Indonèsia 2012

L'any 2012, la major economia del sud-est asiàtic va experimentar un inesperat creixement del 6,5%, el més fort des de la crisi financera asiàtica del 1997. La caiguda del 8,5% de les exportacions s'havia aconseguit compensar amb el manteniment del consum intern i la despesa pública.

D'altra banda, el preu del petroli es va continuar encarint, amb clares repercussions en l'àmbit polític. La cambra de representants va aprovar una modificació del pressupost a l'abril que permetia condicionar els subsidis estatals al petroli a una moderació dels preus d'aquest. La mesura, segons els analistes, buscava destinar més diners al desenvolupament d'infraestructures, però, a la pràctica, encaria encara més el preu del petroli, fet que va suscitar grans manifestacions a tot el país. La creixent tensió va calar en el Govern del president Susilo Bambang Yudhoyono, el qual va advertir els generals del seu Partit Democràtic (PD) que un grup no identificat planejava aprofitar les manifestacions per realitzar un cop d'estat. A l'abril, l'antic tresorer del PD va ser condemnat a quatre anys de presó per corrupció, fet que va ser considerat com un cop a la imatge de cara a les eleccions presidencials del 2014.

L'actualitat política també va estar marcada per les eleccions governamentals i locals a la província semiautònoma d'Aceh, que van transcórrer amb normalitat i van culminar amb el nomenament del líder del Moviment per la Llibertat d'Aceh, Zaini Abdullah, com a nou governador (2012-17), amb el 55,8% dels vots. Per contra, a Papua es van produir incidents al juny entre la policia i l'exèrcit, per una banda, i el Moviment per una Papua Lliure, per l'altra, amb el resultat de disset morts. La tensió a la regió havia augmentat des que, al maig, cinc membres del separatista Congrés Popular de Papua van ser detinguts per traïció en pronunciar un discurs en què donava suport a la independència. Al juny també va culminar el procés judicial contra l'últim dels quatre implicats a l'atemptat de Bali del 2002. Umar Patek, acusat de fabricar la bomba i estar implicat en els atemptats a esglésies cristianes a Jakarta l'any 2000, va ser condemnat a vint anys de presó.