Illes Salomó 2010

La política interna de Salomó es va veure marcada per la celebració d’eleccions legislatives a l’agost. Com és habitual al país, davant dels comicis (i a partir de càlculs personals dels candidats) es van formar els nous partits que hi havien de concórrer —un va ser el partit per a la Propietat, la Unitat i la Reconciliació (OUR), encapçalat per l’exprimer ministre Manasseh Sogavare—. Cap partit va sortir clarament vencedor dels comicis d’agost, com ho demostra el fet que dels 50 diputats electes, 17 van ser independents. La coalició de Govern que va emergir dels pactes està integrada per l’OUR i el Partit per a la Reforma Democràtica (RDP), i el líder de l’RDP, Danny Phillip, va ser elegit nou primer ministre del país. Entre els membres del Govern, cal destacar el nomenament de Jimmy Lusibaea, un antic líder guerriller que havia estat empresonat el 2005, com a ministre de Pesca i Recursos Marins.

La crisi econòmica es va deixar sentir amb força a les illes. Segons l’FMI, l’economia nacional es va contreure el 2,5% el 2009 a causa de les pèrdues que havia generat la reducció dels beneficis de les activitats extractives, com la tala de boscos o la pesca. Al mes d’octubre, el Banc Mundial va aprovar una partida extraordinària de 3 milions de dòlars en ajuts al sector agrari.

Quant al procés de resolució del conflicte ètnic armat (1983-2003) que va desplaçar més de 20.000 persones, al mes de març van tenir lloc les primeres sessions de la Comissió de la Veritat i la Reconciliació.

Al gener, dos terratrèmols de 7 i 6 graus en l’escala de Richter amb epicentre al mar, davant de Rendova Islands, van provocar un tsunami que va ocasionar seriosos desperfectes, entre els quals destaca la destrucció de l’habitatge de 1.000 habitants dels 3.000 que té l’illa.

Pel que fa a les relacions internacionals, cal esmentar la visita del president taiwanès, Ma Ying-jeou, al mes de març. En el context regional, la trobada de líders de la comunitat melanèsia, que havia de celebrar-se a la capital, Honiara, es va suspendre per desavinences en la postura comuna envers Fiji, que hauria de passar a presidir l’organització.