Dilluns 1
Trenta-vuit persones moren en enfonsar-se un ferri a Hong Kong
Un total de 38 persones perden la vida i cent més resulten ferides a conseqüència de l’enfonsament d’un ferri a Hong Kong. L’enfonsament es produeix a causa del xoc entre el ferri i un remolcador. Set tripulants del vaixell són detinguts, acusats de maniobrar de manera temerària.
El president Mas posa fi a la legislatura i convoca eleccions anticipades
El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, signa el decret de dissolució del Parlament català i la convocatòria d’eleccions anticipades al Principat per al 25 de novembre. D’aquesta manera, es dóna el tret de sortida per a uns comicis transcendentals per a Catalunya.
El centre UNESCO de Catalunya tanca per la crisi
Els motius són les dificultats econòmiques que l’entitat ha d’afrontar pels impagaments i la restricció de les subvencions, a les quals s’afegeixen els desacords entre els responsables i la Generalitat de Catalunya. El centre va ser fundat l’any 1984 per vehicular les relacions entre la societat catalana i aquesta organització de les Nacions Unides, atès que Catalunya, en no ser un estat, no pot ser-ne membre de ple dret.
Dimarts 2
Un grup terrorista mata 26 estudiants a Nigèria
Membres del grup terrorista islamista Boko Haram maten 26 estudiants d’una escola politècnica al nord de Nigèria. Els terroristes assassinen els estudiants després d’identificar-los. Entre els morts hi ha musulmans i també cristians. El dia 28 d’octubre, un atemptat suï-cida contra una església catòlica acaba amb la vida de 7 persones.
Dimecres 3
Turquia i Síria s’intercanvien llançaments de projectils
L’exèrcit turc bombardeja objectius sirians com a represàlia pel llançament d’un projectil sirià que mata cinc persones en un poble turc proper a la frontera. A la vegada, l’OTAN denuncia en un comunicat la violació de la seva frontera sud-est. L’endemà, el Parlament turc aprova una possible invasió de Síria. El dia 7, l’artilleria turca torna a atacar Síria com a resposta a un atac sirià. El dia 13 d’octubre, l’Exèrcit Lliure Sirià ataca les bases de la defensa aèria, fa caure un avió de combat i talla la ruta entre Damasc i Alep.
El Suprem multa un jutge crític amb l’ús del català
El Tribunal Suprem decideix multar José María Aristóteles Magán, titular de l’únic jutjat Contenciós Administratiu de Lleida, a causa de les diverses sentències emeses contra l’ús del català dels advocats de la Generalitat de Catalunya.
Dijous 4
Detenen l’expresidenta de les Filipines, acusada d’estafa
Gloria Arroyo, presidenta de les Filipines entre els anys 2001 i 2010, és arrestada per la policia acusada de malversació de diners públics. A la vegada, se l’acusa d’haver finançat les seves campanyes electorals amb diners procedents de la loteria nacional.
El rei de Jordània dissol el Parlament
El rei de Jordània, Abdal·là II, dissol el Parlament dos anys abans del final de la legislatura i convoca eleccions anticipades en una data del mateix 2012 per determinar. La mesura s’emmarca en la demanda dels Germans Musulmans, el principal grup opositor, de democratitzar les institucions de govern. El rei designa primer ministre interí Abd Al·là Ansur, favorable a les reformes democràtiques.
Arrestat un jove a Mallorca que volia atemptar contra la Universitat de Palma
La policia deté un jove, veí de Palma de Mallorca, que volia col·locar diverses bombes a la Universitat de les Illes Balears. La policia li segueix el rastre després que el detingut comprés per internet 125 quilograms d’explosius.
Divendres 5
Espanya, França, Itàlia i Portugal fan front comú per a la supervisió bancària comuna
Els caps de govern d’aquests quatre estats membres de la UE, en una cimera a Malta, demanen al president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, que el sistema europeu de supervisió bancària única entri en vigor al gener del 2013. En la cimera de caps d’estat europeus del dia 19, però, Alemanya aconsegueix endarrerir-la fins el 2014. La posada en marxa de la unió bancària és una condició per a poder capitalitzar directament els bancs amb dificultats.
Dissabte 6
Tensió a Corea a causa d’un desertor del nord
Després de disparar sobre dos oficials, un soldat de la República Democràtica Popular de Corea fuig a la República de Corea. Aquest incident provoca una gran tensió entre ambdós països. És la primera fuga militar que té lloc des que Kim Jong Un va arribar al poder a l’Estat comunista.
Divuit mesos de presó per al majordom del papa Benet XVI
El Tribunal de l’Estat del Vaticà condemna Paolo Gabriele, exmajordom del papa Benet XVI, a divuit mesos de presó acusat de robar documents confidencials vaticans i entregar-los a un periodista perquè els publiqués.
Una operació antiterrorista a França acaba amb un mort i onze detinguts
La policia francesa porta a terme una operació antiterrorista a la ciutat de Canes que acaba amb una persona morta i onze detinguts. L’objectiu de l’operació és desmantellar un grup d’islamistes que volia atemptar contra interessos d’Israel a França. El dia 10 d’octubre, la policia francesa troba un polvorí terrorista a París.
Diumenge 7
Les Filipines i els rebels musulmans signen un acord d’alto el foc
El Govern de les Filipines i el Front Moro d’Alliberament Nacional, principal grup rebel musulmà, estableixen un principi d’acord per a arribar a la pau definitiva i acabar així amb un conflicte que dura més de quaranta anys. El compromís inclou la creació d’una nova regió autònoma al sud del país, prevista per a l’any 2016. El dia 15 d’octubre es rubrica l’acord de pau entre les dues parts implicades. Tanmateix, l’altre gran grup rebel, Abu Sayyaf, seguidor d’al-Qaida, el rebutja.
Chávez torna a guanyar les eleccions veneçolanes
El president de Veneçuela, Hugo Chávez, en el poder des del 1998, torna a guanyar les eleccions presidencials després d’obtenir el 54% dels vots, mentre que el seu adversari, Henrique Capriles, es queda amb el 44%. La participació arriba fins el 80% de la població. Aquestes han estat les eleccions en què el candidat opositor ha aconseguit acostar-se més a Chávez.
El Parlament libi destitueix el primer ministre
El Parlament libi destitueix el primer ministre, Mustafa Abu Xagur, després de perdre un vot de confiança de la cambra a l’hora de confeccionar el seu equip de ministres. Els parlamentaris al·leguen que prenen la decisió perquè el nou Govern no és prou representatiu.
Dilluns 8
Dos fons de capital estranger adquireixen el 48% d’Euskaltel

La companyia telefònica basca Euskaltel, comprada en un 48% per inversors estrangers
© Euskaltel
Els fons de capital privat Investindustrial i Trilantic Capital Partners adquireixen el 48% del capital de l’operadora de telecomunicacions basca Euskaltel. La compra supera els 200 milions d’euros.
Dimarts 9
Atemptat talibà al Pakistan contra una activista de 14 anys
La pakistanesa de 14 anys Malala Yousafzai, activista pels drets de les dones, és víctima d’un intent d’assassinat perpetrat pels talibans a la ciutat de Mingora. L’assassí li dispara un tret al cap que li travessa el crani. El dia 11 d’octubre, Yousafzai és traslladada a un hospital d’Islamabad i quatre dies després a un hospital britànic, on és operada. La recuperació de Malala, atesa l’extrema gravetat de la ferida, té una gran repercussió internacional.
Protestes a Atenes a causa de la visita de la cancellera Merkel
La visita de la cancellera alemanya Angela Merkel a Atenes provoca diverses manifestacions de rebuig. Les concentracions en contra de la seva visita, organitzades pels sindicats, finalitzen amb avalots entre la policia i els manifestants.
El Parlament francès ratifica el Pacte Fiscal europeu
L’Assemblea Nacional francesa aprova amb una aclaparadora majoria de diputats, 477 de 577, la ratificació del Tractat d’Estabilitat, Coordinació i Governança de la Unió Econòmica i Monetària (més conegut com Pacte Fiscal), signat el 2 de març pels estats membres de la UE, llevat de la Gran Bretanya. D’aquesta manera, el nou president francès, François Hollande, accepta els compromisos subscrits pel seu predecessor, Nicolas Sarkozy.
Ibercaja fa marxa enrere en la fusió amb Liberbank i Caja3
L’entitat bancària Ibercaja decideix trencar el procés de fusió amb Liberbank i Caja3, com a conseqüència dels resultats que ofereixen les proves de solvència de l’informe d’Oliver Wyman. A causa d’aquesta ruptura, Liberbank i Caja3 queden en una situació molt delicada.
Dimecres 10
La justícia russa deixa en llibertat condicional una de les Pussy Riot
El Tribunal Municipal de Moscou deixa en llibertat condicional una de les tres membres del conjunt de rock Pussy Riot, condemnades a dos anys de presó per una cançó contra el president rus Vladímir Putin, qualificada pels tribunals d’"ofensiva". Les altres dues acusades, per a les quals també s’han rebut escrits d’apel·lació, continuen empresonades.
Roma dissol l’Ajuntament de Reggio de Calàbria
El Govern de Roma es veu obligat a dissoldre tota la junta municipal de Reggio de Calàbria, a causa de la infiltració de la màfia. D’altra banda, la policia deté un conseller de la junta regional llombarda, Domenico Zambetti, acusat de comprar vots amb l’ajuda de l’organització criminal.
Acord entre Espanya i els Estats Units per a mantenir destructors a Rota
El ministre espanyol de Defensa, Pedro Morenés, i el cap del Pentàgon, Leon Panetta, signen a Brussel·les l’ampliació del conveni bilateral sobre la base de Rota. D’aquesta manera, la base naval continuarà allotjant destructors dels Estats Units integrats al sistema antimíssils BMD.
Dijous 11
El president egipci destitueix el fiscal general
El president egipci Muhàmmad Mursí destitueix el fiscal general, Abd al-Majid Mahmud, després d’unes absolucions de polítics del règim anterior acusats d’estar implicats en la mort de manifestants durant les accions de la revolta de Tahrir. Malgrat això, el dia 13 d’octubre, Mursí rectifica i manté en el càrrec Mahmud després que els jutges qualifiquin la mesura d’ingerència de l’executiu en el poder judicial.
L’Audiència Nacional deixa en llibertat dos etarres basant-se en la doctrina Parot
L’Audiència Nacional decideix deixar en llibertat dos etarres emparant-se en l’anomenada "doctrina Parot". Malgrat aquest pas, rebutja quinze casos més en espera del criteri definitiu del Tribunal d’Estrasburg. També té pendents de revisió vint casos més. El dia 19 d’octubre, la policia deté Jon Iñaki Pérez Aramburu, un etarra fugat des de feia disset anys. El dia 28 d’octubre, la Guàrdia Civil deté la número u de l’aparell militar de la banda, Izaskun Lesaka, juntament amb la seva parella, Joseba Iturbide Otxoteko.
Divendres 12
Milers de monjos de Myanmar protesten contra els musulmans
Milers de monjos budistes es manifesten pels carrers de Mandalay, la segona ciutat més important de Myanmar, en protesta contra la iniciativa de l’Organització per a la Cooperació Islàmica (OCI) d’ajudar la minoria musulmana del país.
Dos satèl·lits del sistema GPS europeu s’enlairen des de la Guaiana Francesa

La nau Soiuz s’enlaira des de la base de llançament de la Guaiana Francesa, amb la missió de situar en òrbita un segon parell de satèl·lits Galileo
© ESA / S. Corvaja
Dos satèl·lits del sistema de GPS europeu, també conegut com Galileo, s’enlairen des de la Guaiana Francesa amb equips d’empreses espanyoles i catalanes, que han introduït nous equips de recerca i rescat que han d’implicar una millora respecte el GPS nord-americà.
Concentració espanyolista a Barcelona
Un total de 6.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, i 65.000, segons la delegació del Govern espanyol, es concentren a la plaça de Catalunya de Barcelona en defensa dels catalans que se senten espanyols i en contra del sobiranisme català. Entre els assistents, hi ha polítics com Alícia Sánchez-Camacho, del Partit Popular, i Albert Rivera, de Ciutadans, els quals s’han desmarcat de formacions com Falange o Plataforma per Catalunya, que també donen suport a la manifestació.
Dissabte 13
Un cotxe bomba mata 17 persones al Pakistan
Un cotxe bomba davant d’un mercat a la ciutat pakistanesa de Darra Adam Khel mata un total de 17 persones, en fereix 40 i destrossa 35 botigues. La bomba té com a objectiu les oficines del comitè de pau contra els talibans de la regió.
Uns homes tirotegen i fereixen el president de Mauritània
El comboi en el qual viatja el president de Mauritània, Mohamed Ould Abdel Aziz, és tirotejat per una patrulla militar a uns 40 km de la capital del país. En l’atemptat, el president resulta ferit de bala i és traslladat a França per rebre més atenció mèdica.
Immigrants i refugiats polítics es manifesten a Berlín per la seva situació
Prop de 10.000 persones es manifesten en una marxa pels carrers de Berlín en suport dels refugiats i els immigrants, contra el racisme i contra la discriminació que aquest col·lectiu pateix, segons els manifestants, de les autoritats alemanyes. Abans d’arribar a la capital, la marxa ha recorregut uns 500 km per diversos punts d’Alemanya.
Diumenge 14
Israel mata tres persones amb dos atacs aeris a Gaza
L’exèrcit israelià fa dos atacs a la franja de Gaza i mata tres militants palestins, entre els quals hi ha un dels líders salafistes de la zona. Israel argumenta que aquests dos atacs són resposta al llançament de coets des de la franja. El dia 24 d’octubre, després d’una nova sèrie de llançament de coets des de Gaza, un altre atac israelià mata quatre persones més a la franja, tres dels quals són membres de Hamàs.
Un home es llança en caiguda lliure des de 39 km d’altitud

Felix Baumgartner abans de fer el salt
© Red Bull Stratos Newsroom
Patrocinat per l’empresa Red Bull, Felix Baumgartner, un austríac de 43 anys, es llança en caiguda lliure des de 39 km d’altitud, al límit de l’estratosfera. El salt dura 4 minuts i 19 segons i arriba a una velocitat mitjana estimada de 1.342 km/h. És el primer ésser humà en superar la barrera del so sense ajuda de cap vehicle.
Kilian Jornet aconsegueix el quart títol mundial de curses d’altitud

Els campions del món de curses d’altitud, Emelie Forsberg i Kilian Jornet, després de guanyar la cursa de Malàisia
© Salomon
Kilian Jornet es proclama per quarta vegada campió mundial de curses d’altitud després de guanyar la darrera carrera puntuable, celebrada al Kinabalu, a Malàisia, amb un traçat de 23 km. Jornet es converteix amb aquest trofeu en l’esportista de l’especialitat que més títols acumula. En categoria femenina, la campiona del món és la sueca Emelie Forsberg, i el segon lloc és per a la participant de la selecció catalana Núria Picas.
Dilluns 15
Cuba condemna a quatre anys de presó Ángel Carromero per l’homicidi de Payá
La justícia cubana condemna a quatre anys de presó el ciutadà Ángel Carromero per l’homicidi imprudent de dos dissidents cubans, Oswaldo Payá i Harold Cepero, el passat 22 de juliol. Malgrat això, la vídua de Payá, Ofelia Acevedo, exculpa Carromero i insisteix a implicar el règim cubà.
El Govern britànic accepta que Escòcia faci una consulta sobre la independència
El primer ministre britànic, David Cameron, i el líder nacionalista i primer ministre escocès, Alex Salmond, signen a Edimburg un acord perquè Escòcia pugui celebrar, la tardor del 2014, un referèndum sobre si Escòcia ha de ser un Estat separat del Regne Unit.
Lorenzo Silva guanya el premi Planeta
El novel·lista Lorenzo Silva guanya el premi Planeta amb l’obra La marca del meridiano, una nova entrega de la seva parella de guàrdies civils. La finalista és la periodista Mara Torres, gràcies a la novel·la La vida imaginaria.
Dimarts 16
Dimiteix el comissari de salut de la Comissió Europea
El comissari de Salut de la Comissió Europea, el maltès John Dalli, presenta la dimissió després que l’Oficina Antifrau europea l’impliqués en un cas de corrupció, consistent en un intent de suborn per alterar la legislació tabaquera europea. Tanmateix, els dies següents de ser destituït, Dalli insisteix en la seva innocència.
Comença el judici per la catàstrofe del Prestige
S’inicia a la Corunya el judici per la pitjor catàstrofe ecològica a l’Estat espanyol, l’enfonsament l’any 2002 del petrolier Prestige en aigües espanyoles que va provocar un vessament massiu d’hidrocarburs. El procés és previst que acabi el 29 de maig de 2013. Els principals encausats són el capità del vaixell, l’aleshores director general de la Marina Mercant, així com les navilieres, l’asseguradora i l’Estat espanyol. La reclamació per danys i perjudicis és de 1.264 milions d’euros.
Estrasburg condemna Espanya pel "cas Egunkaria"
L’Estat espanyol és condemnat pel Tribunal Europeu de Drets Humans per no haver investigat les tortures de la Guàrdia Civil que va denunciar el director del clausurat diari Egunkaria, Martxelo Otamendi. D’aquesta manera, l’Estat ha de pagar a l’exdirector del diari 24.000 euros per no investigar les tortures.
Cau una xarxa de màfia xinesa a Espanya que blanquejava milions d’euros
La policia espanyola deté 110 persones relacionades amb una xarxa de màfia xinesa que blanquejava més de 300 milions d’euros l’any. El cap de la xarxa era Gao Ping i, entre els detinguts, hi ha l’actor porno Nacho Vidal, un regidor socialista de Fuenlabrada, un inspector de policia i un guàrdia civil.
Dimecres 17
Armstrong abandona la seva fundació per les acusacions de dopatge
El ciclista nord-americà Lance Armstrong dimiteix la presidència de la fundació benèfica que ell mateix va fundar, i la companyia de roba esportiva Nike anuncia que trenca el contracte que mantenia amb ell. El dia 22 d’octubre, basant-se en les investigacions de l’Agència dels Estats Units contra el Dopatge, la Unió Ciclista Internacional el desposseeix dels seus set Tours. És el cas de dopatge més sistemàtic i sofisticat de la història.
Dijous 18
Comença la cimera de pau entre Colòmbia i les FARC
El Govern colombià i les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC) inicien una cimera a Noruega per cercar la pau definitiva al país sud-americà. El diàleg l’encapçalen l’exvicepresident colombià Humberto de la Calle i el número dos de les FARC, Iván Márquez. El dia 23 d’octubre, el fiscal general de Colòmbia, Eduardo Montealegre, anuncia que suspèn parcialment les ordres de detenció internacional dels membres de les FARC que participen en la negociació de pau.
El jutge investiga el síndic del PP valencià per presumptes delictes
El Tribunal Superior de Justícia de València cita en qualitat d’imputat el síndic del grup popular a les Corts Valencianes, Rafael Blasco, per un suposat frau de subvencions, prevaricació, tràfic d’influències i malversació de diners públics quan va ser conseller de Cooperació (2008-11). Blasco anuncia la dimissió com a portaveu dels populars a les Corts. El dia 26 d’octubre, el president valencià, Albert Fabra, destitueix la directora general de Promoció Institucional, Dora Ibars, imputada en el "cas Gürtel".
Divendres 19
Un atemptat contra un minibús a l’Afganistan acaba amb la vida de 19 civils
Un bomba col·locada al costat de la carretera esclata al pas d’un minibús que es dirigia a un casament i mata un total de 19 civils i fereix 16 persones més. L’explosió té lloc a quaranta quilòmetres de la ciutat de Mazar-e Sharif, al nord del país. El dia 26 d’octubre, un suïcida ataca una mesquita a la ciutat de Meymaneh, en què hi ha les autoritats de la zona, i causa la mort de 41 persones.
A Beirut una bomba mata vuit persones, entre les quals hi ha el cap de la intel·ligència libanesa
Una bomba que esclata al barri cristià d’Achrafieh de Beirut mata vuit persones, entre les quals hi ha el cap de la intel·ligència libanesa, el general Wissam al-Hassan, que sempre havia estat molt crític amb el règim sirià. Al cap de dos dies, la població demana la dimissió del primer ministre Najib Miqati, però el president de la república libanesa, el general Michel Suleiman, rebutja la dimissió presentada per Miqati.
Dissabte 20
Israel aborda un vaixell propalestí en què viatgen tres activistes espanyols
L’exèrcit israelià aborda un vaixell suec amb activistes propalestins que es dirigeix a Gaza i el desvia cap a la costa israeliana. Entre els 30 tripulants detinguts hi figuren polítics de Noruega, Suècia, Grècia i tres espanyols, entre els quals hi ha el diputat d’Izquierda Unida Ricardo Sixto.
Londres i Roma marxen contra les retallades
Més de 100.000 persones es manifesten a Londres contra les retallades i les mesures d’austeritat, protestes que s’estenen per altres ciutats del Regne Unit, on s’acusa el Govern conservador de Cameron d’afavorir els rics i ofegar el creixement del país. D’altra banda, a Roma, milers de persones participen en un acte de defensa dels drets dels treballadors i denuncien les polítiques d’austeritat del Govern italià.
Montserrat Caballé, ingressada a la UCI a causa d’un ictus
La soprano Montserrat Caballé ingressa a la Unitat de Cures Intensives (UCI) de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona després de patir un ictus de caràcter lleu, mentre es trobava a Rússia. L’ictus li provoca un fort mareig, a causa del qual cau a terra i es trenca l’húmer dret.
Diumenge 21
El PNB és la força més votada a Euskadi i Bildu, la segona
El Partit Nacionalista Basc guanya les eleccions autonòmiques basques després d’aconseguir un total de 27 escons, encara que no obté la majoria absoluta. Després de ser il·legalitzada el 2009, l’esquerra abertzale, representada per Bildu, retorna amb força al Parlament, on esdevé la segona força (21). El PSE obté 16 escons i el PP, 10. UPyD manté el seu representant al Parlament.
El PP manté la majoria absoluta a Galícia
El Partit Popular torna a guanyar les eleccions autonòmiques a Galícia després d’aconseguir un total de 41 escons, amb els quals conserva la majoria absoluta. El Partit Socialista de Galícia obté 18 escons, mentre que el BNG n’aconsegueix 7. És significativa l’entrada de l’escissió del BNG Esquerra Unida-Anova, que obté 9 escons.
Laia Sanz guanya per primer cop el Mundial d’enduro
La catalana Laia Sanz guanya per primer cop en la seva carrera el Campionat del Món d’enduro, després de quedar segona en la cursa disputada a la localitat francesa de Brignoles. Aquest any, Sanz ha quedat primera al Dakar i també al Mundial de trial.
Sandro Cortese s’imposa a Moto 3
L’alemany Sandro Cortese guanya la copa del món de Moto 3 després d’aconseguir la cursa disputada al circuit de Sepang. El mallorquí Lluís Salom queda en segon lloc del Mundial, mentre que la tercera plaça és per al català Maverick Viñales.
Dilluns 22
Agressió contra el primer ministre finlandès
Un jove ataca el primer ministre finlandès, Jyrki Katainen, amb un ganivet, mentre aquest fa campanya pels carrers de la ciutat de Turku. L’atacant és ràpidament arrestat pels cossos de seguretat que acompanyen Katainen.
Sis anys de presó per als responsables de no preveure el terratrèmol de L’Aquila
Un tribunal de L’Aquila condemna a sis anys de presó set experts sismòlegs i caps de protecció civil, integrants de la Comissió de Grans Riscos, per no haver advertit la població del greu perill que corrien per un terratrèmol de forta intensitat a la zona.
Dimarts 23
El ministre de Justícia japonès dimiteix després de la seva vinculació amb la màfia
El ministre de Justícia del Govern japonès, Kei-shu Tanaka, dimiteix del seu càrrec, després de vint-i-dos dies d’haver jurat el nomenament, a causa de la seva vinculació amb la Yakuza, la màfia nipona. El Govern al·lega motius de salut per a acceptar la dimissió.
L’etarra malalt de càncer abandona l’hospital
L’etarra Josu Uribetxeberria Bolinaga abandona l’hospital de Sant Sebastià per continuar el tractament contra el càncer que pateix a casa seva, a Arrasate. Abans d’abandonar el centre hospitalari, l’etarra és informat de la prohibició d’apropar-se a les víctimes.
Dimecres 24
El Sudan acusa Israel d’atacar una fàbrica d’armes
El ministre sudanès d’Informació, Àhmad Bilal Uzman, denuncia que quatre avions militars israelians han bombardejat una fàbrica d’armes al sud de la capital, Khartum, en un atac en què han mort dues persones. A causa d’això, el Sudan presenta una queixa oficial al Consell de Seguretat de l’ONU. El Govern israelià no fa cap comentari.
Alemanya aixeca un monument als gitanos víctimes del nazisme
Alemanya demana oficialment perdó al poble gitano, víctima del nazisme, amb un monument en memòria dels gitanos víctimes de persecucions, assassinats en massa (entre 220.000 i 500.000), deportacions i internaments en camps de concentració perpetrats durant el Tercer Reich. A l’acte assisteixen la cancellera Angela Merkel i el president del Bundestag, Joachim Gauck.
Dimiteix l’eurodiputada socialista Maria Badia
L’eurodiputada del Partit dels Socialistes de Catalunya, Maria Badia, presenta la dimissió com a secretària general de la delegació socialista al Parlament Europeu, després de rebre fortes crítiques de la direcció del PSOE per la carta que va presentar, juntament amb altres eurodiputats catalans, contra les amenaces d’alguns polítics espanyols contra Catalunya.
El conseller de Salut balear renuncia al càrrec
El conseller balear de Salut, Antoni Mesquida, dimiteix després d’estar només tres mesos en el càrrec. El seu substitut és Martí Sansaloni, fins ara director general de Gestió Econòmica i Farmàcia. Mesquida presenta la dimissió, que el president Bauzà accepta, adduint discrepàncies d’un sector del Govern al seu projecte al capdavant de la conselleria.
Dijous 25
Netanyahu i Lieberman pacten una llista electoral conjunta
El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i el responsable d’Afers Estrangers, Avigdor Lieberman, anuncien la formació d’una aliança electoral dels seus partits, el Likud i l’Yisrael Beitenu, per a les eleccions presidencials anticipades que se celebraran al gener del 2013.
Una desena d’immigrants moren quan intenten passar l’estret de Gibraltar
Un total de catorze immigrants moren quan intenten travessar l’estret de Gibraltar. A causa del naufragi, Salvament Marítim en rescata divuit més, mentre que les autoritats marroquines asseguren que salven més de quaranta persones.
Quaranta col·legis professionals i la Diputació de Barcelona donen suport al dret a decidir
Un total de quaranta col·legis oficials i professionals de Catalunya signen un document a favor del dret a decidir dels catalans i donen suport a la celebració d’una consulta independentista. A la vegada, la Diputació de Barcelona també se suma a donar suport a una consulta sobiranista.
Divendres 26
L’activista rus Serguei Udaltsov, acusat de conspiració
Un dels líders de les protestes desencadenades després de les eleccions del desembre del 2011, l’activista Serguei Udaltsov, és acusat pel Comitè Federal d’Investigació de conspirar amb un polític georgià i organitzar disturbis contra el règim de Vladímir Putin. Udaltsov podria ser condemnat a deu anys de presó.
Berlusconi és condemnat a un any de presó

L’exprimer ministre italià, Silvio Berlusconi, és condemnat a quatre anys de presó, reduïts a només un per una amnistia de l’any 2006, acusat de frau fiscal en la gestió del seu imperi televisiu. A la vegada, la sentència marca que Berlusconi no podrà exercir càrrecs públics durant cinc anys.
Se celebra la cerimònia de concessió dels premis Príncipe de Asturias
Enguany, la fundació del mateix nom que atorga uns dels premis més prestigiosos de l’Estat espanyol ha guardonat l’arquitecte Rafael Moneo en l’apartat d’arts, el dissenyador de videojocs Shigeru Miyamoto en el de comunicació i humanitats, la filòsofa Martha Nussbaum en el de ciències socials, la Federació Espanyola de Bancs d’Aliments en el de concòrdia, la Creu Roja i la Mitja Lluna en el de cooperació internacional, els futbolistes Iker Casillas i Xavi Hernández en el d’esports, els científics nord-americans Gregory Winter i Richard A. Lerner en el d’investigació científica i tècnica, i l’escriptor Philip Roth en el de les lletres.
El CoNCA entrega els Premis Nacionals de Cultura

El CoNCA entrega els Premis Nacionals de Cultura al Palau de la Generalitat. Entre els guardonats hi ha l’artista Àngels Ribé, el cineasta Isaki Lacuesta, l’associació de dansa La Porta, el Museu Etnogràfic de Ripoll, l’actriu Carme Sansa i el científic Valentí Fuster.
Dissabte 27
Nova manifestació davant del Congrés dels Diputats
Més de 3.000 persones tornen a col·lapsar els principals carrers del centre de Madrid en una marxa convocada pel Moviment 25-S, que centra les seves crítiques i protestes contra els polítics i té com a objectiu principal encerclar el Congrés dels Diputats. La protesta finalitza sense cap incident. A la vegada, a Barcelona hi ha una manifestació contra les retallades en educació, marxa que aplega més de 5.000 persones.
S’atorguen els premis Octubre
L’edició d’enguany dels premis literaris més importants del País Valencià és marcada per la commemoració dels cinquanta anys de la publicació de Nosaltres, els valencians, de Joan Fuster. El premi Joan Fuster d’assaig s’atorga al periodista Toni Cruanyes, autor d’una obra que aborda l’auge de la ultradreta a Europa. El premi Andròmina de narrativa s’atorga ex aequo al professor de literatura Tomàs Llopis i a l’exdirigent d’Esquerra Republicana de Catalunya, Josep Lluís Carod-Rovira, i el Vicent Andrés Estellés de poesia a Josep Anton Soldevila.
Diumenge 28
El Partit de les Regions guanya les eleccions a Ucraïna
El prorús Partit de les Regions del president Víktor Ianukóvitx guanya les eleccions legislatives a Ucraïna amb el 34% dels vots, seguit del proeuropeu Pàtria (23%) i el Partit Comunista (14%). L’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) assenyala que la principal líder de l’oposició, la proeuropea Iúlia Timoixenko, està empresonada des de fa un any per una sentència molt criticada per la Unió Europea, i que, durant els comicis, les amenaces i el suborn a favor dels partits favorables al Govern han estat molt freqüents.
Lorenzo i Márquez es proclamen campions del Món de motociclisme
El pilot balear Jorge Lorenzo es proclama campió del Món de Moto GP després de quedar segon en la cursa disputada a Phillip Island. Per la seva banda, el pilot català Marc Márquez es corona nou campió de la categoria de Moto 2 després de quedar tercer al circuit australià. Tots dos aconsegueixen el seu segon títol mundial.
Dilluns 29
Messi obté la segona Bota d’Or
El davanter del Futbol Club Barcelona, l’argentí Leo Messi, rep la seva segona Bota d’Or que l’acredita com a màxim golejador europeu de la passada temporada, en què va aconseguir un total de 50 gols.
Dimarts 30
El Govern de Bahrain suspèn el dret de reunió
El ministre de l’Interior de l’estat àrab de Bahrain, el xeic Raixid bin Abd Al·là al-Khalifa, anuncia la prohibició indefinida de qualsevol tipus de reunió, concentració o manifestació per mantenir l’ordre públic i prevenir la violència. Els manifestants demanen que l’Estat es democratitzi i que la monarquia sunnita deixi de discriminar la majoria xiïta. Les protestes i una prohibició similar van tenir lloc al març del 2011.
L’huracà Sandy passa pels Estats Units i deixa 39 morts
L’huracà Sandy, un dels més violents de la història i només superat pel Katrina de l’any 2005 a l’Atlàntic, afecta tots els estats de la façana atlàntica dels EUA, la costa est del Canadà i les Antilles. El nombre de morts és de 193 i el cost total dels danys directes s’estima en uns 53.000 milions de dòlars. Als Estats Units, on ha coincidit de ple amb la campanya electoral de les eleccions presidencials, deixa un total de 39 morts, 18 dels quals a Nova York, ciutat que n’ha resultat especialment afectada. L’huracà es va formar el 22 d’octubre i es considera dissipat el 31.
Dimecres 31
França expulsa a Tunísia un imam radical de París
El Ministeri de l’Interior francès decideix expulsar a Tunísia l’imam radical de París Mohamed Hammami a causa de les seves predicacions antisemites, a favor del gihad (’guerra santa’) i en defensa de la violència contra les dones.