La negativa del Govern grec a l'entrada de Macedònia dins la Unió Europea i l'OTAN va continuar condicionant gran part de l'escenari polític i mediàtic macedoni. La disputa es troba actualment en un punt mort, ja que Grècia continua bloquejant qualsevol negociació amb Macedònia, malgrat la resolució del desembre del 2011 del Tribunal Internacional de Justícia de l'ONU, la qual condemnava el Govern grec per impedir l'accés de Macedònia a l'OTAN, incomplint així el compromís assumit el 1995 de no obstaculitzar-ne l'ingrés a l'OTAN, així com a la Unió Europea. A la negativa grega s'ha d'afegir la posició del Govern búlgar, que també es nega a acceptar parlar de l'adhesió de Macedònia a causa de la situació en què es troba la minoria búlgara macedònia, que, segons el Govern búlgar, és menyspreada per les autoritats macedònies. Al mes de desembre del 2012, els ministres d'Afers Estrangers de la UE van posposar el debat de l'adhesió de Macedònia per a la primavera del 2013.
Aquesta pulsió interètnica a Macedònia és la que continua essent un dels principals problemes que arrossega el país des de la seva independència, el 1991. Al mes d'abril, l'assassinat de cinc persones a Skopje a mans d'un grup de pistolers va generar greus disturbis interns, ja que es va acusar la minoria albanesa de ser al darrere d'aquesta matança. Durant dies, grups de joves es van enfrontar violentament a la policia als carrers de Skopje. Les consignes nacionalistes contra la població macedònia d'origen albanès van ser constants, malgrat els intents del Govern macedoni de calmar la tensió social.
Al mes de desembre, el tribunal d'Estrasburg va condemnar el Govern macedoni per haver col·laborat amb els Estats Units en els anomenats vols secrets de la CIA i per la tortura d'un ciutadà alemany d'origen albanès a Skopje el 2003, confós amb un terrorista i enviat posteriorment a una presó de l'Afganistan durant més de mig any. Aquesta condemna, històrica, va ser la primera que es va donar en un Govern europeu.
Les reformes econòmiques iniciades durant el Govern del primer ministre Nikola Gruevski no van donar els resultats esperats. Malgrat haver tingut un període de creixement econòmic sostingut, l'economia es va alentir clarament el 2012, amb l'important problema de l'atur, amb taxes que ja superen el 30% de la població en edat de treballar.