Juliol 2011

Divendres 1

Polònia assumeix la presidència de torn de la Unió Europea

El primer ministre polonès, Donald Tusk, i el president de la UE, Herman Van Rompuy durant el primer acte de la presidència de torn europea de Polònia

© Consell de la Unió Europea

Polònia assumeix la presidència de la Unió Europea (UE) i substitueix Hongria en el càrrec. El primer ministre polonès, Donald Tusk, es marca com a objectiu “recuperar la confiança i reconciliar els europeus”. Un dels seus primers objectius és intentar convèncer els seus socis de la futura entrada de Romania i Bulgària a la Unió.

Dominique Strauss-Kahn queda en llibertat sense fiança

L’exdirector gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, queda en llibertat sense fiança després que l’empleada de l’hotel suposadament assetjada hagi admès haver mentit. Malgrat això, l’acusació no retira tots els càrrecs contra Strauss-Kahn. El 8 de juliol, la fiscalia de París decideix investigar l’exdirector per intent de violació a la periodista Tristane Banon i, al cap de dos dies, Banon declara per primera vegada davant la policia francesa.

Xavier Trias pren possessió de l’alcaldia de Barcelona

Després de trenta-dos anys de govern socialista, Xavier Trias es converteix en el primer alcalde nacionalista de la capital de Catalunya. Trias pren possessió del càrrec i la major part de partits de l’oposició es posicionen per ser el seu aliat preferencial. Mentrestant, el convergent Carles Puigdemont també és investit nou alcalde de Girona després d’haver estat el PSC trenta-dos anys en el poder.

La Caixa debuta en el mercat borsari

Isidre Fainé, president de La Caixa, fa sonar la campana per cel·lebrar el debut de Caixa Bank al mercat borsari

© La Caixa

La Caixa es converteix en la primera entitat d’estalvis espanyola que col·loca el negoci financer a la borsa. El president de La Caixa, Isidre Fainé, considera que aquest pas és un impuls per a la institució i per al conjunt de l’economia.

La Guàrdia Civil investiga la SGAE i deté nou persones

La Guàrdia Civil ocupa la seu de la Societat General d’Autors i Editors (SGAE) per a efectuar un registre per ordre judicial i amb diverses ordres de detenció. Entre els nou detinguts hi ha el president de l’entitat, Teddy Bautista, acusat de presumpte desviament de fons. Al cap de dos dies, el jutge de l’Audiència Nacional, Pablo Ruz, deixa en llibertat amb càrrecs, però sense fiança, Bautista. El 8 de juliol, un centenar d’artistes reclamen la refundació de la SGAE, i el 12 de juliol, Bautista renuncia el seu càrrec a la SGAE.

Dissabte 2

El rei de Jordània aprova una remodelació del seu Govern

El rei jordà, Abdal·là II, aprova la remodelació del Govern que encapçala Maruf al-Bakhit i permet canviar nou ministres. Un dels principals canvis és a la cartera de l’Interior, en què Mazin al-Sàkit substitueix Sad Surur, molt criticat per la fugida a Londres del magnat corrupte Khàlid Xahin.

Aclaparador suport dels marroquins a la nova Carta Magna

El 98% dels marroquins voten favorablement la reforma constitucional. Aquesta nova Carta Magna retalla alguns poders de la monarquia, com ara la potestat de nomenar el primer ministre o escollir quatre ministres clau. La participació és del 72%.

Hillary Clinton visita Espanya i elogia les reformes de José Luis Rodríguez Zapatero

La secretària d’estat dels Estats Units, Hillary Clinton, visita Espanya, es reuneix amb el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, i aprofita l’ocasió per elogiar les reformes econòmiques que està duent a terme l’executiu espanyol.

Protesta a Sant Sebastià contra els judicis polítics

Milers de persones es manifesten als carrers de Sant Sebastià per reclamar l’absolució dels acusats en el cas Bateragune. Els organitzadors de la marxa denuncien que s’estan posant pals a les rodes al nou escenari obert que hi ha a Euskadi.

Diumenge 3

El Partit dels Tailandesos venç en les eleccions de Tailàndia

El Partit dels Tailandesos, que lidera Yingluck Shinawatra, venç en les eleccions parlamentàries tailandeses després d’aconseguir 258 escons dels 500 que formen el Parlament. D’altra banda, el partit fins aleshores al poder, el Partit Demòcrata, obté només 162 escons.

Djoković guanya el seu primer Wimbledon després de vèncer en la final Nadal

Novak Djoković, el nou número u del tennis mundial, guanya per primera vegada el torneig de Wimbledon després de vèncer en la final el tennista mallorquí Rafael Nadal. D’altra banda, el dia anterior, la txeca Petra Kvitová derrota la russa Maria Xaràpova i conquereix també el seu primer Wimbledon.

Dilluns 4

Mladić és expulsat del seu judici per burlar-se de les mares de Srebrenica

Expulsen l’exgeneral serbobosnià Ratko Mladić de la sala del Tribunal Penal Internacional per a l’antiga Iugoslàvia després de negar-se a escoltar els càrrecs de genocidi i crims de guerra i a declarar-se culpable o no culpable, així com per burlar-se de les mares de Srebrenica. L’endemà, el tribunal culpa Holanda de la matança a Srebrenica.

Cimera entre Rússia i l’OTAN per tractar l’escut antimíssils europeu

La ciutat balneari del mar Negre, Sotxi, és l’escenari de la cimera celebrada entre Rússia i l’OTAN per tractar l’escut antimíssils europeu. Finalment no hi ha cap consens, ja que Rússia vol un sistema de defensa conjunt per evitar les amenaces, mentre que l’OTAN prefereix només intercanviar informació.

Hugo Chávez torna a Veneçuela després de vint-i-vuit dies a Cuba

El president de Veneçuela, Hugo Chávez, arriba al seu país després d’estar vint-i-vuit dies a Cuba, mentre es va recuperant d’una operació en què li van extirpar un tumor cancerós. Fa acte de presència al balcó de la residència presidencial per esvair els dubtes sobre la seva salut. El 16 de juliol, l’Assemblea Nacional de Veneçuela aprova per unanimitat que Chávez segueixi el tractament a l’Havana.

L’OCDE avala les reformes econòmiques de Mas

L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) avala les retallades que està duent a terme l’executiu català d’Artur Mas. També indica que “van en la bona direcció”, i qualifica de “relativament escàs” el deute de la Generalitat de Catalunya.

Dimarts 5

Dimiteix el ministre de Reconstrucció del Japó

El ministre de Reconstrucció del Govern japonès, Ryu Matsumoto, presenta la dimissió, després d’exercir el càrrec només una setmana, a causa d’unes desafortunades declaracions que ofenen les víctimes del terratrèmol i del posterior tsunami.

Dinamarca es converteix en el primer país que recupera els controls duaners

Els agents de duanes danesos comencen a fer controls aleatoris a les fronteres amb Alemanya i Suècia, segons l’acord aprovat pel Parlament danès. El Govern danès justifica la mesura per tal de frenar l’elevat índex de criminalitat que viu el país.

Youssef Amrani, nou secretari general de la UpM

El diplomàtic marroquí Youssef Amrani pren possessió del càrrec de secretari general de la Unió pel Mediterrani (UpM), organització que afronta una nova etapa marcada pels canvis al món magrebí. Durant l’acte, quinze activistes s’encadenen al Palau de Pedralbes, seu de la UpM, en defensa de la flota de Gaza.

Dimecres 6

L’exèrcit sirià mata més de vint persones a Hama

Més de vint persones moren en les operacions que les forces de seguretat sirianes han portat a terme a la ciutat de Hama, on divendres passat va tenir lloc una gran manifestació contra el règim de Baixar al-Assad. El 10 de juliol, el govern sirià inicia un diàleg nacional sense l’oposició, i l’endemà seguidors del règim ataquen les ambaixades dels Estats Units i de França. El 15 de juliol, les forces de seguretat maten una vintena de persones en una altra jornada de protestes contra el règim. El 25 de juliol, el règim sirià autoritza la creació de partits polítics, però sis dies més tard, l’exèrcit ocupa la ciutat de Hama.

La Unió Europea posa en perill l’etiquetatge en català

Una nova normativa europea pot impedir l'etiquetage de productes només en català

© Teresa Cañas

L’Eurocambra aprova una directiva que obliga a etiquetar com a mínim en una llengua oficial europea, cosa que posa en perill l’etiquetatge en català. A la vegada, els productes únicament en xinès o en àrab desapareixen dels supermercats europeus. L’endemà, el Govern espanyol assegura que la normativa no varia l’escenari actual i garanteix que es podrà seguir com fins ara. L’11 de juliol, la comissària europea de Justícia i Ciutadania, Viviane Reding, avala l’etiquetatge en català a Catalunya.

Dijous 7

Detenen a Cambridge un presumpte cap militar d’ETA

La policia britànica deté a Cambridge Eneko Gogeaskoetxea, presumpte cap militar de la banda terrorista ETA i que estava pròfug des de feia catorze anys. Les forces de seguretat el poden detenir gràcies a la col·laboració d’un ciutadà espanyol, que el reconeix en un club esportiu. El 12 de juliol, per mitjà d’un comunicat en els diaris bascos Gara i Berria, la banda terrorista ETA assegura que està disposada “a aprofundir en el camí emprès des del 22 de maig” i insta a “obrir espais per al diàleg”. El 22 de juliol, condemnen l’excap militar d’ETA, Garikoitz Aspiazu, Txeroki, a 377 anys de presó per vint delictes d’assassinat terrorista.

Divendres 8

Més de 200 morts al Turkmenistan a causa d’una explosió

Més de dues-centes persones perden la vida a la zona de la localitat d’Abadan, a prop de la capital del Turkmenistan Asgabat, a causa d’una forta explosió en un arsenal. La majoria dels morts són militars que vigilaven el magatzem.

Dimiteix l’encarregat de formar nou Govern a Bèlgica

El socialista Elio di Rupo, que s’ha d’encarregar de formar un nou Govern a Bèlgica, presenta la dimissió al rei Albert II després de comprovar les dificultats que té amb els independentistes flamencs per formar un executiu.

Rubalcaba abandona el Govern espanyol

El ministre de l’Interior i portaveu del Govern central, Alfredo Pérez Rubalcaba, decideix abandonar l’executiu de José Luis Rodríguez Zapatero amb l’objectiu de preparar la seva candidatura a les properes eleccions generals. El substitueix en el càrrec Antonio Camacho Vizcaíno, fins ara secretari d’Estat per a la Seguretat.

Acord entre CiU i el PP pels pressupostos de la Generalitat

El president de la Generalitat, Artur Mas, opta finalment per arribar a un acord de mínims amb el Partit Popular per, d’aquesta manera, poder aprovar els pressupostos de la Generalitat. El text és poc concret i implica pocs canvis en els comptes.

S’enlaira l’Atlantis, el darrer transbordador espacial

Enlairament de l’últim transbordador Atlantis

© NASA / Marshall Space Flight Center

La nau Atlantis s’enlaira sense cap tipus de problemes per iniciar la seva missió a l’espai, una missió històrica, ja que és la darrera dels transbordadors espacials. La seva tasca principal és donar 3,7 tones de material als sis ocupants de l’Estació Espacial Internacional.

Dissabte 9

El Sudan del Sud es converteix en nou estat africà

Vuitanta delegacions estrangeres assisteixen al naixement oficial del Sudan del Sud com a nou estat africà. Entre els assistents hi ha el secretari general de l’ONU, Ban Ki-Moon. El president del Parlament, James Wani Igga, és l’encarregat de llegir la declaració d’independència.

Manifestació independentista a Barcelona per reviure l’esperit del 10-J de 2010

Més de 30.000 persones es manifesten pels carrers de Barcelona per reviure l’esperit independentista que va envoltar la gran manifestació del 10 de juliol de 2010 i per protestar contra la sentència del Tribunal Constitucional contra l’Estatut de Catalunya.

Diumenge 10

Els Estats Units suspenen un terç de l’ajut militar al Pakistan

Els Estats Units anuncien la suspensió de més d’un terç de la seva ajuda militar al Pakistan (prop de 560 milions d’euros) amb motiu del deteriorament de les relacions bilaterals des de la mort d’Ossama Bin Laden.

Més de cent desapareguts en un naufragi al riu Volga

Un total de cent onze persones desapareixen després que un vaixell de turistes amb cent vuitanta-vuit passatgers a bord s’enfonsa en un tram del riu Volga, a la república russa de Tatarstan. La causa principal del naufragi és la mala mar que provoca una forta tempesta.

Un nou sisme sacseja una altra vegada el Japó

Un fort terratrèmol de 7,3 graus en l’escala de Richter sacseja la zona que va quedar arrasada pel gran sisme de l’11 de març al Japó. El seu epicentre se situa 180 km mar endins, però el tsunami que forma és molt petit.

Tanca el rotatiu anglès News of the World

El diari anglès News of the World decideix tancar després de 168 anys d’història a causa de les escoltes il·legals. S’acomiada amb una portada en què diu “Gràcies i adéu”. Dos dies abans, la policia deté l’exeditor del rotatiu i excap de comunicació de David Cameron, Andy Coulson, acusat de possible delicte de perjuri. El 12 de juliol, una comissió parlamentària interroga els responsables de Scotland Yard que porten la investigació, i l’endemà, el magnat australià Rupert Murdoch, propietari del rotatiu anglès, retira l’oferta per comprar les accions de la plataforma televisiva BSKyB. El 15 de juliol, l’exeditora del rotatiu, Rebekah Brooks, dimiteix i deixa l’empresa News International, mentre que el 16, Murdoch publica un anunci en els diaris demanant perdó i prometent “reparar els danys causats”. L’endemà, el cap de la policia metropolitana de Londres, Paul Stephenson, dimiteix pel cas de les escoltes, i al cap de dos dies ho fa el número tres de la policia, John Yates. El 19 de juliol, Murdoch i el seu fill declaren davant els diputats i asseguren que no sabien res de les escoltes.

Dilluns 11

Òmnium Cultural celebra el 50è aniversari

L’entitat Òmnium Cultural celebra el 50è aniversari amb un acte a l’Auditori de Barcelona. La presidenta, Muriel Casals, aprofita l’ocasió per reclamar un tracte just per als catalans i proposa la insubmissió fiscal mentre l’Estat espanyol no accepta el concert econòmic. L’endemà, el Govern català rebutja assumir la proposta d’Òmnium.

El Festival de Peralada atorga la seva primera medalla d’honor a Caballé

El Festival Castell de Peralada compleix el 25è aniversari i per commemorar-ho crea la seva pròpia medalla d’honor. La primera personalitat que la rep és la cantant Montserrat Caballé, que l’any 1987 va inaugurar el festival.

Dimarts 12

Assassinen el germanastre del president afganès Karzai

Un home armat assassina a trets Ahmad Wali Karzai, el germanastre petit del president afganès, Hamid Karzai, que actualment era el governador de la província de Kandahar, al sud del país. Els talibans s’afanyen a atribuir-se l’atemptat. Al cap de dos dies, un nou atemptat suïcida es produeix dins de la mesquita de Kandahar i mata un alt clergue del consell religiós provincial dels ulemes. El 27 de juliol, un nou suïcida mata l’alcalde de Kandahar, Ghulam Haidar Hamidi.

El Congrés dels Diputats suprimeix el cànon digital

El ple del Congrés dels Diputats dóna llum verd a una proposició no de llei per suprimir el cànon digital. La proposta del PP, que rep el suport del PSOE i de la resta de grups, es tira endavant amb 331 vots a favor i tan sols 2 abstencions.

El Govern català aprova el primer fons de beques

El Govern català aprova el decret de preus universitaris per al proper curs, que inclou la creació del primer fons de beques propi a Catalunya. Les noves beques es finançaran amb el 25% de la recaptació corresponent als ingressos generats per l’increment per sobre de l’IPC.

Ramon Condal es converteix en el nou president de l’Espanyol

En les eleccions presidencials de l’Espanyol, Ramon Condal, que aconsegueix el 94% del suport de l’accionariat, guanya els comicis enfront del seu contrincant, Romà Escuer, que obté només el 3% del suport. Condal substitueix Daniel Sánchez Llibre en la presidència de l’Espanyol després d’haver estat catorze anys en el càrrec.

Dimecres 13

Tres atemptats provoquen el caos a Bombai

Tres explosions gairebé simultànies, en llocs cèntrics i en hora punta, sacsegen la ciutat de Bombai i causen un total de vint morts i més d’un centenar de ferits. Les explosions es produeixen al basar Zaveri, al teatre de l’Òpera i en una parada d’autobusos del districte de Dadar.

Un suïcida mata cinc soldats francesos a l’Afganistan

Cinc soldats francesos i un civil afganès moren en un atemptat suïcida contra un comboi militar al nord-est de Kabul, a l’Afganistan. En un SMS enviat a l’agència France-Presse, els insurgents talibans reivindiquen l’atac mortal.

Vint-i-sis detinguts a causa de les marxes unionistes a Belfast

Vint-i-sis persones són detingudes a Belfast a causa de les marxes unionistes que hi tenen lloc. La majoria dels detinguts són joves nacionalistes que s’enfronten durament amb la policia nord-irlandesa.

Processen tres càrrecs policials espanyols pel cas Faisán

L’Audiència Nacional decideix processar tres càrrecs policials pel cas Faisán, en què s’investiga l’avís que suposadament es va donar a ETA sobre una operació contra l’aparell d’extorsió de la banda armada basca. Entre els acusats hi ha l’exdirector general de la policia Víctor García Hidalgo. El mateix dia, el jutge Santiago Pedraz posa en llibertat l’excap d’ETA Iñaki d’Errenteria.

Dijous 14

Onze morts per greus incidents al Pakistan

Un total d’onze persones perden la vida i més d’una trentena resulten ferides a causa dels incidents, greus i violents, que tenen lloc a la capital comercial del Pakistan, Karachi. Unes declaracions del ministre de la província són la guspira que encén els ànims. Al final de la jornada, hi ha més d’un centenar de detinguts.

Francesc Camps veta l’entrada de Joan Francesc Mira al Consell Valencià de Cultura

El president de la Generalitat Valenciana, Francesc Camps, veta l’entrada de l’antropòleg i filòleg Joan Francesc Mira al Consell Valencià de Cultura. El PP en bloc es nega a votar-lo, en ser Mira el candidat de Compromís.

Divendres 15

Els estudiants xilens es manifesten contra el Govern

Milers d’estudiants xilens es manifesten pels carrers de Santiago per repudiar la mala qualitat de l’educació al seu país. A la capital, els manifestants s’enfronten a la policia, que es veu obligada a utilitzar la violència per dispersar-los. L’endemà, els miners xilens demanden el Govern per negligència.

Cadena perpètua per a dos repressors de la dictadura argentina

Un tribunal de Buenos Aires condemna el general Héctor Humberto Gamen i el coronel Hugo Idelbrando Pascarelli a cadena perpètua per vint homicidis i cent segrestos quan comandaven la repressió del centre clandestí El Vesubio, on hi va haver més de 1.500 detinguts.

Itàlia aprova la tisorada del ministre Tremonti

El Parlament italià aprova en un temps rècord la tisorada impulsada pel ministre d’Economia, Giulio Tremonti, un pla que preveu un augment lineal d’impostos i un encariment del copagament sanitari. El resultat és de 314 vots a favor, 280 en contra i dues abstencions.

El president Francesc Camps dimiteix

El magistrat del Tribunal de Justícia del País Valencià decideix finalment portar a judici el president de la Generalitat Valenciana, Francesc Camps, per la seva vinculació en el cas Gürtel. Els partits de l’oposició i la població exigeixen dimissions. El 20 de juliol, Camps dimiteix després de no resistir més a la pressió del seu partit, i cinc dies després diposita l’aval per fer front a 55.000 euros de fiança. El 26 de juliol, el popular Alberto Fabra es converteix en el nou president de la Generalitat Valenciana i Alfonso Bataller esdevé el nou alcalde de Castelló en subs-titució de Fabra.

Salvador Esteve, nou president de la Diputació de Barcelona

L’alcalde convergent de Martorell, Salvador Esteve, es converteix en el primer president nacionalista, des de la implantació de la Democràcia, de la Diputació de Barcelona, ens que sempre havia estat controlat pels socialistes. Esteve rep el suport de CiU, PP, PSC i ERC. D’altra banda, l’alcalde de Salt, el també nacionalista Jaume Torramadé, és el nou president de la Diputació de Girona.

Dissabte 16

Barack Obama es reuneix amb el dalai-lama malgrat les amenaces xineses

El president dels Estats Units, Barack Obama, es reuneix durant quaranta-cinc minuts amb el dalai-lama a la Casa Blanca, malgrat les amenaces i les pressions xineses. Durant aquesta trobada, Obama mostra el seu suport a la defensa de la cultura tibetana, en protecció dels drets humans, i al diàleg entre els xinesos i els tibetans. L’endemà, el Govern xinès assegura que la trobada danya les relacions entre Washington i Pequín.

Diumenge 17

L’OTAN inicia el traspàs de la seguretat als afganesos

La missió de l’OTAN comença a transferir competències a les autoritats locals de l’Afganistan, acte que té lloc a la caserna policial de Bamiyan, una de les províncies menys conflictives del país. El traspàs es perllongarà de manera paulatina fins el 2014.

Els opositors sirians a l’exili creen un consell de salvació nacional

L’oposició siriana decideix crear un consell de salvació nacional, integrat per vint-i-cinc membres, islamistes, liberals i independents, amb l’objectiu de portar la democràcia al país i posar fi al règim dictatorial de Baixar al-Assad.

Dilluns 18

Hongria absol un criminal de guerra nazi

Un tribunal de Budapest absol Sándor Képiró, un nazi d’origen hongarès acusat de crims de guerra a Iugoslàvia durant la II Guerra Mundial, d’haver participat en una matança de jueus, serbis i gitanos a la ciutat de Novi Sad. Képiró té actualment noranta-set anys.

Acord entre CiU i PSC per tramitar les lleis òmnibus

Els presidents dels grups parlamentaris de CiU i PSC, Oriol Pujol i Joaquim Nadal, escenifiquen l’acord per tramitar les lleis òmnibus que vol portar endavant el Govern català. El pacte inclou peticions dels socialistes en qüestions de salut i estructures administratives i garanteix que l’amenaça de l’esmena a la totalitat desapareix.

Dimarts 19

El Japó prohibeix vendre carn de vaca engreixada a Fukushima

El Govern japonès anuncia la prohibició de distribuir i vendre carn produïda a la província de Fukushima, després de comprovar que algunes vaques havien estat alimentades amb pinso contaminat. El Govern decreta que compensarà els ramaders de la zona.

Israel captura un vaixell de la Flotilla de la Llibertat

Forces de la marina israeliana aborden el vaixell francès Dignité-Al Karama, l’únic de la Flotilla de la Llibertat que havia aconseguit evitar les autoritats gregues i salpar rumb a Gaza. Els soldats israelians aborden la nau sense trobar-hi resistència.

Detenen a Barcelona un dels lladres més buscats del món

Els Mossos d’Esquadra detenen a Barcelona el ciutadà albanès Dritan Rexhepi, de trenta-un anys, un dels delinqüents més perillosos de tot Europa segons la Interpol. Rexhepi liderava una banda de lladres que robaven a Catalunya fent un forat al sostre o a la paret.

Dimecres 20

Sèrbia lliura a la Haia el seu últim criminal de guerra

Les autoritats de Sèrbia detenen a 60 km de Belgrad Goran Hadžić, l’últim criminal de guerra pendent de ser lliurat a la Haia i exlíder serbi de Croàcia. Hadžić és acusat de la persecució i l’assassinat de població no sèrbia i també d’espoliar els seus.

La Lliga Nord permet la detenció d’un diputat de Silvio Berlusconi

Els vots dels diputats de la Lliga Nord, partit aliat de Silvio Berlusconi, permeten la detenció del diputat Alfonso Papa, que milita al Poble de la Llibertat, grup que lidera Berlusconi mateix. En conèixer el resultat, el primer ministre mostra el seu rebuig.

Els Mossos impedeixen que una protesta d’indignats arribi al Parlament

Els Mossos d’Esquadra impedeixen l’accés al Parlament de prop de cinc mil persones que es manifesten en protesta per les retallades en els pressupostos de la Generalitat. Per evitar mals majors, la policia estableix una barrera infranquejable en els accessos a la Ciutadella.

Dijous 21

El president del Perú forma el seu primer govern

El president del Perú, l’exmilitar nacionalista Ollanta Humala, reafirma el seu pragmatisme amb la formació del seu primer Govern, moderat i liberal en els assumptes socials. Destaca el nomenament com a titular de Finances de l’economista Miguel Castilla, que fins ara havia estat viceministre d’Hisenda.

El Congrés dels Diputats aprova la reforma de les pensions amb el suport de CiU

El ple del Congrés dels Diputats aprova definitivament la reforma de les pensions gràcies al suport de CiU. Després d’aquest pas, l’edat de jubilació s’incrementarà progressivament a partir del 2013.

Divendres 22

Un jove mata setanta-set persones a Noruega

El jove Anders Behring Breivik comet uns dels pitjors atemptats de la història de Noruega i mata setanta-set persones, moltes de les quals són membres de les joventuts laboristes del país que eren a l’illa d’Utoya. L’assassí posa una bomba a Oslo i, a la vegada, mata moltes de les seves víctimes mentre anava disfressat de policia.

El Banc d’Espanya intervé la CAM

El Banc d’Espanya decideix intervenir la CAM, la caixa alacantina, per tal de fer una aportació de 5.800 milions d’euros, sanejar-la i posar-la a subhasta. També nomena nous administradors. El 25 de juliol, la Comissió Europea autoritza la intervenció del Banc d’Espanya.

Dissabte 23

Trenta-cinc morts en xocar dos trens a la Xina

Un total de trenta-cinc persones moren i més de 200 resulten ferides a causa del xoc de dos trens d’alta velocitat a la Xina. Un dels trens estava aturat a la via a causa d’una fallada energètica. El Govern xinès acomiada els responsables de l’oficina ferroviària de Xangai.

Atac a una marxa contra l’exèrcit egipci

Tres-centes persones resulten ferides al Caire quan un grup d’homes armats amb ganivets i pals ataquen un grup de manifestants que marxen cap al Ministeri de Defensa per protestar contra l’exèrcit. Els manifestants es queixen de la passivitat de l’exèrcit mentre es produeix l’atac.

Josep Antoni Duran i Lleida, candidat de CiU al Congrés dels Diputats

Per tercera vegada consecutiva, el secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, és proclamat candidat dels nacionalistes a les eleccions generals. Duran i Lleida es marca com a objectiu impedir que el Partit Popular obtingui la majoria absoluta.

Diumenge 24

Comencen les negociacions als Estats Units pel conflicte del deute

Republicans i demòcrates negocien d’urgència un acord sobre el dèficit i així evitar la suspensió de pagaments el 2 d’agost. Malgrat que al principi les posicions estan molt allunyades per arribar a un acord, finalment aquest es produeix in extremis el 31 de juliol.

Cadel Evans guanya el seu primer Tour de França

L’australià Cadel Evans es proclama guanyador del Tour de França, per primera vegada en la ­seva carrera esportiva, per davant dels germans Andy i Frank Schleck, segon i tercer respectivament. D’altra banda, l’espanyol Alberto Contador, guanyador de l’edició anterior, queda en cinquena posició.

L’Uruguai, nou campió de la Copa Amèrica

La selecció de l’Uruguai es converteix en la nova campiona de la Copa Amèrica de futbol després de vèncer en la final el combinat del Paraguai per tres gols a zero. Els golejadors uruguaians són Diego Forlán, per partida doble, i Luis Suárez.

Dilluns 25

Cimera a Roma per fer minvar la fam a l’Àfrica

Roma és el lloc escollit per portar a terme una cimera ministerial d’urgència, que reuneix representants de 191 països, per decidir mesures immediates que facin minvar la fam a la regió de la Banya de l’Àfrica, especialment a Somàlia, Ken-ya i Etiòpia, regions afectades per una forta sequera.

Primera reunió oficial entre Artur Mas i Xavier Trias

El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, i l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, fan la seva primera reunió oficial, una trobada de més de dues hores i que conclou amb l’acord de revisar l’agenda de compromisos contrets pels governs anteriors.

Dimarts 26

Un policia ferit en un enfrontament a la frontera entre Kosovo i Sèrbia

Un policia kosovar queda ferit de gravetat en un tiroteig durant una operació kosovar a la frontera entre aquest país i Sèrbia. L’objectiu de l’operació fronterera és controlar el compliment de la prohibició d’entrada de béns de la veïna Sèrbia. A causa de la confrontació, el 28 de juliol l’OTAN declara zona militar els passos fronterers entre Kosovo i Sèrbia.

Vuitanta morts a causa d’un accident aeri al Marroc

Vuitanta persones moren a causa de l’accident que pateix un avió de l’exèrcit del Marroc, que s’estavella al sud del país. Aquesta és la pitjor catàstrofe aèria del país musulmà.

Dimecres 27

Londres reconeix els rebels libis

Els rebels libis obtenen el reconeixement de la Gran Bretanya, que decideix expulsar els diplomàtics del règim de Moammar al-Gaddafi. A la vegada, Londres desbloqueja cent milions d’euros en dipòsits de la companyia nacional de petroli líbia per posar-los a disposició del Consell Nacional de Transició libi. El 29 de juliol, el cap militar rebel, Abdul Fatah Iunis, mor en estranyes circumstàncies.

Trobat a Atapuerca un fèmur de mig milió d’anys

Un equip d’arqueòlegs espanyols troba en una excavació realitzada a la serra d’Atapuerca la part superior d’un fèmur humà de mig milió d’anys d’antiguitat. La troballa és molt important per determinar l’estatura dels nostres avantpassats.

Dijous 28

Ofensiva contra al-Xabab a Somàlia

Tropes somalis i de la Unió Africana llancen una ofensiva a Mogadiscio per expulsar els guerrillers d’al-Xabab. La guerrilla islamista està impedint la distribució d’aliment entre la població somali i a la vegada està controlant la marxa de refugiats cap a Kenya.

Dimiteix el ponent del Tribunal Constitucional que porta la llei catalana de consultes

Després de la negativa de portar endavant els dos projectes de sentència sobre la llei catalana de consultes, el ponent que porta l’assumpte, el magistrat conservador Javier Delgado, presenta la seva dimissió per continuar portant l’encàrrec.

Condemnes severes per a la corrupció a la Hisenda de Barcelona

L’Audiència de Barcelona imposa condemnes severes a tots els implicats pel cas de corrupció a Hisenda de la Ciutat Comtal. La resolució condemna l’antic responsable d’Hisenda Josep Maria Huguet a tretze anys de presó i tres funcionaris més a penes d’entre nou i dotze anys. D’altra banda, al constructor Josep Lluís Núñez n’hi imposa sis anys de presó.

Divendres 29

Dimiteixen en bloc els caps de l’exèrcit turc

El cap de l’Estat Major, Is¸ık Kos¸aner, i també els caps dels exèrcits de Terra, de l’Aire i la Marina presenten la seva dimissió en bloc, acceptada com a jubilació anticipada pel primer ministre turc, Recep Erdoğan. L’endemà, el president turc, Abdullah Gül, nega que el país estigui en crisi després de les dimissions.

Zapatero anuncia la convocatòria d’eleccions per al 20 de novembre

El president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, anuncia que el 20 de novembre és la data escollida per a la celebració de les properes eleccions generals. Tots els partits de l’oposició veuen amb bons ulls l’avançament electoral.

Dissabte 30

Manifestació d’indignats a Israel per demanar la dimissió de Benjamin Netanyahu

Desenes de milers de joves israelians es manifesten a sis ciutats del país jueu per reclamar la fi del govern de Benjamin Netanyahu. El moviment d’indignats provoca una gran preocupació a la presidència del Govern israelià.

El restaurant El Bulli tanca les seves portes

Ferran Adrià acompanyat del seu equip a la cuina d'El Bulli, restaurant que tanca les seves portes

© El Bulli / Maribel Ruíz de Erenchun

Després de molts anys sent una referència del món culinari, el restaurant El Bulli, de Ferran Adrià, tanca les portes de manera definitiva. A partir d’ara, Adrià capitanejarà El Bulli Foundation.

Diumenge 31

Finalitzen els Campionats el Món de natació de Xangai

Els Campionats del Món de natació de Xangai arriben a la seva fi amb el domini absolut de la Xina (trenta-sis medalles) i els Estats Units (trenta-dues). D’altra banda, la delegació espanyola obté un total de sis medalles i queda en la 22a posició.