Filipines 2011

L’any 2011 va ser testimoni de l’inici d’un procés de diàleg entre el Govern i el rebel Partit Comunista de les Filipines a Oslo, així com de lleugers avenços en les negociacions de pau entre el Govern i el Front Moro d’Alliberament Islàmic (MILF). La primera reunió oficial d’aquests dos darrers després de la victòria electoral de Benigno Aquino el 2010 es va celebrar al febrer a Kuala Lumpur i en ella els seus representants es van mostrar optimistes en la signatura d’un acord de pau cap al final d’any. Malgrat la celebració de diferents rondes de negociació al Japó i a Malàisia, aquest objectiu no es va poder assolir com a conseqüència de les divergències respecte de les condicions de l’acord i, sobretot, de la creixent divisió interna del MILF. Aquesta divisió va assolir el punt més àlgid a l’agost, quan l’enfrontament militar directe entre els responsables del grup i la facció més crítica amb les converses –l’anomenat Front Islàmic de Llibertat Bangsamoro– va provocar la mort de prop d’una quinzena de persones.

La realitat política del país també va estar marcada per l’aprovació d’una polèmica llei de salut reproductiva, una de les promeses electorals del president, i d’una moratòria governamental de la tala indiscriminada d’arbres per posar fre a la desforestació del país. Els greus efectes d’aquesta última van quedar palesos al final d’any, quan, en combinació amb les fortes pluges que va patir el sud del país, les inundacions i el moviment de terres van provocar centenars de morts i més d’un miler de ferits. En l’àmbit judicial també va destacar la decisió d’un tribunal dels Estats Units de distribuir part de la fortuna de l’expresident Ferdinand Marcos als estats de Texas i Colorado entre les víctimes del seu règim, així com el judici contra Andal Ampatuan, acusat de ser l’instigador dels episodis violents que, a les eleccions del novembre del 2009, van deixar enrere prop de seixanta víctimes mortals a la província de Maguindanao.

Pel que a las relacions internacionals, l’any es va caracteritzar per nous enfrontaments entre els exèrcits filipí i xinès al voltant de les disputades illes Spratly. La tensió va augmentar a l’estiu, quan la força naval filipina es va desplaçar a les illes, però finalment ambdues parts van acordar rebaixar el nivell de conflictivitat. Una mostra evident d’aquest compromís va ser la visita oficial del president Aquino a la Xina al setembre. En una direcció més positiva, les Filipines van ser escollides membre del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides per un període de tres anys.