Novembre 2012

Dijous 1

Viatge a Rússia del president Artur Mas

El segon dia del viatge oficial del president de la Generalitat, Artur Mas, i una delegació catalana a Rússia, té lloc una reunió entre aquest i el president del gegant petrolier rus Vaguit Alekpérov. L’endemà, darrer dia del viatge, Artur Mas signa un acord perquè el Museu de l’Ermitage de Sant Petersburg, un dels més importants del món, tingui una delegació a Barcelona. El viatge té l’objectiu d’internacionalitzar empreses i atreure inversions i turisme russos a Catalunya.

Entra en vigor la taxa turística Catalunya

L’impost, aprovat pel Govern català el 9 d’octubre, grava les estades en establiments turístics. En són exempts els menors de setze anys i els turistes que viatgin en programes de l’IMSERSO o altres de finançats per la Unió Europea. La quantia va dels 45 cèntims als 2,25 euros i es cobrarà només els set primers dies de l’estada.

Allau humana mortal a Madrid

A la matinada té lloc, en un espai esportiu de Madrid habilitat com a local de festa per a celebrar Halloween, una allau humana provocada, segons sembla, pel pànic en encendre’s una bengala. L’allau causa la mort de quatre noies per traumatisme toràcic i una cinquena, en estat crític, mor el dia 29. Arran de denúncies per les condicions deficients del local, el dia 12 s’inicia un procés contra l’empresa que gestionava el local.

Els castellers de Vilafranca descarreguen un castell inèdit

En la diada castellera de Tots Sants de Vilafranca del Penedès, la colla local ha aixecat i descarregat, per primer cop en la història, el 7 de 9 amb folre, a més de descarregar el 4 de 9 net, anomenat el castell total, per segon cop en la història.

Divendres 2

Quaranta morts en una operació contra l’islamisme extremista a Nigèria

L’operació de l’exèrcit nigerià contra l’organització Boko Haram, la més important de l’islamisme radical al país i autora de nombrosos atemptats terroristes, ha provocat la mort d’una quarantena de joves a la ciutat de Maiduguri, al nord-est del país. Amnistia Internacional denuncia que l’ofensiva s’ha dirigit contra víctimes civils i innocents, cosa que neguen els caps de l’exèrcit.

Absolt el periodista grec que va publicar una llista d’evasors fiscals

Kostas Vaxevanis, el periodista grec detingut i acusat, el 28 d’octubre, de violació de dades personals per publicar en una revista una llista de 2.059 ciutadans grecs evasors d’impostos, és absolt de tots els càrrecs. En la llista hi ha importants polítics i empresaris. Segons Vaxevanis, es tracta de la mateixa llista que la cap de l’FMI va enviar al ministre de Finances grec.

S’inaugura a Barcelona la divuitena edició del Saló del Manga

Enguany el Saló té lloc al recinte firal de Montjuïc, on s’ha traslladat des de la Farga de l’Hospitalet per falta d’espai. El protagonista és la sèrie Bola de Drac, que commemora els vint anys de l’estrena a Catalunya. També s’ha posat en marxa una secció de gastronomia japonesa. Dos dies més tard, el Saló tanca amb el rècord de visitants: uns 112.000, que representen un creixement del 70% respecte a l’any anterior.

Els Worlds Technology Awards premien una aplicació catalana

Un dels premis tecnològics més prestigiosos del món s’atorga en la modalitat de comunicació de màrqueting als creadors de l’uWhisp, una aplicació desenvolupada per estudiants de la Universitat Politècnica de Catalunya, consistent a publicar missatges de veu directament a través de xarxes socials com Facebook o Twitter.

Dissabte 3

Israel denuncia Síria per una incursió dels alts del Golan

Segons Israel, tancs sirians han entrat a la zona desmilitaritzada dels alts del Golan, ocupada per Israel des del 1973 i que des d’aleshores no ha registrat cap incident, tot i que ambdós estats estan oficialment en guerra. El dia 11, després del llançament d’un projectil des de territori sirià contra una posta militar israeliana, Israel fa un atac d’advertiment a la zona, la primera en quaranta anys. Es creu que el míssil prové dels combats entre el règim d’al-Assad i els opositors.

Diumenge 4

Nomenat un nou patriarca de l’Església copta

En una cerimònia celebrada a la catedral de Sant Marc del Caire, el bisbe Teodor (Tauadros) és elegit per sorteig d’una terna de tres candidats triats per un col·legi de sacerdots entre 2.500 aspirants. Tauadros succeix Xenuda III d’Alexandria, mort al mes de març. Els cristians coptes són la majoria religiosa més important a Egipte, amb prop del 10% de la població.

Intel·lectuals espanyols i catalans signen un manifest antiindependentista

Unes 300 personalitats del món de la cultura, la política i del dret a l’Estat espanyol fan públic en el diari El País un manifest de rebuig a la independència de Catalunya i advoquen pel federalisme. Alhora que desqualifiquen l’independentisme, afegeixen que si és majoritari caldria trobar solucions "respectuoses". Entre els signants hi ha Mario Vargas Llosa, Javier Mariscal, Juan Goytisolo o Elías Querejeta. L’endemà, el diari El Mundo publica un manifest semblant, alguns dels signants del qual són els mateixos que els d’El País.

Dilluns 5

Comença el judici pel "cas Bankia"

Amb la citació dels principals exresponsables de l’entitat, comença el judici de la que ha estat la fallida bancària més greu a Espanya des de l’esclat de la crisi. Fins el 22 de desembre, els 33 imputats declararan davant del jutge per tal d’aclarir responsabilitats en la fusió de caixes de la qual va sorgir Bankia, la sortida a borsa i el desfalc de més de 7.000 milions d’euros que en va resultar.

El Govern català obre 125 expedients sancionadors a RENFE

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, justifica les multes, que van dels 6.000 als 30.000 euros, basant-se en les alteracions reiterades del servei de Rodalies i Regionals gestionades per aquest operador entre el 15 de setembre i l’1 d’octubre, en què es van suprimir 75 trens sense transport alternatiu i es van produir 478 retards.

El grup Investindustrial passa a controlar el 100% de Port Aventura

El hòlding de Criteria ha completat la venda de la resta de les seves participacions del parc temàtic de Port Aventura al grup financer italià de la família Bonomi. L’operació, que va començar l’any 2009, se salda amb 105 milions d’euros dels 200 que ha costat l’adquisició.

Tanca l’Espai Mallorca

El Govern balear posa fi a aquesta llibreria i centre cultural de Barcelona creat el 1998 pel Consell Insular de Mallorca per reforçar els lligams culturals entre ambdós territoris de llengua catalana. Els problemes econòmics crònics, la crisi i la poca predisposició de l’executiu presidit per Bauzà són els motius de la clausura. Personalitats del món cultural balear i català protesten contra el tancament. L’endemà, el Govern balear anuncia que deixarà de contribuir a l’Institut Ramon Llull a partir del 2013.

Dimarts 6

El Tribunal Constitucional espanyol avala el matrimoni homosexual

Per vuit vots a favor i tres en contra, el Tribunal Constitucional rebutja el recurs d’inconstitucionalitat presentat fa set anys pel Partido Popular contra la llei que legalitzava el matrimoni de persones del mateix sexe en peu d’igualtat amb els heterosexuals.

Jaume Matas, imputat en un nou cas de corrupció

El jutge José Castro ha imputat l’expresident de les Illes Balears, Jaume Matas, el seu cunyat i extresorer del PP balear, Fernando Areal, i l’exconseller d’Interior i exdelegat del Govern espanyol a les Illes, José María Rodríguez, en el "cas Over Marketing" de suposat finançament irregular del PP amb diners públics i adjudicació de contractes irregulars de fins a 3,5 milions d’euros. El dia 9, el jutge Castro imputa també en el cas el president del Parlament balear, Pere Rotger, que és interrogat el dia 18.

Adjudicació i privatització d’Aigües del Ter-Llobregat

La Generalitat de Catalunya adjudica Aigües del Ter-Llobregat a la companyia Acciona, i deixa de banda, d’aquesta manera, l’altra aspirant principal a la concessió, Aigües de Barcelona. L’operació significa l’ingrés de 1.000 milions d’euros, 300 dels quals s’hauran d’abonar d’entrada i els 700 restants al llarg dels cinquanta anys de la concessió.

Dimecres 7

Barack Obama guanya les eleccions presidencials als Estats Units

Els electors nord-americans donen un segon mandat al candidat demòcrata a la presidència dels Estats Units, Barack Obama, que ha guanyat en obtenir el 50,5% dels vots contra el 47,9% del seu rival republicà Mitt Romney, i s’ha imposat en 27 dels 51 estats i amb 332 delegats electorals per 206. En la mateixa votació se celebren eleccions a la Cambra de Representants i al Senat. En la primera, els republicans conserven una clara majoria (233 sobre 435, dels quals 194 són demòcrates), mentre que en el segon el predomini s’inverteix (53 senadors demòcrates per 45 de republicans i dos independents).

El president de la Generalitat de Catalunya explica a Brussel·les el dret a decidir i el procés cap a l’Estat propi

Davant d’un nodrit grup de funcionaris i diputats europeus, personal d’ambaixades i investigadors polítics de procedències diverses, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha explicat a la seu de l’organització Friends of Europe la rea-litat de Catalunya com a nació europea i europeista, el seu paper en la modernització espanyola, i el dret i la necessitat de dotar-se d’estructures d’Estat. El president ha demanat a Europa que "no falli" als catalans.

Dijous 8

Inaugurat el divuitè Congrés del Partit Comunista Xinès

L’actual president de la Xina i secretari general del Partit Comunista Xinès, Hu Jintao, inaugura el divuitè congrés del màxim òrgan de l’Estat asiàtic. Jintao, que en aquest congrés ha de ser rellevat, s’adreça als més de 2.000 delegats amb un discurs que alerta dels perills de la corrupció i de l’alentiment del creixement econòmic. El dia 14 el Congrés acaba amb l’elecció d’un nou Comitè Central, que l’endemà fa públic la composició del Politburó, el màxim òrgan decisori. Xi Jinping, nomenat secretari general del partit, assumirà el càrrec de president de la Xina al març del 2013 i també el de màxim comandament de l’exèrcit. El primer ministre designat és Li Keqiang, que rellevarà l’actual Wen Jiabao.

Divendres 9

L’Església anglicana elegeix un nou cap

La reina d’Anglaterra aprova l’elecció del nou arquebisbe de Canterbury, que el Sínode General, el màxim òrgan de l’Església anglicana, ha fet recaure en Justin Welby, un antic executiu de la indústria petroliera i bisbe de Durham. Welby, que substituïrà l’actual titular Rowan Williams després de deu anys, prendrà possessió del càrrec el 21 de març.

Els farmacèutics valencians, contra els impagaments de la Generalitat

Seguint la convocatòria de vaga indefinida del dia 5 de desembre, els farmacèutics es manifesten a València per exigir que la Generalitat els pagui el que els deu des de fa mesos. El dia 29 desconvoquen la vaga, després de pactar amb el Govern valencià un calendari de pagaments. El dia 25 d’octubre, a Catalunya, el 80% de les farmàcies van tancar per motius idèntics i l’endemà van reprendre l’activitat quan la Generalitat de Catalunya va pagar un dels tres mesos que els devia.

Dissabte 10

Dimiteix el cap de la CIA per una infidelitat

David Petraeus, director del servei d’intel·ligència nord-americana, presenta la dimissió després que l’FBI descobreixi la relació sentimental extramarital que mantenia amb la seva biògrafa, Paula Broadwell. El dia 13 es fa pública la implicació en el mateix afer del comandant en cap de l’OTAN a l’Afganistan.

Dimiteix el director general de la BBC

George Entwistle presenta la dimissió de la cadena pública britànica pel reportatge sobre abusos a menors a Gal·les, en el qual s’indentificava erròniament un antic polític com a pederasta. Al cap de dos dies dimiteixen dos dels màxims caps dels informatius de la cadena. El dia 22 de novembre, Tony Hall esdevé nou director general de la BBC.

Diumenge 11

Principi d’acord per a la unió de l’oposició siriana

Una setmana després d’haver iniciat negociacions a la capital de Qatar, Doha, els diversos grups contraris al règim de Baixar al-Assad acorden la formació d’una coalició opositora liderada pel clergue sunnita Moaz al-Khatib, l’imam exiliat de la mesquita dels Omeies de Damasc. El nou líder haurà de mantenir un difícil equilibri entre les diverses faccions etnicoreligioses i polítiques, la principal de les quals és el Consell Nacional Sirià format al principi de la revolta contra Baixar al-Assad.

El Govern grec aprova un nou pressupost d’austeristat

Per 167 vots a favor i 128 en contra, el Parlament grec aprova un pressupost que introdueix noves retallades. Al mateix temps, hi ha massives protestes en contra. L’aprovació d’aquest pressupost era una condició imposada per la UE i l’FMI perquè Grècia accedís a un nou crèdit de 31,5 mil milions d’euros per a evitar la fallida. L’endemà, l’Eurogrup posposa la decisió del desbloqueig de l’ajut perquè hi ha dubtes sobre la capacitat de Grècia de tornar el deute en els terminis establerts.

Dilluns 12

Comença el judici de l’exentrenadora de l’equip espanyol de natació sincronitzada contra la Federació Espanyola de Natació

Anna Tarrés, entrenadora de la selecció espanyola de natació sincronitzada durant quinze anys, es querella contra la Federació Espanyola de Natació per destitució improcedent (el 6 de setembre), a més d’acusar l’entitat i el seu president, Fernando Carpena, de sotmetre-la a una campanya d’assetjament, injúries i calúmnies. Al cap de poc que la substituïssin, diverses nedadores de l’equip espanyol de sincronitzada van signar una carta contra els seus mètodes d’entrenament. El dia 27 el jutge ordena que sigui readmesa com a entrenadora fins al final del seu contracte, però rebutja la compensació per danys i perjudicis.

Dimarts 13

Obertura del Saló Smart City a Barcelona

Per segon any consecutiu, té lloc a la capital catalana el saló Smart City Expo World Congress, que se celebra al recinte Gran Via de Fira de Barcelona. Durant tres dies la ciutat acollirà l’esdeveniment mundial més important sobre les transformacions i els reptes de les ciutats del futur amb les eines de la tecnologia. Hi participen més de 300 experts, 140 empreses i representants de 73 ciutats.

Dimecres 14

Aturades contra les retallades en països europeus

Les vagues, convocades i coordinades per la Confederació Europea de Sindicats, tenen lloc a Espanya, Portugal, Grècia, Itàlia i Bèlgica, però només en els primers dos països amb caràcter general. Les polítiques d’austeritat dels governs centren les protestes. A Espanya, els sindicats UGT i Comissions Obreres xifren la incidència al voltant del 80% de les empreses, mentre que per al Govern espanyol se situa entre el 12 i el 20%. És la segona vaga general que afronta el Govern Rajoy després de la del 29 de març. Al centre de Barcelona, una manifestació congrega centenars de milers de persones.

Un eclipsi solar total és visible des d’Austràlia

Desenes de milers de persones es concentren en diversos punts de l’Estat de Queensland per presenciar l’eclipsi total de sol vers les 6.40 h de la matinada (20.40 hora catalana). Durant dos minuts, la lluna impedeix completament els raigs del sol d’incidir en aquesta zona de la Terra.

Dijous 15

Tres israelians moren en un atac amb coets disparats des de la franja de Gaza

Les víctimes habitaven a la localitat de Qiryat Malakhi, a una vintena de quilòmetres al nord de la franja de Gaza. L’atac és la represàlia de Hamàs a la mort d’un dels seus principals caps militars, Ahmed Jabari, acusat per Israel de ser durant uns quants anys un dels planificadors d’atacs terroristes. El mateix dia té lloc un intercanvi de projectils que provoca una vintena de morts en el bàndol palestí. El dia 16, el nou primer ministre egipci, Hixam Qandil, visita Gaza i s’ofereix com a mediador per a aturar l’escalada, que amenaça d’esdevenir una guerra oberta.

Decret llei d’urgència per a reduir l’allau de desnonaments

El Govern espanyol aprova un decret de desnonament que pretén aturar el creixent nombre de deutors insolvents d’hipoteques, i s’aplica a un col·lectiu de deutors qualificats de "vulnerables", que no superin els 19.200 euros de renda anual. El decret també estableix un fons d’habitatges per a desnonats i es té en compte la dació en pagament. La mesura no ha rebut el vistiplau global del PSOE, que reclamava una reforma de la llei hipotecària.

Divendres 16

Multa rècord a British Petroleum

Arran d’un acord amb el Departament de Justícia dels Estats Units, la multinacional British Petroleum (BP) és condemnada a pagar en compensacions diverses 4.500 milions de dòlars, la sanció més elevada de la història, per la pitjor catàstrofe ecològica als Estats Units, quan el 2010 l’ensorrament d’una plataforma petroliera va provocar una gran marea negra al golf de Mèxic. La sentència no inclou demandes de civils, que costaran milers de milions de dòlars a la companyia.

Dissabte 17

Greus inundacions a Tortosa

Les intenses precipitacions a la capital del Baix Ebre provoquen inundacions als barris de Sant Llàtzer, el Temple i Ferreries. Protecció Civil activa el pla Inuncat i més de 300 persones han estat afectades per inundacions als seus habitatges. Diverses carreteres dels voltants estan tallades al trànsit. D’altra banda, l’endemà es localitza el cos sense vida d’un home el cotxe del qual va ser arrossegat per l’aigua.

Diumenge 18

Els presos kurds a Turquia posen fi a una vaga de fam

Més de 800 presos kurds en diverses presons de Turquia acaben una vaga de fam que havien iniciat conjuntament dos mesos i una setmana abans. L’objectiu de la vaga era poder emprar la llengua kurda en els judicis, l’ensenyament del kurd a les escoles primàries i la fi del règim d’aï-llament d’Abdullah Öcalan, el líder kurd del Partit dels treballadors del Kurdistan empresonat des del 1999. Va ser el mateix Öcalan qui va fer una crida a posar fi a la vaga.

Toni Bou, tricampió d’Espanya de trial a l’aire lliure

El pilot de l’equip Montesa guanya la seva tercera Copa d’Espanya de trial a l’aire lliure en imposar-se en l’última prova, el Trial de Cal Rosal d’Olvan (Berguedà). Les copes anteriors les va guanyar el 2009 i el 2011.

Dilluns 19

Visita històrica del president Obama a Myanmar

Barack Obama és el primer president dels Estats Units que visita Myanmar. El seu propòsit, que fa explícit en una conferència a la Universitat de Rangun, on el 1988 les protestes estudiantils van ser violentament reprimides pel règim militar, és donar suport a les reformes democràtiques iniciades amb les eleccions del 20 de novembre de 2010. Obama visita el mateix dia de l’arribada el cap d’estat, el general Thein Sein, i posteriorment la líder de l’oposició democràtica Aung San Suu Kyi.

Assassinat un destacat empresari gironí

L’empresari i president de la Federació d’Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG), Jordi Comas, mor a mans d’uns lladres que van assaltar al seu domicili de Platja d’Aro. El conseller de Treball, Francesc Xavier Mena, anuncia que la Generalitat lliurarà a Comas la medalla al treball Francesc Macià a títol pòstum.

Joan Collet, elegit nou president del RCE Espanyol

Joan Collet, elegit nou president del RCE Espanyol

© RCD Espanyol

La junta d’accionistes del RCE Espanyol elegeix, amb un 61% dels vots dels accionistes, un nou president, Joan Collet, que representa l’opció a la qual donava suport la directiva sortint presidida per Ramon Condal i la de l’anterior a aquesta, Daniel Sànchez Llibre. Els seus contrincants, Sergio Oliveró i Arnau Baqué, han aconseguit, respectivament, el 37% i l’1% del suport. L’elecció s’ha celebrat en una atmosfera de gran tensió a causa de la difícil situació econòmica de l’entitat i els mals resultats esportius.

Dimarts 20

El centredreta francès escull nou líder enmig de polèmica

Jean-François Copé, l’actual secretari de la UMP, el partit de centredreta francès, ha estat proclamat guanyador de les eleccions internes a la presidència de la formació. Copé ha derrotat, per només 98 vots, l’exprimer ministre François Fillon, que li disputava el càrrec. No obstant això, Fillon denuncia irregularitats i reclama un recompte dels vots. El dia 26, una comissió del partit confirma el resultat, però Fillon no accepta el dictamen i l’endemà anuncia una escissió de la UMP.

L’Església anglicana rebutja l’ordenació de bisbesses

El Sínode General de l’Església anglicana rebutja que les dones puguin ser bisbesses. En les discussions, iniciades el 1992, des que es va aprovar l’ordenació sacerdotal de les dones, s’ha imposat finalment el sector conservador, en contra del parer de l’arquebisbe sortint Rowan Williams, per un ajustat resultat de la votació (només sis vots per a arribar als dos terços necessaris per a aprovar la proposta).

Dimecres 21

Alto el foc en el conflicte entre Gaza i Israel

El ministre d’Afers Estrangers egipci, Mohammed Kamal Amr, i la secretària d’estat dels Estats Units, Hillary Clinton, han actuat com a mediadors en el conflicte desencadenat una setmana abans. Amb el suport de les Nacions Unides, han aconseguit un acord pel qual ambdues parts es comprometen al cessament d’hostilitats i a restablir el lliure pas a Gaza de persones i béns en 24 hores. Cinc israelians i uns 150 palestins han mort a conseqüència de l’operació "Pilar Defensiu" de l’exèrcit israelià, amb l’objectiu d’aturar el llançament de coets des de Gaza que fa el règim islamista de Hamàs.

Fracassa l’acord per al rescat de Grècia

La reunió entre l’FMI i els ministres de Finances europeus, per a decidir un nou rescat de Grècia que salvi el país de la fallida, acaba en un atzucac per les diferències entre les diferents parts. Tanmateix, el dia 27, Olli Rehn per l’Eurogrup i Christine Lagarde per l’FMI acorden condonar prop d’un 20% del deute grec i donar llum verd al tram següent del rescat, estimat en uns 44 mil milions d’euros.

Dijous 22

El president egipci amplia els seus poders

Muhàmmad Mursí, el nou president d’Egipte sorgit de la Primavera Àrab, aprova un decret que li confereix poders gairebé absoluts, com ara la impossibilitat de revocar les seves decisions ni tan sols pel poder judicial. Mursí també es proposa depurar més a fons els responsables del règim de Hosni Mubàrak. El decret, que ha provocat una onada de protestes, és un intent dels Germans Musulmans de controlar el procés constituent.

Bancaixa es transforma en fundació

José María Mas Millet, president del consell d’administració de Bancaixa, anuncia en la darrera reunió de l’organisme que, d’acord amb la llei de reestructuració i resolució d’entitats de crèdit, en vigor des del 15 de novembre, Bancaixa es converteix en una fundació de caràcter especial, que es constitueix el dia 27.

Divendres 23

El SUP fa públic el suposat informe que vincula Mas i Pujol amb comptes secrets a Suïssa

La polèmica va esclatar el dia 16, en plena campanya electoral de les eleccions catalanes, quan el diari El Mundo va publicar el que qualifica d’informe policial, segons el qual l’actual president català i l’expresident tenen comptes no declarats en paradisos fiscals. El dia 19 Pujol i Mas presenten dues querelles per calúmnies contra el diari madrileny, i el dia 22 la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) obre diligències contra el diari per un delicte de calúmnies. En l’escrit fet públic pel SUP, sobre el qual aparentment el diari basa la notícia, no apareixen els noms ni de Mas ni de Pujol, ni dates, ni testimonis, ni signatura. Malgrat que el fiscal general de l’Estat s’hi declara en contra, el dia 26 dos periodistes d’El Mundo són imputats en un jutjat de Barcelona.

Dissabte 24

Usain Bolt és designat atleta de l’any per quarta vegada

El velocista jamaicà és designat per quarta vegada (2008, 2009, 2011 i 2012) millor atleta mundial per la Federació Internacional d’Atletisme (FIA), i s’ha imposat al kenyà David Rudisha i al nord-americà Aries Merritt. En categoria femenina, el guardó és per a la nord-americana Allyson Felix.

Diumenge 25

Se celebren eleccions al Parlament de Catalunya

Artur Mas parlant davant els seus seguidors congregats a l’Hotel Majestic de Barcelona, en guanyar les eleccions al Parlament de Catalunya

© Convergència i Unió

Amb la participació més elevada des del restabliment de l’autogovern (69,5%), se celebren unes eleccions al Parlament de Catalunya que tothom coincideix a qualificar d’històriques. Els resultats posen de manifest una davallada de Convergència i Unió, bé que es manté molt clarament com a primera força (50 diputats) i un ascens d’Esquerra Republicana, que ocupa el segon lloc (21). Amb una pèrdua considerable, el Partit dels Socialistes de Catalunya se situa tercer (20), seguit del PP, que guanya un escó (19), Iniciativa per Catalunya-Verds, que guanya 3 diputats (13), mentre que Ciutadans triplica la representació (9) i la Candidatura d’Unitat Popular entra al Parlament per primera vegada amb 3 diputats.

Sebastian Vettel guanya per tercera vegada la Fórmula 1

El pilot alemany de l’equip Red Bull guanya el seu tercer títol mundial consecutiu després d’acabar sisè en el Gran Premi del Brasil. Al cap de poc, però, l’equip de Ferrari en el qual competeix Fernando Alonso, segon en la classificació, denuncia Vettel per un avançament il·legal. El dia 29 la Federació Internacional d’Automobilisme rebutja l’al·legació de Ferrari. Vettel és el pilot més jove (vint-i-cinc anys) de la història que ha guanyat tres títols mundials i l’únic que ho ha fet consecutivament.

Dilluns 26

Nutrexpa compra Artiach

La multinacional catalana d’alimentació Nutrexpa adquireix el negoci de galetes de Panrico i la seva filial Artiach, i aconsegueix així el 20,6% de la quota de mercat de galetes, que la converteix en líder del sector. Un cop tancada l’operació, passarà a tenir 1.650 treballadors.

L’Espanyol destitueix Pochettino

Després d’encadenar una llarga sèrie de derrotes que han culminat amb la del dia 25 davant del Getafe, la directiva del RCE Espanyol ha cessat l’entrenador del primer equip Mauricio Pochettino, el qual va ocupar la plaça de tècnic al començament del 2009, en què va salvar l’equip del descens. El dia 29 és nomenat el seu substitut, el mexicà Javier Aguirre.

Dimarts 27

S’investiga la causa de la mort de Iàsser Arafat

Després de vuit anys, s’exhuma el cadàver del líder palestí Iàsser Arafat per revisar-ne la causa de la mort a París, que, segons la versió oficial, va ser un col·lapse cardiocirculatori. Davant el que es consideren indicis d’una mort per enverinament, s’han extret mostres del seu cos que estudiaran experts russos, francesos i suïssos. La polèmica va aflorar el 2010, quan una investigació va detectar nivells de poloni radioactiu anormalment alts en els efectes personals d’Arafat.

Operació anticorrupció a l’Ajuntament de Sabadell

En l’anomenada "operació Mercuri", impulsada per un jutjat de Sabadell i la fiscalia anticorrupció, la policia entra al consistori, s’emporta documentació i practica dotze detencions. Entre els vint-i-sis imputats hi ha l’alcalde de la ciutat, Manuel Bustos, i Daniel Fernández, secretari d’organització del PSC, els quals són apartats dels seus càrrecs del partit. L’operació està dirigida a desarticular una presumpta trama de cobrament de comissions il·legals en l’adjudicació d’obra pública.

Dimecres 28

Banc de València, adquirida per CaixaBank

El Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) ha confirmat l’adquisició del Banc de València per CaixaBank. El mateix dia, la Comissió Europea aprova el pla de reestructuració dels quatre bancs espanyols nacionalitzats --BFA-Bankia, NCG Banc, Catalunya Banc i Banc de València-- i considera que compleixen les condicions per rebre ajudes a canvi, però, de reduir en més del 60% el seu balanç abans del 2017.

Dijous 29

Massacre contra xiïtes a l’Iraq

Una quarantena de persones moren a les ciutats iraquianes de Hilla i Karbala en un doble atemptat. Cap grup no ha reivindicat l’atac, però per les característiques i perquè es tracta de poblacions majoritàriament xiïtes, es creu que els autors han estat militants sunnites.

Palestina, nou estat observador a l’ONU

Per 138 vots a favor, 9 en contra i 41 abstencions, l’Assemblea General de l’ONU ha aprovat que Palestina esdevingui Estat observador de les Nacions Unides. Fins ara, tenia estatut d’entitat observadora. Segons el líder palestí Mahmud Abbàs, aquest reconeixement significa un pas més vers la resolució del conflicte amb Israel. Israel i els Estats Units s’hi han oposat. Alemanya i la Gran Bretanya s’hi han abstingut, mentre que França i Espanya voten a favor.

La japonesa Azbil compra Telstar

El grup japonès Azbil arriba a un acord per a adquirir un 80% de l’empresa Telstar, de la família Capella, amb seu a Terrassa i 971 empleats, dedicada a l’elaboració de productes de biotecnologia per a la indústria farmacèutica. La seu continuarà a Terrassa amb la mateixa direcció.

Divendres 30

Acaba el termini de l’amnistia fiscal

Amb una allau de sol·licituds per regularitzar quantitats fins ara ocultes, defraudades o evadides, acaba l’amnistia fiscal aprovada pel Govern espanyol el 31 de març. Amb aquesta mesura esperava fer aflorar diner negre i recaptar fins a 2.500 milions d’euros. La clàusula més important d’aquest decret llei és que els evasors només hauran de pagar un 10% de la quantitat regularitzada. En finalitzar l’amnistia, la quantitat recaptada es troba molt lluny de l’objectiu proposat: només 1.200 milions d’euros. Onze dies abans, el 19 de novembre, havia entrat en vigor íntegrament la llei antifrau que, entre altres disposicions, prohibeix pagar en metàl·lic més de 2.500 euros.

Comença el Gran Recapte

La Fundació Banc dels Aliments posa en marxa una recollida massiva d’aliments als mercats i supermercats de Catalunya, amb l’objectiu d’aconseguir 1.400 tones de menjar per als més de 250.000 catalans que, a conseqüència de la crisi, tenen dificultats per a alimentar-se. L’acció, que mobilitza el suport de ciutadans individuals, empreses i ONG, dura dos dies i supera àmpliament la xifra prevista.