Fiji 2013

Al gener, el president de la comissió constitucional, Yash Ghai, va lliurar l’esborrany de constitució al president del país, Epeli Nailatikau. Aquest la va signar al setembre, una vegada introduïdes les esmenes del Govern, al capdavant del qual hi ha el general colpista del 2006 i actual primer ministre interí, i home fort del país, Frank Bainimarama. Aquestes esmenes, segons Amnistia Internacional, porten al deteriorament dels drets humans, atès que consoliden el poder arbitrari de l’exèrcit en temps de crisi i la seva immunitat, fins i tot per delictes de tortura. Altres canvis van ser la modificació del sistema electoral, que deixa una única circumscripció nacional en perjudici dels partits petits i l’àmbit regional, i l’elecció dels successors dels representants als consells tribals provincials per part de Bainimarama.

Com que un dels compromisos del text constitucional era la celebració d’eleccions el 2014, es va aprovar una llei de registre de partits polítics. Tanmateix, el termini curt atorgat per a complir els requeriments va fer que a la pràctica, al febrer, només 3 dels 17 partits polítics estiguessin registrats: el Partit Laborista de Fiji, el Partit de la Federació Nacional i el Partit Liberal Socialdemocràtic, el qual no va poder comptar com a líder amb el deposat primer ministre, i recentment sortit de la presó, Laisenia Qarase; al maig, el Partit Popular Democràtic va aconseguir culminar el seu registre.

En l’àmbit econòmic, les previsions van millorar fins a un creixement esperat del 3% per al 2013, segons el Banc Asiàtic de Desenvolupament, malgrat que el turisme es va ressentir especialment de l’impacte del cicló Evan i de la forta dependència del mercat australià (51%) i neozelandès (16%).

Pel que fa a les relacions internacionals, Bainimarama va visitar la Xina i Rússia per trobar nous aliats menys crítics amb la deriva autoritària del país.