Nigèria 2010

La inestabilitat al delta del Níger, els atemptats d’Abuja i les disputes en el si del Partit Democràtic del Poble (PDP, en el poder) per consensuar un candidat per a les pròximes eleccions van capitalitzar l’agenda política en un any en què la federació celebrava el 50è aniversari de la independència dels britànics.

Al delta, ric en petroli, una facció del Moviment d’Emancipació del Delta del Níger (MEND), que rebutjava l’acord de l’octubre del 2009, va continuar amb els segrestos de tècnics estrangers que treballen en les empreses d’hidrocarburs i els atacs contra les seves instal·lacions. Tanmateix, l’acció de més impacte d’aquesta facció va ser la collocació de 2 bombes en 2 vehicles a la capital federal, Abuja, que van esclatar l’1 d’octubre, el mateix dia que es commemorava la independència, amb centenars de convidats estrangers, i que van causar 12 morts.

Una part del MEND argumenta que el Govern, presidit per Goodluck Jonathan, no compleix els compromisos d’invertir bona part dels ingressos del petroli en la regió, que presenta, malgrat la seva riquesa, un dels pitjors paràmetres socials del continent, mentre que una altra facció sí que n’accepta l’acord, i de fet ha desmobilitzat unes 20.000 persones, que reben un ajut mensual. La crisi del delta ha causat el descens en la producció de petroli, el principal producte d’exportació, amb 1,8 milions de barrils diaris.

En el PDP, les diferències entre les famílies es van accentuar al llarg de l’any per la proximitat de les eleccions, convocades a l’abril del 2011. Com que el PDP no té un rival que n’amenaci l’hegemonia, el candidat d’aquest partit serà el nou president. Els dirigents del nord aposten per Atiku Abubakar, un musulmà, mentre que els del sud ho fan pel president Jonathan, cristià, que com a vicepresident ja va succeir en la presidència Musa Yar’Adua, el 9 de febrer, en una decisió del Senat per omplir el buit que va causar l’hospitalització i la posterior mort d’aquest, el 5 de maig.