Laos 2017

Els ecosistemes naturals i humans del riu Mekong es veuen ja afectats, tal com van criticar diversos organismes internacionals, per la construcció de la presa de Don Sahong, a Laos

© WWF-Cambodia

Laos va continuar sota el ferri control del Partit Revolucionari Popular, que, amb Thongloun Sisoulith com a nou primer ministre, va buscar equilibrar les relacions amb la Xina, el seu principal soci comercial, i la resta del sud-est asiàtic. La Xina continuava tenint una enorme presència al país al capdavant de múltiples projectes d’infraestructures, en el marc de la seva Iniciativa del Cinturó i Ruta de la Seda. Van avançar a bon ritme la construcció d’una línia de tren entre la capital del país, Vientiane, i la frontera xinesa, iniciada el desembre del 2016, i els projectes de grans preses hidroelèctriques, com la de Xayaburi, en construcció des del 2012, i Don Sahong, des de gener del 2016, al Mekong. Sobre aquests dos darrers projectes, el règim va obviar les crítiques que diversos organismes van emetre sobre l’impacte mediambiental que suposaran aigües avall del curs fluvial.

El lleu alentiment de l’economia xinesa va començar a afectar l’economia de Laos, amb una caiguda del preu de les matèries primeres que va incidir en els ingressos per exportacions. No obstant això, l’economia es va beneficiar de l’elevat ritme d’inversió en infraestructures, amb un creixement del 6,9%. Al seu torn, però, el creixement de les importacions de béns d’equip per a infraestructures va incrementar el dèficit per compte corrent del país.