L’any 2010 va finalitzar amb la proclamació del país com a candidat per a formar part de la UE. Aquest fet s’esperava després de la presentació oficial de la candidatura al 2008. Des de llavors, Montenegro ha fet esforços importants per a millorar la seva situació institucional, tant en l’àmbit econòmic, situant la seva economia dins els paràmetres establerts per la UE, com en el democràtic, reforçant la seva lluita contra el crim organitzat i la corrupció.
Segons estimacions del Govern montenegrí i el Banc Mundial, el PIB del país va créixer prop del 0,5%, al contrari que el 2009, any que es va contreu-re el 5,7%, iniciant-se tímidament el camí de la recuperació. La millora de la situació econòmica es va produir, entre altres factors, per l’augment del turisme (al voltant d’un 5%) i de la producció industrial, la contenció de la despesa pública, la reducció del dèficit públic i les mesures fiscals empreses. L’execució de grans projectes d’inversió en gran part del país, especialment en el sector turístic i en el de les energies renovables, pretén reforçar la reactivació de l’economia montenegrina. El Govern també té previst reformar el sistema de pensions actualment vigent.
L’1 de maig va entrar en vigor l’acord d’estabilització i associació entre Montenegro i la UE, signat el 2007. Aquest acord pretén donar suport als esforços de Montenegro per consolidar el seu estat de dret, enfortir les relacions econòmiques i internacionals entre ambdues parts, i apropar la legislació montenegrina a la de la UE, entre d’altres.
En l’àmbit judicial, al principi de novembre els governs de Montenegro i Sèrbia van signar un acord judicial important, d’aplicació immediata, que crea una base legal efectiva per a l’extradició de nacionals que són sospitosos o acusats de crims contra la humanitat, corrupció, blanqueig de diners o participació en grups criminals.