Illes Salomó 2016

Un especialista de la Marina canadenca neutralitza uns explosius no detonats de la Segona Guerra Mundial en aigües de les illes Salomó

© Défense Nationale et les Forces Armées Canadiennes

El 2016 va ser un any tranquil políticament. En l’esfera internacional, va destacar la visita oficial del president Sogavare a Taiwan –Salomó és un dels 21 estats del món que hi manté relacions diplomàtiques, a canvi de fons per al desenvolupament–. A l’octubre, i en el marc de l’"operació render safe" que lidera Austràlia, es van fer detonar 10 tones d’explosius de la Segona Guerra Mundial que van quedar abandonats i que encara avui són un perill.

Al maig, es va fer públic que les aigües marines havien engolit sis noves illes del país, d’una extensió que varia entre 1 i 5 hectàrees. Una de les més grans, Nuatambu, estava habitada per 25 famílies, que es van haver de reallotjar. Al desembre, un seguit de terratrèmols i l’alerta de tsunami van afectar unes 3.000 persones.

Al mes de juliol, els líders de 14 estats del Pacífic es van reunir a Honiara, la capital de Salomó, per iniciar els treballs que d’aquí a dos o tres anys han de conduir a un nou tractat internacional per a la prohibició dels combustibles fòssils, pioner en la matèria.