Indonèsia 2013

L’actualitat política de l’any a Indonèsia va estar marcada pel clima preelectoral, amb la vista posada en les eleccions presidencials del 2014. El degoteig d’escàndols de corrupció al governant Partit de la Democràcia (PD) va esdevenir, un any més, una de les principals preocupacions del president Susilo Bambang Yudhoyono. Al febrer, la Comissió d’Eradicació de la Corrupció va prohibir sortir del país el líder del PD, per presumpta implicació en un cas de tràfic d’influències. Anas Urbaningrum va ser forçat a dimitir i va ser substituït pel mateix Yudhoyono. Al seu torn, al maig, el president va nomenar Chatib Basri ministre de Finances, en substitució de l’àmpliament criticat Hatta Radjasa. El canvi al Govern va respondre a un doble objectiu: garantir un lideratge fort per mantenir les polítiques econòmiques de creixement, en un context de lleu alentiment de l’economia fins al 5,9%, i la revisió dels costosos subsidis als hidrocarburs, davant del creixement del dèficit, que s’estava acostant al màxim legalment permès del 3% del PIB.

Així doncs, al juny, la cambra baixa va donar llum verd a una retallada en els subsidis al petroli en els pressupostos, tot i que un dels cinc partits de la coalició governamental, el Partit de la Justícia i la Prosperitat, va votar-hi en contra juntament amb l’oposició. La mesura va comportar una pujada efectiva del preu del petroli (44%) i del dièsel (22%) i, a l’agost, la inflació va arribar al 8,8%. Si bé el pressupost establia compensacions per a les famílies amb menys ingressos per a fer front a l’impacte de la pujada dels preus, nombroses manifestacions es van estendre pel país en contra de les retallades i l’excessiu encariment dels aliments bàsics, causada per les restriccions en les importacions. El país també va oferir indicadors positius amb un elevat nivell d’inversió i consum privats i la creació d’1,2 milions de nous llocs de treball.

En un altre ordre de coses, els atemptats del Moviment Papua Lliure es van succeir al llarg de l’any, amb desenes de civils i soldats morts a la província, malgrat que Yudhoyono va presentar un paquet d’estímuls econòmics i va reclamar moderació a les forces de seguretat per evitar una escalada en les tensions. A l’agost, la convocatòria de diverses manifestacions pacífiques per commemorar el 51è aniversari de la cessió oficial de l’antiga Nova Guinea holandesa a Indonèsia va recordar al Govern que el separatisme persistia amb força a la societat de Papua. El 2013, Indonèsia va ser testimoni de la primera execució des del 2008, per un cas de tràfic de drogues.