Hongria 2009

Al mes de març, el primer ministre Ferenc Gyurcsány va anunciar la seva intenció de dimitir per donar l'oportunitat a un nou líder que tingués més suport social per a encapçalar les reformes necessàries per a afrontar la crisi econòmica que afecta el país. Un mes després, va prendre possessió del càrrec de primer ministre Gordon Bajnai, anterior ministre d'Economia, que va anunciar un programa de retallada de despesa pública, de pujada d'impostos i de congelació de salaris públics. Fora del Govern des de l'abril del 2008, l'antic partit minoritari de la coalició de govern, l'Aliança dels Demòcrates Lliures (SzDSz), va donar suport a Bajnai, políticament independent, després de rebutjar els quatre anteriors nominats, en una votació al Parlament presentada com una moció constructiva de censura contra Gyurcsány, per evitar així la celebració d'eleccions anticipades.

Les mesures d'austeritat empreses pel nou líder van tenir resultats a finals d'any, quan les previsions per Hongria van esdevenir més optimistes i la preocupació pel col·lapse del sistema bancari s'allunyava de l'horitzó immediat. Però la implementació d'aquestes mesures va afectar clarament la popularitat del Govern, tal com es va evidenciar en les eleccions europees del juny, en què el principal partit de l'oposició es va endur 14 dels 22 escons en lluita, mentre que els socialistes de Bajnai en van guanyar 4. Els resultats electorals i la falta de suport als líders socialistes en les enquestes són l'explicació a la insistència de Viktor Orban, líder de l'opositor Fidesz, a demanar l'avançament de les eleccions previstes per al 2010.

Les eleccions també van suposar una victòria important per al partit d'extrema dreta Jobbik, el Moviment per una Nova Hongria. Liderat per Krisztina Morvai, el partit promou discursos antisemites que també ataquen la minoria gitana d'Hongria, la qual vinculen amb el crim i la inseguretat. Les activitats dels grups d'extrema dreta es van incrementar en nombre i intensitat a Hongria, on diverses persones d'ètnia gitana han estat atacades violentament. Al juliol, els tribunals hongaresos van ordenar la dissolució de la Guàrdia Hongaresa, la branca paramilitar del Jobbik, sota les acusacions de violar la llibertat i els drets dels altres, incitar als conflictes i promoure la violència.

A l'agost, el Govern eslovac va impedir l'entrada del president hongarès, László Sólyom, a la ciutat eslovaca de Komarno, de majoria hongaresa. L'incident va posar en evidència, un cop més, les difícils relacions entre ambdós països i l'ús de les minories nacionals per empitjorar-les.

Amb relació al sector energètic, al març es va firmar l'acord amb el Govern rus per construir el ramal sud del gasoducte que durà gas des de Rússia a la Unió Europea, i que també significarà la construcció d'un magatzem subterrani a Hongria, cosa que convertirà aquest país en el principal centre de distribució del gas rus a Europa.