliol per l’exèrcit, té pendents també tres judicis més: un per incitació a la violència durant la revolta del 2012 (causa iniciada al novembre del 2013), un per assassinat de funcionaris de presons durant la revolta contra el president Mubàrak el 2011 (que va començar al gener del 2014) i un altre per insults a membres de la judicatura. L’enderrocament i el judici de Mursí han causat una fractura en la societat egípcia.

Dilluns 17

La CNMV multa el Banco Santander amb 16,9 milions d’euros

La Comissió Nacional del Mercat de Valors imposa una multa de 16,9 milions d’euros al Banco Santander per no informar bé els seus clients d’un producte complex, Valores Santander. La multa, de fet, està desglossada en dues: una per no disposar de la informació necessària sobre els seus clients en el procés de subscripció de l’emissió del producte i una altra per incomplir les normes establertes entre l’entitat i els clients d’aquest producte.

Dimarts 18

El líder de l’oposició veneçolana es lliura a la policia

Leopoldo López, líder opositor veneçolà, es lliura voluntàriament a la policia després que en un míting el president Nicolás Maduro, el qual governa per decret des del novembre del 2013, anunciés el seu processament per sedició. López és traslladat a una presó militar per ser jutjat, però les protestes i la violència entre contraris i partidaris del president no s’atura. L’escalada de la tensió es va disparar el dia 13 amb els morts després d’una manifestació pacífica d’unes cent mil persones, majoritàriament estudiants, els quals reclamaven la dimissió de Maduro i denunciaven la inseguretat ciutadana i l’estat caòtic de l’economia. Després que els Estats Units instessin Maduro a negociar amb l’oposició, el president va expulsar tres diplomàtics nord-americans acusant-los de conspirar. El dia 25 els Estats Units expulsen, al seu torn, tres diplomàtics veneçolans.

Més de cent detinguts a Tarragona per frau a la Seguretat Social

En una àmplia operació, la policia practica a tot l’Estat 214 detencions de presumptes integrants d’una organització que defraudava la Seguretat Social. La majoria de les detencions (144) són a Tarragona. L’organització, que s’estima que ha defraudat uns tres milions d’euros, creava empreses falses que donava d’alta a la Seguretat Social per poder cobrar subvencions i prestacions o aconseguir renovar els permisos de residència dels suposats treballadors immigrants.

El Govern valencià anuncia la supressió de línies en valencià i el tancament de centres escolars per al curs 2014-15

El Diari Oficial de la Comunitat Valenciana (DOCV) anuncia la supressió de 136 línies en valencià en 136 escoles públiques per al curs 2014-15, i també el tancament de 5 centres per l’eliminació d’unitats de primària. Escola Valenciana qualifica la mesura com una de les més greus que ha emprès el Govern valencià en trenta anys contra l’escola en valencià.

Dimecres 19

Facebook compra WhatsApp

La xarxa social Facebook, creada i dirigida per Mark Zuckerberg, adquireix el servei de missatgeria per internet WhatsApp per 16.000 milions de dòlars. És una de les operacions de més envergadura en el món de les telecomunicacions, i es considera que contribuirà a consolidar encara més Facebook en l’àmbit de les xarxes socials, especialment en les plataformes per a mòbils.

Dijous 20

Neix l’embrió de la hisenda catalana

El president Mas inaugura la xarxa Tributs de Catalunya, la més important del que anomena “estructures d’estat”, que aspira a recaptar tots els impostos dels catalans. La xarxa és el resultat d’un acord entre l’Agència Tributària de Catalunya, que depèn de la Generalitat de Catalunya, i les quatre diputacions catalanes. Amb un total de 53 oficines, és previst que comenci a funcionar el mateix 2014, amb la crida del Govern català a presentar-hi la declaració de la renda de manera voluntària.

Divendres 21

ETA fa un gest pel desarmament

A través d’un vídeo emès per la cadena britànica BBC, l’organització terrorista ETA fa un lliurament simbòlic d’un petit arsenal en presència de la Comissió Internacional de Verificació. La comissió assegura que, malgrat que posteriorment ETA va segellar les armes i se les va endur, l’acte constitueix un primer pas en la bona direcció i que respon a l’anunci fet el dia 8 en què la banda es comprometia a realitzar aportacions significatives. El ministre espanyol de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, desacredita l’anunci i la comissió, i nega a l’acció cap mena d’importància. Remarca que en cap moment la banda ha reconegut el dany causat i exigeix la rendició incondicional.

Dissabte 22

Els opositors ucraïnesos enderroquen Ianukóvitx

Després de les protestes més violentes des que va esclatar la revolta ucraïnesa contra el president Ianukóvitx (novembre del 2013), els opositors ocupen els edificis de la presidència, malgrat que el dia anterior el president i els principals líders opositors havien arribat a un acord en el límit a partir de la mediació de França, Alemanya i Polònia per a formar un govern que preparés eleccions per a final d’any. Després de reivindicar per televisió que ha estat elegit democràticament i ha estat víctima d’un “cop d’estat”, Ianukóvitx fuig. La seva principal rival, l’opositora i exprimera ministra Iúlia Timoixenko, empresonada des del 2011, és alliberada el mateix dia. El Parlament, que també s’ha revoltat, nomena el dia 23 Oleksandr Turtxínov, un estret aliat de Timoixenko, president interí d’un govern provisional amb la missió de convocar noves eleccions. El dia 24 el Govern provisional dicta una ordre d’arrest contra Ianukóvitx, en què se l’acusa de l’assassinat de més de cent persones a la plaça Maidan i en altres zones de Kíev, escenaris principals de la revolta. Per la seva banda, Rússia condemna la insurrecció i acull Ianukóvitx, el qual el dia 28, des de l’exili, condemna la rebel·lió que l’ha deposat com a il·legítima.

Matteo Renzi és investit primer ministre d’Itàlia

L’alcalde de Florència i secretari general del socialdemòcrata Partit Democràtic, Matteo Renzi, és investit primer ministre d’Itàlia en substitució d’Enrico Letta, del seu mateix partit. Letta va dimitir el 14 de febrer, l’endemà que en un acte multitudinari Renzi rebés el suport del partit i qüestionés la idoneïtat de l’aleshores primer ministre per a dur a terme les reformes econòmiques i polítiques que requereix el país.

Diumenge 23

Captura d’un dels narcotraficants més buscats

En una operació conjunta, les policies de Mèxic i dels Estats Units capturen viu a la ciutat mexicana de Mazatlán Joaquín El Chapo Guzmán, cap del càrtel de la droga de Sinaloa. Enfrontat a mort amb el clan dels Zetas, que controla el tràfic de drogues a la costa atlàntica, El Chapo va escapar de la presó el 2001 i era considerat un dels homes més poderosos del món.

Clausura dels Jocs Olímpics d’Hivern de Sotxi

Una cerimònia solemne a l’estadi Fisht posa fi als Jocs Olímpics d’Hivern de Sotxi (Rússia) i oficialitza el relleu per a la propera edició, que se celebrarà a Pyongchang (República de Corea), el 2018. Rússia és el país amb més medalles, seguit de Noruega, el Canadà i els Estats Units. En aquests Jocs han destacat, entre d’altres, l’esquiador noruec Ole Einar Bjørndalen, l’esquiadora alemanya Maria Höfl-Riesch i també el biatleta nord-català Martin Fourcade. Inaugurats el 7 de febrer, aquests Jocs Olímpics d’Hivern han estat uns dels més polèmics arran del gran desplegament dels dispositius de seguretat, les declaracions de Putin contra els homosexuals, la despesa i les contractacions d’obres per a les instal·lacions.

Dilluns 24

Dimiteix en bloc el Govern egipci

Enmig d’un fort malestar social, el primer ministre en funcions, Hàzim Abd al-Aziz al-Bablawi, fa pública en un anunci televisat la seva dimissió inesperadament i sense donar raons. Al-Bablawi va donar suport a la revolta popular que el 2011 va enderrocar Hosni Mubàrak i va ser nomenat primer ministre al juliol del 2013, després de la destitució en un cop militar del president musulmà Muhàmmad Mursí. El nou Govern, que presideix el ministre de l’Habitatge, Ibrahim Mahlab, ha de preparar les noves eleccions presidencials de l’abril.

El president ugandès signa la llei contra els homosexuals

El president ugandès, Yoweri Museveni, un dels líders africans més veterans, signa la llei contra els homosexuals proposada pel Govern, que endureix les penes contra les relacions sexuals entre persones del mateix sexe (que ja són il·legals). La llei, coincident amb una gran extensió de l’homofòbia a l’Àfrica, rep fortes crítiques internacionals, i el president Obama adverteix que la seva aplicació podria afectar les relacions entre Uganda i els Estats Units.

El Barça anuncia que pagarà a Hisenda per Neymar

La junta directiva del Futbol Club Barcelona anuncia que ha decidit pagar els 9,1 milions d’euros corresponents als impostos presumptament evadits en el fitxatge del futbolista brasiler Neymar. La setmana anterior, el jutge de l’Audiència Nacional Pablo Ruz va imputar un delicte de frau fiscal en la contractació del jugador al FC Barcelona, com a persona jurídica. D’aquesta manera, el club evita la sanció per condemna en cas d’obrir-se la via penal, que seria fins a sis vegades la quantitat presumptament defraudada.

Dimarts 25

Obre les portes l’Hospital de Sant Pau rehabilitat

Després de cinc anys de rehabilitació i una inversió de més de 70 milions d’euros, l’antic Hospital de Sant Pau obre les portes al públic. Construït entre els anys 1903 i 1930, va ser substituït en els usos sanitaris el 2009 per un modern edifici construït a la banda de muntanya del recinte. Un cop recuperat, el conjunt, que ja va ser declarat patrimoni de la humanitat el 1997, serà una de les atraccions principals del patrimoni modernista de Barcelona i també allotjarà institucions de recerca.

Dimecres 26

El Fòrum Pont Aeri organitza una trobada amb el príncep Felip

Una vintena d’empresaris catalans i el príncep d’Astúries, Felip de Borbó, es reuneixen en un sopar organitzat pel comte de Godó, propietari del diari La Vanguardia . L’objectiu és intercanviar impressions sobre la situació actual de Catalunya, marcada pel debat sobiranista. Dos dies abans, el príncep Felip va protagonitzar un incident en el Mobile World Congress de Barcelona quan un empresari es va negar a donar-li la mà en protesta perquè l’Estat no deixava votar els catalans.

Dijous 27

Escamots armats prorussos ocupen els edificis governamentals de Crimea

Sis dies després que els opositors enderroquessin el president ucraïnès Víktor Ianukóvitx, un escamot prorús pren el control del Govern autònom de Crimea a la seva capital, Simferopol. La República Autònoma de Crimea, annexada a Ucraïna el 1954, té una majoria de població russa, i la presa del poder de Kíev pels prooccidentals ha alarmat bona part d’aquesta població.

Aprovada la reforma de la llei de justícia universal d’Espanya

La majoria absoluta del PP al Congrés permet al Govern espanyol aprovar d’urgència la llei que limita la justícia universal per als delictes de genocidi i crims contra la humanitat als casos en què la causa es dirigeixi contra espanyols o estrangers que hagin adquirit la nacionalitat espanyola després de la comissió del fet. Aquesta reforma té lloc poc després que la Xina hagués atacat durament Espanya arran de l’ordre d’arrest dictada per un jutge espanyol contra l’expresident de la Xina, Jiang Zemin, per genocidi i tortures al Tibet. La reforma, que entra en vigor el 15 de març, impedeix també el judici dels presumptes autors de crims i desaparicions durant la dictadura xilena i la investigació de la mort del periodista espanyol José Couso a l’Iraq.

El Congrés espanyol rebutja el dret a decidir

En el debat de política general, la cambra baixa del Parlament espanyol vota majoritàriament contra la petició del Parlament català que el Govern espanyol permeti la celebració d’un referèndum sobre l’estatus polític de Catalunya amb relació a Espanya. A diferència de l’any passat, que es va votar una moció similar, aquest cop el PSOE i el PSC s’han abstingut, cosa que facilita als socialistes catalans votar en el mateix sentit que els espanyols, contràriament al que va passar el 2013, en què el PSOE hi va votar en contra.

Comença la venda de Bankia

El Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), l’entitat pública espanyola creada per a rescatar els bancs amb dificultats, inicia la venda esglaonada de Bankia amb el 7,5% dels actius a inversors institucionals. En aquesta primera fase, l’Estat, que ha injectat gairebé 23.000 milions d’euros a l’entitat, continua controlant-la en més del 60%.

Èxit del Mobile World Congress

Mark Zuckerberg participa en una de les sessions del Mobile World Congress de Barcelona

© GSMA/ Howard Sayer

L’Ajuntament de Barcelona qualifica d’èxit rotund l’edició del Congrés Mundial de Mòbils del 2014, que ha tingut lloc a la capital catalana entre els dies 24 i 27 de febrer. S’han superat els rècords de participació, amb més de 85.000 visitants i 201 empreses d’arreu del món. S’estima que els ingressos directes a la ciutat han estat d’uns 350 milions d’euros. Entre les atraccions del MWC 2014 hi ha hagut els actes protagonitzats per Mark Zuckerberg, creador de Facebook, i Jan Koum, creador de WhatsApp. El contracte per a celebrar el MWC a Barcelona finalitza el 2018.

Divendres 28

Aprovat el nou Pla Hidrològic Nacional

El Govern del PP aprova el nou Pla Hidrològic Nacional. El punt central del nou projecte és la previsió d’un cabal mínim de 3.400 hectòmetres cúbics per al tram final de l’Ebre, cosa que permetrà un augment substancial de la superfície dedicada al regadiu. Per a aquest objectiu es preveu la construcció d’una quarantena de pantans. El pla té el suport de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre i, a Catalunya, dels regants del Pla de Lleida, i el rebuig de la Generalitat de Catalunya i la Plataforma en Defensa de l’Ebre, que assenyalen que el cabal previst posa en perill l’ecosistema de l’Ebre. El 4 de març el Govern català denuncia el pla a la Comissió Europea.