Maig 2013

Dimecres 1

Un Primer de Maig marcat per la crisi

Milers de persones es manifesten el Dia del Treball en diverses grans ciutats de Catalunya per a protestar contra les polítiques d’austeritat del Govern central i la Generalitat. Les manifestacions encapçalades pels sindicats majoritaris es congreguen sota el lema "S’ho estan carregant tot", i reclamen uns pressupostos socials que no tinguin en compte el límit de dèficit. A la tarda té lloc una manifestació de moviments alternatius amb el lema "Pel repartiment del treball i la riquesa, contra les retallades, reformes laborals, l’atur i la corrupció".

Perpinyà celebra la Nit de Sant Jordi

Òmnium Cultural celebra la Nit de Sant Jordi de les Lletres Catalanes a la Catalunya del Nord, una vetllada reivindicativa en la qual s’atorguen diversos premis dotats per entitats privades o públiques per a fomentar la creació literària en català a la Catalunya del Nord. En l’acte, que reuneix representants del món cultural, polític, econòmic i esportiu nord-català, el portaveu d’Òmnium, Pere Manzanares, denuncia la difícil situació de la llengua catalana i les entitats que intenten defensar-la.

Dijous 2

Mínim històric del tipus d’interès de l’euro

El consell de govern del Banc Central Europeu (BCE), presidit per Mario Draghi, anuncia un nou mínim de la moneda única europea, que arriba al 0,5%, després de deu mesos al 0,75%. Draghi justifica la mesura per a afavorir la recuperació econòmica de la zona euro.

El Govern espanyol redueix dràsticament les ajudes a la dependència

Més de mil milions d’euros és la quantitat que l’executiu de Rajoy retalla dels serveis a les persones dependents, un col·lectiu especialment vulnerable, segons el Programa de Reformes per al 2013 presentat a la Unió Europea. Al mes següent comencen a posar-se en pràctica les retallades, que la consellera de Benestar Social, Neus Munté, qualifica de "retrocés intolerable", i afegeix que la Generalitat ha de fer un sobreesforç perquè l’Estat ha rebaixat les prestacions.

El president balear canvia mig Govern a meitat de legislatura

Josep Ramon Bauzà, president de les Illes Balears, destitueix tres consellers i crea dues conselleries noves. El vicepresident d’Economia, Pep Ignasi Aguiló, és substituït en dues carteres dividides: Hisenda i Pressupostos (Josep Vicenç Marí) i Economia i Competivitat (Joaquim Garcia). Bauzà també destitueix el titular d’Educació i Cultura, Rafel Bosch, per la fins ara directora general de Treball, Joana Maria Camps. El conseller d’Administracions Públiques, Simó Gornés, és rellevat per la fins ara directora general de Funció Pública, Núria Riera, que passa a ser portaveu del Govern. El vicepresident del Govern, Antonio Gómez, es converteix en el conseller de Presidència. Finalment, Sandra Fernández assumeix la nova cartera de Família i Serveis Socials.

Descobertes restes del pantocràtor original de Sant Climent de Taüll

En el decurs de la restauració de l’absis de l’església de Sant Climent de Taüll, a la Vall de Boí (Pallars Sobirà), els tècnics han detectat restes del pantocràtor original en retirar la còpia que s’hi veia fins ara. Han quedat també al descobert tres finestres i pintura anterior a l’any 1123.

Divendres 3

Atemptat mortal contra el fiscal que investigava l’assassinat de Benazir Bhutto

Chaudhry Zulfiqar Ali, el fiscal que investigava l’assassinat de la primera ministra pakistanesa Benazir Bhutto (2007) ha resultat mort en una emboscada a la capital del país, Islamabad. Fins ara, ningú no ha estat processat per l’assassinat de l’exprimera ministra pakistanesa. Chaudhry Zulfiqar estava també al càrrec dels atemptats de Bombai del 2008 i també havia iniciat els procediments per a la detenció de l’exdictador del Pakistan, Pervaiz Musharraf. El dia 14 la policia deté un sospitós que era tractat per una ferida de bala perquè sosté que el sospitós, fill d’un coronel cessat, va ser ferit per un dels guardaespatlles després de perpetrar l’atemptat.

Més d’un centenar de morts en combats a Síria

En una sèrie d’enfrontaments a la ciutat costanera d’Al-Baida, entre milícies opositores i forces lleials al president sirià Baixar Al-Assad, es produeixen centenars de morts. Segons l’oposició, moltes de les víctimes eren civils executats de forma sumària, per la qual cosa qualifica la matança de genocida. La majoria sunnita de la ciutat dóna suport a aquestes acusacions, perquè el president Assad i els seus partidaris són de confessió alauita.

Els Estats Units avalen implícitament la immersió lingüística

Per primer cop, el Departament d’Estat dels EUA deixa de posar en dubte el model d’escola catalana en el seu informe anual sobre drets humans que en anys anteriors, responent a denúncies de grups espanyolistes, hi havia inclòs.

Dissabte 4

Gesto por la Paz es dissol

L’organització cívica basca Gesto por la Paz decideix, per consens dels seus integrants, posar fi a vint-i-vuit anys d’activitat en contra de la violència. La decisió ha estat motivada per l’anunci d’ETA de posar fi a la lluita armada l’any 2011. Després de dos anys sense assassinats, l’organització entén que el propòsit de la banda és definitiu, encara que reconeix que el conflicte de fons subsisteix i reclama que es reconeguin les víctimes de totes les parts.

Cadenes humanes a Palma contra la política lingüística del Govern Bauzà

Sota el lema "La nostra llengua a l’escola, a l’Administració i als mitjans de comunicació", prop de 1.500 persones formen a Palma dues cadenes humanes per a protestar contra la marginació del català que imposen les mesures del Govern balear. Es tracta de l’acte final del Correllengua 2013, que ha recorregut tots els pobles de l’illa.

Diumenge 5

Israel ataca un complex militar sirià

Avions de combat israelians bombardegen un centre d’investigació militar als afores de Damasc. El Govern de Baixar al-Assad, immers en una cruenta guerra civil contra les milícies opositores, adverteix que no pemetrà l’ajut israelià als rebels. El Govern israelià replica que els atacs s’han fet per impedir el trasllat d’armes de Síria al Líban per a Hezbol·là, l’organització xiïta aliada del règim alauita.

Dilluns 6

Comença a Munic el judici contra la militant nazi acusada de nou assassinats

Beate Zschäpe, supervivent del grupuscle anomenat Clandestinitat Nacionalsocialista, està acusada de l’assassinat de nou persones d’origen turc entre el 2000 i el 2009. En ser perseguits per la policia, els altres dos membres de la cèl·lula es van suïcidar i ella va calar foc a la casa on vivien. El cas ha generat polèmica, a més, pel que es considera passivitat de la policia alemanya.

El Tribunal Superior de Justícia valencià es pronuncia sobre la llengua

El TSJ valencià estima parcialment un recurs de la Universitat Jaume I de Castelló contra el Decret de la Generalitat Valenciana del 2010 pel qual s’exclouen les expressions acadèmicament llengua catalana, àmbit lingüístic Català i País Valencià. El TSJ ha aprovat les dues primeres i ha desestimat la tercera.

Se celebra la cimera pel dret a decidir

Celebració de la cimera pel Pacte Nacional pel Dret a Decidir

© Parlament de Catalunya

CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA, CUP, batlles i diputacions assisteixen a la primera reunió al Palau de la Generalitat. La sèrie de trobades ha de culminar en el Pacte Nacional pel Dret a Decidir. El PSC és l’únic partit no independentista i proposa la supressió del Consell Assessor de la Transició Nacional perquè, segons diu, "no és neutral".

Dimarts 7

L’Audiència de Palma desimputa la infanta Cristina

El tribunal de les Illes Balears suspèn la imputació de la infanta Cristina en el "cas Nóos", en resposta al recurs d’apel·lació que havia posat el fiscal anticorrupció amb el suport dels advocats de l’Estat espanyol. El tribunal reclama al jutge José Castro un informe més detallat de l’Agència Tributària sobre el presumpte delicte fiscal.

Dimecres 8

Més de 50 víctimes del terrorisme islamista a Nigèria

Segons fonts del Govern, les morts són conseqüència dels atacs que el grup islamista Boko Haram ha fet a una comissaria de policia, una presó i diverses casernes militars de la ciutat de Bama, al nord-est del país. Part de les víctimes són civils. A més, els assaltants han alliberat 105 presos.

Arrenca l’Any Carme Amaya

Comença l’Any Carme Amaya, en el cinquantè aniversari de la mort de la bailaora de flamenc. Al llarg de l’any es duran a terme actes i exposicions, sobretot al barri de la Mina, on va néixer (concretament al Somorrostro), i també en l’espectacle La Capitana, produït al TNC. La celebració també servirà per a debatre l’aportació del flamenc i del poble gitano al patrimoni català.

Dijous 9

El PP aprova la reforma hipotecària

Gràcies a la majoria absoluta al Congrés de Diputats, el PP aprova la nova Llei hipotecària, que no preveu la dació en pagament reclamada per la ILP promoguda per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i altres entitats. Els canvis només recullen la sentència del Tribunal Europeu de Justícia referent a les clàusules abusives que permetia l’antiga llei.

El Tribunal Constitucional suspèn la Declaració de Sobirania

El Tribunal Constitucional suspèn la declaració de sobirania que el dia 23 de gener van aprovar CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP a requeriment de l’advocat de l’Estat, segons el qual contradiu l’ordenament constitucional espanyol. Tanmateix, s’acorda la creació de la Comissió sobre el dret a decidir a la qual s’adhereix, aquest cop, el PSC, juntament amb els partits esmentats.

Espanya impedeix la querella del cas Puig Antich

La querella presentada per les germanes Puig Antich contra el ministre de Franco José Utrera Molina, davant d’una magistrada argentina que investiga els crims comesos pel franquisme, és aturada per la diplomàcia espanyola, que addueix que la querella contravé els convenis d’ambdós països en matèria judicial. A més del cas Puig Antich, hi ha una desena més de casos de víctimes del franquisme que han estat bloquejats per mecanismes semblants.

Divendres 10

Angela Merkel visita per sorpresa l’Afganistan

La cancellera alemanya Angela Merkel visita les tropes alemanyes acompanyada del ministre de Defensa, Thomas de Maizière. El viatge té lloc una setmana després de la mort d’un soldat alemany pels insurgents. Merkel homenatja així els 53 soldats alemanys que han mort en la missió afganesa de l’OTAN, que és previst que finalitzi al final del 2014.

YouTube comença a oferir canals de pagament

Amb una oferta de moment limitada als Estats Units, la multinacional de vídeos a internet comença a oferir canals de pagament. Les primeres subscripcions són d’uns 0,75 euros, i permetran que l’usuari, a través del compte personal, pugui accedir al servei des de qualsevol dispositiu. Amb aquesta iniciativa, YouTube vol disputar el mercat a les plataformes de vídeo que ofereixen pel·lícules i sèries de televisió.

Dissabte 11

L’exdictador de Guatemala Ríos Montt, primer cap d’estat condemnat per genocidi

Un tribunal de Guatemala condemna a vuitanta anys de presó l’antic dictador de Guatemala entre el 1982 i el 1983 per l’assassinat de 1.771 indígenes maies i la deportació de prop de 30.000 persones durant el seu mandat. És el primer judici i la primera condemna per genocidi d’un excap d’estat per un tribunal del mateix país on s’havien esdevingut els fets. No obstant això, el dia 21, el Tribunal Constitucional anul·la el veredicte i ordena la repetició del judici.

La delegada del Govern espanyol a Catalunya homenatja la División Azul

María de los Llanos de Luna, delegada del Govern espanyol a Catalunya, lliura en un acte de la Guàrdia Civil a Sant Andreu de la Barca, un diploma a la Hermandad de Combatientes de la División Azul, que va lluitar al costat de l’exèrcit nazi a la Segona Guerra Mundial. Tots els partits catalans, llevat de PP i Ciutadans, exigeixen la dimissió de Llanos de Luna. El dia 22 el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, justifica l’actuació de Llanos de Luna, que s’ha caracteritzat, entre altres coses, per la persecució dels ajuntaments catalans que no pengin la bandera espanyola. El dia 26 el Parlament de Catalunya demana la compareixença de la delegada per a explicar els fets.

El Futbol Club Barcelona guanya matemàticament la Lliga

Després que l’Espanyol hagi empatat amb el Real Madrid (1-1) a l’estadi de Cornellà, l’equip blaugrana guanya el 22è campionat de la Lliga espanyola quan encara queden quatre jornades per disputar. El dia 26, després del partit contra el Valladolid al Camp Nou (2-1), el Barça rep de mans del president de la Federació Espanyola de Futbol, Ángel María Villar, el trofeu que el proclama campió de la Lliga 2012-13. El capità Carles Puyol reclama la presència de Tito Vilanova i Éric Abidal perquè aixequin el trofeu.

Diumenge 12

Festa reivindicativa dels treballadors dels mitjans públics de Catalunya

Més de 20.000 persones participen en les activitats lúdiques i de protesta que tenen lloc al Moll de la Fusta de Barcelona durant deu hores. Els organitzadors, treballadors de TV3 i Catalunya Ràdio denuncien les fortes retallades a què es veuen sotmesos els mitjans públics.

Dilluns 13

La Lliga Musulmana de Nawaz Sharif guanya les eleccions al Pakistan

El partit de centre Lliga Musulmana guanya clarament les eleccions parlamentàries del Pakistan gairebé per majoria absoluta. El nou primer ministre, Nawaz Sharif, ja ho va ser en els períodes 1990-93 i 1997-99. Aquest darrer any el seu Govern va ser enderrocat pel cop d’estat del general Pervaiz Musharraf, al qual els tribunals van impedir que participés en aquestes darreres eleccions per presumptes delictes comesos durant el seu mandat i pel qual va ser sotmès a arrest domiciliari.

Dimarts 14

El Govern de la Generalitat prorroga els pressupostos

Amb el suport d’Esquerra Republicana de Catalunya, el Govern de la Generalitat aprova prorrogar els pressupostos de l’exercici anterior, amb el nou sostre de dèficit de l’1,2% fixat pel Govern espanyol. El Govern ho argumenta contraposant-lo a l’antic dèficit del 0,7% que condemnava l’estat del benestar. La resta dels grups critiquen la mesura.

Mataró decideix assessorar els afectats per les preferents

L’Ajuntament de Mataró instal·la una oficina per a assessorar els afectats de les participacions preferents, un producte financer que ha provocat grans pèrdues en petits estalviadors. Aquest producte va ser molt difós a la capital del Maresme per Caixa Laietana, entitat mataronina posteriorment absorbida per Bankia. L’oficina assessorarà els afectats que vulguin iniciar un procés d’arbitratge amb l’entitat.

L’oncòleg Josep Sánchez de Toledo, català de l’any

El cap del servei d’oncologia infantil de l’Hospital de la Vall d’Hebron, Josep Sánchez de Toledo, rep el guardó que convoca anualment el diari El Periódico per votació popular. Entre els finalistes d’aquest any hi havia la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, Carme Forcadell, i Anna Vives, una noia amb síndrome de Down autora del disseny d’una tipografia. La gala se celebra al Teatre Nacional de Catalunya.

Dimecres 15

El PP aprova vetar l’expressió "País Valencià"

La majoria absoluta a les Corts Valencianes permet al PP aprovar una proposició no de llei per a prohibir el nom País Valencià a les iniciatives parlamentàries. L’argument del PP es basa en una suposada defensa de la identitat valenciana i a comparar el terme amb Hitler i l’expansionisme nazi. Compromís i Esquerra Unida en defensen la licitud i apel·len a la llibertat d’expressió i al pluralisme.

El Molino presenta concurs de creditors

L’històric cabaret de Barcelona, que va reobrir l’any 2010 després de tretze anys tancat i d’una profunda remodelació del seu espai i un replantejament dels espectacles, presenta concurs de creditors, tot i que continuen les seves activitats mentre negocia un pla de viabilitat i una renegociació del deute.

S’atorgen les Creus de Sant Jordi

Creus de Sant Jordi

Al Saló Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya té lloc l’acte de lliurament de les Creus de Sant Jordi, que presideix el president de la Generalitat, Artur Mas. El guardó s’entrega aquest any a 25 personalitats i 15 entitats que han destacat pels serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o dels valors cívics i culturals. Entre els personatges guardonats hi ha l’escriptor Narcís Comadira, l’actriu Maria Assumpció Balaguer, el crític Daniel Giralt-Miracle i l’empresari Pere Balsells, i, entre les entitats, l’Agrupació Excursionista Catalunya, el Club Natació Atlètic-Barceloneta, l’Escola de Música Joan Llongueres i el Club Reus Deportiu.

Dijous 16

El Govern Andorrà presenta el disseny dels euros que encunyarà

D’acord amb el pacte a què va arribar amb la Unió Europea, el Principat podrà encunyar moneda europea, que circularà a partir de l’1 de gener de 2014. Les monedes inclouran representacions d’elements propis, com són un isard, el pantocràtor de Sant Martí de la Cortinada i l’església romànica de Santa Coloma.

Comencen els X-Games a Barcelona

Per primer cop se celebra a Barcelona la competició internacional més important d’esports extrems, que es va iniciar el 1995 als Estats Units. Els "Jocs Olímpics dels esports extrems", com se’ls anomena, tenen lloc durant quatre dies a l’anella olímpica de Montjuïc i hi participen 200 atletes de 30 països. Les imatges es podran veure a 200 països diferents.

Divendres 17

Mor l’exdictador argentí Jorge Rafael Videla a 87 anys

El general Jorge Rafael Videla va ser el primer president del país després del cop d’estat militar del 1976 al 1981. Videla estava condemnat a cadena perpètua des del 1985 per crims contra la humanitat comesos aquests anys. La mateixa setmana de la seva mort havia declarat en el judici del "pla Cóndor", un pla orquestrat entre les dictadures sud-americanes per a eradicar la subversió i que comportà assassinats, tortures i desaparicions. Videla va assumir la responsabilitat pels delictes comesos pels seus subordinats i en cap moment no va mostrar penediment.

El Consell de Ministres aprova la LOMCE

El Consell de Ministres del Govern espanyol aprova el projecte de la Llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (LOMCE), coneguda per "Llei Wert". A partir d’aquest moment comencen els tràmits per a l’aprovació al Parlament espanyol, on el PP té majoria absoluta. A Catalunya, la LOMCE ha estat rebuda amb un rebuig molt ampli, sobretot perquè es considera que liquida la immersió lingüística, envaeix competències, altera els continguts i penalitza els més desafavorits. El dia 28, el president Mas convoca una cimera en la qual tots els partits amb representació al Parlament (llevat de Ciutadans i el PP) es comprometen a defensar el sistema d’educació català enfront de la nova llei.

El Govern espanyol expulsa un imam al qual acusa de promoure el salafisme

El Ministeri de l’Interior deté Noureddine Ziani, el president de la Unió de Centres Culturals Islàmics a Catalunya i membre de la Fundació Nous Catalans, vinculada a CDC. Poc després Ziani és expulsat d’Espanya per la seva presumpta relació amb l’islam extremista, segons el Centro Nacional de Inteligencia (CNI). Una gran part de la comunitat musulmana a Catalunya dóna suport a Ziani. Algunes fonts sostenen que l’expulsió té a veure amb una certa simpatia que l’imam mostrava envers el sobiranisme català i qualifiquen la mesura de política.

Dissabte 18

Concentracions a Euskadi en defensa dels presos bascos

Més de 200 places de ciutats del País Basc s’omplen de manifestants en una jornada de reivindicació en favor dels presos bascos. Els actes són organitzats per la plataforma dels familiars dels presos Herrira. Sota el lema ‘‘Drets humans, resolució i presos a Euskadi", es reclama que a partir de la fi de la violència terrorista es posi punt final a la dispersió dels presos, s’excarcerin els malalts terminals i els que han complert les tres quartes parts de la condemna, amb la consegüent derogació de l’anomenada "doctrina Parot" del 2006.

Estelada gegant a Igualada

Vista aèria d’Igualada amb l’estelada humana

© Estelada Humana IGD / Solé-Carbonell

Dues mil catorze persones formen una estelada humana al cap de comarca de l’Anoia en ocasió de la Gran Festa de l’Independentisme que s’hi celebra. El nombre de participants és simbòlic del tricentenari de la pèrdua de llibertats que han de ser recuperades. Iniciatives semblants amb l’estelada s’han dut a terme en nombroses ciutats catalanes des que el 12 d’octubre de 2012, a la plaça Major de Vic, es va fer una gran estelada amb espelmes. A Tàrrega es va encendre el 5 de maig de 2013 l’estelada més gran amb 16.751 espelmes, tantes com habitants té la població.

Diumenge 19

Greus enfrontaments a Tunísia entre extremistes islàmics i les forces de seguretat

La prohibició del Govern d’una multitudinària manifestació del grup salafista Ansar al-Xaria a Kairouan, la ciutat santa de Tunísia, provoca un mort i nombrosos ferits. Davant de la prohibició, el grup decideix traslladar la protesta a dos barris perifèrics de Tunis, on novament hi ha hagut més enfrontaments. Finalment, s’ajorna la manifestació. Tanmateix, el primer ministre tunisià, Ali Larayedh, avisa que no l’autoritzarà i per primer cop qualifica els salafistes de "terroristes".

Escola Valenciana es manifesta en contra de la Llei Wert

En la trobada anual de primavera d’Escola Valenciana, una de les entitats cíviques més importants al País Valencià en la defensa del valencià, unes quaranta mil persones es manifesten en contra de la LOMCE, la nova llei d’educació impulsada pel ministre espanyol José Ignacio Wert i aprovada el dia 17. L’entitat acusa la llei de menystenir i condemnar a la marginalitat les llengües pròpies de cada territori.

Dilluns 20

Un tornado mata un centenar de persones als Estats Units

El tornado ha assolit la potència màxima de l’escala EF-5 que mesura aquest fenomen, amb cops de fins a 320 km/h i ha castigat la ciutat d’Oklahoma, on ha ocasionat almenys 90 víctimes mortals i un gran nombre de desapareguts. És el pitjor tornado en quinze anys.

Yahoo! aprova la compra de Tumblr

El consell d’administració de la multinacional d’internet Yahoo! acorda l’adquisició de la xarxa de microblòguing Tumblr, per uns 1.100 milions de dòlars. Fundada el 2007, aquesta plataforma suporta més de 100 milions de blogs. El cost de l’operació és un dels més elevats en l’àmbit d’internet dels darrers anys.

El Real Madrid acomiada José Mourinho

El president del Real Madrid, Florentino Pérez, anuncia en una roda de premsa que José Mourinho no renovarà la temporada següent. Després de tres anys al capdavant de l’equip, ha guanyat una Lliga, una Copa i una Supercopa. La rivalitat amb el FC Barcelona i els comentaris i comportaments de Mourinho dins i fora del camp han estat polèmics. El mes següent, Mourinho anuncia el seu fitxatge pel Chelsea anglès.

Dimarts 21

El Congrés rebutja declarar el 18 de juliol dia contra el franquisme

Amb els vots en contra del PP (majoria absoluta) i l’abstenció d’Unión, Progreso y Democracia, el Congrés rebutja la proposta d’Esquerra Plural de declarar el 18 de juliol (dia de la revolta de Franco el 1936) dia contra el franquisme, a la qual donen suport la resta de partits. El Partido Popular mai no ha condemnat oficialment el franquisme.

Dimecres 22

Acord de la Unió Europea contra l’evasió fiscal

El president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, anuncia l’acord dels estats membres la Unió per a reforçar la transparència i la cooperació per a evitar el frau fiscal, que el 2012 va representar a la UE prop d’un bilió d’euros. Àustria i Luxemburg, els països més reticents a causa de la importància del secret bancari en les seves entitats, donen el vistiplau al pla, que també té entre els seus principals objectius el control de les operacions de les grans multinacionals.

Esclata una onada de violència als suburbis d’Estocolm

Després de la mort d’un home per trets de la policia, esclata una revolta a la perifèria de la capital sueca que dura més de tres dies. Més d’un centenar de cotxes són incendiats. La major part dels revoltats són immigrants o fills d’immigrants, i acusen la policia sueca de brutalitat i racisme, i denuncien estar marginats. Disturbis similars es van produir l’any 2010.

Dijous 23

Un soldat és assassinat a Londres en una acció terrorista

Un soldat britànic mor en ser apunyalat reiteradament per dos homes en ple carrer mentre cridaven "Al·là és gran". Poc després són ferits per la policia. Els fets són filmats per diversos vianants i fins i tot un dels autors fa una proclama davant una càmera de televisió. Un d’ells va ser detingut a Kenya el 2010 en voler-se unir a milícies islamistes.

El Tribunal Constitucional es pronuncia sobre taxes catalanes

Després de cinc mesos d’haver-lo suspès, el Tribunal Constitucional aixeca la suspensió de l’impost català sobre els dipòsits bancaris que havia aprovat la Generalitat de Catalunya. En canvi, manté la suspensió de l’euro per recepta fins que no emeti una resolució. Ambdues taxes (a més de la judicial) van ser aprovades per la Generalitat de Catalunya per tal d’augmentar els seus ingressos, però el Govern espanyol les va recórrer.

Divendres 24

El domicili del president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, atacat pels blavers

La casa de Ramon Ferrer, president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), ha estat objecte de pintades del Grup d’Acció Valencianista (GAV). La setmana anterior Ferrer havia rebut atacs del mateix grup en l’homenatge al poeta Vicent Andrés Estellés, a Burjassot. Tot i que les Corts Valencianes condemnen l’atac, dos dies després el PP se suma a la convocatòria de les organitzacions ultres España 2000 i el mateix GAV contra l’alcalde de Burjassot, Jordi Sebastià. Burjassot és la localitat de naixement d’Andrés Estellés i de Guillem Agulló, un jove activista valencianista assassinat pels ultres l’any 1993.

La UEFA admet Gibraltar com a nou membre

El màxim organisme europeu que regula les competicions continentals de futbol incorpora la Federació de Gibraltar com el 54è membre. La lluita per l’ingrés va començar l’any 1997, però Gibraltar s’ha trobat amb l’oposició frontal d’Espanya, que ha utilitzat tots els mitjans per a impedir-ho. A més d’Espanya, hi ha votat en contra Bielorússia.

Dissabte 25

El Bayern guanya la Lliga de Campions

Després de derrotar el Borussia Dortmund per 1 a 2, el Bayern de Munic guanya la Lliga de Campions del 2013. Aquest cop han estat dos equips alemanys els que han jugat la final. És el cinquè cop que el Bayern guanya la competició. Les quatre anteriors són dels anys 1974, 1975 i 1976. El Bayern va eliminar el FC Barcelona de la competició l’1 de maig, a les semifinals.

Diumenge 26

S’atorguen els premis del Festival de Canes

En l’edició del 2013 d’un dels festivals de cinema més prestigiosos del món, la pel·lícula La vie d’Adèle, del director francotunisià Abdellatif Kechiche, s’emporta el màxim guardó, la Palma d’Or. Altres premis destacats han estat els de millor actor i actriu protagonistes, que han recaigut, respectivament, en Bruce Dern (Nebraska) i Bérénice Bejo (Le passé), respectivament. El premi al millor director ha estat per al mexicà Amat Escalante per Heli.

Dilluns 27

Mor l’alpinista català Juanjo Garra a l’Himàlaia

L’alpinista lleidatà Juanjo Garra mor durant el descens del Dhaulagiri, un cim de més de vuit mil metres d’altura de l’Himàlaia, a causa del trencament d’un turmell que l’impedeix seguir baixant. Els esforços per a rescatar-lo són infructuosos i Garra mor de congelació després de tres dies. El cos roman a la muntanya i a Lleida se li dedica un comiat el dia 30. Garra era molt apreciat en el món de l’alpinisme, del qual havia esdevingut un símbol.

Dimarts 28

La UNESCO declara les Terres de l’Ebre reserva de la biosfera

En una reunió a París del Consell Internacional de Coordinació del Programa sobre l’Home i la Biosfera (MAB), la UNESCO afegeix a la seva llista de zones naturals d’interès i protecció especials la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre, de 367.729 ha, que inclou el delta de l’Ebre i el Port. Juntament amb les de Menorca i el Montseny, és la tercera de les Reserves de la Biosfera als Països Catalans.

Dimecres 29

Brussel·les dóna dos anys més a Espanya per a complir amb el dèficit

La Comissió Europea anuncia oficialment que Espanya disposarà de dos anys més per a reduir el dèficit. El motiu d’aquest canvi són les previsions de la Comissió sobre l’evolució del PIB i del dèficit en els dos anys propers, més negatives que les de l’executiu espanyol.

Cayo Lara accepta el dret d’autodeterminació per a Catalunya

El coordinador federal d’Izquierda Unida, Cayo Lara, signa amb ICV i EUiA una declaració a favor del dret a decidir de Catalunya i tots els pobles d’Espanya que vulguin exercir-lo. És el primer i fins al moment únic dirigent d’un partit d’àmbit estatal que no ha negat als catalans el dret d’autodeterminació.

Dijous 30

La Unió Europea sanciona Espanya per la targeta sanitària europea

La Comissió Europea obre un expedient a Espanya pels reiterats casos de no-acceptació de la targeta sanitària europea de turistes en els hospitals públics i de cobrament per serveis i tractaments. Aquest problema augmenta des del 2010. La targeta sanitària europea estableix la gratuïtat de la sanitat per als ciutadans dels estats membres en la xarxa pública.

Acord per a impulsar el projecte BCN World

El president de BCN World, Xavier Adserà, presenta les línies generals del macroprojecte de turisme i oci al costat de Port Aventura. El projecte es desencalla després que l’empresa promotora Veremonte s’aliï amb els grups Melco, Melià i Value Retail per construir el primer dels sis resorts i que els bancs asiàtics s’avinguin a finançar la meitat dels 766 milions en què s’estima la construcció. També és clau el paper del Consorci Recreatiu i Turístic dels ajuntaments de Vila-seca i Salou, que va impulsar Port Aventura fa vint anys.

Divendres 31

Víctor Valdés i Éric Abidal anuncien la seva marxa del FC Barcelona

El porter del primer equip del FC Barcelona explica en una roda de premsa que abandonarà l’equip al final de la propera temporada i que la seva decisió és "ferma i irrevocable", tot i que no aclareix res del seu futur. Valdés va entrar a la Masia a 10 anys i ha estat un dels homes clau de l’etapa Guardiola, la de més èxits del club. El dia abans, Éric Abidal, un altre dels jugadors importants d’aquesta etapa, anuncia que, en contra dels seus desitjos, el club no el renovarà.