Irlanda va celebrar un referèndum sobre el matrimoni homosexual, un país fortament catòlic, on es considerava il·legal l'homosexualitat fins el 1993 i es podia condemnar amb penes de presó. Amb el 60,5% de participació, els resultats van ser favorables a l'aprovació (62% de vots afirmatius), i Irlanda es va convertir en el primer país del món en aprovar el matrimoni entre persones del mateix sexe per votació popular.
Pel que fa a l'economia irlandesa, cinc anys després de rebre el rescat econòmic l'austeritat va quedar enrere, i per segon any consecutiu va ser la primera economia de la zona euro que més va créixer. El creixement del PIB en el 3,5% va consolidar la bona dinàmica, amb unes expectatives de creixement del 3,6% per a l'any 2016. Igualment, la taxa d'atur irlandesa va continuar amb la seva dinàmica positiva, i els darrers cinc anys ha passat del 14,7% (2011) al 9,6% (2015). Tot i això, el deute que acumula el país, encara que s'ha reduït lleugerament durant els tres últims anys, va arribar al 110,3%.
Per la seva banda, els pressupostos per al 2016 del Govern de coalició del partit de centredreta del Fine Gael i del de centreesquerra del Partit Laborista van esmenar l'austeritat que havia marcat els anteriors cinc anys i van apostar per un canvi substancial: una important baixada dels impostos, un augment significatiu de la despesa pública i la possibilitat de reduir l'impost de societats (fins el 6,25% per als beneficis derivats de les patents i la propietat intel·lectual), tot i que Irlanda ja tenia un dels impostos de societats més baixos de tot el món (12,5%).