Líban 2012

L'11 de juliol es va reprendre a Beirut la conferència pel diàleg nacional entre totes les formacions polítiques libaneses. Suspesa el 2010, la conferència va reunir els dirigents del bloc 8 de Març (els partits xiïtes Amal i Hezbol·là, que dominen el Govern, i els partidaris de l'exgeneral cristià Michel Aun) i els del bloc d'oposició (el Corrent del Futur, el Partit Socialista Progressista i les Forces Libaneses). Saad al-Harirí, exprimer ministre i líder del Corrent del Futur, i Hassan Nasral·là, secretari general de Hezbol·là, no hi van ser presents per raons de seguretat. Els temes centrals de la conferència van ser el futur de l'arsenal de Hezbol·là i el conflicte a Síria. L'oposició va reclamar que l'armament de Hezbol·là fos lliurat a l'exèrcit, i va acusar el partit xiïta d'utilitzar-lo com a arma de pressió en la vida política. Respecte a la situació a Síria, es va fer palesa la profunda divisió entre Hezbol·là, que dóna suport al règim de Baixar al-Assad les autoritats sirianes han afirmat que les armes dels combatents contra el règim provenen del Líban i l'oposició, que hi és contrària. Al maig ja es van produir enfrontaments violents, amb una desena de morts, als barris majoritàriament sunnites i contraris a Síria contra residents alauites i simpatitzants d'Al-Assad.

A l'agost es van produir enfrontaments confessionals vinculats a la guerra civil de Síria. A Trípoli, al nord del país, els enfrontaments entre habitants de barris sunnites i alauites, amb armes automàtiques i llançacoets, van provocar la mort de setze persones. A mitjan mes, unes vint persones síries refugiades al Líban l'ONU estima que hi ha uns 60.000 sirians refugiats al Líban van ser segrestades per homes armats del clan xiïta de Mahir al-Muqdad com a represàlia pel segrest d'un membre del clan per rebels sirians. Els residents de les monarquies del golf Pèrsic al Líban van començar a marxar del país a petició de les seves autoritats, especialment saudites i qatarians, els governs dels quals secunden activament els rebels sirians. Aquestes accions van fer ressorgir l'espectre de la guerra civil al Líban entre els anys 1975 i 1990.

A mitjan octubre, un atemptat va causar la mort de vuit persones, entre les quals hi havia el cap dels serveis de seguretat del Líban, Wissam al-Hassan, que va dirigir l'any 2005 la investigació que implicava Síria en l'assassinat de l'exprimer ministre Rafiq al-Harirí. Les protestes violentes es van succeir a Beirut, tot acusant el règim sirià de responsabilitat en l'autoria.