Març 2011

Dimarts 1

Continua la guerra entre els partidaris de Gaddafi i els rebels libis

Després de molts dies de combats, les bombes de les tropes de Moammar al-Gaddafi cauen a tocar d’instal·lacions petrolieres al costat de la població líbia d’Agedàbia. Els combats també s’endureixen a la ciutat d’Al-Zàwiya, a 50 km de Trípoli. El 12 de març, les tropes del Govern controlen Ras Lanuf, bombardegen Brega i preparen un atac contra Bengasi, principal bastió dels rebels. El 17 de març, el Consell de Seguretat de les Nacions Unides aprova una resolució per obrir foc a Líbia amb l’objectiu de protegir la societat civil. El 18 de març, Trípoli anuncia un alto el foc. El 19 de març, les forces aliades obren el foc contra els carros de combat de Gaddafi. L’endemà, els aliats ataquen posicions estratègiques a Trípoli. El 21 de març, Qatar se suma a la campanya militar aliada amb la intenció d’aturar la matança de civils. El 24 de març, l’OTAN pren el control de la zona d’exclusió aèria. El 26 de març, els rebels recuperen Ajdabiya i inicien l’avanç cap a l’oest. El 31 de març, el ministre libi d’Afers Estrangers, Mussa Kussa, deserta i s’amaga al Regne Unit, país que no li dóna la immunitat.

Comiat multitudinari al pare de l’islamisme polític turc

Centenars de milers de persones acomiaden per darrera vegada a Istanbul Necmettin Erbakan, considerat el pare de l’islamisme polític turc i exprimer ministre otomà. Entre els assistents hi ha el president, Abdullah Gül, i l’actual primer ministre, Recep Tayyip Erdogan.

El Govern català suprimeix la secretaria de Seguretat

Després de la negativa de l’alcalde de Lloret de Mar, Xavier Crespo, de fer-se càrrec de la secretaria de Seguretat per motius personals, el Govern català decideix suprimir aquest departament. A causa d’això, el president de la Generalitat, Artur Mas, assigna al conseller d’Interior, Felip Puig, el comandament directe dels Mossos d’Esquadra.

Unió Mallorquina reneix amb el nom de Convergència per les Illes Balears

Amb un intent d’abandonar el seu passat més proper, el partit Unió Mallorquina acorda dissoldre’s i renéixer amb el nom de Convergència per les Illes Balears. D’aquesta manera, la direcció actual intenta desvincular-se dels casos de corrupció que han acompanyat Unió Mallorquina.

Detinguts quatre suposats membres d’ETA

La Guàrdia Civil porta a terme un dels cops policials més importants després de l’anunci d’alto el foc d’ETA del 9 de setembre passat i en l’operació deté quatre sospitosos de formar part de la banda terrorista. Els detinguts són Lorena López, Iñigo Zapirain, Beatriz Etxeberria i Daniel Pastor. L’11 de març, la policia desmantella la cúpula militar i logística d’ETA, i dos dies més tard, el pres d’ETA Luis María Lizarralde signa una acta notarial en què cedeix la casa i el local que ha heretat del seu pare a les famílies de les seves víctimes.

Dimecres 2

Assassinat un ministre cristià al Pakistan

El ministre pakistanès de Minories, el cristià Shahbaz Bhatti, és assassinat a plena llum del dia per uns desconeguts mentre circula amb el seu cotxe pels carrers d’Islamabad. Bhatti era un important detractor de la llei contra la blasfèmia al seu país.

Moren dos soldats dels Estats Units a Alemanya

Una persona dispara a l’aeroport de Frankfurt contra un autobús que transporta soldats nord-americans i mata dos dels militars. A causa dels trets, dos soldats més resulten ferits de gravetat. L’assassí és un albanokosovar que resideix a Frankfurt.

Destituït el creador dels microcrèdits

Expulsen Muhammad Yunus, creador dels microcrèdits, del Grameen Bank, després de ser acusat d’evadir impostos a través de l’entitat bancària. L’actuació del Govern de Bangladesh ha estat clau per arribar a aquesta situació i Yunus al·lega que tot obeeix a una represàlia.

Fiança d’1,6 milions per a Matas pel “cas Palma Arena”

El jutge José Castro decideix imposar una fiança d’1,6 milions d’euros a l’expresident balear Jaume Matas pel “cas Palma Arena”. L’expresident autonòmic manifesta que “desgraciadament” la decisió no el sorprèn.

Dijous 3

Sí rotund de Gal·les a tenir més autonomia

Els gal·lesos donen suport majoritàriament a l’ampliació dels poders de l’Assemblea de Cardiff en el referèndum que se celebra per determinar si la cambra pot promulgar lleis sense l’autorització de Londres. Vint-i-un dels vint-i-dos comtats del país donen suport al canvi.

Dimiteix el primer ministre egipci

El primer ministre egipci, Ahmed Xafiq, presenta la seva dimissió, un mes després de ser nomenat per l’expresident Hosni Mubàrak. El Consell Suprem de les Forces Armades anuncia que accepta la dimissió i nomena com a nou primer ministre l’exministre de Transports, Issam Xaraf.

El Govern espanyol confia la imatge del país al Reial Madrid

El Ministeri d’Indústria signa un acord amb el Reial Madrid perquè sigui l’equip blanc el representant de transmetre la imatge d’Espanya a l’exterior. D’aquesta manera, el club madrileny ingressa tres milions d’euros per la publicitat.

Joan Laporta abandona el projecte de Solidaritat Catalana

El president de Democràcia Catalana, Joan Laporta, decideix abandonar el projecte de Solidaritat Catalana per la Independència amb la intenció de concórrer a les eleccions municipals fent coalició amb Esquerra Republicana a Barcelona. El 9 de març, Laporta abandona definitivament Solidaritat i passa a ser diputat no adscrit del grup mixt.

Divendres 4

Aldarulls a Bahrain entre xiïtes i sunnites

Diverses persones resulten ferides a Bahrain en els primers enfrontaments entre les comunitats xiïta i sunnita. Aquestes primeres disputes s’esdevenen a la localitat de Hamad, al centre del país. El 14 de març, tropes saudites entren al país per ajudar a sufocar la revolta. El 15 de març, el rei de Bahrain, Hamad ibn Issa al-Khalifa, declara l’estat d’excepció al país i, el 17 de març, el règim de Bahrain deté líders opositors.

Dues persones moren per enfrontaments al nord del Iemen

L’exèrcit del Iemen mata a trets dos manifestants que protesten al nord-est del país contra el règim del president Alí Abd Al·là Sàlih i la corrupció al país. A la vegada, els rebels xiïtes asseguren que l’exèrcit bombardeja els seus poblats situats al districte de Harf Suflan. El 18 de març, una nova protesta acaba amb la mort de desenes d’opositors i, el 21 de març, l’exèrcit del país anuncia que no dóna suport al president Sàlih.

Dissabte 5

Lorin Maazel deixa la direcció musical del Palau de les Arts de València

El director Lorin Maazel posa punt final a la seva etapa com a màxim responsable del Palau de les Arts de València. Maazel aprofita l’ocasió per acomiadar-se del públic interpretant la seva òpera 1984, basada en el llibre de George Orwell.

Diumenge 6

La coalició governant a Estònia guanya les eleccions parlamentàries

La coalició governant a Estònia, encapçalada pel Partit de les Reformes del primer ministre conservador, Andrus Ansip, guanya les eleccions parlamentàries. El Partit de les Reformes obté el 33% dels comicis, mentre que el seu soci de govern, la formació Res Publica, n’aconsegueix el 23%.

El consell de clergues saudita prohibeix les manifestacions

El consell de clergues de l’Aràbia Saudita prohibeix les protestes públiques apel·lant a la llei islàmica i al profeta Mahoma. Aquesta prohibició coincideix amb la detenció per les forces de seguretat de vint-i-dues persones que participen en una manifestació a la província d’Al-Qatif per exigir l’alliberament de nou presos xiïtes.

La marató de Barcelona bat el seu rècord de participants

La marató de Barcelona bat el seu rècord de participants i arriba als 15.075 inscrits. Pel que fa a la cursa, en categoria masculina, el guanyador és el kenyà Levi Omari Matebo, mentre que en categoria femenina la victòria és per a la sueca Josephine Ambjörnsson.

Dilluns 7

Tunísia nomena un nou govern

El president interí de Tunísia, Fouad Mebaza, nomena un nou govern de tecnòcrates, el tercer des de la caiguda del president Ben Ali i on, per primera vegada, no hi ha cap membre vinculat a la dictadura de l’expresident.

Protestes contra el règim d’Angola

Més de vint persones, entre elles tres periodistes, són detingudes a Luanda quan la policia impedeix les manifestacions convocades per internet contra el Moviment Popular d’Alliberament d’Angola, que governa el país des de l’any 1975.

La fiscalia presenta una demanda contra Sortu

Un representant de la fiscalia de l’Estat una demanda contra la inscripció de Sortu en el registre de partits al Tribunal Suprem espanyol en considerar que succeeix la il·legalitzada Batasuna. La demanda es basa, sobretot, en els informes policials contra Sortu. El 23 de març, el Tribunal Suprem declara sense unanimitat que Sortu és Batasuna.

Dimarts 8

La Xina prohibeix l’accés d’estrangers al Tibet

Les autoritats xineses prohibeixen l’entrada d’estrangers al Tibet durant aquest mes de març. El secretari del Partit Comunista del Tibet a Pequín, Zhang Qingli, explica que la restricció és deguda al fred, a la manca d’allotjament i a motius de seguretat.

Ratifiquen la congelació dels béns de Hosni Mubàrak

Un tribunal egipci ratifica la decisió de la fiscalia general de congelar els béns de l’expresident Hosni Mubàrak i de prohibir-li que viatgi a l’exterior, tant a ell com als seus familiars. El tribunal rebutja així el recurs presentat per Mubàrak contra la decisió de la fiscalia.

Primers contactes entre Sèrbia i Kosovo

Les autoritats sèrbies i kosovars inicien, amb la mediació de la Unió Europea, el seu primer diàleg directe des que fa tres anys Kosovo es va proclamar independent de manera unilateral. L’objectiu principal és millorar la vida quotidiana dels ciutadans a les dues bandes de la frontera, amb problemes per a la lliure circulació, i impulsar la cooperació regional a la zona.

Duran i Lleida autoritzat a presidir les comissions bilaterals

Josep Antoni Duran i Lleida rep el vistiplau de la comissió de l’Estatut dels Diputats perquè pugui compaginar la seva tasca al Congrés amb la de màxim representant del Govern català en les comissions bilaterals entre l’Estat i la Generalitat.

Dimecres 9

Un atemptat suïcida al Pakistan causa més de quaranta morts

Més de quaranta persones perden la vida i més de seixanta en resulten ferides a causa d’un atemptat suïcida perpetrat per un talibà durant el funeral de la dona d’un cap tribal paixtu a prop de la població de Peshawar. En l’acte hi ha més de 150 persones.

El rei del Marroc presenta un pla de reformes

En un discurs televisat, el rei marroquí Muhàmmad VI anuncia un nou pla de reformes, entre les quals destaca una dràstica retallada dels seus poders i canvis a la Constitució per donar més poder al Parlament. Malgrat això, els islamistes indiquen que només són promeses i no veuen que el monarca tingui cap voluntat de canvi. El 20 de març, milers de marroquins surten als carrers per demanar promeses al règim.

El País Valencià aprova una altra reforma de l’Estatut

Les Corts Valencianes aproven una altra reforma de l’Estatut que inclou millores en el sistema de finançament. Aquesta modificació té el suport del PP, el PSOE i Compromís, mentre que Esquerra Unida s’absté en la votació.

Dijous 10

El Parlament català defensa el dret a l’autodeterminació

El Parlament de Catalunya, gràcies als vots de CiU i Solidaritat, juntament amb l’aval d’ERC i ICV, vota a favor del dret a l’autodeterminació dels catalans i dóna suport a les consultes d’independència. El PSC, el PP i Ciutadans s’oposen a la iniciativa.

Divendres 11

El Japó pateix el pitjor terratrèmol de la seva història

Un sisme de 8,9 graus en l’escala de Richter, amb epicentre a Tohoku, sacseja el Japó i genera un tsunami amb una alçada d’entre 13 i 15 metres que, després d’arrasar diversos punts de la costa i causar milers de morts i desapareguts, s’estén per tot el Pacífic. El sisme inunda la central nuclear de Fukushima i la inutilitza. L’endemà es produeix la primera gran explosió a l’edifici de contenció del reactor 1 de la central. El 14 de març, després d’una segona explosió a la central, les autoritats japoneses demanen ajuda internacional per posar fi als riscos atòmics, i dos dies després l’emperador, Aki Hito, crida a la calma en una aparició històrica, ja que emet el seu primer missatge televisiu en vint-i-dos anys. El 18 de març, les autoritats japoneses eleven fins a cinc el nivell d’alerta pel perill radioactiu. El 23 de març, el Govern estima els danys del sisme en 220.000 milions d’euros a la vegada que desaconsella l’aigua de l’aixeta per als nens de Tòquio. El 29 de març, troben plutoni en diversos punts de la central nuclear.

Dissabte 12

Atac mortal en una colònia jueva de Cisjordània

Cinc membres d’una mateixa família israeliana moren assassinats a les mans d’un palestí que s’havia infiltrat a la colònia jueva d’Itamar, prop de Nablus, al nord del territori palestí ocupat de Cisjordània. Aquest és l’atemptat més greu en tres anys.

Treballadors de Cacaolat es manifesten a Madrid

Més de dos-cents treballadors de l’empresa Cacaolat participen a Madrid en la manifestació d’empleats de Nueva Rumasa per a exigir el manteniment dels llocs de treball i la continuïtat de l’empresa. Els manifestants criden consignes contra l’empresari José María Ruiz Mateos.

Diumenge 13

Dimiteix el portaveu de Hillary Clinton

El portaveu del Departament d’Estat del Govern dels Estats Units, P.J. Crowley, presenta la seva dimissió després de criticar l’arrest del soldat Bradley Manning, l’únic imputat per les filtracions de Wikileaks.

Dilluns 14

Gay de Montellà, president del Foment

L’empresari Joaquim Gay de Montellà es converteix en el nou president del Foment del Treball català després que Joan Rosell marxés a la patronal espanyola CEOE. Gay de Montellà era el vicepresident primer de l’equip de Rosell.

Es col·loca la primera pedra d’un institut de física a Catalunya

L’industrial i mecenes Pere Mir costeja la construcció i el funcionament d’un nou institut de física a Catalunya, el Nest Cellex, amb 16 milions d’euros. Aquest institut acollirà l’estudi de Ciències Fotòniques i donarà feina a una cinquantena d’investigadors. El mateix Mir i el president Artur Mas són els responsables de col·locar la primera pedra.

Dimarts 15

Israel captura un vaixell carregat d’armes per a Gaza

Vaixells de la marina israeliana intercepten a la mar Mediterrània un vaixell carregat amb armament destinat a les milícies islamistes palestines de Gaza. El vaixell de càrrega havia sortit del port sirià de Latakia i es dirigia al port egipci d’Alexandria. En el moment de la detenció, la tripulació no ofereix cap resistència.

Estrasburg castiga Espanya a indemnitzar Otegi

El Tribunal Europeu dels Drets Humans, amb seu a Estrasburg, condemna Espanya a indemnitzar el portaveu abertzale Arnaldo Otegi amb 23.000 euros per considerar desproporcionada la condemna que li va imposar el Tribunal Suprem per injúries al rei.

Manel presenta el seu segon àlbum

El grup català Manel publica el seu segon àlbum, titulat 10 milles per veure una bona armadura, treball en què s’imposa la música instrumental i la narrativa. En pocs dies, aquest àlbum es converteix en el més venut d’Espanya.

Dimecres 16

Espanya intervé el banc de capital libi Aresbank

El Ministeri d’Economia, a instàncies del Banc d’Espanya, acorda substituir provisionalment els administradors del Banc Àrab Espanyol (Aresbank), participat en un 99% pel Libian Foreign Bank (Forebank), entitat estatal líbia que funciona com a braç inversor del règim de Moammar al-Gaddafi.

Síria dispersa una protesta i arresta vint-i-cinc persones

Les forces de seguretat sirianes dispersen una manifestació en què participen desenes de persones al centre de Damasc per exigir reformes polítiques. Després de les protestes, hi ha vint-i-cinc detinguts, entre els quals cal destacar Suhayr al-Atassi, un conegut activista dels drets humans. El 20 de març, els opositors cremen els símbols del règim. El 25 de març, la revolta popular arriba als carrers de Damasc. A Darà, els revoltats calen foc a una estàtua del pare del president Baixar al-Assad. L’endemà, Al-Assad allibera 260 presos polítics, malgrat que la revolta continua. El 29 de març, Al-Assad dissol el Govern per frenar les protestes. L’endemà, Al-Assad denuncia que hi ha una conspiració i posposa les reformes promeses.

ERC segella un pacte amb Laporta a Barcelona

El líder d’Esquerra Republicana de Catalunya a Barcelona, Jordi Portabella, segella un pacte amb Democràcia Catalana, la formació que capitaneja Joan Laporta, per anar plegats a les eleccions municipals del mes de maig.

Dijous 17

Un míssil dels Estats Units mata trenta-vuit persones al Pakistan

Un total de trenta-vuit persones moren a causa d’un atac amb míssil dut a terme per un avió espia nord-americà al bastió talibà pakistanès de Waziristan del Nord, a prop de la frontera amb l’Afganistan. El projectil cau a sobre d’una estació de servei.

El magistrat imputa l’extresorer de CDC pels pagaments de Ferrovial

El jutge Miguel Ángel Tabarés acorda citar a declarar com a imputat pels pagaments de Ferrovial Daniel Osàcar, que fins fa poc ha estat tresorer de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). A més a més, l’exdirectiu de la constructora, Pedro Buenaventura, també haurà de declarar per les presumptes irregularitats.

Francesc Cabana, nou president de l’Ateneu Barcelonès

L’advocat i especialista en temes econòmics Francesc Cabana es converteix en el nou president de l’Ateneu Barcelonès després d’obtenir un total de 530 vots, mentre que el filòsof Norbert Bilbeny n’aconsegueix 423. Cabana substitueix en el càrrec l’arquitecte Oriol Bohigas.

Divendres 18

Haruki Murakami, Premi Internacional de Catalunya

L’escriptor japonès Haruki Murakami rep el Premi Internacional de Catalunya per la seva obra 1Q84. El jurat finalment escull Murakami i la seva novel·la, perquè és un llibre en permanent oscil·lació entre la realitat i el somni.

Dissabte 19

Egipte vota a favor de les reformes constitucionals

El 77% de la població d’Egipte que s’acosta a les urnes vota a favor de les reformes constitucionals i dóna suport a les esmenes proposades en nou articles de la Carta Magna. En aquest referèndum voten un total de 18 milions de persones, fet que representa el 41% de la població egípcia. Tres dies més tard, una protesta policial acaba amb un incendi al Ministeri de l’Interior.

ERC celebra el vuitanta aniversari de la seva formació

Esquerra Republicana de Catalunya celebra, al barri barceloní de Sants, el vuitantè aniversari de la seva formació, amb la presència d’històrics dirigents republicans, com Víctor Torres o Heribert Barrera. Josep Lluís Carod-Rovira no assisteix a l’acte.

Col·loquen la primera pedra de la central termosolar de les Borges Blanques

El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, és l’encarregat de col·locar la primera pedra de la futura central termosolar que es construeix a les Borges Blanques. S’espera que l’any 2013, la central cobreixi el consum de 27.000 llars.

Diumenge 20

La CDU guanya les eleccions al land de Saxònia-Anhalt

El partit de la cancellera Angela Merkel, la CDU, guanya les eleccions al land de Saxònia-Anhalt després d’obtenir el 32% dels vots. El Die Linke continua essent la segona força, amb el 23%, mentre que els socialdemòcrates aconsegueixen el 21% dels vots. El 27 de març, hi ha eleccions a les regions de Renània-Palatinat i de Baden-Württemberg, on la CDU és el partit més perjudicat pels resultats. A Baden perden el poder, mentre que a Renània queden en segon lloc, darrere dels socialdemòcrates de l’SPD.

AT&T compra T-Mobile USA

Els consells d’administració d’AT&T i Deutsche Telekom anuncien un acord pel qual el gegant de les comunicacions dels Estats Units adquireix la filial de l’operadora alemanya T-Mobile USA, en una operació que ha estat valorada en uns 27.500 milions d’euros.

Dilluns 21

Manifestació a Barcelona contra les retallades a la cultura

Centenars de persones omplen la plaça dels Àngels de Barcelona per manifestar-se contra les retallades que vol aplicar la Generalitat de Catalunya en el món cultural català. Els manifestants s’apleguen sota l’eslògan “No retalleu la cultura”.

Dimarts 22

Condemnat a presó l’expresident israelià Moshe Katsav

El Tribunal de Tel-Aviv condemna l’expresident Moshe Katsav a set anys de presó acusat de violacions i abusos sexuals. A l’hora d’escoltar la sentència, Katsav argumenta que tot és una equivocació i que les noies mentien en les seves declaracions.

Primer cara a cara entre Jordi Hereu i Xavier Trias

Els candidats a l’alcaldia de Barcelona Jordi Hereu, del PSC, i Xavier Trias, de CiU, protagonitzen el primer cara a cara abans que comenci la campanya electoral pels comicis municipals del proper 22 de maig. Hereu es presenta com a garantia de cohesió social, mentre que Trias representa l’esperit del canvi.

Dimecres 23

Dimiteix el primer ministre portuguès

El socialista José Sócrates presenta la seva dimissió com a primer ministre de Portugal després del rebuig del Parlament lusità al seu pla d’austeritat. Aquesta dimissió deixa Portugal a un pas del rescat financer i a les portes d’unes eleccions anticipades.

Atemptat amb bomba a Jerusalem

Una petita maleta carregada amb dos quilos d’explosius i abandonada davant d’una parada d’autobusos a Jerusalem esclata i mata una dona jueva de cinquanta anys i fereix més de trenta persones. Des del 2004 no s’havia produït cap atemptat amb bomba a Jerusalem.

Acord de les tres caixes basques per crear un banc

Les tres caixes d’estalvi basques, BBK, Caja Vital i Kutxa, acorden posar en marxa un procés de fusió que els permetrà crear un banc al qual traspassaran els seus actius. La Comissió Nacional del Mercat de Valors confirma que ja s’ha iniciat formalment la negociació tècnica entre les tres caixes.

Dijous 24

Nou govern econòmic europeu

Els líders europeus adopten les noves normes de control del dèficit públic i dels desequilibris econòmics nacionals, que constitueixen un nou govern econòmic europeu comú a la zona euro i que pretén evitar que en el futur es repeteixin crisis financeres com les de Grècia i Irlanda.

Un sisme a Myanmar provoca un centenar de morts

Un centenar de persones moren i més de dues-centes queden ferides a causa del sisme, de 6,8 graus en l’escala de Richter, que sacseja la regió del nord-est de Myanmar fronterera amb Tailàndia, zona de difícil accés i controlada pels exèrcits del narcotràfic.

Anul·lació de les darreres tarifes del cànon digital

L’Audiència Nacional declara que les darreres tarifes del cànon digital, aprovades l’any 2008, són “nul·les de ple dret” per un defecte de forma, però no obliga a retornar els diners recaptats. Malgrat aquest revés, el Govern espanyol reafirma que no pensa fer cap pas enrere en el aquest tema.

Desconvocades les vint-i-dues jornades de vaga als aeroports espanyols

El 67% dels treballadors dels aeroports espanyols voten a favor del preacord amb AENA i, en conseqüència, es desconvoquen les 22 jornades de vaga previstes entre el 20 d’abril i el 15 d’agost d’enguany.

Divendres 25

Cau el Govern conservador del Canadà

El Govern canadenc, presidit pel conservador Stephen Harper, cau després que el Parlament aprova una moció de censura de l’oposició, que encapçala el Partit Liberal. A causa d’aquesta caiguda, es convoquen eleccions anticipades per al proper mes de maig.

Deu anys de presó per al dissident polític xinès Liu Xianbin

Les autoritats judicials xineses condemnen el dissident polític Liu Xianbin a deu anys de presó per haver incitat a la subversió després de demanar reformes democràtiques. Xianbin és condemnat a un any menys que el presoner polític i premi Nobel de la Pau Liu Xiaobo.

Catalunya celebra una cimera contra la crisi

Els principals partits polítics catalans i els agents socials de Catalunya es reuneixen al Palau de Pedralbes, a Barcelona, per realitzar una cimera que tracti les possibles solucions a la crisi econòmica. El president de la Generalitat, Artur Mas, fa un balanç positiu de la trobada, mentre que els partits de l’oposició creuen que ha estat una oportunitat perduda i rebaixen l’optimisme de Mas.

La junta electoral prohibeix la visita d’alcaldes a les obres

La Junta Electoral Central prohibeix que els alcaldes inaugurin i visitin obres en el període preelectoral. El PSOE i el PP havien demanat que fossin permeses les visites. A la vegada, els partits polítics no poden repartir en precampanya cap objecte relacionat amb la formació política.

Dissabte 26

Marxa a Londres contra l’ajust del govern

Entre 300.000 i 400.000 persones es mobilitzen a Londres contra la política de retallades de la despesa pública del Govern del conservador David Cameron. El líder laborista, Ed Miliband, aprofita l’ocasió per assegurar que hi ha una altra manera d’eixugar el dèficit del tresor britànic.

Manifestació a València contra Camps i la corrupció

Més de 60.000 persones es reuneixen a València en una multitudinària manifestació contra el president Francesc Camps i contra la corrupció, promoguda per un grup de persones independents a través d’internet. La marxa reuneix les principals forces polítiques d’esquerres, entre les quals hi ha el partit socialista, liderats pel secretari general Jorge Alarte.

Diumenge 27

Israel prova un nou escut antimíssils a prop de Gaza

Israel desplega la primera bateria de la Cúpula de Ferro, un nou escut antimíssils desenvolupat per la indústria armamentística estatal per afrontar les amenaces de Gaza i el Líban. El nou escut es troba en una zona desèrtica a prop de Beer Sheva, ciutat molt propera a Gaza.

Moren set soldats iemenites a mans d’al-Qaida

Un enfrontament entre soldats iemenites i membres d’al-Qaida se salda amb set militars morts a la província de Mareb, al centre del Iemen. Mentrestant, el president Alí Abd Al·là Sàlih afirma que només marxarà del poder d’una manera pacífica i ordenada. L’endemà, un arsenal, saquejat per membres d’al-Qaida, salta pels aires i provoca la mort de setanta-sis persones.

Barcelona inaugura el Museu Blau

Barcelona inaugura el Museu Blau, el Museu de Ciències, a l’edifici del Fòrum

© Museu de Ciències de Barcelona

L’edifici del Fòrum de Barcelona es converteix en el nou Museu Blau, on s’exhibeixen 4.500 peces del fons patrimonial del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. També formen part del complex museístic el Museu Martorell i el Laboratori de Natura (antics museus de Geologia i Zoologia), al Parc de la Ciutadella, i el Jardí Botànic i l’Institut Botànic, a Montjuïc. El primer dia d’inauguració, la nova instal·lació congrega més de 6.000 persones.

Contador guanya la Volta a Catalunya

El ciclista madrileny Alberto Contador, de l’equip Saxo Bank, guanya la Volta Ciclista a Catalunya, mentre que en segona posició queda l’italià del conjunt Lampre, Michele Scarponi, a 23 s. En tercer lloc hi ha l’irlandès del Garmin Daniel Martin, que queda a 35 s de Contador.

Dilluns 28

Silvio Berlusconi compareix davant del jutge després de vuit anys

El primer ministre italià, Silvio Berlusconi, torna a un tribunal després d’haver-ho evitat durant vuit anys gràcies a les lleis aprovades pel seu Govern. En aquesta ocasió, s’acusa Berlusconi de frau fiscal i apropiació indeguda amb relació a la compra de drets televisius als Estats Units.

La Generalitat refinança 800 milions d’euros de deute

La Generalitat de Catalunya aconsegueix 800 milions d’euros per refinançar deute a llarg termini. La meitat dels diners són un crèdit a quatre anys amb el Banco Santander, mentre que l’altra part es col·loquen en el mercat majorista per primera vegada en un any al 5,5% d’interès i venciment a dos anys.

Albert Manent, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes

El filòleg i historiador Albert Manent obté el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, guardó que entrega cada any l’entitat Òmnium Cultural. Aquest cop, els responsables del premi destaquen “el compromís cívic” de Manent amb el país.

Dimarts 29

Un cotxe bomba mata seixanta-cinc persones a l’Iraq

Seixanta-cinc persones perden la vida a causa de l’explosió d’un cotxe bomba a la ciutat de Tikrit, antic feu de Saddam Hussein. En l’atemptat, els terroristes assalten la seu del govern provincial i protagonitzen un tiroteig amb les forces de seguretat de la ciutat.

L’Església catòlica no esborrarà dels seus registres els apòstates

El Tribunal Constitucional rebutja un recurs d’empara de l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) contra la sentència del Tribunal Suprem que dóna la raó a l’Església en sostenir que els llibres de baptisme no estan subjectes a la llei de protecció de dades. A causa d’això, l’Església no ha d’esborrar dels seus registres els apòstates.

Dimecres 30

Esclata de nou la guerra civil a la Costa d’Ivori

Esgotats tots els mitjans pacífics perquè el president derrotat a les eleccions, Laurent Gbagbo, abandoni el poder, les dues forces enfrontades inicien de nou la guerra civil a la Costa d’Ivori. Els seguidors del president electe, Alassane Quattara, ocupen la capital del país, i a l’altra gran ciutat, Abidjan, els combats són intensos.

S’inaugura la nova central tèrmica de Sant Adrià de Besòs

Inauguració de la nova central tèrmica de Sant Adrià de Besòs

© Generalitat de Catalunya

El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, inaugura la nova central tèrmica de cicle combinat de Sant Adrià de Besòs i aprofita l’ocasió per dir que Catalunya mira cap a Europa per garantir el subministrament de recursos bàsics i aposta per noves connexions de subministraments amb França.

Dijous 31

Artur Mas vota en la consulta sobiranista de Barcelona

El president de la Generalitat, Artur Mas, vota, a títol personal i com a soci, a la seu d’Òmnium Cultural. El portaveu de Barcelona Decideix, Alfred Bosch, apunta que la participació de Mas en la consulta la col·loca en un nivell de primera divisió, mentre que el PSC carrega contra el gest del president. Un dia abans, l’expresident Jordi Pujol també diposita el seu vot en una urna de la consulta.