Els grups gihadistes van continuar perpetrant atacs al nord i al centre del país, malgrat les ofensives de l’exèrcit malià i de les forces franceses de l’operatiu Barkhane i la presència de la missió de les Nacions Unides, MINUSMA, que té 14.000 efectius. En els operatius, l’exèrcit va patrullar amb milicians tuaregs, de la Coordinació de Moviments Azawad, signant de l’acord de pau d’Alger (Algèria) del 2015. Entre els insurgents més actius, van destacar el Grup de Suport a l’Islam i als Musulmans, encapçalat per un tuareg, Iyad Ag Gahli, i Al-Qaida del Magrib Islàmic (AQMI), dirigida per l’algerià Mokhtar Belmokhtar.
La inestabilitat va ser el principal problema que va afrontar el president Ibrahim Boubacar Keita, en un any preelectoral. La primera cita del 2018 serà a l’abril, quan se celebraran les eleccions locals que s’havien d’haver fet al desembre del 2017, i la segona, al juliol, amb les presidencials. En el camí cap a la reelecció, Boubacar Keita va fracassar en l’intent de reformar la Constitució per ampliar els poders del cap d’estat i crear un Senat, entre altres punts. Sense suport popular i les objeccions del Tribunal Constitucional a la revisió, el president va renunciar a celebrar un referèndum i va ajornar el debat sobre la reforma.
Un dels caps de la rebel·lió del nord, Àhmad al-Faqí al-Mahdí, va ser condemnat a nou anys de presó pel Tribunal Penal Internacional (TPI), a la Haia. Al-Faqí al-Mahdí va ser considerat responsable d’ordenar la destrucció a Timbuctú de 10 monuments classificats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. La destrucció es va cometre al juny i juliol del 2012, quan els rebels tuaregs del moviment islamista Ansar Dine controlaven la regió.