Dimecres 1
Letònia adopta l’euro
El primer dia de l’any, Letònia es converteix en el divuitè membre de la zona euro a fer servir la moneda única per a les transaccions econòmiques. El procés de canvi del lats, l’antiga moneda, a l’euro, durarà prop de mig any, i el tipus de canvi s’ha fixat en 0,7 lats per euro.
Grècia assumeix la presidència de torn de la Unió Europea

Inauguració oficial de la presidència grega de la UE, el 8 de gener al Zàppeion Mègaro, amb José Manuel Durão Barroso i Andoni Samaràs
© European Comission
Grècia, que relleva Lituània per als propers sis mesos en la presidència semestral de la Unió Europea, es troba en una profunda depressió econòmica de resultes de la crisi del deute que va esclatar el 2008. Des d’aleshores, el país ha estat rescatat dues vegades per les institucions europees, i es troba en tràmits d’aprovar el tercer rescat. Les mesures d’austeritat imposades per la UE, a més, han provocat un gran malestar entre la població grega.
La Generalitat de Catalunya prohibeix els cigarrets electrònics als centres sanitaris públics
Entra en vigor la prohibició de consumir, publicitar o vendre cigarrets electrònics en els hospitals i els ambulatoris de Catalunya que depenen del Servei Català de la Salut (CatSalut). La mesura és avalada per estudis elaborats per l’Organització Mundial de la Salut i per altres organismes sanitaris, que en desaconsellen el consum.
Dijous 2
Aturades les obres d’ampliació del canal de Panamà
El grup d’empreses constructores GUPC (Grupo Unido por el Canal) anuncia la suspensió de les obres d’ampliació del canal de Panamà pel sobrecost de l’obra per un total de 1.200 milions d’euros. El GUPC és liderat per la constructora espanyola Sacyr, i el Govern panameny els va adjudicar les obres el 2009 després que el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, avalés l’esmentada constructora. Al cap de més d’un mes d’acusacions i retrets mutus entre ambdues parts, i d’intents de mediació de la Comissió Europea i el Govern espanyol, el 12 de febrer s’anuncia un principi d’acord per a reemprendre les obres del canal.
FIAT adquireix el 100% de Chrysler
La multinacional italiana de l’automòbil arriba a un acord per a adquirir el 100% de l’empresa nord-americana Chrysler per més de 2.500 milions d’euros. Amb aquesta operació, l’empresa automobilística italiana, que ja controlava el 60% de la nord-americana Chrysler, se situa com a sisena empresa mundial del sector.
L’Ajuntament de Terrassa comença a multar bancs amb pisos buits
L’Ajuntament de Terrassa imposa les primeres multes a tres entitats bancàries amb pisos sense llogar ni vendre en un període superior als dos anys, tal com va aprovar al final del 2013 en el ple municipal. També obre més de 700 expedients per aquesta causa. És el primer ajuntament que pren mesures d’aquest tipus, i posteriorment altres poblacions n’han seguit l’exemple, com l’Ajuntament de Barcelona, el qual aprova el 31 de gener una mesura semblant.
Divendres 3
Segrestats a Síria cinc membres de Metges Sense Fronteres
L’organització no governamental Metges Sense Fronteres confirma que cinc dels seus professionals es troben segrestats per milicians de l’Estat Islàmic, vinculats a Al-Qaida, en un hospital al nord-est de Síria, a la província de Latakia. En la guerra civil de Síria han desaparegut nombrosos cooperants, periodistes i religiosos des que va esclatar l’any 2011.
Dissabte 4
Se celebra a Durango un acte convocat pels presos d’ETA
Després que la Fiscalia hagi desestimat la denúncia de les associacions Dignidad y Justicia i Asociación de Víctimas del Terrorismo (AVT) per enaltiment del terrorisme, la Fiscalia i els jutjats permeten la celebració a porta tancada d’un acte del col·lectiu de presos bascos (EPPK), per valorar el comunicat del 28 de desembre en què els presos d’ETA reconeixen el “patiment i dany multilateral” causat i accepten sotmetre’s a les vies legals per aconseguir excarceracions de manera “escalonada” i “individual”, d’acord amb el full de ruta marcat pel Fòrum Social. El Partit Popular critica l’acte, que qualifica de propagandístic. En el context de la derogació de la doctrina Parot, el comunicat representa un canvi en les posicions tradicionals del col·lectiu de presos, uns 600 entre Espanya i França.
Diumenge 5
Detingut a Màlaga un gihadista de nacionalitat espanyola
Abdeluahid Sadik Mohamed, nascut a Ceuta, és detingut a Màlaga acusat de formar part de l’organització terrorista Estat Islàmic, vinculada a Al-Qaida i responsable de reclutar combatents, principalment al Marroc, per a lluitar a Síria. Sadik Mohamed feia temps que estava sent investigat per la policia espanyola i la Guàrdia Civil, i era considerat “molt perillós”.
Dilluns 6
S’atorguen els premis Josep Pla i Nadal
El 46è premi Josep Pla de narrativa, un dels més importants en llengua catalana, s’atorga a l’escriptor andorrà Albert Villaró per la novel·la Els ambaixadors, una ficció històrica sobre una hipotètica Catalunya independent. Per la seva banda, el premi Nadal de novel·la en castellà és per a Carmen Amoraga per La vida era eso.
Dimarts 7
El Govern turc suspèn més de 300 policies
Uns 350 caps de la policia de la capital de Turquia, Ankara, són cessats o traslladats a altres zones del país per ordre expressa del primer ministre, Recep Tayyip Erdoğan. El motiu són les més de 50 detencions practicades el 17 desembre de 2013, la majoria d’alts funcionaris i empresaris propers a Erdoğan acusats de formar part d’una xarxa de suborns. El primer ministre justifica la mesura com la rèplica a un complot per a enderrocar-lo, però tothom coincideix que es tracta d’una lluita pel poder entre Erdoğan i el seu antic aliat islamista Fethullah Gülen, actualment resident als Estats Units, el qual té poderosos partidaris entre l’estament policial i la judicatura.
Caiguda històrica de les temperatures als Estats Units
L’arribada d’un vòrtex polar (una àrea de baixes pressions a les capes altes de l’atmosfera a la zona polar que ocasionalment es desplaça de l’Àrtic cap al sud) és la causa de l’onada de fred més intensa als Estats Units d’Amèrica en dècades, especialment a l’est i a l’oest mitjà, amb temperatures que arriben als 50 graus sota zero. Prop de vint persones moren de congelació i els transports en general resulten greument afectats.
Dimecres 8
El president de la Comissió Europea respon la carta d’Artur Mas
José Manuel Durão Barroso, president de la Comissió Europea, respon a la carta que el president de la Generalitat de Catalunya va enviar el 20 de desembre de 2013 a l’òrgan executiu de la Unió Europea i als caps de govern o d’estat de la UE, en què informava de la consulta de Catalunya. Durão Barroso es limita a contestar que es tracta d’un afer intern d’un estat membre i assenyala indirectament que en cas de secessió Catalunya quedaria fora de la UE.
Dijous 9
El Govern basc critica les detencions d’advocats d’ETA
El Govern basc qualifica de “pas enrere” l’escorcoll de despatxos i la detenció de nou advocats d’ETA per la Guàrdia Civil entre el 8 de gener i la matinada del 9, en el context actual de renúncia a la lluita armada de l’organització terrorista. Es dóna la circumstància, a més, que el Ministeri de l’Interior va anunciar les detencions abans que es posés en marxa l’operació, cosa que la Fiscalia de l’Audiència Nacional considera un error molt greu.
Divendres 10
Dimiteix el director de comunicació del Ministeri de l’Interior
Alberto Gimeno, director de comunicació del Ministeri de l’Interior, dimiteix després d’haver enviat a la premsa una nota amb la notícia de la detenció d’advocats de presos d’ETA abans que tingués lloc l’operació policial. El fet, que genera fortes crítiques, és atribuït pel ministeri a un “error humà”.
Dissabte 11
Manifestació multitudinària a Bilbao en favor del procés de pau al País Basc
Sota el lema “Drets humans, acord i pau”, unes 100.000 persones es manifesten a Bilbao en favor dels drets humans i contra la negativa del Govern espanyol a l’acostament dels presos d’ETA i a iniciar negociacions amb l’organització més d’un any després que renunciés a la lluita armada. L’èxit de la manifestació ha estat conseqüència de la prohibició d’una altra manifestació, que ha comportat que, per primer cop, el Partit Nacionalista Basc, l’esquerra basca i els sindicats ELA i LAB hi participessin junts.
Un incendi destrueix la ciutat tibetana mil·lenària de Dukezong
L’incendi comença al nucli antic de la ciutat, on la majoria de les cases són de fusta, que ha quedat completament destruït. No hi ha víctimes mortals, tot i que ha calgut evacuar més de 2.500 persones. La ciutat, una de les més antigues del Tibet, atreia nombrosos turistes pel seu patrimoni arquitectònic i artístic, i el Govern xinès hi havia creat una divisió administrativa anomenada Shangri-la (nom d’una ciutat fictícia de la literatura mística dels anys trenta) amb l’objectiu de convertir-lo en reclam turístic.
Diumenge 12
Recollida massiva de signatures per la independència de l’ANC

Recollida de firmes a Barcelona dins la campanya “Signa un vot per la independència”
© ANC / Galdric Peñarroja
L’inici de la campanya “Signa un vot per la independència” impulsada per l’Assemblea Nacional Catalana els dies 11 i 12 conclou amb èxit, segons l’entitat organitzadora. La recollida de signatures té lloc en diverses convocatòries fins el 15 de setembre. Al llarg del cap de setmana es despleguen per tot el territori més de 3.000 apoderats en més d’un miler de punts de recollida de signatures, que han estat unes 235.000. La campanya demana al Parlament de Catalunya que convoqui un referèndum sobre la independència i que, en cas que no sigui possible per la prohibició de l’Estat, es declari la independència de forma unilateral d’acord amb el dret internacional.
Comencen els actes del Tricentenari del 1714

Acte d’inauguració de la celebració del Tricentenari a la Seu Vella de Lleida
© Comissió Tricentenari
A la Seu Vella de Lleida comencen els actes de commemoració de la derrota catalana en la guerra de Successió, per la qual Catalunya va perdre les seves institucions de govern, substituïdes pel centralisme borbònic i castellà, i van ser perseguits la seva llengua i els seus signes d’identitat. El president català, Artur Mas, assenyala les similituds entre aquell moment i l’actual, i posa de manifest l’ocasió que ara es presenta de recuperar la llibertat i la sobirania de manera democràtica i pacífica. La Seu de Lleida és un dels símbols de la lluita per les llibertats catalanes, ja que va ser la primera ciutat a caure sota domini borbònic, set anys abans que Barcelona (7 de novembre de 1707).
Dilluns 13
El president espanyol visita els Estats Units
El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, fa la primera visita oficial als Estats Units d’Amèrica, que té una durada de dos dies. El dia 14 Rajoy és rebut durant una hora a la Casa Blanca pel president Barack Obama, amb el qual tracten sobretot qüestions econòmiques i de seguretat. Obama elogia els esforços del Govern espanyol contra la crisi. Quan durant la roda de premsa Mariano Rajoy assegura que la independència de Catalunya no tindrà lloc, el president nord-americà no fa cap mena de comentari.
S’atorga la Pilota d’Or
En la gala que la FIFA organitza a Zuric, el jugador portuguès del Real Madrid Cristiano Ronaldo guanya la Pilota d’Or del 2013. Ronaldo supera Leo Messi (que ha guanyat el trofeu quatre vegades) i el francès Franck Ribéry, que li disputaven el trofeu. En la gala han estat també guardonats l’holandès Jupp Heynckes com a millor entrenador, l’alemanya Nadine Angerer com a millor portera i Pelé, que ha rebut la Pilota d’Or d’honor.
Dimarts 14
El Govern mexicà desplega l’exèrcit a l’estat de Michoacán
El Govern mexicà envia unitats de l’exèrcit a l’estat de Michoacán en resposta al sorgiment de comandos d’autodefensa dels ciutadans en contra del càrtel de la droga dels Cavallers Templers. El Ministeri de l’Interior insta els comandos d’autodefensa a deposar les armes, cosa que aquests refusen perquè diuen que les forces de seguretat no protegeixen els ciutadans. El 12 de març un dels caps i fundadors dels comandos és arrestat per la policia.
Els mitjans interroguen el president francès sobre la seva vida privada
En la roda de premsa que convoca per a informar sobre els plans econòmics, el president francès es veu obligat a respondre preguntes sobre la seva vida privada. La notícia de la setmana anterior que el president francès tenia una amant desferma un escàndol. Tot i que protesta per la invasió de la seva vida privada, el dia 25 el president anuncia públicament el trencament amb la seva amant, Julie Gayet.
Desarticulada una xarxa d’ofertes de feina fraudulentes
La Guàrdia Civil desarticula en diverses grans ciutats de l’Estat una xarxa de delinqüents que oferia a canvi de diners contractes de treball ficticis. Més de 400 persones són detingudes i, durant el temps que ha funcionat, les empreses fictícies han costat a l’Administració més de 2 milions d’euros entre prestacions per desocupació, regularització d’estada d’estrangers i altres. Al capdavant hi figuraven, sobretot, toxicòmans amb antecedents penals. El cap de la xarxa residia a Jerez de la Frontera.
Dimecres 15
La Comissió Europea suspèn les ajudes a la UGT
L’òrgan executiu de la Unió Europea anuncia que atura els ajuts a la Unió General de Treballadors a causa del desviament de fons detectat al novembre del 2013 a Andalusia, i en el qual el sindicat hi estaria presumptament involucrat, i que va provocar la dimissió immediata del secretari regional. El resultat de les investigacions condicionarà les ajudes futures al sindicat, segons fonts de la Comissió Europea.
Dijous 16
El Govern ucraïnès aprova una llei contra les protestes
La mesura, que preveu importants restriccions a les mobilitzacions, pretén contenir les massives i continuades protestes iniciades el 30 de novembre de 2013 davant de la decisió del president Víktor Ianukóvitx i el seu Govern d’anul·lar en el darrer moment la signatura d’un tractat d’associació amb la Unió Europea en favor d’un acord econòmic amb Rússia. Tanmateix, els disturbis continuen amb més força, amb desenes de ferits, i el dia 28 el Parlament vota gairebé per unanimitat derogar la llei, mentre que el primer ministre, Mikola Azàrov, presenta la dimissió. El Parlament, a més, ofereix una amnistia per als empresonats durant els disturbis a canvi que els revoltats abandonin els edificis del Govern ocupats, cosa que l’oposició rebutja.
El Vaticà admet els abusos a infants davant l’ONU
L’observador permanent del Vaticà a l’ONU admet al Comitè de la Convenció de Drets de la Infància d’aquest organisme l’existència de casos de pederàstia comesos per sacerdots catòlics, i assegura que l’Església està prenent mesures per a corregir la situació. El mateix dia el papa expressa en la seva homilia sentir “vergonya” per aquests casos, i considera els seus perpetradors indignes d’exercir el ministeri. El 5 de febrer, en un informe d’una duresa sense precedents, la Comissió de les Nacions Unides per als drets dels infants acusa l’Església catòlica d’imposar una “llei del silenci” sobre els abusos a menors comesos pels seus sacerdots. El Vaticà es defensa dient que ja fa temps que actua contra els abusos de capellans a menors i que l’informe de les Nacions Unides, que també critica la política de la Santa Seu respecte a l’homosexualitat i l’avortament, interfereix en el magisteri de l’Església.
Diputats del PSC discrepen del vot del seu partit respecte a la consulta sobre la independència
La proposta del Govern català d’enviar al Congrés espanyol una petició perquè delegui a la Generalitat la competència per celebrar un referèndum consultiu sobre l’estatus polític de Catalunya rep el vot favorable de tres diputats del PSC (Marina Geli, Ignasi Elena i Núria Ventura), que s’afegeixen a la majoria de CiU, ERC, la CUP i ICV, en contra del vot negatiu ordenat per la direcció del partit, el qual s’alinea amb el PP i Ciutadans. Un quart diputat socialista, Àngel Ros, dimiteix l’escó el dia abans per discrepàncies amb la direcció sobre el sentit del vot.
Divendres 17
El Govern espanyol ordena clausurar les emissions de Catalunya Ràdio al País Valencià
El Govern espanyol comunica a Acció Cultural del País Valencià que ha de posar fi a les emissions de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació al País Valencià. El comunicat amenaça també amb dues multes d’un milió d’euros en total a l’entitat per la utilització de freqüències radioelèctriques sense autorització i, per primera vegada, per la propietat dels repetidors. El Govern ha actuat seguint la denúncia d’un grup que es fa dir Círculo Cívico Valenciano i que té el suport de la Generalitat Valenciana.
Dissabte 18
Acaba el Ral·li Dakar
Amb l’arribada a Valparaíso (Xile), acaba la 35a edició del Ral·li Dakar, disputat durant dues setmanes al llarg de tretze etapes des de Rosario (Argentina), amb una entrada a Bolívia. En la categoria de cotxes s’ha imposat el català Nani Roma, que es converteix en un dels pocs guanyadors de la prova tant en la categoria de motos com en la de cotxes. El també català Marc Coma s’ha proclamat campió per quarta vegada en la categoria de motos. Per la seva banda, Laia Sanz acaba en setzena posició en motos, la millor classificació que ha obtingut des que participa en el ral·li. Un motorista italià i dos fotògrafs argentins han mort durant la cinquena etapa.
L’Ajuntament de Burgos paralitza unes obres per disturbis
L’alcalde de Burgos decideix paralitzar definitivament la construcció d’un aparcament i d’un bulevard al barri de Gamonal a causa de les violentes protestes que s’han succeït des del dia 9 i que han transcendit fins i tot a la premsa internacional. L’origen de les protestes es troba en l’oposició dels veïns d’un barri molt castigat per la crisi, que considera les obres innecessàries i d’un cost desproporcionat, mentre que es tanquen i es retallen serveis socials.
Diumenge 19
Egipte aprova la nova constitució en referèndum
Una setmana després de les votacions (14 i 15 de gener), el Govern egipci fa públics els resultats, segons els quals la nova constitució s’aprova amb el 98% dels vots, i la participació del 38,6%. El nou text substitueix la Constitució aprovada també en referèndum l’any 2012, i es considera un aval al cop d’estat que va enderrocar el Govern islamista i el president Muhàmmad Mursí, que es troba pendent de judici. La Constitució actual estableix l’islam com a religió de l’estat però admet i garanteix la llibertat de culte, i estableix que els primers vuit anys l’alt comandament militar designarà el ministre de Defensa.
Dilluns 20
Nova presidència interina a la República Centreafricana
Catherine Samba-Panza, alcaldessa de Bangui, la capital de la República Centreafricana, és designada pel Consell Nacional de Transició presidenta interina del país en substitució del líder rebel Michel Djotodja, que va dimitir arran de les pressions internacionals per no posar fi a la violència sectària. És la primera dona a ocupar el càrrec màxim de l’Estat i haurà d’estabilitzar el país fins a la celebració d’eleccions, previstes per al principi del 2015.
Dimarts 21
El Govern de Tailàndia imposa l’estat d’emergència
Bangkok, la capital de Tailàndia, i algunes províncies estaran durant 60 dies sota l’estat d’emergència per fer front als disturbis originats per les protestes contra el Govern. Les manifestacions, que fa mesos que duren, tenen com a blanc la primera ministra Yingluck Shinawatra, la qual l’oposició acusa de governar al dictat del seu germà, Thaksin Shinawatra, primer ministre deposat i exiliat el 2006. En resposta a les protestes, la primera ministra convoca eleccions, que tenen lloc entre el febrer i el març enmig d’incidents.
Suspès de les seves funcions un líder del PSC
La Comissió de Garanties del Partit dels Socialistes de Catalunya suspèn cautelarment de les seves funcions als òrgans de direcció, l’executiva i el consell nacional Fabian Mohedano per haver assistit a un acte d’Esquerra Republicana de Catalunya. Mohedano és membre del corrent crític Avancem, del qual formen part també els diputats Joan Ignasi Elena i Núria Ventura, que la setmana anterior van trencar la disciplina de vot. Altres líders destacats del PSC mostren en el transcurs de les setmanes següents la seva disconformitat amb el rumb del partit, com Toni Comín, que el 5 de març anuncia que deixa el partit, i Jordi Martí, president del grup socialista a l’Ajuntament de Barcelona, que al desembre del 2013 va abandonar l’executiva.
Dimecres 22
El Parlament català aprova els pressupostos del 2014
Amb els vots (70) de CiU i ERC, el Parlament de Catalunya aprova els pressupostos per a l’any 2014. Aquesta aprovació ha arribat amb un mes de retard per la impugnació del PP, perquè s’hi preveu una partida per a la consulta del 9 de novembre, però finalment el Consell de Garanties Estatutàries hi ha donat el vistiplau. Altres aspectes de la llei són la recuperació de l’impost de successions, la creació de la taxa per a vehicles pesants que circulin per l’Eix Transversal i la continuació de les privatitzacions per a alleugerir el dèficit i augmentar els ingressos.
Expira el rescat europeu d’ajuda financera a Espanya
A la mitjanit del dia 22 es dóna per acabat el programa d’ajut per a sanejar la banca espanyola concedit per l’Eurogrup. La quantitat rebuda és de 41.300 milions d’euros d’un total de 100.000 milions disponibles des del 25 de juny de 2012, data en què Espanya va sol·licitar oficialment assistència financera. Dins del programa de rescat europeu, Irlanda va sortir-ne al desembre del 2013, i Portugal, al maig del 2014. Xipre i Grècia no es preveu que concloguin el programa fins el 2016.
Dijous 23
El Govern i l’oposició del Sudan del Sud signen un alto el foc
Representants del Govern i la guerrilla de la República del Sudan del Sud arriben a Addis Abeba (Etiòpia) a un acord d’alto el foc per a iniciar converses de pau. El conflicte va esclatar a mitjan desembre del 2013 quan forces lleials al vicepresident del nou Estat fundat al juny del 2011, Riek Machar, es van aixecar contra el president Salva Kiir. Hi ha més de mig milió de desplaçats i nombrosos morts com a resultat dels enfrontaments, que tenen com a rerefons la rivalitat entre els dos principals grups ètnics, els nuers i els dinkes. El dia 18 de febrer es trenca la treva i els combats es reprenen.
Protestes contra l’encariment del transport públic de Barcelona
La Plataforma Stop Pujades Transport convoca a l’estació de Sants de Barcelona centenars de persones per protestar contra els increments aprovats per l’Ajuntament per a l’any 2014 i exigir la congelació de les tarifes del 2013. Les setmanes següents se succeeixen les mobilitzacions. La T-10, el títol més utilitzat, s’ha encarit el 5% amb relació al 2013 i el 71% en deu anys.
Dimiteix el president del FC Barcelona, Sandro Rosell

Sandro Rossell, amb Josep M. Bartomeu, durant l’anunci de la seva dimissió com a president del FC Barcelona
© Miguel Ruiz / FCB
El president del FC Barcelona, Sandro Rosell, fa pública la seva dimissió irrevocable. El motiu són les crítiques i les acusacions que ha rebut per les presumptes irregularitats en el fitxatge del futbolista brasiler Neymar. Una querella per aquest motiu ha estat acceptada per un jutge. Rosell es referma en la seva innocència i cessa, segons diu, per amenaces a la seva família i per no perjudicar la imatge del club. El subs-titueix en el càrrec el vicepresident Josep Maria Bartomeu fins al final del mandat.
Divendres 24
El ministre d’Economia anuncia el canvi del mètode de càlcul de les balances fiscals
En la convenció del PP que se celebra a Barcelona, el ministre d’Economia espanyol, Cristóbal Montoro, anuncia que canviarà el mètode de càlcul de les balances fiscals, que amb el nou sistema passaran a rebre el nom de comptes públics regionalitzats. Aquesta mesura, que el ministre justifica pel “mal ús” que es fa de les balances fiscals, desperta les crítiques tant dels experts com dels empresaris i de l’oposició, davant de les quals Montoro modifica la seva decisió i, el 4 de febrer, anuncia que el Govern espanyol publicarà el càlcul amb els dos sistemes.
L’Ajuntament de Barcelona desestima dedicar un carrer a Joan Antoni Samaranch
L’Ajuntament de Barcelona no dóna suport a la petició que la Fundació Sport Cultura i el PP van cursar el 2012 per a dedicar l’actual passeig Olímpic a l’expresident del Comitè Olímpic Internacional, Joan Antoni Samaranch. Els tres partits d’esquerra addueixen com a motiu el seu passat franquista, i la petició és retirada per falta de consens.
Dissabte 25
Acaba el Fòrum Econòmic Mundial

Hassan Rouhani, amb Klaus Schwab, durant la seva participació en el Fòrum Econòmic Mundial celebrat a Davos
© World Economic Forum/ Swiss-image.ch / Nicola Pitaro
Durant quatre dies (del 22 al 25 de gener) té lloc a Davos (Suïssa) la cimera que reuneix cada any des del 1971 alguns dels líders polítics i econòmics més importants del món, i en la qual es tracten de manera informal els temes de més actualitat global. En la trobada d’enguany ha destacat la presència del nou líder iranià, Hassan Rouhani, que ha estat interpretada com un signe que la república islàmica vol trencar el seu aïllament i incorporar-se als països emergents.
Diumenge 26
La Xina condemna un destacat activista pels drets humans
Un tribunal de la Xina sentencia l’activista pels drets humans Xu Zhiyong a quatre anys de presó. Xu Zhiyong, que va ser arrestat l’any 2013 per incitació al desordre públic, va destacar el 2008 per denunciar la intoxicació de prop de 300.000 nens per menjar adulterat. També ha impulsat denúncies de corrupció i enriquiment il·lícit d’alts funcionaris i campanyes en contra de la pena capital i pel medi ambient. És el més prominent dels activistes xinesos que ha estat processat els darrers anys.
L’Assemblea Constituent de Tunísia aprova una nova constitució
Amb 200 vots a favor sobre 216, el Parlament provisional de Tunísia aprova una nova constitució. Després de setmanes de bloqueig en les posicions entre la principal força, la islamista Ennahda, i els partits secularistes s’arriba a un text de consens en el qual s’esmenta l’islam com a religió de l’Estat, però s’omet la referència a la llei islàmica, s’admet la llibertat de culte i es reconeix la igualtat entre homes i dones.
Dilluns 27
Vaga dels treballadors de TVC i Catalunya Ràdio
Els empleats de Televisió de Catalunya i de Catalunya Ràdio aturen parcialment les emissions al llarg del dia per protestar contra les retallades de sous d’entre el 15% i el 30% que proposa la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Segons aquest ens, les retallades responen a un moment excepcional amb la finalitat de garantir la continuïtat del projecte. Acabada la vigència del conveni (31 de gener), no s’arriba a cap acord i els treballadors aproven en referèndum convocar sis jornades de vaga intermitent del dilluns 10 al dijous 20 de febrer, i posteriorment, a partir del mes de març.
Dimarts 28
Ratko Mladić i Radovan Karadžić compareixen conjuntament al Tribunal Penal Internacional
Els líders serbobosnians Ratko Mladić i Radovan Karadžić, processats per genocidi i crims contra la humanitat en la guerra de Bòsnia (1992-95), compareixen al Tribunal Penal Internacional de la Haia junts per primer cop, el primer en qualitat de testimoni, en particular sobre la matança de Srebrenica. La compareixença és una petició de la defensa de Karadžić, que pretén que Mladić declari que actuava per compte propi quan va ordenar la massacre. Mladić, però, desqualifica el Tribunal i rebutja testificar.
Aleix Vidal-Quadras deixa el PP per una formació més dretana
El vicepresident de la Comissió Europea i membre destacat del PP Aleix Vidal-Quadras anuncia que deixa aquesta formació per ingressar a Vox, un nou partit de dreta fundat per l’exdirigent del PP al País Basc Santiago Abascal. Els fundadors de la nova formació critiquen el que consideren manca de fermesa del Govern espanyol amb Catalunya i el País Basc.
Dimecres 29
El Consell d’Europa critica el tracte sanitari del Govern espanyol als immigrants il·legals
El Consell d’Europa, que acull el Tribunal de Drets Humans, qualifica d’il·legal i contrària a la Carta Social Europea la decisió del Govern espanyol de denegar l’atenció sanitària als immigrants il·legals majors d’edat. El Ministeri de Sanitat espanyol respon a l’organisme europeu assegurant que els immigrants il·legals tenen una de les millors cobertures sanitàries d’Europa, i per justificar-ho cita l’assistència completa que, segons fonts espanyoles, es dóna als menors d’edat, a les dones embarassades i l’atenció en serveis d’urgència a persones en situació irregular.
Alícia Sánchez-Camacho i José Zaragoza rebutgen declarar al Parlament pel “cas La Camarga”
Dos dels màxims implicats en el cas d’espionatge polític, conegut també amb el nom de “cas Método 3”, la popular Alícia Sánchez-Camacho i el socialista José Zaragoza, rebutgen comparèixer al Parlament de Catalunya, on estaven citats per donar explicacions per les pràctiques d’espionatge. Els populars justifiquen l’absència adduint que es tracta d’una persecució de la seva dirigent, i els socialistes, recordant que el cas no està en mans de la justícia. La resta dels grups ho consideren una falta de respecte a la cambra catalana.
Dijous 30
Parlamentaris denuncien les condicions del Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca
Una vintena de diputats dels parlaments espanyol i català visiten el Centre d’Internament d’Estrangers (CIE), on són retinguts immigrants il·legals o sense papers a l’espera de ser repatriats o de regularitzar la seva situació. El CIE ha rebut nombroses denúncies per les condicions insalubres de les instal·lacions, i també pels maltractaments dels funcionaris als interns. El 15 de gener un grup de jutges va visitar el centre i va exigir millores en les instal·lacions, posició compartida per tots els diputats, llevat els del PP.
Dimiteix el director del diari El Mundo
Pedro J. Ramírez, director des dels inicis d’El Mundo, diari que va fundar el 1989, és destituït pel consell d’administració. Sota la seva direcció, el diari, un dels de més tiratge a l’Estat espanyol, ha practicat un periodisme agressiu i polèmic, però aparentment la destitució té com a motiu la situació econòmica del rotatiu. El nou director és el vicedirector Casimiro García-Abadillo.
S’atorga el premi Ramon Llull

Entrega del premi Ramon Llull a Care Santos
© Generalitat de Catalunya / President.cat
L’escriptora mataronina Care Santos rep el 34è premi Ramon Llull per la novel·la Desig de xocolata, obra que enllaça les vides de tres dones a partir d’una passió mútua per aquest aliment. Convocat pel Grup Planeta, el premi Ramon Llull, de 60.000 euros, és el més ben dotat de les lletres catalanes.
Divendres 31
Acaben sense resultat les converses de pau a Síria
Després d’una setmana de negociacions a Ginebra amb la mediació de les Nacions Unides, els representants del Govern i l’oposició sirians acorden una segona ronda de converses per al 10 de febrer, malgrat els insults i els retrets entre ambdues parts. És l’únic resultat d’unes reunions que es proposaven impulsar un procés per a posar fi a la guerra civil a través de la formació d’un govern de transició, l’inici del diàleg i l’establiment d’un calendari d’eleccions. En concloure la segona ronda el dia 15 de febrer, el mediador de l’ONU, Lakhdar Brahimi, reconeix que no hi ha hagut progressos. Des que van començar les hostilitats al març del 2011 han mort més de 100.000 persones a Síria.
El Tribunal Superior de Justícia imposa el 25% de castellà a les aules
En resposta a la demanda d’un grup de pares, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ordena que els centres escolars imparteixin el 25% de la matèria en castellà si almenys un alumne (o la seva família) ho demanen. Aquest percentatge comporta una assignatura troncal en castellà, a més de la de llengua i literatura castellanes. Des del Govern català, la majoria de les forces polítiques i els col·lectius de mestres i de pares es considera aquesta resolució judicial un greu cop a la immersió lingüística aprovada per la gran majoria del Parlament de Catalunya. De moment, la mesura afecta cinc centres escolars, i des de la Generalitat s’anuncien recursos en contra.