
Primera trobada entre els primers ministres de Kosovo, Hashim Thaçi (esquerra), i de Sèrbia, Ivica Dacic, amb la mediació de l’alta representant d’Afers Estrangers i de Política de Seguretat de la Unió Europea
© Consell d'Europa
En l'àmbit econòmic, Kosovo va continuar la política de privatitzacions d'empreses públiques iniciada el 2011, la qual ha suposat una forta entrada de diners per a millorar la dèbil economia kosovar. La darrera d'aquestes privatitzacions, la de l'empresa pública de distribució d'electricitat KEDS a un consorci turc, va provocar greus disturbis a Pristina, en els quals van participar membres del moviment ultranacionalista kosovar Vetëvendosje (Autodeterminació), tercera força política al Parlament.
Al mes d'octubre, la Comissió Europea va proposar obrir negociacions de preadhesió amb el Govern kosovar, que presideix Hashim Thaçi, una vegada Kosovo demostri avenços en la consolidació de l'estat de dret, així com en la lluita contra el crim organitzat i la corrupció. La lluita contra la corrupció és sens dubte un dels principals problemes del país, tal com va denunciar una recent auditoria de la UE que qüestionava els resultats dels darrers cinc anys d'inversió i d'acompanyament europeu en la llista contra el frau i la corrupció en molts estaments polítics, econòmics i judicials albanesos.
La posició de cinc països de la UE, entre els quals es troba Espanya, que encara no reconeixen diplomàticament Kosovo, va continuar bloquejant la major part dels passos fets des d'instàncies comunitàries per a impulsar el procés de negociacions amb el Govern kosovar.
Les relacions interètniques dins de Kosovo es van mantenir molt fràgils. Al mes de febrer es va celebrar un referèndum no vinculant al nord del país, de majoria sèrbia, en què més del 99% dels votants ho van fer en contra de la independència de Kosovo de Sèrbia (ocorreguda el 2008).
Respecte a les relacions de Kosovo amb Sèrbia, aquestes van continuar essent complexes, com són des que les autoritats kosovars van proclamar la seva independència de Sèrbia de forma unilateral el 2008. Malgrat això, es va produir algun avenç especialment simbòlic, com la celebració, al mes d'octubre, d'una reunió històrica a Brussel·les entre el primer ministre de Kosovo, Hashim Thaçi, i el seu homòleg serbi, Ivica Dačić. També va ser significatiu l'anunci del Govern de Kosovo de designar properament el seu primer "ambaixador" a Belgrad, de comú acord amb el Govern serbi, seguint el mateix model que Sèrbia té a Priština, amb una oficina d'enllaç impulsada per un representant serbi.
Al mes de novembre, el Tribunal Penal Internacional per a l'antiga Iugoslàvia (TPII) va absoldre el primer ministre Ramush Haradinaj de crims contra la humanitat, acusació que l'havia portat davant l'alt tribunal per crims comesos contra població sèrbia entre el 1998 i el 1999.