Gener 2011

Dissabte 1

Hongria assumeix la presidència de la Unió Europea

Hongria pren el control de la presidència de la Unió Europea enmig d’un clima crispat per la imposició al país d’una llei de premsa que preveu multar els periodistes que no respectin el matrimoni, la família o l’Església. El primer ministre hongarès, el conservador Viktor Orbán, flirteja amb la ultradreta xenòfoba i antisemita. El 19 de gener, l’Eurocambra exigeix a Hongria que retiri la polèmica llei.

Rousseff pren possessió del càrrec de presidenta del Brasil

En una cerimònia celebrada a la ciutat de Brasília, Dilma Rousseff és investida presidenta del Brasil i es converteix en la primera dona que arriba a aquest càrrec al país sud-americà. Rousseff aprofita l’ocasió per a fer una crida a aprofundir les conquestes socials que va portar a terme el seu predecessor, Lula da Silva.

Moren vint-i-un cristians en un atemptat a Egipte

Un total de vint-i-una persones mortes, totes de religió cristiana, i desenes més de ferides és el balanç d’un atemptat perpetrat a la ciutat egípcia d’Alexandria, després que uns desconeguts col·loquin una bomba al davant d’un temple cristià de la localitat. L’endemà, grups cristians es manifesten arreu del país per criticar la falta de protecció. L’11 de gener, un altre cristià perd la vida i uns altres cinc resulten ferits en ser tirotejats mentre viatjaven amb tren.

Álvarez-Cascos abandona el Partit Popular

L’exministre popular durant els governs de José María Aznar, Francisco Álvarez-Cascos, abandona la militància del Partit Popular (PP) a través d’una carta, enviada personalment a Mariano Rajoy. La missiva l’envia dos dies després de no ser escollit candidat a la presidència d’Astúries pel PP.

La Generalitat de Catalunya comença a gestionar Rodalies

La Generalitat de Catalunya és l’encarregada de gestionar les línies de Rodalies de la RENFE

© Generalitat de Catalunya

La Generalitat de Catalunya assumeix la gestió dels trens regionals de RENFE a Catalunya. A partir d’ara, el Govern català gestionarà el servei, decidirà les freqüències de pas, les tarifes i els horaris, i alhora marcarà els nivells objectius de qualitat.

Diumenge 2

L’Iran abat dos avions espia al golf Pèrsic

El comandant de la força aèria de la Guàrdia Revolucionària de l’Iran, el general Amir Ali Hajjizadeh, assegura haver abatut dos avions espia occidentals no pilotats que sobrevolaven l’espai aeri del país en aigües del golf Pèrsic.

Rússia suspèn tots els vols dels avions Tu-154

El Comitè Estatal de Supervisió del Transport de Rússia ordena suspendre els vols dels avions de passatgers Tu-154 fins que s’aclareixin les causes d’un incendi que va costar la vida a tres persones el passat 1 de gener. Els fets van tenir lloc a l’aeroport de la ciutat siberiana de Surgut.

Dilluns 3

Schwarzenegger abandona

la direcció de Califòrnia

Després de set anys governant l’estat més poblat dels Estats Units, l’actor Arnold Schwarzenegger decideix abandonar la vida política, i deixa l’estat californià amb un gran dèficit. El substitueix en el càrrec el demòcrata Jerry Brown.

Dimarts 4

Assassinen el governador pakistanès de la regió del Panjab

El governador de la província oriental pakistanesa del Panjab, Salman Tasir, és assassinat per un dels seus guàrdies de seguretat mentre visita un mercat a Islamabad. Tasir rep un total de nou trets quan es disposa a pujar al seu vehicle.

Mas presenta el seu pla de xoc per a superar la crisi

El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, presenta tot un conjunt de mesures per a intentar superar la crisi econòmica que viu el país. Entre aquestes mesures hi ha la supressió d’un centenar de càrrecs eventuals, la reducció de l’organització de cada departament i la reorganització d’empreses públiques i organismes autònoms, de manera que són eliminades vint-i-tres direccions generals i tretze secretaries.

Dimecres 5

L’oposició torna al Parlament veneçolà

Després de cinc anys d’absència, els partits de l’oposició al president veneçolà Hugo Chávez tenen un lloc a l’Assemblea Nacional Unicameral del país. Els 67 diputats que van guanyar-se un lloc a la cambra juren els seus càrrecs decidits a posar límits al Govern de Chávez.

Nadal renuncia el sou de cap de l’oposició

El president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, renuncia percebre el complement salarial corresponent al càrrec institucional de cap de l’oposició. El convergent Artur Mas va fer el mateix en les dues legislatures anteriors. A Nadal li correspondria una retribució equivalent a la que cobren els consellers.

Dijous 6

Dos morts a Gaza per un projectil d’artilleria

Dues persones moren a la franja de Gaza a causa d’un projectil d’artilleria de l’exèrcit israelià. Els equips d’emergència de la franja, controlada per Hamàs, recullen els cadàvers en una zona molt propera a la frontera amb Israel. El 13 de gener, Hamàs demana un alto el foc a les milícies.

Renault acomiada tres directius acusats d’espionatge

La direcció del fabricant francès de cotxes Renault decideix acomiadar tres directius, acusats d’espionatge i d’haver desvelat informació sobre tecnologia elèctrica a la competència. L’endemà, el Servei d’Intel·ligència francès anuncia que investigarà el cas Renault.

El fons de risc CVC compra l’Hospital General de Catalunya

El fons de capital de risc CVC arriba a un acord per adquirir, per una xifra pròxima als 90 milions d’euros, Capio Sanidad, companyia espanyola que gestiona una vintena de centres hospitalaris a tot l’Estat, entre els quals hi ha l’Hospital General de Catalunya.

Cristian Segura guanya el premi Josep Pla i Alicia Giménez Bartlett, el Nadal

Els guanyadors dels premis Nadal i Josep Pla, Alicia Giménez Bartlett i Cristian Segura

© Ediciones Destino

El periodista Cristian Segura guanya la 43a edició del premi Josep Pla per la seva obra El cau del conill, una novel·la satírica ambientada a Barcelona. Per la seva part, l’escriptora Alicia Giménez Bartlett s’emporta el 67è premi Nadal per l’obra Donde nadie te encuentre, ambientada en l’Espanya franquista i en la vida dels maquis.

Divendres 7

El Govern de Catalunya designa els delegats territorials

El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, designa els nous delegats territorials del Govern al territori català. Així, els nous delegats són Eudald Casadesús, Joaquim Nin, Xavier Pallarès, Albert Alins, Jordi Moltó i Ramon Farré. Al mateix temps, el conseller d’Interior, Felip Puig, anuncia l’anul·lació del programa contra la violència masclista, creat ara fa tres anys per l’anterior conseller d’Interior, Joan Saura. Puig remarca que la supressió ha estat determinada pel fet que s’ha complert l’objectiu de l’organisme, mentre que ICV acusa Puig de voler destruir els projectes de Saura.

Dissabte 8

Un home dispara un tret a una congressista dels Estats Units

La congressista nord-americana Gabrielle Giffords resulta greument ferida en rebre un tret al cap durant una trobada amb simpatitzants de la seva circumscripció electoral en un supermercat de Tucson, Arizona. A la vegada, en el tiroteig moren un total de sis persones i dotze més resulten ferides. L’agressor, un jove de vint-i-dos anys, és detingut per les forces de seguretat.

Manifestació multitudinària a Bilbao pels presos d’ETA

Desenes de milers de persones secunden la crida feta a Bilbao per la iniciativa "Egin dezagun urratsa" en favor dels drets dels presos d’ETA i participen en una manifestació multitudinària. A aquesta marxa, també s’hi sumen representants de l’esquerra abertzale, EA, Aralar, Alternatiba, Etxerat i ELA.

Antoni Asunción demanda el líder del PSPV

L’exministre socialista Antoni Asunción anuncia que presenta una demanda per la via civil contra el secretari general del socialistes valencians, Jorge Alarte, en què l’acusa de difamació i d’atemptar contra el dret a l’honor, com a responsable de difondre informacions falses contra la seva persona.

Diumenge 9

Revolta popular a Tunísia contra el president Ben Ali

La població de Tunísia surt al carrer per a demanar la fi del règim del president Zine el-Abidine ben Ali. En els primers dies de revolta, que s’inicià el dia 6, l’oposició xifra els morts en vint. L’endemà, el Govern tunisià tanca les universitats per tal de reduir la protesta. El 12 de gener, Ben Ali destitueix el ministre de l’Interior, Rafek Belhaj Kacem, per les revoltes, i dos dies més tard, decideix marxar del país a causa de la pressió ciutadana. El 15 de gener, el president del Parlament, Fouad Mebaza, jura el càrrec de president interí de Tunísia, mentre que el 20 de gener, el partit de Ben Ali es dissol com a conseqüència de la pressió popular. El dia 26, el nou Govern demana a la Interpol l’arrest de Ben Ali i de tota la seva família. El 30 de gener, el poble tunisià rep com un heroi el líder dels islamistes, Rachid Ganouchi.

Setanta persones moren en un accident aeri al nord de l’Iran

Un total de setanta persones moren quan l’avió en què viatjaven s’estavella en una zona muntanyosa del nord de l’Iran. Malgrat l’accident, trenta-cinc passatgers aconsegueixen sobreviure. Les causes del sinistre són les condicions meteorològiques adverses i el mal estat de l’avió.

Apareixen dues taques de petroli davant la costa tarragonina

Dues taques de petroli posen en risc les platges tarragonines de Salou i Vila-seca. Una de les taques procedeix del pantalà de Repsol al port de Tarragona, que vessa més de cent litres de fuel, mentre que el segon vessament és una bossa de dos quilòmetres quadrats d’origen desconegut.

Dilluns 10

ETA declara un alto el foc permanent i general

La banda terrorista ETA declara un alto el foc permanent i general. El Govern central qualifica el comunicat de bo, però insuficient. L’endemà, la Guàrdia Civil deté dues persones presumptament relacionades amb la banda terrorista, en una operació conjunta amb la policia francesa. El 14 de gener, la justícia francesa ordena l’ingrés a la presó d’Iraitz Gesalaga, responsable d’informàtica de la banda terrorista, i quatres dies més tard la Guàrdia Civil deté deu persones més vinculades amb ETA.

Messi, Pilota d’Or 2010

El jugador argentí del Futbol Club Barcelona Leo Messi guanya la Pilota d’Or 2010 després de superar en la final els també blaugranes Xavi Hernández i Andrés Iniesta. Per la seva banda, l’entrenador portuguès del Reial Madrid, José Mourinho, obté el premi a millor tècnic de l’any 2010.

Dimarts 11

Bèlgica reprèn les negociacions per formar govern

El rei Albert II de Bèlgica encarrega al dimissionari senador socialista Johan Vande Lanotte que prossegueixi la seva tasca de mediació i explori les possibles vies per reprendre les negociacions entre els líders flamencs i francòfons amb vista a reformar l’Estat i constituir un govern estable al país. El 23 de gener, més de 30.000 persones es manifesten a Brussel·les per demanar als partits flamencs i francòfons un pacte per a formar govern. Tres dies més tard, el dia 26, Vande Lanotte dimiteix com a mediador reial davant la impossibilitat d’aconseguir el mínim acostament entre les parts implicades. El 30 de gener, els democratacristians i els sobiranistes flamencs rebutgen l’última proposta dels socialistes francòfons per a formar govern.

Aznar fitxa per ENDESA com a assessor

L’empresa elèctrica Endesa anuncia el fitxatge de l’expresident del Govern central José María Aznar com a assessor extern per a la seva estratègia a l’Amèrica Llatina. Aznar arribarà a cobrar uns 200.000 euros l’any.

Es reinaugura el nou Museu Dalí als Estats Units

La infanta Cristina és la persona encarregada d’inaugurar el nou edifici de The Salvador Dali Museum de Saint Petersburg, a l’estat nord-americà de Florida. Aquesta institució acull més de 2.000 peces del pintor empordanès.

Dimecres 12

Illinois aprova abolir la pena de mort

El Senat d’Illinois aprova per 32 vots a favor i 25 en contra l’abolició de la pena de mort en aquest estat dels Estats Units. Una setmana abans, la Cambra de Representants dels Estats Units ja havia aprovat abolir la pena de mort.

Casas abandona la presidència del Tribunal Constitucional

La magistrada María Emilia Casas abandona la presidència del Tribunal Constitucional i aprofita el seu discurs de comiat per a censurar l’abús de les recusacions al tribunal arran de la sentència de l’Estatut català. El 20 de gener, el magistrat progressista Pascual Sala és elegit nou president, mentre que Eugeni Gay és el nou vicepresident de la institució.

Nissan a Catalunya està a favor dels sacrificis laborals

El 70% dels treballadors de la factoria de Nissan a Catalunya accepten la reducció de costos pactada entre la direcció de l’empresa i els sindicats UGT i USOC. Gràcies a aquesta iniciativa, la direcció japonesa decideix que el nou model de cotxe de l’empresa es fabriqui a la planta catalana, cosa que garanteix feina fins l’any 2024.

Dijous 13

El Tribunal Constitucional retira la immunitat a Berlusconi

El Tribunal Constitucional italià retira, de forma parcial, la immunitat al primer ministre Silvio Berlusconi, cosa que fa que hagi de declarar davant del jutge per diversos casos de corrupció, com el cas Mills, el cas Mediaset o el cas Mediatrade.

El volcà Etna entra en erupció

El volcà Etna, a l’illa de Sicília, en plena erupció

© NASA / International Space Station Imaginery

El volcà Etna entra en erupció a l’illa de Sicília i aboca un espectacular riu de lava per un dels seus vessants que posa en alerta les autoritats locals. L’erupció obliga a tancar temporalment els dos aeroports de Catània.

Unió Mallorquina, imputada en un altre cas de corrupció a les Balears

Un total de quatre persones, vinculades a Unió Mallorquina, són detingudes com a resultat de la investigació d’un presumpte desviament de fons públics al Consell de Mallorca que podria superar el milió d’euros. Els negocis il·lícits inclouen factures falses i cobrament de comissions.

Divendres 14

La sentència de l’Estatut català arriba a Estrasburg

L’advocat Jordi Cortada i l’editor Quim Torra, tots dos membres del col·lectiu El Matí, crític amb l’actual direcció d’Unió Democràtica de Catalunya, presenten un recurs a Estrasburg contra la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut català. Cortada i Torra presenten el recurs al Tribunal Europeu dels Drets Humans.

Aldarulls a Salt en un acte de suport a un lladre ferit

Un centenar de persones es concentren davant l’Ajuntament de la població gironina de Salt en un acte de suport a un lladre ferit el dissabte anterior. La concentració acaba amb la crema de set contenidors i la detenció de tres persones pels Mossos d’Esquadra, que queden en llibertat l’endemà. Malgrat això, l’Ajuntament reforça la vigilància policial durant la nit per evitar més aldarulls als carrers. El 20 de gener, el lladre ferit perd la vida i s’extrema la vigilància policial a la població. Dos dies més tard, s’organitza una manifestació a favor de la convivència i la tolerància en què participen més de 3.000 persones.

Dissabte 15

Oriol Pujol, nou secretari general adjunt de CDC

El diputat i president de CiU al Parlament de Catalunya, Oriol Pujol, es converteix en el nou secretari general adjunt de CDC, en substitució de Felip Puig, que deixa el càrrec per centrar-se més en la conselleria d’Interior. Pujol obté el suport de 378 dirigents del partit nacionalista.

Marc Coma guanya el ral·li Dakar

El pilot català d’Avià, Marc Coma, torna a guanyar el ral·li Dakar en motos, després d’haver-ho fet els anys 2006 i 2009. En segona posició queda Cyril Despres i en tercera, Helder Rodrigues. En l’apartat de cotxes, la victòria és per al qatarià Nasser al-Attiyah, seguit de Giniel de Villiers i Carlos Sainz. La pilot catalana Laia Sanz s’imposa en la categoria femenina de motos en el seu debut en la prova.

Diumenge 16

Marine Le Pen, nova líder del Front Nacional francès

La filla de Jean-Marie Le Pen, Marine, es converteix en la nova líder del Front Nacional francès després d’obtenir, en l’elecció interna del partit, el 67% dels sufragis dels militants i superar d’aquesta manera el vicepresident de la formació, Bruno Gollnisch.

Dilluns 17

Ehud Barak abandona el laborisme israelià

El ministre de Defensa i líder del laborisme israelià, Ehud Barak, anuncia la seva sortida del partit per crear una nova formació política, batejada amb el nom d’Independència i definida com centrista, sionista i democràtica. L’anunci de Barak provoca la dimissió imminent dels tres ministres laboristes que quedaven al Govern de Benjamin Netanyahu.

Jean-Claude Duvalier torna a Haití

Després de vint-i-cinc anys exiliat a França, l’exdictador d’Haití, Jean-Claude Duvalier, torna al país caribeny amb la intenció d’ajudar el país a superar la greu crisi que pateix. L’endemà, les autoritats haitianes detenen Duvalier, acusat de corrupció i desviament de fons públics durant els seu mandat. Malgrat l’arrest, queda en llibertat, però a disposició de la justícia.

El Tribunal Superior de Justícia suspèn la prohibició del burca a Lleida

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya deixa en suspens la prohibició d’utilitzar el burca als edificis municipals de Lleida fins que no es resolgui el recurs presentat per una entitat islàmica. Malgrat això, l’Ajuntament assegura que recorrerà contra la decisió judicial. Per la seva banda, la Generalitat desafia el Tribunal Superior, rebutja les prohibicions i afirma que la llei ja protegeix la convivència.

The social network, gran triomfadora dels Globus d’Or

La pel·lícula The social network es converteix en la gran triomfadora de la gala dels Globus d’Or en guanyar quatre guardons, entre les quals hi ha el premi al millor film de l’any i al millor director, David Fincher. El Globus d’Or al millor actor és per a Colin Firth, mentre que Natalie Portman s’endú el de millor actriu.

El film Pa Negre s’emporta tretze guardons del premis Gaudí

Els integrants de l’equip de la pel·lícula Pa negre celebren els tretze guardons aconseguits als III premis Gaudí

© Acadèmia del Cinema Català

La pel·lícula Pa Negre del director Agustí Villaronga, arrasa en la gala dels premis de l’Acadèmia del Cinema Català en aconseguir tretze guardons, entre d’altres, el de millor pel·lícula, millor director i millor actriu (Nora Navas). El guardó de millor actor és per a Eduard Fernández. L’actor Jordi Dauder és guardonat amb el Gaudí d’Honor i Bicicleta, cullera, poma rep el premi al millor documental.

Dimarts 18

Cimera entre la Xina i els Estats Units a Washington

El president xinès, Hu Jintao, visita els Estats Units i es reuneix amb el president Barack Obama a Washington per tractar diversos temes, com la importància dels drets humans i l’economia mundial. El dia 20, el Congrés dels Estats Units rep el president xinès.

Moren seixanta persones en un atemptat suïcida a l’Iraq

Un total de seixanta persones moren i més de 150 resulten ferides en l’atemptat més sagnant que té lloc aquest any a l’Iraq, quan un suïcida fa esclatar la càrrega d’explosius que porta adossada al cos en un centre de reclutament de la policia a la ciutat de Tikrit. El dia 24, un total de trenta-una persones moren i vuitanta més resulten ferides per l’explosió de tres cotxes bomba a Karbala, ciutat situada a 110 km al sud de Bagdad.

Detenen el líder dels Zetas mexicans

La policia federal mexicana informa de l’arrest de Flavio Méndez Santiago, àlies El Amarillo, suposat líder i fundador de l’organització delictiva dels Zetas. El Govern mexicà oferia una recompensa de fins a 1,2 milions de dòlars per Méndez.

Dimecres 19

Condemnat el banquer que va filtrar dades a Wikileaks

Un jutge de Zuric condemna Rudolf Elmer, el banquer suís que va entregar a Wikileaks dades confidencials dels seus clients amb presumptes casos de frau fiscal, a 5.500 euros de multa per haver violat el secret bancari i haver amenaçat el banc per al qual treballava.

El jutge dóna la semillibertat a un etarra repudiat per la banda

El jutge de vigilància penitenciària José Luis de Castro concedeix el règim de semillibertat a l’etarra Luis María Lizarralde, terrorista que ha estat repudiat per la banda per les seves declaracions a favor de la fi de la violència. D’aquesta manera, Lizarralde podrà sortir de la presó de dilluns a divendres. L’endemà, l’Audiència Nacional absol els vint processats del cas Udalbiltza de l’acusació de pertànyer a ETA.

Jordi Porta, nou president de la Fundació Enciclopèdia Catalana

Jordi Porta, president d’Òmnium Cultural entre els anys 2002 i 2010, es converteix en el nou president de la Fundació Enciclopèdia Catalana, en substitució d’Agustí Montal, que ha presidit la fundació des de l’any 2006.

Dijous 20

Operació de l’FBI contra la màfia de Nova York

L’FBI porta a terme una de les operacions més importants contra la màfia de Nova York, que acaba amb la detenció de 127 persones. Entre els arrestats, hi ha membres de les famílies Colombo, Gambino, Genoveses i Bonanno.

Divendres 21

Tropes de Corea del Sud alliberen un mercant a Somàlia

Forces especials de l’exèrcit de Corea del Sud rescaten els vint-i-un tripulants d’un mercant que havia estat segrestat a l’oceà Índic. En l’operació, en què també intervé un vaixell de guerra d’Oman, moren vuit pirates somalis i uns altres cinc són detinguts.

El Parlament de Catalunya retira el cotxe oficial a grups i secretaris

El Parlament de Catalunya tira endavant un pla d’austeritat que porta a estalviar uns dotze milions d’euros en el pressupost del legislatiu. Entre les mesures adoptades hi ha la retirada del cotxe oficial als grups parlamentaris i als secretaris del Parlament.

Vicenç Villatoro, nou director de l’Institut Ramon Llull

Vicenç Villatoro, nou director de l’Institut Ramon Llull

© Marcel Asso / Institut Ramon Llull

L’escriptor i periodista Vicenç Villatoro es converteix en el nou director de l’Institut Ramon Llull després de l’acord a què han arribat el conseller de Cultura català, Ferran Mascarell, i els consellers de la Presidència i de Cultura de les Illes Balears, Albert Moragues i Bartomeu Llinàs.

Dissabte 22

El Govern català aparca les vegueries

La vicepresidenta i consellera de Governació, Joana Ortega, confirma que el Govern català aparca l’aplicació de la Llei de vegueries aquesta legislatura per la crisi econòmica. En aquest sentit, Ortega declara que descarta crear nous nivells d’administració en un moment econòmic tan delicat.

Diumenge 23

Portugal reelegeix president Cavaco Silva

El poble de Portugal reelegeix president del país el conservador Aníbal Cavaco Silva, que obté el 53% dels sufragis. En segona posició queda el socialista Manuel Alegre, que aconsegueix el 20%, mentre que en tercer lloc hi ha l’independent Fernando Nogre, amb el 14% dels vots. La nota negativa és l’alta abstenció, que arriba al 53%.

Participació de l’11% en la consulta sobiranista de Terrassa

La consulta sobiranista celebrada a Terrassa registra una participació de l’11,4% dels ciutadans amb dret a vot. Com a fet remarcable, durant la jornada un grup de vuit persones assalta una de les meses i, després d’agredir dos voluntaris, s’emporten una de les urnes amb els vots.

Laporta presenta el seu partit a València

El diputat al Parlament de Catalunya, Joan Laporta, juntament amb altres dirigents, presenta a València el partit Solidaritat Catalana. L’acte està envoltat per la polèmica, ja que diverses persones intenten agredir Laporta, a qui reben amb insults. Finalment, la policia pot separar els implicats sense que hi hagi cap ferit.

Lance Armstrong abandona el ciclisme professional

El nord-americà Lance Armstrong deixa definitivament el ciclisme professional després de superar la volta ciclista a Austràlia. Armstrong abandona en el moment que l’FDA (Agència d’Aliments i Medicaments dels Estats Units) ha tornat de nou a investigar les seves victòries al Tour de França.

Dilluns 24

Un suïcida causa una matança en un aeroport de Moscou

Un suïcida causa la mort de trenta-cinc persones i en fereix 180 més en un atemptat en un dels principals aeroports de Moscou, el de Domodédovo. El terrorista provoca la matança amb un artefacte que porta damunt seu. Les autoritats russes atribueixen l’atac als islamistes rebels del Caucas nord.

Hezbol·là obté suport per a formar govern al Líban

El candidat de la formació xiïta Hezbol·là, Najib Mikati, obté la majoria de vots del Parlament libanès per a formar nou govern. La pujada de Mikati al poder provoca la finalització de l’era dels Hariri. Malgrat això, l’endemà, els partidaris de Hariri surten al carrer contra el futur Govern de Mikati.

Dimarts 25

Comencen les protestes contra Mubàrak a Egipte

La població egípcia surt al carrer per demanar la dimissió del president Hosni Mubàrak. És la protesta més multitudinària contra el mandatari egipci. L’endemà, les protestes continuen i la policia arresta unes 500 persones. El 27 de gener, el líder opositor Muhàmmad al-Baradi arriba a Egipte amb l’objectiu d’encapçalar la revolta. El 29, Mubàrak nomena un vicepresident, Umar Sulayman, per tal de calmar els ànims, però no aconsegueix aturar les protestes.

La Duma russa ratifica el desarmament atòmic

La cambra de diputats de Rússia aprova el nou tractat de desarmament nuclear Start, que ja va ser ratificat el desembre passat pel Senat dels Estats Units. L’acord té el suport dels partits Rússia Justa i Rússia Unida, mentre que els comunistes i els ultranacionalistes hi voten en contra.

Cadena perpètua per a un pres de Guantánamo

El tanzà Ahmed Khalfan Ghailani, primer pres de Guantánamo que afronta un judici civil als Estats Units, és condemnat a cadena perpètua pels atemptats del 1998 contra les ambaixades nord-americanes a Kenya i Tanzània. En els atemptats van morir dotze persones i més de 4.000 van resultar ferides.

Interior deroga el Codi Ètic dels Mossos d’Esquadra

El conseller d’Interior, Felip Puig, dóna el vistiplau a la derogació del Codi Ètic dels Mossos d’Esquadra, codi que havia portat endavant l’antic conseller Joan Saura. A la vegada, Puig destitueix Carlos Jiménez Villarejo com a president del Comitè d’Ètica de la Policia de la Generalitat.

Dimecres 26

Dimiteix el secretari general de la Unió pel Mediterrani

El secretari general de la Unió pel Mediterrani, el jordà Ahmad Khalaf Massadeh, presenta la dimissió un any després d’haver assumit el càrrec. Massadeh al·lega que deixa el càrrec perquè les condicions sota les quals va acceptar la secretaria "han canviat".

Yamaha anuncia que tanca la seva planta a Catalunya

La multinacional japonesa Yamaha anuncia, per sorpresa, el tancament de la seva planta a Palau-solità i Plegamans. La companyia, que acomiada uns 430 empleats, al·lega una forta caiguda de les vendes de motocicletes a Europa, fet que ha propiciat el tancament de la fàbrica.

ERC i Reagrupament inicien un acostament

Les formacions independentistes Esquerra Republicana de Catalunya i Reagrupament Independentista inicien un acostament després de les eleccions catalanes del passat mes de novembre i arriben a un acord per a anar junts en algunes poblacions amb vista a les eleccions municipals. Així, pacten compartir candidatura a Barcelona i a Puigcerdà, entre altres ciutats. El 30 de gener, Jordi Portabella, després d’obtenir el 87% dels vots de la federació barcelonina d’Esquerra, es converteix en candidat oficial del partit.

El Barça aconsegueix la Copa Continental d’hoquei sobre patins

El Futbol Club Barcelona aconsegueix el primer títol de l’any en imposar-se al Liceo de La Corunya en la Copa Continental per un contundent 7 a 2. L’equip de Ferran Pujalte sentencia el partit amb una gran segona part. Els golejadors blaugrana de la final són Ordeig, Torra i Borregán, per partida doble, i Adroher.

Dijous 27

La febre revolucionària arriba fins al Iemen

Més de 16.000 iemenites surten als carrers de Sanà per reclamar la retirada del president Alí Abd Al·là Sàlih, al poder des de fa més de trenta anys, i la finalització de la corrupció i del nepotisme al país àrab. La manifestació es desenvolupa de manera pacífica.

El Govern espanyol aprova la jubilació als seixanta-set anys

El Govern que presideix José Luis Rodríguez Zapatero obté finalment el suport dels sindicats perquè la jubilació sigui a partir dels seixanta-set anys. A canvi, els sindicats aconsegueixen que el Govern doni més pensions als seixanta-cinc anys a les persones que hagin cotitzat 38,5 anys de treball. La reforma començarà a aplicar-se l’any 2013. El 31 de gener, el Govern tanca el pacte social amb els sindicats i la patronal, i dos dies més tard ho oficialitzen en un acte públic.

Anadir presenta una denúncia per 261 casos de bebès robats durant el franquisme

Antonio Barroso, president de l’Anadir, presenta una denúncia per 261 casos de bebès robats durant el franquisme

© Assocoació Nacional d'Afectats per Adopcions Il·legals (Anadir)

L’Associació Nacional d’Afectats per Adopcions Irregulars (Anadir) presenta davant el fiscal general de l’Estat una demanda col·lectiva de 261 casos perquè aclareixi què va passar amb la desaparició de bebès durant el franquisme i la primera dècada de la democràcia.

Divendres 28

Joan Gaubí, nou director de la casa de Perpinyà

L’històric dirigent catalanista nord-català i militant de Convergència Democràtica de Catalunya, Joan Gaubí, es converteix en el nou director de la casa de Perpinyà, en substitució de Jordi Fernández-Cuadrench.

Raimon, doctor honoris causa a Alacant

La Universitat d’Alacant investeix doctor honoris causa el cantautor Raimon, que aprofita l’ocasió per denunciar la persecució que encara pateix el català al País Valencià.

Dissabte 29

Manifestacions a Londres i Manchester contra les retallades de Cameron

Les ciutats angleses de Londres i Manchester registren manifestacions contra la política de retallades socials que està aplicant el Govern conservador de David Cameron. Totes les protestes que es desenvolupen sense incidents. Les marxes han estat convocades per la federació de sindicats britànics i els sindicats estudiantils.

Assassinen el vicegovernador de la regió afganesa de Kandahar

El vicegovernador de la província afganesa de Kandahar, Abdul Latif Ashna, perd la vida a causa de l’explosió d’una bomba a la capital provincial. La bomba estava col·locada en una motocicleta aparcada al carrer.

Diumenge 30

Els estudiants sudanesos es manifesten contra el Govern

La policia sudanesa colpeja diversos estudiants que participen en una manifestació de centenars de persones a Khartum per exigir la dimissió del Govern. Els agents dispersen a bastonades la multitud, que coreja eslògans com: "Estem disposats a morir pel Sudan" o "Revolució, revolució".

Obiang, nou president de la Unió Africana

El president de Guinea Equatorial, Teodoro Obiang, accedeix a la presidència de la Unió Africana, en substitució del líder de Malawi, Bingu Wa Muthakira. Obiang assumeix el càrrec en una cerimònia criticada per ONG de drets humans.

Djoković guanya l’Open d’Austràlia de tennis

El tennista serbi Novak Djoković guanya l’Open d’Austràlia de tennis després de superar en la final el tennista escocès Andy Murray en tres sets (6-4, 6-2 i 6-3). Per la seva banda, la tennista belga Kim Clijsters venç en la final femenina després de guanyar la tennista xinesa Na Li per 3-6, 6-3 i 6-3.

Dilluns 31

Els Estats Units imposen noves sancions a Bielorússia

El Govern dels Estats Units anuncia que les noves sancions imposades a Bielorússia són una resposta a la brutal repressió exercida pel president Aleksandr Lukaixenko i el seu Govern contra els manifestants després de les dubtoses eleccions del passat mes de desembre.

Primera trobada entre Mas i el rei d’Espanya

El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, compleix el protocol de tots els presidents catalans i despatxa en audiència amb el Rei Joan Carles I a la Zarzuela (Madrid). La trobada, que dura 45 minuts, se centra a parlar del pacte fiscal i del concert econòmic.

Detenen tres alcaldes gallecs per un cas de corrupció

Els alcaldes de les localitats corunyeses de Cee, Fisterra i Mazaricos i cinc persones més són detinguts, en el marc de l’anomenada Operació Orquestra, per la seva implicació en un presumpte cas de corrupció, sota l’acusació de prevaricació, suborn, tràfic d’influències i falsificació de documents.