Montenegro 2013

Després de la victòria del Partit Democràtic Socialista (DPS) en les eleccions legislatives d’octubre del 2012, el DPS també va guanyar les eleccions presidencials del mes d’abril, on va ser reelegit president Filip Vujanović. La Comissió Electoral va determinar la victòria electoral de Vujanović amb el 51,21% dels vots emesos, davant les denúncies de frau electoral de l’altre candidat a les eleccions, l’exdiplomàtic Miodrag Lekić, del partit del Front Democràtic, que va obtenir el 48,29% dels vots. Poc més de 7.000 vots de diferència van permetre a Vujanović continuar ocupant la presidència del país, que ostenta des del 2003. Durant la campanya electoral, les acusacions i denúncies personals entre els dos principals candidats, que inclouen la compra de vots i la mala utilització dels recursos de l’Estat, van ser contínues.

Al mes d’octubre, la UE va emetre un segon informe de situació sobre el procés d’adhesió de Montenegro en el qual es van donar indicacions per continuar amb les reformes iniciades el 2010, especialment on es detecten més debilitats: baixar els alts nivells de corrupció i crim organitzat, impulsar noves mesures per a millorar l’entorn empresarial i lluitar contra l’atur i l’enfortiment de la independència del poder judicial.

La situació econòmica del país en l’àmbit macroeconòmic va començar a redreçar-se. La sortida de la recessió econòmica es va donar per feta, malgrat que els indicadors advertien que es produiria una dèbil recuperació especialment en el camp laboral, amb una alta taxa d’atur que arriba al 20%, del qual un 40% són joves. Al mes de juny, i com a mesura per ajudar a reduir el dèficit i el deute públic, es va aprovar una pujada de l’IVA de dos punts, passant del 17% al 19%, però es va mantenir un IVA del 7% per als productes de primera necessitat, llibres o premsa, entre d’altres.