Juny 2016

Dimecres 1

S’inaugura a Suïssa el túnel ferroviari més llarg del món

Els representants de les cinc confessions religioses majoritàries de Suïssa durant la inauguració del túnel de Sant Gotard

© Gottardo2016

S’obre al trànsit el túnel de Sant Gotard, que uneix per sota dels Alps les ciutats de Göschenen i Airolo. Amb 57 km de longitud i 2.300 m de fondària, és el túnel més llarg i més profund del món. Han calgut 17 anys per a construir-lo i el cost és d’uns 11.000 milions d’euros. S’estima que estalviarà la circulació de prop d’un milió de camions cada any.

Dijous 2

Dimiteix el president de la Confederació de Comerç de Catalunya

Miquel Àngel Fraile, president de la Confederació de Comerç de Catalunya, és destituït després de 31 anys en el càrrec. L’entitat acumula pèrdues de més de dos milions d’euros al llarg dels tres darrers exercicis. El 5 de setembre, la nova presidenta de la confederació, Maria Rosa Eritja, anuncia que l’associació ha pres la decisió de presentar concurs de creditors i dissoldre’s, ja que no pot fer front al deute acumulat.

Divendres 3

La Guàrdia Civil investiga el Banco Santander

Agents de la Guàrdia Civil es presenten a la seu central del Banco Santander a Boadilla del Monte (Madrid) amb un requeriment judicial d’informació sobre blanqueig de capitals. El requeriment és cursat pel jutge José de la Mata i forma part de la causa contra el banc britànic HSBC, arran de la informació obtinguda de l’anomenada "llista Falciani" sobre presumptes defraudadors fiscals i blanquejadors. La investigació es troba sota secret de sumari.

Descoberta una estafa a la Seguretat Social

La Policia espanyola deté 57 persones, 51 de les quals a Catalunya, com a presumptes integrants d’una trama per a defraudar la Seguretat Social. Cinc empreses fictícies van donar d’alta un total de 431 treballadors, principalment magribins residents a Catalunya, i presentaven descoberts per impagament de quotes que pugen a un total d’1,2 milions d’euros. Hi ha 118 treballadors que van percebre 843.404 euros en concepte de prestacions.

Dissabte 4

El partit liberal europeu accepta Ciutadans com a membre de ple dret

En el consell anual celebrat a Vílnius (Lituània), l’Aliança de Liberals i Demòcrates per Europa (ALDE) aprova l’entrada de Ciutadans com a membre de ple dret per 66 vots a favor, 2 en contra i 3 abstencions. L’ingrés oficial d’aquest partit, que ja formava part del grup liberal al Parlament Europeu des del 2014 i hi incrementa clarament el pes de l’ALDE, incomoda visiblement els representants de Convergència Democràtica de Catalunya per l’antagonisme en qüestions fonamentals com la independència de Catalunya. El portaveu de CDC al grup, Ramon Tremosa, considera la possibilitat d’abandonar-lo.

El Partit Popular diposita una fiança milionària pel "cas Bárcenas"

El Partit Popular (PP) entrega al jutge la fiança com a responsable civil subsidiari de la presumpta caixa B del partit, que presenta en forma d’aval. El jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata va dictar el 23 de maig una fiança d’1,2 milions d’euros pel "cas Bárcenas". De la Mata inicialment va demanar la fiança directament als extresorers Luis Bárcenas (8,9 milions), Álvaro Lapuerta (8,9) i Cristóbal Páez (7,4), els quals no la van satisfer. De la Mata tampoc no va respondre al recurs interposat pel PP el dia 26 sobre la fiança.

Diumenge 5

Els suïssos rebutgen la renda bàsica

Per gairebé el 77% dels vots emesos contra el 23%, els ciutadans suïssos opten per no acceptar la proposta d’introduir una renda bàsica garantida universal. La proposta, presentada a través del sistema d’iniciativa popular amb el suport d’unes 100.000 signatures, consistia a proporcionar una renda mensual per adult de 2.500 francs suïssos (uns 2.285 euros).

Inici de consultes sobiranistes al País Basc

Amb el lema "5-J: comencem a decidir", 34 municipis del País Basc celebren consultes sobre la independència. Organitzades per la plataforma Gure Esku Dago, que habilita 111 meses electorals per a un cens de més de 125.000 persones, les consultes segueixen el model de les que es van dur a terme a Catalunya en 2009-2011. La Delegació del Govern al País Basc adverteix que les votacions no es poden fer en edificis públics.

Dilluns 6

Reunió sense acord per a solucionar el conflicte de la Universitat de Lleida

Acaba sense acord la reunió entre els estudiants que ocupen el rectorat de la Universitat de Lleida i la direcció del centre. El 17 de maig estudiants d’aquesta universitat van ocupar el rectorat en protesta per les declaracions qualificades de xenòfobes de la subdelegada del Govern espanyol a Lleida, Inma Manso, que també imparteix classes en aquest centre. El dia 9 de juny una dotació dels Mossos d’Esquadra entra al rectorat per a procedir al desallotjament forçós, però no hi troba ningú. En un comunicat difós per les xarxes socials, l’assemblea d’ocupació manifesta que abandona el rectorat perquè creu que l’ocupació és un mitjà esgotat per a aquesta lluita, que pensen continuar per altres vies.

Dimarts 7

El PSC es ven la seu

El Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC-PSOE) es ven per uns deu milions d’euros la històrica seu del carrer de Nicaragua de Barcelona, que durant gairebé quatre dècades ha estat el centre d’operacions del partit. El comprador és una empresa del sector immobiliari. La mesura és conseqüència del deute acumulat pel partit els darrers anys, paral·lel a la pèrdua de pes institucional. A l’agost, el partit anuncia l’adquisició d’un nou local. La nova seu està situada al carrer de Pallars de Barcelona, al Poblenou, i s’inaugura després del congrés del mes de novembre.

S’atorga el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes a Maria Antònia Oliver

Maria Antònia Oliver rep el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes atorgat per Òmnium Cultural

© Òmnium Cultural

L’escriptora mallorquina Maria Antònia Oliver rep el 48è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. Atorgat per Òmnium Cultural, és el màxim guar- dó que es dóna a una trajectòria. L’acte, que té lloc al Palau de la Música, és presidit pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

Olot vota suprimir els correbous

En la consulta electrònica celebrada entre els dies 1 i 7 de juny, la ciutat d’Olot vota a favor de suprimir els correbous (el 60% a favor, el 35% en contra i el 5% en blanc). La participació ha estat del 18,3%. La consulta no és vinculant, però és important per a decidir si l’Ajuntament manté el correbou amb motiu de les festes del Tura. El dia 1, Xàtiva, una altra ciutat de llarga tradició taurina, va votar no programar correbous durant la fira.

Dimecres 8

Rebutjats els pressupostos per al 2017

Per 71 vots (de Ciutadans, el PSC, Catalunya Sí que es Pot, el PP i la CUP), contra 62 (de JxSí) el Parlament de Catalunya rebutja els pressupostos presentats pel conseller d’Economia i vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras. És clau en aquesta votació el vot en contra de la CUP, teòric aliat de JxSí en una legislatura excepcional per a la consecució de la independència. En resposta, el president Puigdemont anuncia immediatament després que se sotmetrà a una qüestió de confiança al setembre i, en cas de no passar-la, dissoldrà la legislatura.

Acord per a conservar llocs de treball de Delphi

El comitè d’empresa de Delphi arriba a un acord amb quatre empreses catalanes del sector de l’automoció per a invertir fins a 12 milions d’euros i mantenir 208 llocs de treball a les instal·lacions de Delphi a Sant Cugat del Vallès. El 4 de febrer Delphi va anunciar la rescissió gradual dels contractes i el tacament definitiu a final d’any, i el 29 de març va presentar un ERO per als 540 treballadors. Al llarg de cinc mesos hi ha hagut mobilitzacions dels treballadors i negociacions entre l’empresa, els treballadors, la Generalitat i l’Ajuntament, les quals han desembocat en aquest acord.

Dijous 9

Anul·lat el cànon digital espanyol

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) anul·la el cànon digital espanyol perquè contravé les directives europees. El cànon digital aprovat pel Govern espanyol va entrar en vigor al desembre del 2012 i establia que els pressupostos generals de l’Estat compensessin els autors per les còpies privades de les seves obres. El Tribunal al·lega que el model introduït pel Govern del Partit Popular no garanteix que siguin els usuaris de còpies privades els que abonin la compensació per drets d’autor. Diverses entitats de gestió de drets van interposar recurs i ara el TJUE els dóna la raó.

Absolts Fèlix Millet i Jordi Montull pel cas de l’hotel del Palau

El Tribunal Suprem absol l’expresident de la Fundació Palau de la Música, Fèlix Millet, i l’exdirector de la fundació, Jordi Montull, de l’acusació de tràfic d’influències en la tramitació urbanística de l’hotel del Palau de la Música. Segons el jutge, cap dels dos acusats va influir en les decisions de l’antiga cúpula d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona, i la requalificació de les finques de l’hotel tampoc era una il·legalitat. L’absolució dels antics responsables d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona ha quedat ratificada, tot i que el fiscal els acusava de no haver actuat en funció del bé comú.

S’atorguen els Premis Nacionals de Cultura

Premis Nacionals de Cultura

Se celebra al Teatre Metropol l’acte de concessió dels Premis Nacionals de Cultura de l’any 2016, que atorga el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) i que premien personalitats i entitats destacades en l’àmbit cultural. Els premiats són l’escriptora Antònia Vicens; l’escenògraf, pintor i artista gràfic Joan Josep Guillén; l’actriu Clara Segura; la companyia de trapezistes Los Galindos; l’escriptor Enrique Vila-Matas; l’especialista en literatura medieval Lola Badia; el grup de música clàssica Quartet Casals; els especialistes en efectes especials i digitals en el camp cinematogràfic Josep M. Aragonès i Rosa Fusté; el Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria Carrutxa, i l’artista plàstic Dani Karavan.

Divendres 10

Pedro Pablo Kuczynski, nou president del Perú

Després de cinc dies de recompte, la comissió electoral del Perú declara guanyador de la segona volta de les eleccions a la presidència del Perú (5 de juny) Pedro Pablo Kuczynski, que amb el 50,1% dels vots supera la seva rival, Keiko Fujimori (49,8%). L’economista Kuczynski succeeix en el càrrec Ollanta Humala.

Comença l’Eurocopa 2016

França acull del 10 de juny al 10 de juliol el quinzè Campionat d’Europa de la UEFA. Per primera vegada la selecció de Portugal es proclama campiona en derrotar a la pròrroga la selecció amfitriona per 1 a 0. Els 51 partits es disputen en estadis de 10 ciutats, i la final és a l’Estadi de França, a Saint-Denis. En aquesta edició han estat especialment greus els problemes d’ordre públic i vandalisme. El dia abans de la inauguració el president Hollande adverteix que les vagues i mobilitzacions no han de perjudicar el desenvolupament de la competició. Els esdeveniments més greus es produeixen en el partit entre Rússia i Anglaterra, que desencadena violents enfrontaments entre els seguidors d’ambdues seleccions a Marsella el dia 11 de juny, arran dels quals la Comissió de Disciplina de la UEFA multa la federació russa amb 150.000 euros. El dia 13 el Govern francès prohibeix les begudes alcohòliques als estadis i a la seva àrea circumdant.

Dissabte 11

Forces líbies recuperen Sirte

Després d’una ofensiva de gairebé dues setmanes, en la qual moren prop de 100 combatents i uns 400 més resulten ferits, les forces del govern d’unitat de Líbia amb base a Trípoli recuperen Sirte, la principal plaça ocupada per l’Estat Islàmic fora de Síria i l’Iraq, que es trobava en el seu poder des del juny del 2015.

Acord per tancar el "cas Neymar"

Els advocats del Futbol Club Barcelona i representants de l’Advocacia i de la Fiscalia de l’Estat signen a l’Audiència de Barcelona l’acord que posa fi a la causa per les irregularitats en el fitxatge de Neymar, denunciades el 2013 per un soci. Els termes d’aquest acord estableixen que el club pagarà una multa d’uns 5,5 milions d’euros i exculpa d’aquesta manera el jugador, el president del club, Josep Maria Bartomeu, i l’expresident Sandro Rosell del delicte d’evasió fiscal. Diverses personalitats vinculades al Barça, entre d’altres, l’expresident Joan Laporta (2003-10), es pronuncien en contra d’aquest pacte.

Diumenge 12

Matança en un club gai de Califòrnia

Un home obre foc en un club gai a la localitat d’Orlando (Califòrnia) i mata 49 persones. L’atacant és abatut una hora després en un intercanvi de trets amb la policia. L’autor de la matança és Omar Mateen, un nord-americà que el 2013 havia estat detingut i interrogat per declaracions a favor de l’anomenat Estat Islàmic. Tot i que aquesta organització reivindica l’atac, es pensa que es tracta d’un "llop solitari" que presenta antecedents de conducta violenta i inestabilitat mental. La massacre fa ressorgir novament la polèmica sobre el control d’armes als Estats Units. Malgrat el pronunciament del president Obama, el dia 21 el Senat rebutja implantar restriccions en la venda d’armes, fins i tot a sospitosos de terrorisme. I el dia 23, a la Cambra de Representants dels Estats Units tenen lloc escenes de caos quan membres del Partit Demòcrata intenten fer una plantada perquè s’introdueixi una llei sobre el control d’armes després de la matança. Malgrat la protesta, la majoria republicana impedeix la presentació d’un projecte de llei.

Dilluns 13

El Parlament Europeu demana retirar el Pla Hidrològic de l’Ebre

En un informe elaborat per la delegació d’eurodiputats que el 8 de febrer van visitar el delta de l’Ebre, la cambra demana al Govern espanyol que retiri el Pla Hidrològic de l’Ebre perquè no compleix amb els cabals mínims que garanteixen la sostenibilitat del Delta. Tot i que l’informe, aprovat pel Comitè de Peticions per 22 vots a favor i 9 en contra, no és vinculant, el Parlament insta el Govern espanyol que presenti una nova proposta. Una setmana abans de la presentació de l’informe i coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient (5 de juny), la Plataforma en Defensa de l’Ebre es manifesta a Barcelona, on aplega unes 15.000 persones que demanen la retirada del Pla Hidrològic.

Microsoft compra Linkedin

La multinacional informàtica Microsoft anuncia un acord per a adquirir la xarxa social professional Linkedin per 26.200 milions de dòlars (més de 23.000 milions d’euros). L’operació s’ha de tancar a final d’any. Linkedin és la primera xarxa social professional del món.

Dimarts 14

Multes de la Generalitat per tallar el gas i l’electricitat a famílies vulnerables

La directora de l’Agència Catalana del Consum (ACC), Montserrat Ribera, anuncia que l’organisme que dirigeix ha obert 88 expedients a companyies subministradores per talls indeguts a instàncies de denúncies. Del total d’expedients, 18 es resolen amb sanció, pendent que s’executi. Són les primeres multes que imposa la Generalitat a companyies subministradores des que es va aprovar la Llei d’emergència social al juliol del 2015.

Dimecres 15

Arxivada la causa contra els detinguts de l’"operació Pandora II"

L’Audiència espanyola arxiva la causa contra nou activistes anarquistes detinguts pels Mossos d’Esquadra el 28 d’octubre de 2015 en l’anomenada "operació Pandora II". La jutgessa Carmen Lamela diu que l’operació estava basada en uns indicis que no permetien presumir la participació dels investigats en els fets imputats.

Dijous 16

Assassinat en plena campanya del referèndum sobre el Brexit

La diputada laborista Jo Cox mor assassinada al carrer prop de Leeds després que un home li dispari diversos trets i l’apunyali. Cox s’havia pronunciat a favor de la permanència de la Gran Bretanya a la Unió Europea durant la campanya del referèndum. El presumpte assassí, un home amb antecedents psiquiàtrics, és detingut per la policia. Segons testimonis, l’autor dels fets crida durant l’agressió consignes a favor de la Gran Bretanya. Immediatament tots els partits suspenen la campanya en senyal de dol. El primer ministre, David Cameron, suspèn un viatge previst a Gibraltar.

La Federació Internacional d’Atletisme prohibeix la participació de Rússia als Jocs Olímpics de Rio de Janeiro

La Federació Internacional d’Atletisme (IAAF) decideix mantenir la suspensió de l’equip rus als Jocs Olímpics de Rio de Janeiro que va imposar provisionalment al novembre del 2015, després que l’Agència Mundial contra el Dopatge (WADA) revelés l’existència d’un pla sistemàtic de dopatge promogut per les autoritats de l’esport d’aquest país. En una reunió celebrada a Lausana el dia 21, el Comitè Olímpic Internacional es compromet a respectar la decisió de la IAAF, però obre la porta a deixar que competeixin atletes russos individualment. D’altra banda, des del mes d’abril la WADA suspèn diversos laboratoris antidopatge (Madrid, Bloemfontein, Pequín, Alma-Ata, Lisboa i Rio de Janeiro) per no complir els nivells de control exigits.

Divendres 17

Condemna per a un exguardià d’Auschwitz

Reinhold Hanning, de 94 anys, és condemnat a cinc anys de presó per participar en qualitat accessòria en l’assassinat en massa de 170.000 persones al camp d’extermini d’Auschwitz. Del 1942 al 1944 Hanning va ser soldat de les SS en aquest camp de concentració. En el judici, que ha tingut lloc a la ciutat de Detmold (Rin del Nord-Westfàlia) al llarg de quatre mesos, va manifestar que coneixia la funció del camp, però que no va fer res per impedir-la, i que se’n penedia.

Dissabte 18

Batuda policial contra sospitosos de terrorisme a Brussel·les

Es detenen 12 persones a Brussel·les en una massiva operació antiterrorista. Fora de la capital, la policia interroga una quarantena de sospitosos i escorcolla uns 200 locals entre habitatges, magatzems i garatges. L’operació és el resultat d’una nota interna de la policia que alertava de risc imminent d’atemptat terrorista, que posteriorment es filtra a la premsa.

Controlat l’incendi de Carcaixent

A partir de les nou del vespre es reobre la zona de Carcaixent (Ribera Alta) evacuada a causa de l’incendi que es va declarar el dia 17 perquè els veïns tornin a casa seva. L’extensió cremada és d’unes 3.000 hectàrees. El País Valencià pateix els mateixos dies altres incendis importants, entre d’altres, els de Bolbait (Canal de Navarrés), el presumpte autor del qual és detingut; Terrateig (la Vall d’Albaida), i les Valls (el Camp de Morvedre).

Diumenge 19

Avanç dels antisistema en les eleccions locals italianes

El partit antisistema Moviment 5 Estrelles (M5S) és el clar guanyador de les eleccions municipals italianes. L’M5S derrota els partits tradicionals (especialment el Partit Democràtic) en ciutats tan importants com Roma, Milà, Bolonya i Torí. Virginia Raggi, candidata de l’M5S, esdevé la primera alcaldessa de la capital italiana, que es troba en una situació financera molt greu pel deute acumulat i després d’una etapa en què s’han succeït els escàndols i els serveis municipals han sofert un empitjorament.

Dilluns 20

Tunísia prorroga l’estat d’emergència

El president de Tunísia, Béji Caïd Essebsi, anuncia que es prorroga un mes l’estat d’emergència instaurat al novembre del 2015, arran d’un atemptat de l’anomenat Estat Islàmic en el qual van morir 12 membres de la guàrdia presidencial. El 19 de juliol el president Essebsi n’anuncia una nova extensió de dos mesos més. Tot i que en aquest temps no hi ha hagut atemptats importants, el Govern tunisià justifica la mesura per l’amenaça que suposa la guerra a la veïna Líbia, des d’on els militants de l’Estat Islàmic duen a terme incursions en territori tunisià.

Dimarts 21

La Diputació de Girona retira els títols honorífics a Franco

La Diputació de Girona aprova per unanimitat retirar els títols honorífics a Franco i a sis alts càrrecs de la dictadura, com l’almirall Carrero Blanco, que encara eren vigents. El dia 27 el plenari de l’Ajuntament de Tarragona acorda retirar el títol d’alcalde honorari i perpetu de la ciutat al dictador, en una moció presentada per ERC que rep el suport de tots els partits. El 30 de juny la Diputació de Barcelona aprova la retirada dels honors a Franco també per unanimitat. La Diputació de Lleida ja va aprovar la revocació d’aquests honors el 2008 a proposta de la CUP, en la qual el PP es va abstenir.

Dimecres 22

Filtració de converses secretes entre el ministre de l’Interior espanyol i el director de l’Oficina Antifrau de Catalunya

El diari Público treu a la llum la transcripció de les converses entre el ministre de l’Interior espanyol, Jordi Fernández Díaz, i el director de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso. La notícia provoca un gran escàndol perquè les converses, mantingudes al mes d’octubre del 2014, un mes abans de la consulta del 9-N, busquen formes d’incriminar per corrupció polítics independentistes, si cal, sense proves. És la primera de les converses obtingudes de la filtració anònima que aquest diari publica al llarg dels dies següents.

Dijous 23

La Gran Bretanya decideix sortir de la Unió Europea

Se celebra a la Gran Bretanya el referèndum sobre la permanència a la Unió Europea. Amb una participació del 71,8% (la més alta en unes votacions generals des del 1992), el resultat és clarament favorable al Brexit, acrònim amb què es coneix l’opció de sortida (52% contra 48%). Hi ha fortes diferències segons les regions: mentre Anglaterra i Gal·les són clarament favorables a abandonar la UE (53,4% contra el 46,6% i 52,5% contra el 47,5%), Escòcia i Irlanda del Nord hi són rotundament contràries (62% contra 38% i 55,8% contra 44,2%, respectivament), com també Londres (59,9% contra 40,1%), el pol econòmic del país. L’endemà, David Cameron, que s’havia posicionat clarament a favor de quedar-se a la UE, dimiteix dels càrrecs de primer ministre i de líder d’un Partit Conservador molt dividit. Per sorpresa, el 4 de juliol també dimiteix Nigel Farage, líder del populista Partit per la Independència del Regne Unit (UKIP), el principal partit favorable al Brexit.

Divendres 24

Occitània, nom més votat pels consellers regionals per a la nova regió de França

Els consellers de les regions de Llenguadoc-Rosselló i Migdia-Pirineus trien Occitània com a designació de la regió creada a partir de la fusió d’ambdues. El nom triat deixa de banda qualsevol esment a Catalunya, que forma part del Llenguadoc-Rosselló. L’elecció ha anat precedida d’una consulta ciutadana per internet entre els dies 9 de maig i 10 de juny, en la qual el nom d’Occitània va obtenir el 44,9% dels vots. Tanmateix, la decisió definitiva sobre el nom l’ha de prendre el Consell d’Estat a l’octubre.

El Camp Nou acull la final de la Lliga de rugbi francesa

El Camp Nou acull la final de la Lliga de rugbi francesa entre el Racing 92 de París i el Toló

© Victor Salgado / FC Barcelona

El Racing 92 de París guanya la Lliga francesa de rugbi en la final contra el Toló per 21 a 29. La particularitat d’aquesta final és que es disputa fora de França per primer cop, concretament al Camp Nou de Barcelona, el qual acull també per primera vegada un partit de rugbi. L’afluència s’estima en gairebé cent mil espectadors, rècord d’assistència en un matx entre clubs d’aquest esport.

Dissabte 25

Celebració del 40è aniversari de la Marxa de la Llibertat

A Ulldecona (Montsià) té lloc un acte en record de la primera etapa de la Marxa de la Llibertat de l’any 1976. És una de les moltes celebracions amb què a l’estiu del 2016 es commemoren els quaranta anys d’aquesta iniciativa política unitària que consistí en la marxa de cinc columnes de persones arreu del Principat --amb ramificacions al País Valencià i la Catalunya del Nord-- que difonien, mitjançant concentracions, mítings, col loquis, etc., i malgrat la repressió policial, les rei- vindicacions del catalanisme en acabar-se el franquisme.

Diumenge 26

El Govern de l’Iraq anuncia la recuperació d’Al-Fal·luja

El primer ministre iraquià, Haydar al-Ibadí, anuncia per televisió la presa de la ciutat d’Al-Fal·luja. Situada a la província d’Al-Anbar i a uns 100 km de Bagdad, Al-Fal·luja va ser la primera ciutat gran que va caure en mans de les milícies de l’anomenat Estat Islàmic, al gener del 2014, i ha estat recuperada després d’una ofensiva de prop d’un mes i en la qual han mort, segons el primer ministre, uns 1.800 militants. En aquests més de dos anys, desenes de milers de persones han fugit de la ciutat.

Eleccions generals a Espanya

Amb una participació molt similar a la dels anteriors comicis (69,8%), i gairebé sis mesos després de les del 20 de desembre de 2015, se celebren a l’Estat espanyol eleccions generals, conseqüència del fracàs per a formar govern. Els resultats, però, varien poc, i confirmen la fragmentació política més gran des de l’establiment de la monarquia constitucional: el PP continua com a força més votada (137 diputats, 14 més que el 2015) però encara està lluny de la majoria absoluta. El segueixen el PSOE (90, 5 menys), Podem (71, 2 més) i Ciutadans (32, 8 menys). A molta distància hi ha Esquerra Republicana de Catalunya (9), CDC (ara Partit Demòcrata Europeu Català, que el 2015 es va presentar en la coalició Democràcia i Llibertat, amb 8), el PNB (5), Bildu (2) i Coalició Canària (1). A Catalunya, la coalició En Comú Podem torna a ser la primera força (12), seguida d’ERC i CDC; el PSC obté 7 diputats i Ciutadans, 5. A les Illes Balears el PP obté 3 diputats; Podem i el PSOE, 2 cadascun, i Ciutadans, 1. Al País Valencià el PP, 13; Podem, 9; el PSOE, 6, i Ciutadans, 5.

Inaugurada l’ampliació del canal de Panamà

Inauguració del canal de Panamà

© Autoridad del Canal de Panamá

Les autoritats panamenyes i una setantena de caps d’estat i alts càrrecs de governs assisteixen a la inauguració de l’ampliació del canal de Panamà. Un vaixell de bandera xinesa del tipus Neopanamax de més de 400 m de llargada i amb capacitat per a uns 12.500 contenidors realitza el primer viatge. És l’obra d’enginyeria més gran del segle XXI i permetrà el pas d’embarcacions el doble de grans que les que hi passaven fins ara. Iniciada el 2005, en l’obra han participat uns 10.000 treballadors d’unes 40 nacionalitats. Liderada per la companyia espanyola Sacyr Vallehermoso, els sobrecostos s’han disparat i hi ha un litigi per aquesta qüestió encara pendent de resolució.

Dilluns 27

Reconciliació de Turquia amb Rússia i Israel

El president de Turquia, Recep Tayyip Erdoğan, es disculpa per haver abatut un caça rus que volava per la zona fronterera entre Síria i Turquia al novembre del 2015. L’incident va desencadenar una greu crisi diplomàtica entre ambdós estats i Rússia va imposar una sèrie de sancions sobre importacions i de suspensions de projectes i inversions, entre les quals hi ha el gasoducte de la mar Negra. El mateix dia, el primer ministre turc, Binali Yıldırım, anuncia un acord amb Israel que posa fi al litigi per l’atac de l’exèrcit israelià a un vaixell d’ajut humanitari a Gaza en el qual van morir 10 activistes turcs. Israel es compromet a pagar uns 20 milions de dòlars en compensació i a permetre a Turquia l’enviament de material als territoris palestins per a construcció d’infraestructures.

Dimarts 28

Atemptat a l’aeroport d’Istanbul

En un atemptat terrorista a l’aeroport Atatürk, d’Istanbul, moren 42 persones i 239 resulten ferides. Tres homes armats han arribat amb taxi i després d’obrir foc han fet explotar una primera bomba a la terminal d’arribades, una segona a la terminal de sortides i una tercera al pàrquing. Els tres terroristes s’immolen al mateix aeroport quan són encerclats per la policia. Tot i que ningú no reivindica l’atemptat, per les característiques que presenta la policia assegura que és obra de l’anomenat Estat Islàmic, contra l’aliança amb què Turquia participa en la guerra de Síria.

Operació a Barcelona contra una màfia xinesa

Els Mossos d’Esquadra llancen una operació contra una màfia xinesa dedicada al narcotràfic i altres activitats criminals. En l’operació s’escorcollen simultàniament 13 locals de Barcelona, Badalona i Santa Coloma de Gramenet, entre els quals hi ha una coneguda joieria del passeig de Gràcia de Barcelona. El nombre de detinguts és d’una vintena.

Detingudes catorze persones per frau en les obres de l’estació de la Sagrera

La Guàrdia Civil deté en una operació a Barcelona i Madrid catorze treballadors i alts càrrecs d’ADIF sospitosos de participar en una sèrie de contractacions d’obres per al TGV a l’estació de la Sagrera, el sobrecost de les quals probablement ha permès desviar uns 80 milions d’euros. La denúncia es basa en les auditories que el mateix ADIF va portar a la Fiscalia Anticorrupció després de detectar irregularitats en les certificacions d’obra de tres treballs pròxims a l’estació entre els anys 2008 i 2010.

Dimecres 29

Condemna per als difusors de l’"escàndol LuxLeaks"

Un tribunal de Luxemburg condemna dos treballadors de l’empresa comptable Pricewater houseCoopers (PwC) i absol un periodista per la difusió, el 2014, de dades confidencials en les quals es mostrava com grans empreses com Apple, Ikea i Pepsi rebien un tracte fiscal avantatjós del Govern de Luxemburg quan era encapçalat per Jean-Claude Juncker, actual president de la Comissió Europea. Els dos empleats de PwC van filtrar la informació (la més gran sobre l’opacitat fiscal fins als "papers de Panamà") al Consorci Internacional de Periodistes d’Investigació, que la va publicar i va obrir un debat sobre les pràctiques fiscals de determinats països. Tot i que les condemnes són suspeses, diverses organitzacions qualifiquen d’escandaloses les sentències.

El Parlament de Catalunya destitueix el director de l’Oficina Antifrau

Fent ús de les seves atribucions, el Parlament de Catalunya destitueix, amb els vots en contra del PP (11) i la resta a favor (121), el director de l’Oficina Antifrau (OAC). El motiu són les filtracions d’un enregistrament clandestí al diari Público, en les quals l’aleshores director d’Antifrau, Daniel de Alfonso, manté una conversa amb el ministre de l’Interior espanyol, Jordi Fernández Díaz, per intentar incriminar polítics independentistes. La cambra considera que el director fa un ús polític del seu càrrec. El 28 de juliol el Parlament de Catalunya elegeix nou director de l’OAC, amb les abstencions de Ciutadans i el PP, l’expresident del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya Miguel Ángel Gimeno, que pren possessió del càrrec el 6 de setembre.

El Deutsche Bank i el Banco Santander suspenen l’examen de la Reserva Federal

La Reserva Federal dels Estats Units publica els resultats de les proves de resistència a les quals ha sotmès les entitats que operen en el seu territori. Les 31 grans entitats bancàries de matriu nord-americana aproven, llevat de Morgan Stanley, que ha de presentar un nou pla financer a final d’any. En canvi, per segon any consecutiu, el Deutsche Bank i el Banco Santander suspenen, ja que, tot i que l’organisme en valora la millora, considera que encara presenten febleses.

Dijous 30

Més de cent premis Nobel censuren Greenpeace pels transgènics

En una carta oberta 107 premis Nobel critiquen l’oposició de l’organització ecologista Greenpeace als transgènics, molt especialment a una varietat d’arròs que pot contribuir a suplir la carència de vitamina A causant de ceguesa i altres malalties. Qualifiquen d’anticientífica la posició de Greenpeace, a la qual insten a deixar de banda el boicot. En resposta, l’organització ecologista nega que l’arròs transgènic compensi la deficiència de vitamina A i afirma que el seu conreu respon als interessos de les grans multinacionals agrícoles, i proposa com a alternativa una alimentació diversa basada en una agricultura "ecològica".

El Govern català modifica el projecte del complex ludicoturístic de Vila-seca i Salou

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, presenta el nou projecte que substitueix el fins ara anomenat BCN World. La Generalitat en proposa un de cinc vegades més petit: d’una superfície total de 600 ha es passa a 101,7 ha, en què només 3 són dedicades als casinos (en comparació amb les 21 ha anteriors). La resta de la superfície està destinada a hotels, turisme de negocis, centres de convencions i zones comercials. Tanmateix, es manté la reducció d’impostos per al joc. La Generalitat controla el nou projecte, que preveu una inversió privada d’entre 2.000 i 2.500 milions d’euros, i la concessió del casino es farà per concurs públic.

Expulsat d’una competició un entrenador per parlar en català

En un Campionat d’Espanya de tennis de taula en categoria infantil celebrat a Blanes, l’àrbitre amonesta l’entrenador del Cassà quan animava un dels seus jugadors en català i li diu que ho ha de fer en castellà. Quan l’entrenador s’hi nega, l’àrbitre li ensenya la targeta vermella. Els fets es denuncien a la federació espanyola.