Febrer 2016

Dilluns 1

La Gran Bretanya autoritza la manipulació d'embrions humans

Les autoritats britàniques de Sanitat autoritzen per primer cop a Europa la modificació genètica d'embrions humans. Els treballs es limiten a la recerca i els embrions no es podran implantar ni desenvolupar-se més de set dies. La finalitat és millorar la reproducció assistida i evitar els avortaments. Al principi del 2015, a la Xina es van intentar sense èxit experiències semblants.

Dimarts 2

Inici de les primàries per a les presidencials dels Estats Units

A Des Moines (Iowa) se celebren els primers caucus per a la tria dels delegats que han de seleccionar els candidats presidencials en les eleccions primàries dels Estats Units. Pel Partit Demòcrata parteixen com a favorits l'exprimera dama i exsecretària d'estat, Hillary Clinton, i el senador per Vermont, Bernie Sanders, que s'autodefineix com a socialista i demòcrata. Pel Partit Republicà destaquen Ted Cruz, advocat i senador per Texas, considerat proper a l'aparell del partit, i el multimilionari Donald Trump, populista antiestablishment i polèmic per les seves declaracions provocadores i estridents. Els guanyadors de les primàries hauran d'enfrontar-se en les eleccions presidencials del 9 de novembre per a succeir Barack Obama.

Rajoy rebutja presentar-se a la investidura en primera volta

El PSOE rebutja formar part d'una gran coalició amb el Partit Popular presidida per Mariano Rajoy, i el candidat del PP a la presidència del Govern espanyol declina presentar-se a la investidura, ja que no té prou suport parlamentari. Aquesta negativa provoca una paràlisi institucional inèdita a l'Estat espanyol des del 1978. L'endemà, Felip VI proposa al líder socialista, Pedro Sánchez, la formació de govern.

Pacte de govern a l'Ajuntament de Tarragona

El PSC, partit amb més representació a l'Ajuntament de Tarragona, arriba a un acord per a sumar al govern de la ciutat el PP i UDC. Des de les eleccions del maig del 2015, el PSC governava en minoria amb 9 regidors. El pacte incorpora quatre regidors populars i un democristià, segons anuncia l'alcalde socialista, Josep Fèlix Ballesteros, que ha rebutjat l'oferta d'ERC d'entrar al govern municipal.

Dimecres 3

La Generalitat indemnitza una víctima de l'impacte d'una pilota de goma

El Govern català indemnitza amb 200.000 euros Nicola Tanno, que va perdre un ull el 2010 per una pilota de goma durant els aldarulls que van seguir la celebració de la victòria d'Espanya al Mundial de futbol. Tanno retira el procés penal després de l'acord, però retreu que no s'ha identificat el mosso d'esquadra que va disparar la pilota.

Dijous 4

Conferència de donants per a Síria

Se celebra a Londres la V conferència de donants per a Síria. En la foto, d’esquerra a dreta, els primers ministres de Noruega, Erna Solberg, d’Alemanya, Angela Merkel, i de la Gran Bretanya, David Cameron, el secretari general de l’ONU, Ban Ki-moon, i els primers ministres de Turquia, Ahmet Davutog˘ lu, i de Kuwait, Sabah al-Khàlid al-Sabah

© Rob Thom/Crown Copyright / DFID - UK Department for International Development

Se celebra a Londres la cinquena conferència de donants per a Síria, convocada per la Gran Bretanya, Alemanya, Kuwait, Noruega i les Nacions Unides. Un total de 60 estats es comprometen a donar 6.000 milions de dòlars en ajut humanitari durant l'any 2016, tot i que l'objectiu eren 7.700 milions. És la quantitat més gran des del 2012, que van començar les donacions. Diversos països, com Alemanya, els Estats Units o la Gran Bretanya, es comprometen en ajuts addicionals fins el 2020. El dia abans (3 de febrer) les Nacions Unides suspenen les negociacions de pau a Ginebra a causa dels bombardeigs de l'exèrcit sirià (assistit per Rússia) sobre la ciutat d'Alep.

Anunci de tancament de la planta Delphi a Sant Cugat

El fabricant de components d'automòbils Delphi anuncia el tancament a final del 2016 de la planta de Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental). La companyia té la intenció de reduir gradualment l'activitat a la planta. Després de l'anunci, sindicats i la Generalitat de Catalunya inicien negociacions amb l'empresa perquè el tancament afecti tan poc com sigui possible els prop de 500 empleats.

Denúncies d'antics alumnes contra un professor d'un col·legi marista per abusos a menors

Els Mossos d'Esquadra de Sants-les Corts investiguen denúncies de presumptes abusos sexuals comesos per un professor del Col·legi Maristes del barri de Sants-les Corts, de Barcelona. El dia 6 el professor (desvinculat del centre des del 2011) confessa els abusos. Posteriorment apareixen noves denúncies i nous presumptes casos que afecten altres professors del centre. El 17 de febrer el Síndic de Greuges declara que el protocol contra els abusos a menors instaurat el 2006 no es va aplicar per una cadena d'ocultacions i d'errors, agreujats per la descoordinació entre administracions. El 18 d'abril el jutge anuncia que només s'accepten quatre de les disset denúncies contra el professor. Les altres 13 es rebutgen per haver prescrit.

Primera dona embarassada diagnosticada del Zika a Catalunya

El Departament de Salut de la Generalitat confirma el primer cas a Catalunya d'infecció pel virus del Zika en una embarassada. La dona sembla que va contreure la infecció en un viatge a Colòmbia. El 23 de gener, després de nous casos de febre del Zika, el Ministeri de Sanitat i els governs de les comunitats autònomes van anunciar la creació d'un protocol d'actuació. El 6 de maig s'anuncia la detecció del primer fetus afectat de microcefàlia pel virus del Zika a Catalunya. L'1 de febrer l'OMS va declarar el Zika emergència sanitària mundial.

Divendres 5

Twitter anul·la milers de comptes per terrorisme

La direcció de la xarxa social Twitter anuncia la suspensió de prop de 125.000 comptes per amenaces terroristes o encoratjament del terrorisme des de mitjan 2015. Twitter és la primera de les grans xarxes socials, incloent-hi YouTube i Facebook, que respon a la pressió dels governs perquè col·laborin en la lluita contra grups com l'anomenat Estat Islàmic.

Dissabte 6

Cerimònia dels premis Goya

A l'hotel Marriot Auditorium de Madrid se celebra la vintena edició dels premis Goya. Truman, amb cinc guardons, és la gran triomfadora: millor pel·lícula, millor direcció (Cesc Gay), millor actor protagonista (Ricardo Darín) i secundari (Javier Cámara) i millor guió original (Cesc Gay i Tomàs Aragay). El premi a la millor actriu protagonista és per a Natalia de Molina (Techo y comida, de Juan Miguel del Castillo) i el premi a la millor actriu secundària és per a Luisa Gavasa (La novia, de Paula Ortiz).

Diumenge 7

Manifestacions xenòfobes a Europa

Milers de persones es manifesten els dies 6 i 7 de febrer en diverses ciutats de l'Europa central contra l'acollida d'immigrants i refugiats, convocats pel moviment antimusulmà alemany Pegida. La mobilització més important té lloc a Dresden, i congrega unes 8.000 persones, segons la policia. A Praga, Varsòvia, Copenhaguen i altres ciutats s'apleguen també manifestants, bé que en un nombre molt inferior. A Calais (França), on hi ha el camp d'immigrants i refugiats més gran d'Europa i on la manifestació ha estat prohibida, la policia deté un general de la legió estrangera que intentava manifestar-se.

Manifestació a Amposta contra el Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre

Manifestació pels carrers d’Amposta contra el Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre

© Plataforma Defensa de l'Ebre

Unes 50.000 persones, segons els organitzadors, participen en la manifestació contra el Pla Hidrològic aprovat pel Govern en funcions del PP. És la més multitudinària de les que s'han convocat per aquest motiu des de fa 15 anys. A més de gent de les Terres de l'Ebre i de molts punts de Catalunya, hi ha una nodrida representació de l'ANC i Òmnium Cultural i també de tots els partits polítics amb representació al Parlament (menys el PP i Ciutadans) i de les institucions (el vicepresident Oriol Junqueras, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell).

Dilluns 8

L'ONU acusa el Govern sirià de pràctiques d'extermini

Un informe encarregat pel Consell de Drets Humans de les Nacions Unides acusa el president de Síria, Baixar al-Assad, de crims contra la humanitat. Segons aquest informe, amb dades que van començar a recollir-se el 2011, l'exèrcit del règim sotmet de manera rutinària a tortures, execucions sumàries i condicions deliberadament pèssimes detinguts i presoners de guerra. Les víctimes d'aquestes pràctiques, que el règim nega, s'estimen en milers. El mateix dia 8, un atac amb míssils causa la mort d'una cinquantena de persones en quatre hospitals de la zona rebel. Metges Sense Fronteres, que gestiona un dels quatre hospitals, acusa Rússia i el règim d'Al-Assad de bombardeig deliberat d'instal·lacions sanitàries, acció que segons la legislació internacional constitueix un crim de guerra. El dia 26 Rússia nega categòricament les acusacions en un comunicat oficial.

Dimarts 9

El PP nomena Rita Barberà al Senat

El Partit Popular nomena l'exalcaldessa de València Rita Barberà suplent en la Diputació Permanent del Senat, l'únic òrgan que manté l'aforament dels seus membres i que la protegeix de ser processada en cas de dissolució de les Corts. Tot i això, Rita Barberà, que se l'està investigant pel "cas Taula" i el "cas Imelsa", anuncia que no prendrà possessió del càrrec fins que no s'aclareixin els fets investigats.

Onze morts en una col·lisió de trens a Alemanya

Onze morts i nombrosos ferits és el resultat d'un xoc de trens prop de la localitat alemanya de Bad Aibling (Baviera). Les investigacions posteriors responsabilitzen de l'accident un controlador que s'havia distret mentre jugava amb el mòbil.

Dimecres 10

Nomenat el cap de l'exèrcit de Corea del Nord després de l'execució del seu predecessor

L'agència oficial de notícies de la República Democràtica Popular de Corea, KCNA, anuncia el nomenament del nou cap de les Forces Armades, Ri Myong-su. El 10 de febrer, mitjans de comunicació de Corea del Sud havien informat sobre l'execució del seu predecessor, Ri Yong-gil, per "corrupció i conspiració faccional". Ri Myong-su és el quart cap de les Forces Armades des que el president Kim Jong-un va accedir al càrrec el 2011.

L'expresident Jordi Pujol i la seva esposa declaren a l'Audiència Nacional

Jordi Pujol i Soley, expresident de la Generalitat de Catalunya, i la seva esposa, Marta Ferrusola, declaren a l'Audiència Nacional per primera vegada en qualitat d'investigats per un presumpte delicte de blanqueig de capitals. El jutge José de la Mata acusa tota la família de funcionar com un entramat de cobrament i blanqueig de comissions a canvi de l'adjudicació d'obra pública. Durant les més de quatre hores que l'expresident contesta a les preguntes del jutge manté que l'origen de la fortuna familiar detectada en diversos comptes a Andorra procedeix de les inversions fetes a partir de l'herència rebuda del seu pare, Florenci Pujol. A més, remarca que no té res a veure amb els negocis del seu fill gran. D'altra banda, Marta Ferrusola s'acull al dret a no declarar.

Dijous 11

L'OTAN desplega una flota per a interceptar el tràfic d'immigrants

L'Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord (OTAN) comença a desplegar a la mar Egea una flota per a interceptar i desmantellar les embarcacions d'organitzacions mafioses que trafiquen amb immigrants en condicions molt precàries, que són la causa dels nombrosos naufragis i morts en alta mar. La decisió és el resultat de la cimera de ministres de Defensa de l'organització a Brussel·les, el dia 7, a petició d'Alemanya (receptora de la majoria de refugiats) i Grècia i Turquia (on s'acumula la majoria del trànsit).

Es detecten per primer cop ones gravitacionals

Científics del Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO) confirmen la primera evidència empírica de les ones gravitacionals en detectar una distorsió de l'espaitemps que té l'origen en una col·lisió de dos forats negres esdevinguda a uns mil milions d'anys llum. Les ones gravitacionals les va predir Albert Einstein el 1916 en la teoria de la relativitat general. Juntament amb la confirmació del bosó de Higgs (2012), és una de les aportacions més importants de la física de les últimes dècades.

Divendres 12

La Unió Europea exigeix a Grècia el control de les seves fronteres exteriors

En vista del flux massiu de refugiats i immigrants (prop d'un milió des del 2015), la Comissió Europea dóna a Grècia tres mesos per a controlar les seves fronteres exteriors. Alguns països membres de l'espai de Schengen (Alemanya, Àustria, Suècia, entre d'altres) han imposat controls fronterers temporals. Si després d'aquest període la situació persisteix, la Comissió adverteix que podria permetre controls durant dos anys, mesura que afectarà greument la llibertat de moviment de persones i béns, un dels pilars de la UE.

Acord per a l'aixecament del secret bancari a Andorra

El comissari d'Afers Econòmics de la Unió Europea, Pierre Moscovici, el ministre de Finances dels Països Baixos, de la presidència de torn, Jeroen Dijsselbloem, i el ministre de Finances d'Andorra, Jordi Cinca Mateos, signen a Brussel·les l'acord que homologa la banca andorrana amb l'europea. En virtut de l'acord, a partir del 2017 els estats membres i el Principat podran intercanviar automàticament informació amb els noms, l'adreça, el número d'identificació fiscal i el saldo de tots els residents europeus amb comptes bancaris a Andorra. La mesura, que arriba després d'anys de negociacions, té com a objectiu frenar l'evasió fiscal a la Unió Europea, i per a Andorra significa un nou pas per deixar de ser considerada un paradís fiscal.

A l'aeroport de l'Havana té lloc la primera trobada entre un papa de l'Església catòlica i un patriarca de l'Església ortodoxa, en aquest cas, de la més poderosa, l'Església russa. Ambdues esglésies es van separar en l'anomenat Cisma d'Orient (1054). El papa Francesc i el patriarca Ciril I, que inicien un viatge a Mèxic i al Brasil i al Paraguai, respectivament, conversen durant dues hores. De la trobada, en surt una declaració que insta a la restauració de la unitat del cristianisme i a la protecció dels cristians a l'Orient Mitjà.

S'inaugura el tram de la línia 9 del metro a l'aeroport

Viatge inaugural del tram sud de la línia 9 del metro. En la foto, d’esquerra a dreta, l’alcalde del Prat, Lluís Tejedor; el conseller de Territori, Josep Rull; l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín; el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; l’expresident de la Generalitat, Artur Mas, i el vicepresident del Gover n català, Oriol Junqueras

© President.cat

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont; l'expresident Artur Mas; els alcaldes del Prat de Llobregat, Lluís Tejedor, de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, i de Barcelona, Ada Colau, i el secretari d'estat d'Infraestructures, Julio Gómez-Pomar, presideixen la inauguració del tram sud de la línia 9. Amb 19,6 quilòmetres i 15 estacions, entre la Zona Universitària i la T1 de l'aeroport, és la línia més llarga sense conductor d'Europa. La construcció va començar el 2005, i el 2009 en va ser inaugurat el tram nord (Sagrera-Can Zam). Resta pendent el tram central (Sagrera-Zona Universitària).

Dissabte 13

Interceptat a la Jonquera un vehicle carregat d'armes

La policia espanyola atura a l'AP-7, a la frontera de la Jonquera, dos vehicles sospitosos. En un hi descobreixen diverses armes, i l'altre aconsegueix fugir, cosa que provoca una ordre de cerca i captura de les policies francesa i espanyola. Segons tots els indicis, els cotxes formen part d'una organització criminal itinerant.

Diumenge 14

Mor Muriel Casals

La diputada de Junts pel Sí i expresidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, mor a conseqüència del traumatisme cranioencefàlic que va patir el 31 de gener en ser atropellada per un ciclista. El dia 18 se li reten dos homenatges: un, al Parlament de Catalunya, en el qual són presents tots els presidents de la Generalitat vius, Jordi Pujol, Pasqual Maragall, José Montilla i Artur Mas, a més de Carles Puigdemont, i l'altre, de caràcter cívic, al parc de la Ciutadella, organitzat per Òmnium Cultural i al qual assisteixen personalitats de la societat civil. El 8 de març, el diputat de JxSí Lluís Llach pren possessió de la presidència de la comissió d'estudi del procés constituent en substitució de Muriel Casals.

Comença l'Any Caterina Albert

Un acte solemne a l'Ajuntament de l'Escala inaugura l'Any Caterina Albert. L'escriptora, més coneguda pel pseudònim de Víctor Català i autora de Solitud, va morir en aquest poble de l'Alt Empordà ara fa 50 anys. El programa d'activitats per a commemorar l'efemèride inclou presentacions de llibres, lectures dramatitzades, conferències, xerrades i una ruta guiada sobre la seva figura. La Generalitat també té previst la celebració d'actes arreu del territori català. A l'Escala, les activitats acabaran el 27 de gener de 2017, dia que va morir l'escriptora l'any 1966.

Dilluns 15

Bòsnia i Hercegovina sol·licita formalment l'adhesió a la UE

Bòsnia i Hercegovina presenta la sol·licitud formal d'adhesió a la UE, vint-i-un anys després de la fi de la guerra dels Balcans. Si es descompta Kosovo, d'estatus encara incert, és el darrer dels estats sorgits de l'antiga Iugoslàvia a demanar l'adhesió, pas previ a la candidatura. Les de Macedònia (2005), Montenegro (2010) i Sèrbia (2012) ja han estat acceptades.

Acte de lliurament dels premis Ciutat de Barcelona

Premis Ciutat de Barcelona

Al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona té lloc la cerimònia del lliurament dels premis Ciutat de Barcelona, presidida per l'alcaldessa Ada Colau. Entre els vint premiats hi ha Òscar Guayabero (disseny), Carles Capdevila (mitjans de comunicació), els Castellers del Poble Sec (cultura popular i tradicional), Teresa Puig i Xavier Obradors (ciències experimentals i tecnologia), Paul Preston (projecció internacional de Barcelona) i Pol López (teatre). En l'acte ha aixecat polèmica el poema de Dolors Miquel que la mateixa poetessa ha recitat, i que ha estat considerat ofensiu per determinats sectors. El president del PP al consistori, Albert Fernández Díaz, ha abandonat la sala en senyal de protesta a l'inici del poema.

Dimarts 16

Detinguts el propietari i els directius d'una cadena de clíniques odontològiques

Ernesto Colman, propietari de les clíniques odontològiques Vitaldent, és detingut a Madrid amb 12 directius més de l'empresa. La Fiscalia Anticorrupció els acusa de blanqueig de capitals, delicte contra la hisenda pública i estafa als franquiciats. Presumptament, Colman blanquejava a Suïssa i a Luxemburg els diners que els clients pagaven en efectiu a les seves clíniques. La cadena Vitaldent, que havia esdevingut en poc temps líder a l'Estat espanyol, es basava en el sistema de franquícia, i van ser els franquiciats, juntament amb els clients, que van cursar les primeres denúncies. Per aquest motiu, les franquícies segueixen funcionant amb normalitat.

Dimecres 17

Vint-i-vuit morts en un atemptat a Turquia

L'explosió d'un vehicle en un carrer de la capital turca, Ankara, proper al Parlament i a diverses seus de l'exèrcit, provoca 28 morts, 26 dels quals són militars, i una seixantena de ferits. El president Erdoğan acusa un grup kurd sirià de ser-ne l'autor i ordena atacs de represàlia. El dia 19 els Falcons de la Llibertat del Kurdistan (TAK), una escissió del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), reivindica l'atemptat com a revenja pels atacs de l'exèrcit.

Torna a París el grup que actuava durant els atemptats del 13 de novembre

Eagles of Death Metal, el grup de rock nord-americà que tocava en un concert a París quan l'anomenat Estat Islàmic va perpetrar el seu atemptat més greu a Europa el 13 de novembre de 2015, torna a la capital francesa. El grup actua a la mateixa sala, Bataclan, en un concert precedit per un silenci de 89 segons, el nombre de víctimes mortals de l'atemptat.

Bankia compensa els petits accionistes

Bankia, entitat rescatada per la UE i l'Estat espanyol, anuncia que tornarà als minoristes que van participar en la sortida a borsa (2011) el 100% de la seva inversió més interessos sense haver d'anar a judici. La decisió respon a les sentències del Tribunal Suprem que anul·len la compra d'accions perquè en la sortida a borsa la informació no s'ajustava a la situació real de l'entitat.

Dijous 18

Vigilància amb càmeres per al Pi de les Tres Branques

L'Ajuntament de Castellar del Riu, la Generalitat, la Diputació de Barcelona i l'Institut d'Estudis Catalans acorden instal·lar càmeres de vigilància als voltants del Pi de les Tres Branques, tant del Pi Vell com el Pi Jove, amb la finalitat d'evitar els atacs vandàlics contra aquest símbol dels Països Catalans. Des del 2014 ambdós han estat objecte de destrosses i intents de tala, que el 2015 van fer necessaris treballs de restauració.

Divendres 19

Operació contra el frau a Hisenda en el sector carni

L'Agència Tributària emprèn una macrooperació contra les vendes amb diner negre al sector carni que afecta 75 empreses de 15 comunitats autònomes, quatre de les quals tenen presència a Mercabarna. S'estima que els beneficis declarats sobre els ingressos reals eren de només l'1% de mitjana, i algunes empreses declaraven pèrdues els últims anys.

Narcís Serra, investigat

La Fiscalia Anticorrupció investiga l'exalcalde de Barcelona i exministre de Defensa Narcís Serra. Serra és acusat de presumptes operacions irregulars durant la seva època al capdavant de Caixa Catalunya (2005-10) que poden haver costat a l'entitat 900 milions d'euros.

Arxivada la xiulada contra el rei d'Espanya

El jutge de l'Audiència Nacional rebutja investigar per un delicte d'injúries contra el rei d'Espanya, i un altre d'ultratge als símbols i emblemes de l'Estat, per la xiulada a l'himne espanyol del 30 de maig de 2015 a la final de la Copa del Rei, presidida per Felip VI. Segons el jutge, aquests fets no són constitutius de cap infracció penal, com pretenia l'acusació del sindicat Manos Limpias.

Dissabte 20

David Cameron anuncia la data del referèndum sobre la permanència de la Gran Bretanya a la UE

El primer ministre britànic fa pública la data del referèndum sobre la permanència britànica a la Unió Europea: 23 de juny de 2016. El dia anterior (19 de febrer) Cameron, partidari de continuar a la UE, anuncia la signatura d'un pacte amb el Consell Europeu pel qual la Gran Bretanya conservarà un estatut especial i sobirà amb relació a immigració, integració política i garanties per a empreses europees per a romandre a la City de Londres malgrat que la Gran Bretanya no formi part de la Unió Europea. Per a evitar l'anomenat Brexit, el primer ministre ha de convèncer una part important del seu propi Partit Conservador, molt dividit sobre aquest tema.

Primer Consell Nacional de Demòcrates de Catalunya

Demòcrates de Catalunya, que reuneix els afiliats escindits d'Unió Democràtica de Catalunya, celebra el seu primer congrés nacional a Sant Cugat del Vallès. Hi participen 200 consellers i uns 2.000 voluntaris. Joan Rigol és escollit president del nou partit, entre altres càrrecs. El portaveu i principal líder de la formació, Antoni Castellà, presenta el programa, que té com a prioritat ampliar la base social de l'independentisme.

Diumenge 21

Els bolivians rebutgen ampliar els mandats presidencials

Amb el 51,3% dels vots negatius contra el 48,7% de positius, els bolivians rebutgen en referèndum ampliar la presidència de tres a quatre mandats consecutius. El president Evo Morales, en el poder des de l'any 2006 i reelegit el 2009 i el 2014, va convocar aquest referèndum sobre l'esmena constitucional que li permetria presentar la candidatura el 2020. Malgrat admetre el resultat, Morales adverteix que "ha perdut una batalla, però no la guerra".

Més de 140 morts en atemptats a Damasc i Homs

Amb poques hores de diferència exploten bombes a les ciutats de Homs i Damasc, que tenen com a resultat més de 140 morts i centenars de ferits. Els atemptats, reivindicats per l'Estat Islàmic, tenen lloc en barris de la minoria xiïta: al barri atacat de Homs resideixen sobretot alauites, una branca del xiisme a la qual pertany el president Al-Assad, i a Damasc les explosions es produeixen al temple xiïta més important de Síria.

Dilluns 22

Condemna de la cúpula d'Unió Mallorquina per desviació de fons públics

Maria Antònia Munar, Miquel Nadal, Francesc Buils i Miquel Àngel Flaquer, antics dirigents de la desapareguda Unió Mallorquina (UM), són condemnats a pagar una multa de 57.300 euros per haver desviat 200.000 euros de l'erari públic (que els condemnats ja han retornat). És el primer cop que Maria Antònia Munar, màxima dirigent d'UM, que compleix pena de presó des del 2013, admet una acusació de corrupció.

Vaga de 24 hores al metro de Barcelona

Els sindicats convoquen dues jornades de vaga de 24 hores al metro de Barcelona per al dilluns 22 i el dimecres 24 febrer. La Generalitat decreta l'aplicació de serveis mínims, i aquests dos dies el servei funciona entre el 30% i el 50% de la freqüència normal. El motiu és la negociació del nou conveni col·lectiu, especialment, l'exigència que els contractats a temps parcial ho siguin a jornada completa. La vaga, que ja va tenir un primer episodi el 2 de febrer, complica la mobilitat durant el Mobile World Congress (MWC), que se celebra la mateixa setmana. El conseller delegat de l'organització, John Hoffman, no assisteix a la inauguració del MWC en protesta per la vaga.

Dimarts 23

La multinacional Mars retira productes en 55 països

La multinacional nord-americana d'alimentació Mars retira diversos dels seus productes en 55 països. L'ordre de direcció es dóna després que diversos usuaris reclamessin a l'empresa per haver trobat trossos de plàstic en barres de xocolata. Els productes defectuosos provenen de la fàbrica de Veghel, als Països Baixos.

Dimecres 24

Declaració del presumpte cervell del "cas Nóos"

Diego Torres, exsoci d'Iñaki Urdangarin a l'Institut Nóos, declara davant del jutge de Palma sobre la presumpta implicació en el cas de la trama de desviació de fons públics. Durant 27 hores, desvia les responsabilitats cap a Urdangarin, la Casa del Rei, Corinna zu Sayn-Wittgenstein --amiga de Joan Carles I-- i Miguel Tejeiro, --cunyat de Torres--, que era al càrrec de la gestió econòmica de Nóos. El dia 26 declara Urdangarin, que reitera la seva innocència al·legant desconeixement, oblit i ignorància.

Dijous 25

Acaba el MWC 2016

Acaba el Mobile World Congress (MWC), celebrat a Barcelona des del dia 21. Els visitants han estat uns 101.000, el 6% més que l'any anterior. De les novetats sobresurten l'últim model del Samsung Galaxy, l'S7, i la seva versió de pantalla arrodonida, l'S7 Edge; el G5, de LG, el primer telèfon modular, que permet l'intercanvi de peces, i el MateBook, de Huawei, un híbrid entre tauleta i portàtil. Marc Zuckerberg, el creador i president de Facebook, hi imparteix novament conferències. Malgrat la vaga de metro, el conseller delegat del MWC anuncia que l'any que ve el MWC tornarà a celebrar-se a Barcelona.

Divendres 26

Eleccions a l'Iran

L'Iran celebra les primeres eleccions legislatives després del tractat nuclear del 2015 i amb el nou president, Hassan Rouhani. El recompte es duu a terme molt lentament i els resultats, que es fan públics a final d'abril, donen majoria als reformistes, insuficient (121 escons sobre 290) a l'Assemblea Consultiva i absoluta (46 sobre 88) a l'Assemblea d'Experts. Ambdues cambres estan controlades pel Consell dels Guardians, un cos d'elecció no directa en el qual predominen els conservadors.

Eleccions a la República d'Irlanda

Els resultats de les eleccions generals a Irlanda formen un Parlament fragmentat, que complica molt la formació de govern. El Fine Gael (FG), el partit del primer ministre sortint, Enda Kenny, obté 50 escons sobre 158. El segueixen el Fianna Fáil (44), el Sinn Féin (23) i els laboristes (7), que formaven part del govern en l'anterior legislatura. Els 34 escons restants corresponen a altres partits i independents. Després de 70 dies de negociacions (6 de maig), Enda Kenny és elegit per 59 vots a favor i 49 en contra primer ministre al capdavant d'un govern en minoria format pel FG i independents. És el primer cop en la història d'Irlanda que un cap de govern és reelegit.

Elecció del nou president de la FIFA

El suís Gianni Infantino és elegit nou president de la Federació Internacional de Futbol Associació en segona volta, derrotant per 115 vots sobre 207 el xeic Salman bin Ibrahim Al Khalifa, de Bahrain, i succeeix en el càrrec el president dels darrers 18 anys, Joseph Blatter, suspès per la Comissió d'Ètica Independent de la FIFA al desembre del 2015 arran d'un afer de su-borns. El mateix dia s'aproven reformes dels òrgans de direcció que inclouen la transparència en els sous i la limitació de mandats.

Dissabte 27

Entra en vigor la treva a Síria impulsada pels Estats Units i Rússia

La treva proposada per Rússia i els Estats Units és acceptada el 22 de febrer pel Govern sirià, presidit per Baixar al-Assad, i els grups d'oposició, que la condicionen a l'aturada dels setges i els atacs sobre la població civil de les forces governamentals. D'aquesta treva, en són exclosos, tanmateix, l'anomenat Estat Islàmic, que controla extenses zones del país i protagonitza gran part de les accions bèl·liques, i el Front al-Nusra, branca siriana d'Al-Qaida. Fins el dia d'entrada en vigor, però, s'intensifiquen els combats, i posteriorment tenen lloc interrupcions, que el Govern justifica adduint que combat el terrorisme.

Diumenge 28

Trenta-sis morts per l'explosió en una mina a Rússia

Moren 36 persones en dues explosions de metà en una mina de carbó a Vorkuta, al nord-oest de Rússia. La primera explosió provoca la mort de 4 miners i en sepulta 26. En la segona moren 5 agents de l'operació de rescat i 1 miner. És un dels pitjors accidents de la mineria a Rússia els últims anys.

Se celebra la 88a edició dels Oscar

Mark Rylance, Brie Larson, Leonardo DiCaprio i Alicia Vikander, millors actors i actrius en la 88a edició dels Oscar

© A.M.P.A.S. / Andrew Eccles

L'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques de Hollywood anuncia els guanyadors de la 88a edició dels Oscar, en la cerimònia que se celebra al Dolby Theatre, de Los Angeles. El film The Revenant obté 3 Oscar (millor director, actor principal i fotografia). El seu director, Alejandro González Iñárritu, és el tercer a guanyar dues estatuetes consecutives i el protagonista, Leonardo DiCaprio, obté el premi després de 5 nominacions. L'Oscar a l'actriu principal és per a Brie Larson, protagonista de Room, de Lenny Abrahamson. Mark Rylance, per Bridge of Spies, de Steven Spielberg, i Alicia Vikander, per The Danish Girl, de Tom Hooper, són guardonats amb l'estatueta de millor actor i actriu secundaris, respectivament. L'Oscar al millor guió és per a Tom McCarthy, director de Spotlight, film que també obté l'Oscar a la millor pel·lícula. El lliurament dels premis va precedit d'una polèmica sorgida d'acusacions de "deix racista" per l'absència d'afroamericans entre els nominats.

Eleccions a les organitzacions professionals agràries

Els professionals del sector agrícola escullen els seus representants a l'òrgan que vehicula les relacions dels sindicats agrícoles amb la Generalitat de Catalunya. Unió de Pagesos és l'organització professional més votada, amb poc menys del 57% dels vots. Els Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) resten en segona posició, amb més del 27% de suport. L'Associació Agrària de Joves Agricultors (ASAJA), el sindicat d'àmbit estatal, no obté representació, ja que no arriba al 15% dels vots. Són les primeres eleccions després de la reforma del 2014, que va reduir les anteriors quatre cambres agràries provincials a una de sola.

Dilluns 29

El Tribunal Suprem dicta la primera condemna per les preferents

El Tribunal Suprem condemna Catalunya Banc a retornar 122.647 euros a dos clients per no informar-los degudament sobre els productes financers complexos que van adquirir (participacions preferents, deute subordinat i dipòsits estructurats) quan l'entitat era l'antiga Caixa Catalunya. Aquesta sentència anul·la la dictada per l'Audiència de Saragossa, que va donar la raó al banc, i confirma la del jutjat de primera instància número 1 de la capital aragonesa, que va estimar íntegrament la demanda dels dos clients.