Març 2013

Divendres 1

Els Estats Units i la Unió Europea acorden enviar ajut no letal a Síria

El secretari d’estat nord-americà, John Kerry, i el Consell de Ministres d’Afers Estrangers de la UE acorden de manera paral·lela enviar als rebels sirians ajut tècnic (que inclou dispositius defensius com blindatges), aliments i medicaments. El dia anterior Brussel·les va prorrogar tres mesos l’embargament d’armes a Síria. L’oposició siriana segueix exigint la dimissió d’Al-Assad i l’establiment de corredors humanitaris.

Dissabte 2

Manifestacions massives a Portugal contra les mesures anticrisi del Govern

Centenars de milers de portuguesos surten al carrer a les ciutats grans i mitjanes del país contra les mesures d’austeritat dictades per l’anomenada troica (Fons Monetari Internacional, Comissió Europea i Banc Central Europeu). Les mobilitzacions són impulsades pel sindicat majoritari Confederació General de Treballadors. A Atenes té lloc el mateix dia una massiva manifestació amb reivindicacions similars.

Diumenge 3

Cinquanta morts en un atemptat al Pakistan

L’atemptat té lloc a Abbas Town, un barri de Karatxi habitat sobretot per xiïtes. Tot i que no ha estat reivindicat, l’atac té les característiques de violència sectària contra aquesta minoria en un país majoritàriament sunnita. Al gener i al febrer dos atemptats a Quetta van fer unes 200 víctimes mortals, una gran part també xiïtes.

Dos-cents morts en combat a Síria

Almenys 120 militars governamentals i 80 militants rebels moren en combats per controlar l’acadèmia de policia de la ciutat d’Alep, que després de vuit hores de lluita ininterrompuda ha caigut a les mans de les milícies opositores. També han estat alliberats un gran nombre de presos, alguns del Front al-Nusra, proper a Al-Qaida.

Abatut un destacat líder d’Al-Qaida al Magrib

Soldats txadians maten Mokhtar Belmokhtar, cap d’una de les faccions més actives d’Al-Qaida del Magrib Islàmic. El seu grup va ser responsable del segrest de tres cooperants catalans l’any 2009. Va comandar també el grup terrorista que va segrestar prop d’un centenar de treballadors de la planta de gas d’In Amenas, a Algèria, el 16 de gener de 2013 i que van ser alliberats en una operació de l’exèrcit algerià el dia 19.

Un excardenal escocès demana públicament perdó per abusos

Keith O’Brien, que el 25 de febrer va renunciar els bisbats de Saint Andrews i Edimburg després que tres sacerdots i un exsacerdot l’acusessin de conducta inapropiada amb ells als anys vuitanta, ha demanat perdó en públic. El cardenal havia de sol·licitar enguany al papa el cessament de les dignitats, atès que complia 75 anys.

Suïssa aprova en referèndum controlar els salaris dels alts executius

Amb el 67,9% dels vots, Suïssa aprova en referèndum que els accionistes de les companyies cotitzades puguin vetar les retribucions que s’assignin a si mateixos els directius. La mesura serà inclosa a la Constitució. Algunes multinacionals amenacen de marxar del país.

La Sala Tallers del TNC tanca dos anys

La Sala Tallers del Teatre Nacional de Catalunya tanca provisonalment durant dos anys per fer front a la baixada prevista d’ingressos els propers mesos, tal com va avançar l’any 2012 el conseller de Cultura, Ferran Mascarell. Juntament amb aquesta mesura, la programació passarà de 430 representacions a 360, entre d’altres.

Dilluns 4

El fiscal superior de Catalunya deixa el càrrec per defensar el dret a decidir

El fiscal general de l’Estat, Eduardo Torres-Dulce, inicia els tràmits per a cessar el fiscal superior de Catalunya, Martín Rodríguez Sol. El motiu són unes declaracions de Rodríguez Sol en què considera legítima la celebració d’un referèndum d’autodeterminació a Catalunya i defensa la conveniència de modificar el marc legal espanyol per permetre la consulta. El dia 5, abans de ser cessat, Rodríguez Sol presenta la dimissió.

Suspesa la venda de Catalunya Banc

El Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) suspèn l’adjudicació de Catalunya Banc, sorgit de la fusió de les caixes d’estalvis de Catalunya, Tarragona i Manresa, intervingut el 2011. Cap entitat ha presentat una oferta que s’apropi als mil milions que es volien obtenir amb la venda, i per aquest motiu es posposa fins el 2015 o el 2016 que estableix la Unió Europea.

Dimarts 5

Mor Hugo Chávez

El que ha estat ininterrompudament quinze anys president de Veneçuela i alhora un dels líders mundials més polèmics, Hugo Chávez, mor de càncer a Caracas després de més de dos anys de tractaments per aquesta malaltia. El president en funcions, Nicolás Maduro, anuncia set dies de dol nacional i la convocatòria d’eleccions presidencials per al 14 d’abril. El dia 11 de març, el líder opositor Henrique Capriles anuncia la seva candidatura, que l’enfrontarà a l’oficialista Maduro.

El Tribunal Europeu de Drets Humans condemna Espanya a indemnitzar un llibreter filonazi

Pedro Varela va ser condemnat per un delicte de justificació de l’Holocaust, del qual no va ser acusat en primera instància. Per aquest motiu de procediment el Tribunal d’Estrasburg ha condemnat l’Estat espanyol a pagar-li 13.000 euros.

Dimecres 6

Acte de reivindicació del Corredor Mediterrani

Membres de la FERRMED durant l’acte de reivindicació del Corredor Mediterrani

© Parlament Europeu

En un acte al Parlament Europeu de l’organització FERRMED que ha tingut el suport d’importants operadors de ports i ferrocarrils, multinacionals com BASF, SEAT-Volkswagen o Arcelor-Mittal i governs regionals, es reivindica formalment que Europa doni prioritat a l’eix mediterrani de transport de mercaderies, així com a l’ús de trens de 1.500 m de llarg i 5.000 tones de pes per a millorar la competitivitat de la UE.

La Unió Europea sanciona Microsoft per pràctiques monopolístiques

Els reguladors de la UE multen la multinacional nord-americana Microsoft amb 561 milions d’euros per no deixar escollir navegador als usuaris europeus de Windows, tal com s’havia compromès l’any 2009.

Forts temporals afecten zones de Catalunya

Els temporals de les darreres hores dificulten les comunicacions de la meitat nord-oriental del Principat. En concret, els trens de Rodalies sofreixen importants retards i restriccions i es tallen diverses carreteres per despreniments o inundacions. D’altra banda, protecció civil alerta sobre el perill de desbordament del Ter i el Fluvià davant la greu crescuda del seu cabal.

Dijous 7

Pena de presó per als inculpats del "cas Pallerols"

L’Audiència de Barcelona obliga els tres condemnats del "cas Pallerols" per finançament il·legal d’Unió Democràtica de Catalunya a complir la sentència que en el seu dia va restar en suspens. Els magistrats al·leguen que la suspensió de presó és imperativa i que la quantitat defraudada és massa gran perquè no es compleixi la pena malgrat que inicialment es va acordar la commutació per una multa.

El TSJV, favorable a la unitat de la llengua

El Tribunal Superior de Justícia de València (TSJV) rebutja que, tal com pretenia la Generalitat Valenciana, els titulats en Filologia Catalana haguessin de fer una prova de valencià per a accedir a una plaça a l’Ensenyament Secundari, a les Escoles Oficials d’Idiomes i la Formació Professional. La sentència és el resultat d’una demanda d’Acció Cultural del País Valencià.

Joan Fontcuberta rep el premi Hasselblad

Joan Fontcuberta rep a Barcelona el premi Hasselblad

© Hasselblad Foundation

El fotògraf Joan Fontcuberta rep a Barcelona el premi de fotografia més prestigiós del món, el premi Hasselblad, atorgat per la fundació del mateix nom amb seu a la ciutat sueca de Göteborg i dotat amb més de 100.000 euros. És el primer fotògraf català i de l’Estat espanyol a rebre aquesta distinció. Entre els guardonats amb aquest premi hi ha Henri Cartier-Bresson, Robert Frank, Richard Avedon o William Klein.

Divendres 8

Destituït el delegat del Govern de la Generalitat a la Unió Europea

Joan Prat, ambaixador d'Espanya davant l'OTAN durant el Govern de José María Aznar, és destituït del càrrec de delegat del Govern català a la Unió Europea, càrrec per al qual va ser designat el 2011 pel president Artur Mas. El dia 12 el substitueix Pere Puig, que ocupava el càrrec de cap d’unitat dins la Direcció General d'Informàtica de la Comissió Europea, i que havia estat també a la Direcció General de Política Regional de l’executiu comunitari.

Dissabte 9

Vuit nens morts en un atemptat a l’Afganistan

Nou víctimes mortals, vuit de les quals són nens, és el resultat de l’atemptat suïcida perpetrat a Kàbul i reivindicat pels talibans. L’atac anava dirigit contra Chuck Hagel, el nou secretari de defensa nord-americà, que visitava per primer cop l’Afganistan i que, en el moment de l’explosió, era en un lloc segur.

Actes en defensa de la llengua a tots els Països Catalans

Barcelona, Palma, València i Perpinyà són algunes de les ciutats que segueixen la iniciativa Enllaçats per la Llengua arreu dels territoris catalanoparlants davant les diverses ofensives que pateix el català. La idea d’aquestes manifestacions va sorgir a Mallorca com una resposta a la política lingüística del Govern del PP. En alguns casos ha predominat l’aspecte festiu, mentre que en d’altres les manifestacions han estat la nota més destacada.

Diumenge 10

Les Malvines decideixen continuar sent britàniques

Amb un resultat del 92% de vots afirmatius, els habitants de les illes Malvines voten a favor de mantenir l’estatut de territori britànic d’ultramar. El referèndum és una resposta a l’ofensiva de la presidenta argentina, Cristina Fernández de Kirchner, que reclamava novament les illes, en les aigües de les quals s’han descobert darrerament importants reserves de petroli, per a l’Argentina.

Dilluns 11

Aprovades a Hongria unes polèmiques esmenes a la Constitució

El Parlament hongarès aprova, gràcies a la gran majoria del partit governant Fidesz del primer ministre, Viktor Orbán, la limitació de competències del Tribunal Constitucional, les campanyes electorals en els mitjans privats, la penalització de la mendicitat i altres mesures que han aixecat crítiques internacionals. La Comissió Europea avisa de sancions en cas que es violin els valors fundacionals de la Unió Europea.

L’Orquestra Filharmònica de Viena admet el passat nazi

La prestigiosa formació austríaca reconeix oficialment que el seu director principal entre el 1945 i el 1968, Herbert von Karajan, va ser un exdirigent de les SS i col·laborador de la Gestapo. També reconeix, entre altres fets, que l’any 1942 va condecorar Arthur Seyss-Inquart, màxima autoritat del Tercer Reich a Àustria, que va ser còmplice en l’assassinat de sis membres jueus de l’orquestra i que el nombre d’afiliats al partit nazi hi era molt elevat.

Dimarts 12

El ministre de l’Interior s’inhibeix sobre els esborranys d’El Mundo

El ministre de l’Interior espanyol, Jordi Fernández Díaz, compareix al Congrés per donar explicacions sobre els suposats esborranys policials publicats pel diari madrileny El Mundo sobre els presidents Mas i Pujol abans de les eleccions catalanes del 25 de novembre de 2012, però afirma que no és possible conèixer-ne l’origen. Per la seva banda, el banc suís Lombard Odier, esmentat en el diari, nega tenir o haver tingut comptes a nom de Mas o de la família Pujol.

El cometa Panstarrs, visible a ull nu

Aquest cometa es pot veure a simple vista a tot l’hemisferi nord, just abans de la posta del Sol. Es tracta d’un cometa probablement no periòdic originat al límit exterior del sistema solar. Aquest és un dels dos cometes que es poden veure durant l’any; l’Ison serà visible al tercer trimestre.

Dimecres 13

El Vaticà elegeix nou papa

El cardenal argentí Jorge Mario Bergoglio és elegit nou papa pels 115 cardenals del Col·legi Cardenalici. Francesc, que és el nom que adopta en prendre possessió de la dignitat papal el dia següent, succeeix com a màxima autoritat de l’Església catòlica l’alemany Benet XVI, que va renunciar per sorpresa al mes de febrer. El dia 19 celebra la missa inaugural del seu pontificat.

El Parlament de Catalunya aprova dialogar amb l’Estat

Per 104 vots a favor enfront de 27 en contra (PP i Ciutadans) la cambra catalana aprova una resolució, presentada pel PSC, a favor d’iniciar un diàleg amb el Govern espanyol que permeti una consulta d’autodeterminació a Catalunya. La resolució és idèntica a la que va provocar la crisi entre el PSC i el PSOE el 26 de febrer al Congrés.

Fi de la vaga dels treballadors d’Iberia

Amb un acord entre la direcció i els sindicats s’acaba la vaga més important d’Iberia, iniciada el dia 12 com a resposta a l’expedient de regulació d’ocupació (ERO) de la companyia aèria. La vaga, començada el 17 de febrer, ha comportat pèrdues de més de 50 milions d’euros i la cancel·lació d’uns 2.000 vols. L’acord signat redueix en 700 els acomiadaments inicials, que queden en 3.141, i es revisaran a la baixa els salaris dels empleats.

Ordre de presó per al Robin dels bancs

Enric Duran, conegut pel malnom de Robin dels bancs, és condemnat per l’Audiència Nacional a vuit anys de presó per una estafa de 429.000 euros que va cometre el 2008 sobre trenta-nou entitats bancàries per, segons ell, denunciar el que considerava un sistema fraudulent que regeix els bancs. Duran ha eludit reiteradament presentar-se als tribunals.

Dijous 14

Xi Jinping, nomenat oficialment nou president de la Xina

Xi Jinping inicia oficialment el seu mandat en ser nomenat per l’Assemblea Nacional, després de ser elegit nou líder del país asiàtic en el 18è Congrés del Partit Comunista Xinès del novembre del 2012, juntament amb tota la nova cúpula dirigent. L’endemà és nomenat el primer ministre, Li Keqiang. El dia 22 Jinping emprèn el primer viatge oficial, amb Rússia com a destinació.

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea considera irregulars els desnonaments

El Tribunal de Justícia de Luxemburg qualifica d’abusiva i il·legal la normativa espanyola sobre desnonaments. Critica que els desnonats hagin de continuar pagant i que els jutges no puguin paralitzar cautelarment l’execució hipotecària. Tot i que la sentència no obliga a canviar la llei, el Govern del PP garanteix que complirà la sentència modificant el reglament.

Samsung presenta un mòbil que funciona amb la mirada

Presentació del nou Samsung Galaxy S4 a Nova York

© NokiaInnovation.com

La multinacional sud-coreana Samsung presenta a Nova York el Galaxy S4, un telèfon mòbil amb algunes funcions que l’usuari pot controlar per mitjà de la mirada, prescindint del teclat, gràcies a una tecnologia anomenada SmartPause. També incorpora l’Istevencom, un sistema de navegació que prescindeix del contacte tàctil sobre la pantalla i que en té prou amb la indicació al damunt dels punts desitjats.

Divendres 15

Nou Govern a Israel

Benjamin Netanyahu, anterior primer ministre, tanca un acord de govern just un dia abans del termini. El nou executiu el formen ministres de la coalició anterior, el Likud i Yisrael Beitenu, a més del centrista Yesh Atid i el nacionalista Llar Jueva. El nou Govern aglutina setanta dels cent vint escons de la Knesset, i és el segon cop en la història de l’Estat d’Israel que no inclou partits ultraortodoxos.

Dissabte 16

Neix un nou partit de les Illes Balears

Proposta per les Illes (PI) celebra el congrés constituent a Lloseta (Mallorca), en què s’elegeixen càrrecs del partit, entre d’altres, Jaume Font a la presidència. El PI, hereu d’Unió Mallorquina, neix amb el propòsit de regenerar la vida política i oposar-se a l’ofensiva contra el català del Govern Bauzà. Una de les incorporacions més destacades és la d’Antoni Pastor, l’alcalde de Manacor que va ser expulsat del Partit Popular per aquest motiu.

Un dirigent del PSC dimiteix dels càrrecs al Parlament

Daniel Fernández, que ja va ser apartat de la Secretaria d’Organització del PSC, dimiteix com a president de la Comissió de Joventut i de secretari de la d’Afers Institucionals del Parlament de Catalunya arran de la seva imputació en el "cas Mercuri". Fernández, però, manté l’escó.

Diumenge 17

La CUP celebra l’assemblea nacional

La Candidatura d’Unitat Popular (CUP) celebra a Olot la primera assemblea nacional després de convertir-se en força parlamentària en les eleccions del 25 de novembre de 2012 al Parlament de Catalunya. A més d’elegir el nou secretariat nacional, s’aproven els canvis de funcionament que han de permetre que les decisions preses des de les assemblees locals arribin als tres diputats de la cambra.

L’ANC aprova el full de ruta

En l’assemblea general celebrada a Girona, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) aprova gairebé per unanimitat dels 2.300 assistents les properes accions: l’organització d’una cadena humana l’Onze de Setembre, incrementar les mobilitzacions, augmentar la presència en les zones on el sentiment independentista és més baix i preparar actes de resistència i de desobediència civil, a més de flexibilitzar i descentralitzar la presa de decisions.

Es commemora el 75è aniversari del bombardeig de Barcelona del 17 de març de 1938

El cònsol italià es disculpa pel bombardeig que va fer més d’un miler de morts. L’aviació italiana, aliada del règim de Franco, va perpetrar la matança. Alemanya i França, en el seu dia, ja van demanar perdó per la part de responsabilitat que els pertocava en l’afusellament de Lluís Companys. L’Espanya democràtica, també successora d’un règim dictatorial, no ha demanat mai perdó.

Dilluns 18

S’atorga per primer cop el premi Reina Elisabet d’enginyeria

El premi Reina Elisabet, impulsat pel Govern britànic, és finançat per diverses grans empreses i l’administra un comitè independent. És dotat amb un milió de lliures (prop d’1.186.000 euros). El guardó es presenta com el Nobel de l’especialitat i vol subratllar la importància de l’enginyeria. Els primers guanyadors són els pioners d’internet Tim Berners-Lee, Vinton Cerf, Robert Kahn, Louis Pouzin i Marc Andreessen.

Dimarts 19

Dimiteix un ministre francès acusat de frau fiscal

Jerôme Cahuzac, ministre francès de Pressupostos, presenta la dimissió després que la fiscalia obri una investigació sobre uns presumptes comptes seus no declarats a Suïssa.

Lluís Recoder deixa l’escó al Parlament de Catalunya

Lluís Recoder, que havia estat conseller de Territori i Sostenibilitat durant la primera legislatura d’Artur Mas, i elegit diputat a les eleccions del 25 de novembre de 2012 per CDC, renuncia a l’escó al Parlament de Catalunya, que ocupava des del 1999 i en el qual és substituït per Àngels Ponsa. Recoder fa efectiva la renúncia, que va anunciar el dia 7, per tornar a l’activitat professional.

Dimecres 20

Vint detinguts pel cas dels ERO falsos d’Andalusia

La Guàrdia Civil deté vint persones (nou a Barcelona) presumptament implicades en una estafa d’expedients de regulació d’ocupació (ERO) a empreses d’Andalusia en suspensió de pagaments, tot i que els treballadors ja estaven coberts per pòlisses d’assegurances, contractades per empreses mitjanceres que rebien, a canvi, comissions il·legals. La quantitat defraudada és d’uns 50 milions d’euros. El 2012 el conseller de Treball de la Junta d’Andalusia ja va ser condemnat a presó.

El TSJC rebutja el reglament d’ús preferent del català a les diputacions de Lleida i Girona

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha fet cas de l’associació espanyolista Convivencia Cívica i ha rebutjat que l’administració territorial pugui determinar la llengua que cal usar perquè, segons diu, ambdues llengües són cooficials.

Oriol Pujol delega les funcions parlamentàries

Arran de la imputació d’Oriol Pujol, diputat per Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) al Parlament de Catalunya, en el presumpte cas de concessions il·lícites de la ITV pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), aquest delega les seves funcions a la secretaria general del partit en Josep Rull i Lluís Corominas i a la presidència de grup parlamentari en Jordi Turull. Pujol, amb tot, es manté com a diputat.

Dijous 21

El líder del PKK fa una crida a l’alto el foc

Abdullah Öcalan, el líder del PKK empresonat des del 1999, fa una crida a deixar les armes i a posar fi a tres dècades d’enfrontaments armats amb l’Estat turc. La crida coincideix amb una reforma constitucional en curs per la qual l’Estat fundat el 1920 per Atatürk podria permetre les pràctiques religioses i les minories nacionals. Es creu que la crida és fruit de contactes indirectes entre Öcalan i el primer ministre Erdogan.

El Govern escocès fa pública la data del referèndum d’autodeterminació

Alex Salmond, primer ministre d’Escòcia, anuncia que el referèndum d’autodeterminació se celebrarà el 18 de setembre de 2014. El 31 de gener la Comissió electoral de la Gran Bretanya ja va avançar la formulació exacta de la pregunta. La pregunta que es farà és: "Should Scotland be an independent country?" (Escòcia hauria de ser un país independent?), i s’haurà de respondre amb un "sí" o amb un "no".

Vaga a TVC

La vaga de 12 hores és convocada per protestar contra les retallades de sous i de personal de l’ens públic que, segons els treballadors, posa en perill "el model de la televisió pública i nacional de Catalunya". Al principi de mes també va ser molt contestada la supressió de corresponsalies a la Catalunya del Nord, les Terres de l’Ebre i el Pirineu.

Divendres 22

Barack Obama visita Israel

En el seu primer viatge a Israel, el president Obama dóna un clar suport a l’Estat d’Israel, amb el Govern del qual en el mandat anterior havia mantingut una certa tensió. Entre els temes tractats hi ha les armes químiques que Síria posseeix i que podrien passar a Hezbol·là, així com l’amenaça nuclear de l’Iran. Un altre dels resultats del viatge és que Israel demani perdó a Turquia per l’atac a la flotilla propalestina del 2010.

Ercros i els sindicats pacten la continuïtat de la planta de Flix

Després d’un mes de negociacions, l’empresa i els sindicats acorden rebaixar substancialment els acomiadaments a la planta química de Flix (Baix Ebre). En l’ERO inicial, s’havia anunciat l’acomiadament de 156 dels 207 treballadors, que finalment es converteixen en 61 acomiadaments i 14 jubilacions parcials. Durant tot el mes hi ha mobilitzacions i l’Ajuntament pressiona pel pacte. L’ERO afecta 97 persones a tot l’Estat.

Catalunya, cultura convidada al Saló del Llibre de París

Catalunya és la cultura convidada en aquesta edició de la fira del llibre més important a França, que se celebra fins el dia 25. A diferència de la Fira de Frankfurt del 2007, també hi participen escriptors en castellà (7 de 20, a més de 4 autors de còmic). El dia 19, s’havia anunciat que el 2014 la literatura catalana seria la convidada a Göteborg, la fira literària més important dels països nòrdics.

Dissabte 23

Els rebels de la República Centreafricana prenen el poder

L’entrada a la capital del país, Bangui, dels rebels de la coalició opositora Seleka provoca l’enderrocament del president François Bozizé (en el poder des del 2003). Bozizé fuig del país l’endemà. El líder dels rebels, Michel Djotodia, declara suspesa la Constitució i el 31 nomena un govern de transició del qual es declara president fins a la celebració d’eleccions el 2016.

Diumenge 24

L’oligarca rus Borís Berezovski, trobat mort a Londres

Borís Berezovski, magnat sorgit de la transició al capitalisme a Rússia, és trobat mort a la seva casa de Londres. Berezovski, enemic declarat del president Vladímir Putin, es va exiliar l’any 2000, i darrerament havia perdut part de la seva fortuna en una batalla legal contra un altre oligarca, Roman Abramóvitx. Les primeres anàlisis del cadàver, que es fan públiques el dia 28, troben marques al coll de la víctima i la policia no descarta el suïcidi.

El Govern aragonès continua marginant el català a la Franja de Ponent

El Govern d’Aragó suprimeix el premi Guillem Nicolau de literatura en català, dues setmanes després d’haver anul·lat també el Projecte Jesús Moncada d’ensenyament del català i les subscripcions a la revista Temps de Franja que edita Iniciativa Cultural de la Franja des de l’any 2000.

L’irlandès Daniel Martin guanya la Volta a Catalunya

El ciclista irlandès establert a Girona Daniel Martin s’adjudica la 93a edició de la Volta a Catalunya, superant Joaquim Purito Rodríguez, segon a la general.

Dilluns 25

Aprovat el rescat de Xipre

Després d’una llarga reunió, la Comissió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional arriben a un acord per a rescatar Xipre. En els termes en què s’ha aprovat l’acord, es rescatarà el primer banc de l’illa, el Banc de Xipre, i es liquidarà el segon, el Laiki, a càrrec dels dipositants, que tindran pèrdues de fins el 40%. L’acord inclou, també, no gravar els dipositants amb menys de 100.000 euros. El dia 28 reobren els bancs després d’haver estat dotze dies tancats.

El PP canvia el nom oficial de Maó

L’equip del govern municipal de Maó, del PP, aprova el canvi del nom oficial de Maó per Maó-Mahón. El canvi de nom l’empara la modificació de la llei de la funció pública, aprovada al Parlament balear amb els vots del PP al juliol del 2012, per la qual el castellà, segons la nova norma, pot formar part de la denominació oficial dels municipis, i cada ajuntament pot fer ús d’aquesta possibilitat.

Dimarts 26

Els EUA traspassen a l’Afganistan la polèmica presó de Bagram

La presó de Bagram, anomenada "el Guantánamo afganès", a uns 60 km de Kàbul, va ser construïda el 2010. La presó ha estat objecte de polèmica per l’absència de garanties processals als centenars d’interns, les tortures i la crema d’exemplars de l’Alcorà. El traspàs coincideix amb la primera visita del nou secretari d’estat nord-americà, John Kerry, al president Hamid Karzai.

Jutjat un presumpte criminal de guerra

El Tribunal Penal Internacional de la Haia obre el procés a Bosco Ntaganda, presumpte criminal de guerra de la República Democràtica del Congo. Ntaganda, que s’havia lliurat voluntàriament al mes de febrer, és un dels líders del moviment rebel M23. A Ntaganda, però, se’l jutja per crims contra la humanitat comesos el 2002 i el 2003.

Dimecres 27

Internet, afectada pels ciberatacs més greus de la història

Una sèrie d’enviaments massius d’informació en una "guerra" entre dues empreses informàtiques provoca un alentiment de la xarxa a escala global. Les dues empreses són Cyberbunker i Spamhaus, i els atacs afecten serveis molt populars com Netflix.

El TSJC anul·la l’adjudicació d’Aigües Ter-Llobregat a Acciona

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya desestima l’adjudicació que la Generalitat va fer al novembre del 2012 d’Aigües Ter-Llobregat (ATLL) a l’empresa Acciona, tot descartant Aigües de Barcelona (Agbar). Una setmana després, la Generalitat anuncia que recorrerà l’adjudicació.

Dijous 28

Brussel·les obliga Espanya a corregir la xifra de dèficit

La Comissió Europea obliga el Govern espanyol a modificar la xifra de dèficit per al 2012 del 6,7% a pràcticament el 7%. El motiu és l’exigència de l’Eurostat, l’oficina estadística de la Unió Europea, d’introduir les devolucions fiscals que el Govern espanyol havia ajornat al gener.

Artur Mas i Mariano Rajoy es reuneixen

Els dos màxims mandataris dels governs català i espanyol celebren una trobada el dia 25 o 26 que no transcendeix als mitjans de comunicació. De les conclusions que es fan públiques al cap de dos dies es desprèn que el cap del Govern espanyol ha estat més o menys receptiu a la revisió del dèficit, però que s’oposa frontalment al referèndum d’autodeterminació.

La PAH rebutja la resposta del PP a la ILP per la dació en pagament

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) que encapçala Ada Colau anuncia el rebuig a la decisió del PP de paralitzar les execucions hipotecàries només en cas de clàusules abusives. Al febrer, amb més d’un milió de signatures, la ILP va ser admesa a tràmit al Congrés. Dos dies després, Colau anuncia que augmentaran els escarnis a polítics o banquers que es considerin responsables dels desnonaments, accions que el Govern veu il·legals.

Divendres 29

Condemnat per crims de guerra a Bòsnia i Hercegovina

Veselin Vlahovic´, combatent serbobosnià a la guerra de Bòsnia (1992), és condemnat pel Tribunal Penal de Bòsnia i Hercegovina a 45 anys de presó per més de trenta assassinats de musulmans i croats durant aquest conflicte, entre altres càrrecs. El monstre de Grbavica, com també se’l coneix, va ser detingut el 2010 a Alacant, on vivia amagat i havia perpetrat també alguns atracaments.

Viatge espacial en temps rècord

Tres astronautes, dos russos i un nord-americà, arriben a l’estació espacial Soiuz en tan sols sis hores en lloc de dos dies, com fins ara. El motiu és la reducció del nombre de voltes seguint l’òrbita terrestre (quatre en comptes de trenta-quatre). L’enlairament ha tingut lloc des del cosmòdrom de Bajkonur, al Kazakhstan.

Dissabte 30

El Tribunal Suprem de Kenya aprova la victòria de Kenyatta en les presidencials

La màxima instància judicial de Kenya ha rebutjat les al·legacions del candidat de l’oposició Raila Odinga segons les quals Uhuru Kenyatta, fill del fundador del país Jomo Kenyatta, hauria guanyat les eleccions del 4 de març de manera fraudulenta. Kenyatta, que va guanyar per tan sols 8.000 vots, està acusat pel Tribunal Penal Internacional d’instigar la violència en les eleccions del 2007. Tanmateix, Odinga ha acatat la decisió.

Mor un destacat dirigent d’ETA

Xabier López Peña, àlies Thierry, mor en un hospital de París a causa dels problemes cardiovasculars pels quals havia estat ingressat feia més d’una setmana. Thierry era considerat el cervell de l’atemptat de Barajas del desembre del 2006, amb el qual ETA va trencar la treva. Va ser detingut el 2008 i complia condemna a la presó de Fleury-Mérogis. El dia 26, ETA havia criticat l’immobilisme del Govern espanyol en el procés de pau.

Diumenge 31

Corea del Nord declara que les relacions amb Corea del Sud es troben en "estat de guerra"

La declaració del règim comunista té lloc després de mesos de creixents tensions i d’incidents amb el veí del sud, així com amb els Estats Units, i que el Consell de Seguretat de l’ONU imposés noves sancions. Pyongyang també anul·la l’armistici que va posar fi a la guerra de Corea (1950-53). Tant Washington com Seül emmarquen aquesta declaració en l’estratègia habitual de Corea del Nord de provocacions intermitents.

Nous terratrèmols a l’illa de Hierro

L’illa de Hierro, a l’arxipèlag de les Canàries, enregistra el moviment sísmic de més intensitat (4,9 graus en l’escala de Richter) des de la sèrie de terratrèmols del setembre-octubre del 2011. El terratrèmol s’ha produït després de més de cinquanta-sis petits tremolors i un altre terratrèmol de 4,5 graus. Algunes carreteres han resultat afectades.