Mauritània 2011

Mauritània no va ser una excepció en relació amb els seus veïns magribins i durant el 2011 va ser escenari de protestes i mobilitzacions que, tanmateix, van tenir una intensitat i un impacte menor que en altres països àrabs. El Govern, dirigit pel president Abdel Aziz, el general que va dur a terme el cop d’estat l’any 2008 i va ser escollit en les eleccions del 2009, va haver de fer front a diverses manifestacions organitzades per la Coordinadora de la Joventut del 25 de febrer, d’una banda, i protestes organitzades per partits d’oposició, fonamentalment islamistes, de l’altra. Tot i que les protestes no van tenir un suport massiu, la del 25 d’abril va aconseguir bloquejar els accessos a la capital. Alguns analistes van interpretar aquestes protestes com un despertar de la consciència ciutadana entre els més joves.

Un segon cicle de protestes es va escampar durant el mes de setembre, en protesta per l’anunci de dur a terme un cens basat en les diferències racials per a una planificació i ordenació del territori. L’elaboració d’aquest cens va despertar temor entre la població negra ja que desconfien de les intencions reals del cens i del fet que els encarregats de fer-lo siguin membres de la comunitat araboberber. Aquest conflicte podria posar en perill la cohesió social i accentuar les fractures entre els dos grups principals del país.

Al mes de setembre també es van iniciar converses entre el partit del Govern i quatre partits de l’oposició sobre com millorar la democràcia, però la Coordinadora de l’Oposició Democràtica (COD) va rebutjar el procés. Les eleccions legislatives que s’havien de celebrar, primer a l’octubre i després al novembre del 2011, van ser ajornades sense data i dins de la COD es van incrementar les tensions entre els partits més oberts a dialogar amb el poder i els que ho rebutgen frontalment.

Com és habitual des de fa anys, la principal preocupació del Govern va ser la lluita contra Al-Qaida del Magrib Islàmic (AQMI). Durant els mesos d’estiu, coincidint amb un dels moments àlgids del conflicte a Líbia, es van intensificar els enfrontaments entre les forces de seguretat i la banda terrorista. Al final de juny, fins i tot es van produir combats en territori de Mali, prop de la frontera mauritana.