Kosovo 2009

Sota la supervisió de l'OTAN, l'any va començar amb l'entrada en funcionament de les Forces de Seguretat Kosovars, de caràcter multiètnic. Al novembre, Kosovo va celebrar les seves primeres eleccions des de la declaració d'independència. Aquestes eleccions locals formen part del procés de descentralització inclòs en el pla de ruta cap a la independència promogut per Martti Ahtisaari, enviat especial de les Nacions Unides a Kosovo.

A l'octubre, la Comissió Europea va proposar iniciar la negociació sobre la liberalització de visats per als nacionals kosovars en l'espai comunitari i l'establiment d'un acord comercial amb el país, malgrat que aquest no ha estat reconegut per cinc estats membres. Tanmateix, seixanta-dos països ja han acceptat Kosovo i, al juny, el país va esdevenir membre de l'FMI. Al final d'any, el Govern kosovar va iniciar una campanya internacional per a presentar una nova imatge, allunyada de la percepció d'un país corrupte i inestable.

La firma per la missió de la UE a Kosovo (EULEX) d'un acord de cooperació amb la policia sèrbia per compartir informació sobre delictes transfronterers va aixecar suspicàcies a la capital kosovar, on es va viure una jornada de manifestacions contra EULEX que va acabar provocant la destrucció d'una vintena de vehicles d'aquesta missió. Les tensions entre les comunitats sèrbies i albaneses van continuar al llarg de l'any.

En el marc de les relacions bilaterals, els parlaments de Kosovo i Macedònia van posar fi a una disputa de vuit anys sobre una àrea fronterera utilitzada actualment pels traficants. La UE i els Estats Units van promoure el diàleg que havia començat mesos enrere. Per al Govern kosovar, el suport dels Estats Units ha estat clau en el seu procés d'independència, tal com va confirmar-se durant la visita a Pristina de l'anterior president dels Estats Units, Bill Clinton, per inaugurar una estàtua dedicada a la seva persona. Per la seva banda, a l'abril, el president serbi Boris Tadić va visitar Kosovo, coincidint amb el termini per a presentar al·legacions al Tribunal Internacional amb relació a la declaració d'independència de Kosovo.