Dijous 1
Un franctirador assassina nou persones a Oregon
Nou persones moren i set resulten ferides pels trets d’un franctirador en un centre d’ensenyament superior de l’estat d’Oregon, l’Umpqua Community College. L’assassí, Chris Harper Mercer, és un estudiant de 26 anys que se suïcida poc abans de l’arribada de la policia. Investigacions posteriors revelen que amagava un arsenal d’armes, que havia planejat l’atemptat i que els mòbils del seu crim eren de caràcter racista i religiós.
Aprovada la reforma que permet al Tribunal Constitucional inhabilitar càrrecs electes
La majoria absoluta al Congrés dels Diputats permet al PP aprovar la reforma que faculta el Tribunal Constitucional per inhabilitar polítics en exercici que incompleixin les seves sentències. Llevat d’UPyD i Fòrum Astúries, la resta de partits opositors rebutgen la reforma. El PSOE la considera electoralista i acusa el PP d’exacerbar la situació a Catalunya. El 15 d’octubre, el Senat aprova la reforma, que entra en vigor el 17 d’octubre.
La Diputació de Barcelona s’adhereix a l’AMI
Per 26 vots a favor (CDC, ERC, CUP), 16 en contra (PP, C’s i PSC) i 7 abstencions (ICV-EUiA-EPM-BComú-Entesa, UDC), la Diputació de Barcelona aprova adherir-se a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI). L’endemà s’hi adhereix la Diputació de Tarragona, gràcies als vuit vots favorables de CDC, dos d’UDC, set d’ERC i un de la CUP. Dos diputats de CDC s’han abstingut i el PSC, el PP i C’s hi voten en contra. D’aquesta manera, les quatre diputacions de Catalunya ja formen part de l’AMI.
Comença a aplicar-se la factura de la llum per hores
Entra en vigor la llei que permet facturar la llum per hores. La nova tarifació, que divideix les 24 hores del dia en un bloc amb un preu alt i un de més baix, beneficia les llars amb una potència contractada de menys de 10 kW i comptador digital.
Divendres 2
Lliurament dels premis Jaume I
A la Llotja de València té lloc la 17a edició del lliurament de premis Jaume I d’investigació i ciència, instituïts per la Generalitat Valenciana. Presidits per primera vegada pel rei Felip VI, els premiats són Luis Liz-Marzán (investigació bàsica), Juan José Dolado (economia), Josep Brugada (medicina clínica), Josep Peñuelas (protecció del medi ambient), Pablo Artal (noves tecnologies), Óscar Landeta (emprenedoria) i l’Associació Espanyola Contra el Càncer (compromís social). El rei fa un discurs amb alguns fragments en valencià, en el qual sovintegen les referències favorables a la unitat d’Espanya, mentre que el president de la Generalitat, Ximo Puig, reivindica el reconeixement de la singularitat valenciana.
Dissabte 3
Atac de l’OTAN en un hospital de Metges sense Fronteres
Un hospital de Metges sense Fronteres (MSF) de la ciutat afganesa de Kunduz és el blanc d’un atac aeri de l’OTAN, en el qual moren més de 30 persones. Unes hores després de l’atac, el president dels Estats Units, Barack Obama, demana disculpes i el Govern dels Estats Units anuncia una investigació. MSF, però, rebutja aquesta iniciativa i demana que ho faci la Comissió Investigadora Internacional Humanitària, un cos creat el 1991 per la convenció de Ginebra, que considera independent, però que no reconeixen ni l’Afganistan ni els Estats Units i que mai s’ha utilitzat. La ciutat de Kunduz, al nord de l’Afganistan, va ser presa pels talibans en una ofensiva el 28 de setembre.
Més de vint morts i greus danys per tempestes a la Costa Blava
© EFE
Les pluges torrencials, que arriben a 180 l/m2 en dues hores, afecten una zona molt poblada entre Canes i Niça (Alps Marítims). El nombre de víctimes és finalment de 20 morts i 3 desapareguts. Milers de llars es queden sense electricitat pels danys a la xarxa, i l’aeroport de Niça paralitza les sortides. En la seva visita, el president francès, François Hollande, anuncia la declaració de zona catastròfica.
Diumenge 4
Eleccions parlamentàries a Portugal
Amb una participació del 55,8% se celebren eleccions a Portugal. La coalició Portugal à Frente liderada pel primer ministre, Pedro Passos Coelho, del Partit Socialdemòcrata, perd la majoria absoluta, tot i ser la força més votada (107 escons). A continuació se situen els socialistes (86), el Bloc d’Esquerra (19) i els comunistes (17). A Passos Coelho li cal el suport dels socialistes per a formar govern, però la seva política de retallades comporta el rebuig d’aquest grup. El dia 22, Coelho és designat primer ministre, però el seu govern cau el 10 de novembre per una moció de censura. Posteriorment, els tres partits d’esquerra acorden constituir un govern de coalició, i, el 24, el socialista António Costa és investit primer ministre.
Dilluns 5
Signatura de l’acord Transpacífic
Dotze estats signen a Atlanta (EUA) el Trans-Pacific Partnership (TPP), l’acord de lliure comerç més ambiciós que mai s’ha impulsat, i que comprèn prop del 40% de l’economia mundial. Els països signants són els Estats Units, el Japó, Austràlia, Brunei, el Canadà, Xile, Malàisia, Mèxic, Nova Zelanda, el Perú, Singapur i el Vietnam. Les negociacions, iniciades el 2010, havien estat posposades sobretot pels desacords en les patents de productes biomèdics. La Xina, la segona economia de l’àrea circumpacífica i del món, n’ha estat exclosa de moment. Els crítics assenyalen el secretisme amb què ha estat negociat, que afavoreix les grans corporacions i que comportarà pèrdues de llocs de treball en molts sectors. Abans d’entrar en vigor, el tractat ha de ser ratificat pels parlaments dels estats signants.
Dimarts 6
El Parlament balear deroga la Llei de símbols
El Parlament de les Illes Balears sorgit de les eleccions del mes de maig anul·la la polèmica Llei de símbols aprovada pel Govern de Josep Ramon Bauzà el 2013. Voten a favor de la derogació el PSIB-PSOE, Podem, Més i el PI. Ciutadans s’absté i els diputats del Partit Popular abandonen els escons en senyal de protesta. La Llei de símbols prohibia la senyera en edificis institucionals i penjar-hi qualsevol símbol que no fos oficial.
Es fixa data per al judici del "cas Nóos"
L’Audiència de Palma fixa l’11 de gener de 2016 com a data d’inici del judici pel "cas Nóos", la presumpta trama corrupta per a beneficiar amb fons públics entitats creades pel marit de la infanta Cristina, Iñaki Urdangarin, i el seu exsoci, Diego Torres, que sembla que va sostreure uns 3,5 milions d’euros de les administracions valencianes, 2,5 milions del Govern balear i 114.000 euros en donacions simulades de l’Ajuntament de Madrid. L’Audiència de Palma també rebutja la petició de la infanta Cristina perquè se li apliqui l’anomenada "doctrina Botín" (que impedeix jutjar una persona si només és l’acusació popular la que ho demana, en aquest cas, el sindicat Manos Limpias) i evitar així el judici. Aquesta qüestió s’haurà de resoldre els primers dies del judici.
Absolució dels propietaris dels prostíbuls de Castelldefels
El Tribunal Suprem absol els amos dels macrobordells de Castelldefels Saratoga i Riviera dels delictes d’inducció a la prostitució i associació il·lícita. Manté, per contra, la condemna per suborn, juntament amb la dels caps de la policia que acceptaven regals, que va dictar l’Audiència de Barcelona al maig del 2014, tot i que els rebaixa les penes d’entre 6 i 10 anys a 2 i 3 anys i mig.
Fi de les retransmissions de bàsquet en català
Amb l’adquisició dels drets de retransmissió per Movistar de la Lliga ACB, Televisió de Catalunya es veu privada d’oferir els partits de la màxima categoria estatal. La mesura posa fi a trenta anys de retransmissions de bàsquet en català.
Dimecres 7
Sentència favorable a la protecció de dades dels usuaris europeus
El Tribunal de Justícia de la Unió Europea declara nul l’acord safe harbor, aplicat des de l’any 2000, pel qual les grans empreses nord-americanes d’internet podien enviar automàticament als Estats Units dades emmagatzemades dels seus usuaris. El litigi va començar el 2011 quan l’austríac Max Schrems va descobrir que Facebook emmagatzemava 1.200 pàgines d’informació sobre ell. A partir d’ara els països de la Unió Europea podran suspendre la transferència de dades personals d’usuaris a servidors situats als Estats Units.
Dijous 8
Aturades les línies d’alta velocitat a Catalunya pel robatori de cable de fibra òptica
Més de 13.000 passatgers resulten afectats més de 3 hores, entre les set i les deu del matí, per quatre talls en dues línies de fibra òptica entre Vilafranca del Penedès i Gelida, que aturen una quarantena de trens i provoquen el caos en la línia d’alta velocitat. La plena normalitat no es recupera fins a partir de les quatre de la tarda.
Divendres 9
El País Valencià celebra el 9 d’octubre
© Generalitat Valenciana
El País Valencià celebra el seu dia nacional, presidit per primer cop en quinze anys per un Govern d’esquerres. Un dels actes més representatius d’aquest canvi és l’atorgament de l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana a l’Associació de Víctimes del Metro i al cantant Raimon, que agraeix el guardó dient que repara més de vint anys d’hostilitat institucional. El mateix dia una cinquantena d’ultres intenten boicotejar la processó cívica de la Diada del 9 d’octubre a València al passeig del Penó de la Conquesta, llançant objectes i insultant els representants de Compromís i l’alcalde de la ciutat, Joan Ribó. L’endemà el col·lectiu Lambda, que agrupa gais, lesbianes i transsexuals, denuncia agressions dels ultres en el mateix acte.
Inici del Festival de Cinema Fantàstic de Sitges
Arrenca la 48a edició del Sitges Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, fins el dia 19 d’octubre. El certamen enregistra un augment del 20,8% de les entrades venudes respecte al 2014 i del 23,1% d’ingressos per vendes. The Invitation, de la directora nord-americana Karyn Kusama, és elegida millor pel·lícula, mentre que Bone Tomahawk s’emporta el premi de la crítica i el de la millor direcció és per a S. Craig Zahler. El premi al millor guió i el premi especial del jurat són per a The Final Girls. Pili Grogne per Le tout nouveau testament i Joel Edgerton per The Gift són guardonats com a millor actriu i actor, respectivament. El director nord-americà Oliver Stone rep el Gran Premi d’Honor del festival.
Dissabte 10
Un centenar de morts en l’atemptat en una manifestació a Ankara
Segons dades oficials, 97 morts, i segons els organitzadors, més d’un centenar, és el resultat d’un atemptat amb dues bombes durant una manifestació a Ankara. Els manifestants, majoritàriament activistes o simpatitzants del prokurd Partit Democràtic del Poble (HDP), protestaven contra l’escalada de violència entre el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) i el Govern de Turquia. El Govern turc atribueix l’atac a l’Estat Islàmic, però l’HDP hi veu la mà del Govern turc, el qual sembla que intenta crear un estat de pànic per a recuperar la majoria absoluta del seu partit en les eleccions de l’1 de novembre i impedir que l’HDP entri al Parlament (on va entrar per primera vegada en les darreres eleccions del juliol). També relacionen aquest atemptat amb els que hi va haver en una manifestació de l’HDP, al juny, i a la localitat fronterera de Sürüç, al juliol.
Diumenge 11
Eleccions presidencials a Bielorússia
© Mehr Demokratie / Edda Dietrich
Aleksandr Lukaixenko guanya les eleccions presidencials de Bielorússia per cinquena vegada consecutiva enmig d’acusacions de frau i intimidacions, tant per l’oposició com per observadors de l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE). Les fonts oficials anuncien que Lukaixenko, anomenat l’últim dictador d’Europa, guanya amb el 83,5% dels vots.
Massiva protesta a Berlín contra el Tractat Transatlàntic per al Comerç
Entre 250.000 persones, segons els organitzadors, i 100.000, segons la policia, es manifesten a Berlín contra el Tractat Transatlàntic per al Comerç i les Inversions (Transatlantic Trade and Investment Partnership, TTIP), actualment en fase de negociacions i que es preveu signar el 2016, el qual donarà lloc a la zona de lliure comerç més gran del món. Els manifestants protesten contra el que qualifiquen de secretisme i de caràcter antidemocràtic de les negociacions, i també, perquè, segons diuen, estan controlades per les grans multinacionals i posen en perill molts llocs de treball.
Dilluns 12
Empresonat un alt funcionari de la Xina
Jiang Jiemin, expresident de la Corporació Nacional del Petroli (PetroChina), la primera empresa energètica de la Xina, és condemnat a setze anys de presó per acceptar suborns i desviació de fons públics. Jiemin formava part de la trama corrupta d’alts funcionaris i dirigents del Partit Comunista liderada per Zhou Yongkang, que va ser condemnat a cadena perpètua al juny.
Se celebra el Dia de la Hispanitat
Les celebracions del Dia de la Hispanitat estan marcades per la defensa de la unitat d’Espanya. Ni el president Mas, ni el lehendakari Urkullu ni la nova presidenta de Navarra, Uxue Barkos, assisteixen a la desfilada de Madrid presidida per Felip VI. Tampoc hi és present el líder de Podem, Pablo Iglesias. A Barcelona només es manifesta l’extrema dreta i, a diferència dels anys 2013 i 2014, Societat Civil Catalana (SCC), PP i Ciutadans no convoquen cap acte el mateix dia, que traslladen al 18 d’octubre a un acte de SCC al Teatre Victòria. Amb el lema "L’Espanya que ens uneix", reuneixen unes 500 persones, entre les quals hi ha representants del PP, Ciutadans i el PSC.
Vandalisme contra el monumenta Companys
La placa i el bust de Lluís Companys del Tarròs (Urgell), poble natal del president de la Generalitat, apareixen coberts de pintura groga. Els darrers anys el monument ha estat objecte de destrosses a càrrec de grups feixistes. El 2014 el bust va ser decapitat. L’endemà, més d’un miler de persones assisteixen al concert de commemoració del 75è aniversari de l’assassinat del president Lluís Companys, celebrat al Museu Nacional d’Art de Catalunya amb la presència, entre d’altres, del conseller de Cultura en funcions, Ferran Mascarell, i del líder d’ERC, Oriol Junqueras. L’acte és organitzat per la Comissió de la Dignitat.
Dimarts 13
Un míssil de fabricació russa, causa del desastre de l’MH17, segons un informe holandès
L’informe del Departament de Seguretat dels Països Baixos fa públics els resultats de la investigació sobre la caiguda del Boeing 777 MH17 de Malaysian Airlines el 17 de juliol de 2014 a l’est d’Ucraïna, en la qual van morir 298 persones, la majoria ciutadans holandesos. L’informe conclou que l’avió va ser abatut per un míssil Buk terraaire de fabricació russa, fet que reforça la teoria d’haver estat disparat per milicians prorussos a la zona que controlen a l’est d’Ucraïna. El Govern rus rebutja l’informe i sosté que el míssil va ser llançat des del territori controlat pel Govern ucraïnès.
Dimecres 14
Acord per a crear la cervesera més gran del món
En una de les fusions de més volum de la història, la britànica SAB Miller i la belga AB InBev, dues de les principals multinacionals cerveseres, acorden la creació del que pot ser el primer grup del sector, valorat en 210.000 milions d’euros i amb un terç de la quota del mercat mundial. L’acord desperta l’alerta dels reguladors internacionals, que temen que l’operació posi en risc la competència. D’altra banda, les autoritats dels Estats Units estan investigant InBev per la seva política de compra de distribuïdors.
Dijous 15
El president Mas declara al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya
© Generalitat de Catalunya
El president Mas, imputat el 29 de setembre pel 9-N, declara al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. A l’entrada del Palau de Justícia del passeig de Lluís Companys milers de persones, entre les quals hi ha uns 400 alcaldes, aclamen el president a la seva arribada, llancen proclames independentistes i canten Els segadors. El president, acusat de desobediència, malversació, prevaricació i usurpació per haver posat les urnes el 9 de novembre, respon només a les preguntes del jutge, i no a les del fiscal ni a les de l’advocat del sindicat Manos Limpias. La citació judicial coincideix amb el 75è aniversari de l’afusellament del president Lluís Companys, homenatjat amb una marxa multitudinària amb torxes al fossar de Santa Eulàlia i en altres llocs de Catalunya. La coincidència de dates és qualificada des del sobiranisme de "provocació". Prèviament, el 13 d’octubre les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau, també imputades per les mateixes acusacions, declaren davant del jutge i també reben un suport multitudinari a l’entrada del jutjat. El TSJC qualifica les concentracions de suport d’"atac a la justícia".
El premi més gran de la Loteria Primitiva, a Barcelona
Toca a Barcelona un premi de la Loteria Primitiva de 101 milions, el més gran que rep mai un sol guanyador. L’anterior rècord el tenia un número venut a Sevilla l’any 2013, amb 67,1 milions.
Divendres 16
S’inaugura el Memorial del Camp de Ribesaltes
El primer ministre francès, Manuel Valls, inaugura el Museu Memorial del Camp de Ribesaltes, al terme municipal d’aquesta població del Rosselló. El museu, que ocupa 4.000 m2 i està format per set edificis, és dedicat a la memòria dels prop de 60.000 presoners o interns que hi van transitar entre el 1939 i el 1964 procedents, successivament, de la II República Espanyola, la Segona Guerra Mundial i la guerra d’Algèria. A l’acte, hi assisteix també una delegació de la Generalitat de Catalunya.
Dissabte 17
Gran operació contra la pornografia infantil
La Policia Nacional deté a tot l’Estat espanyol 82 persones, 15 de les quals a Catalunya, per tràfic d’imatges pornogràfiques de menors per internet. En l’operació, hi participen 300 agents i s’escorcollen uns 80 domicilis. És una de les operacions de més abast contra aquesta mena de delictes.
Diumenge 18
Atemptat mortal a Israel
Un home és apunyalat mortalment i sis més són ferits en un atemptat en una estació d’autobús a la ciutat israeliana de Beerxeba. Un dels dos atacants mor pels trets de la policia i l’altre aconsegueix escapar-se. L’atac és un més en l’espiral d’enfrontaments des de mitjan setembre a propòsit de presumptes plans del Govern d’Israel de modificar el reglament entorn del lloc sagrat de Jerusalem Est (Mont del Temple, per als jueus, i mesquita d’Al-Aqsa, per als musulmans), als quals els palestins s’oposen. El 16 d’octubre un grup de musulmans calen foc a la tomba de Josep a Nablus (Cisjordània). El Govern israelià nega que vulgui modificar la regulació al Mont del Temple, acusa Hamàs d’incitar els atemptats i l’Autoritat Nacional Palestina d’inacció davant dels atacs, en els quals moren una desena d’israelians i més de quaranta palestins.
Dilluns 19
La UEFA sanciona per segon cop el Barça per les estelades
La Comissió de Control i Disciplina de la UEFA decideix multar per segon cop, aquest, amb 40.000 euros, el FC Barcelona per les estelades exhibides al Camp Nou en el partit Barça-Leverkusen de la Lliga de Campions. El primer cop va ser al juliol per les estelades exhibides a la final d’aquesta competició del 2015 a Berlín. El 3 de novembre, tot i que al Camp Nou hi ha un gran desplegament d’estelades en el partit contra el BATE Boríssov de Bielorússia, ambdues parts arriben a una treva quan la Comissió de Disciplina de la UEFA suspèn cautelarment la sanció fins a la sentència del recurs contra la sanció que presenta el club. El dia 4, el col·lectiu de socis Manifest Blaugrana envia una carta als europarlamentaris catalans perquè demanin a la UEFA modificar el reglament disciplinari i permetre les expressions lliures, democràtiques i cíviques.
Dimarts 20
El Congrés espanyol rebutja negociar la independència de Catalunya
En resposta a una moció presentada per Esquerra Republicana de Catalunya, el Congrés dels Diputats, en l’últim ple previ a la convocatòria d’eleccions generals, vota sobre la negociació de la independència de Catalunya. La moció és rebutjada amb els vots en contra del PP, PSOE i UPyD, l’abstenció d’UDC, IU i ICV i els vots a favor d’ERC, CDC, PNB i Amaiur.
Dimecres 21
La Comissió Europea sanciona dues multinacionals per evasió d’impostos
La Comissió Europea reclama 30 milions a FIAT i Starbucks, perquè els van defraudar gràcies a la legislació fiscal a Luxemburg i Holanda durant els mandats del president de la CE, Jean-Claude Juncker, i del vicepresident, Frans Timmermans, des del 2012 i el 2008, respectivament. Brussel·les investiga seixanta-cinc multinacionals més per aquestes pràctiques, entre les quals cal destacar Apple a Irlanda i Amazon a Luxemburg.
Operació policial contra el presumpte finançament irregular de CDC
Agents de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional llancen una nova fase de l’"operació Petrum", iniciada al mes de juliol contra el presumpte finançament irregular de CDC. A més d’un nou escorcoll de la seu del partit en presència de dos fiscals anticorrupció enviats des de Madrid, són detinguts diversos càrrecs i excàrrecs. Entre d’altres, el tresorer del partit, Andreu Viloca, i el dia 23, Daniel Osácar, que va ocupar el càrrec fins el 2010. També és detingut Josep Antoni Rosell, director general d’Infraestructures.cat, organisme de la Generalitat responsable de l’obra pública. Les detencions es duen a terme amb un gran desplegament de mitjans de comunicació, que han estat avisats prèviament. El dia 23, el president Artur Mas compareix davant la Diputació Permanent del Parlament a petició pròpia, on defensa la correcció en les adjudicacions d’obra pública, i també que a CDC s’han depurat els responsables o sospitosos de pràctiques corruptes. Defensa també les seves trobades amb l’expresident Pujol després de la confessió del juliol del 2014 i denuncia que aquestes operacions només cerquen desprestigiar el Govern i l’Administració pública.
Dijous 22
Grifols trasllada a Irlanda la majoria del negoci
La companyia farmacèutica Grifols, una de les principals multinacionals catalanes, inaugura a Dublín unes instal·lacions de 22.000 m2 per a allotjar-hi la tresoreria i la divisió de biociència, que aporta el 75% dels beneficis del grup. El motiu del trasllat són els baixos impostos d’Irlanda i la proximitat al principal mercat, els Estats Units.
Divendres 23
L’huracà Patricia arriba a Mèxic
L’huracà Patricia, format el dia 20 prop del golf de Tehuantepec, a l’oceà Pacífic, s’endinsa al continent des de l’estat de Jalisco, acompanyat de forts vents i pluges torrencials que afecten també diversos estats de l’Amèrica Central. Tot i que es tracta de l’huracà de més intensitat mai registrat a l’hemisferi occidental, el desenvolupament, que té lloc sobretot en alta mar, i la ràpida dissipació després de franquejar la costa (el dia 24) comporten uns efectes relativament discrets. Vuit persones resulten mortes i el cost total en danys és d’uns 280 milions de dòlars.
Lliurament dels premis Princesa de Asturias
Al Teatro Campoamor d’Oviedo té lloc el lliurament dels premis Princesa de Asturias, que el 2015 canvien de nom arran de la coronació de Felip VI (que presideix l’acte), per la qual el títol de l’hereva de la corona recau en l’infanta Elionor. Enguany reben el premi:
Arts | Francis Ford Coppola |
Lletres | Leonardo Padura |
Esports | Marc i Pau Gasol |
Concòrdia | Ordre Hospitalària de Sant Joan de Déu |
Ciències socials | Esther Duflo |
Investigació científica i tècnica | Emmanuelle Charpentier i Jennifer Doudna |
Comunicació i humanitats | Emilio Lledó Íñigo |
Cooperació internacional | Wikipedia |
Dissabte 24
Acaba el sínode sobre la família
Entre els dies 4 i 24 d’octubre té lloc al Vaticà el sínode sobre la família, en el qual els bisbes debaten la posició oficial de l’Església catòlica amb relació a la família. El document final és un compromís entre posicions conservadores i renovadores. S’accepta per una majoria justa que els creients divorciats i tornats a casar formin part de la comunitat catòlica i es rebutgen les unions homosexuals. El text aprovat té el rang de directriu general que el papa pot aplicar o no. El sínode també s’ha vist interferit per la declaració del capellà Krzysztof Charamsa, que ha reconegut ser homosexual i viure en parella.
Diumenge 25
L’ONU celebra els setanta anys d’existència
© UN Photo / Cia Pak
L’Organització de les Nacions Unides celebra el setantè aniversari de la seva creació, amb l’entrada en vigor de la Carta de les Nacions Unides (25 d’octubre de 1945). Centenars d’edificis i monuments de tot el món s’il·luminen per celebrar-ho: l’Empire State de Nova York, la Gran Muralla xinesa, la torre Eiffel, les piràmides d’Egipte, etc., i, a Catalunya, el palau de la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, el recinte modernista de Sant Pau, les fonts de Montjuïc i l’Ajuntament de Girona, entre d’altres.
Els conservadors tornen al poder a Polònia
El partit conservador Llei i Justícia, liderat per Jarosław Kaczyński, és el clar vencedor de les eleccions parlamentàries, en les quals assoleix la majoria absoluta. Aquesta victòria, que s’afegeix a la de les presidencials del maig, també guanyades pel candidat conservador, en aquest cas, Andrzej Duda, posa fi a vuit anys de govern liberal de la Plataforma Cívica. Beata Szydło succeeix la fins ara primera ministra Ewa Kopacz.
Tony Blair admet errors en la guerra de l’Iraq
En una entrevista a la cadena nord-americana CNN, l’exprimer ministre britànic Tony Blair, principal impulsor de la guerra de l’Iraq el 2003, juntament amb l’expresident nord-americà George Bush, admet errors en la intervenció. Reconeix que la possessió d’armes de destrucció massiva del dictador Saddam Hussein era una suposició errònia, i també que en el sorgiment de l’Estat Islàmic hi té molta part de responsabilitat l’ocupació de l’Iraq. En canvi, sosté que l’enderrocament de Hussein va ser una decisió correcta.
Convocatòria d’eleccions generals a l’Estat espanyol
El Consell de Ministres aprova en sessió extraordinària el Reial Decret de convocatòria d’eleccions generals, que s’han de celebrar el proper 20 de desembre i que posaran fi a la desena legislatura des del 1978.
Jornada castellera de Santa Úrsula
La plaça del Blat de Valls acull la jornada castellera de Santa Úrsula. La Colla Vella aixeca un 3 de 10 amb folre i manilles i descarrega un 4 de 9 sense folre i un pilar de 7 amb folre. La Colla Joves Xiquets de Valls descarrega un 3 de 9 amb folre i un 2 de 9 amb folre i manilles. El mateix dia, a la diada de Sant Narcís de Girona els Minyons de Terrassa es converteixen en la primera colla a descarregar tres cops un 3 de 10 amb folre i manilles en una sola temporada.
Dilluns 26
Centenars de morts per un terratrèmol a la frontera entre l’Afganistan i el Pakistan
Més de 260 morts és el resultat d’un terratrèmol de magnitud 7,5 en l’escala de Richter que es produeix a la zona de l’Hindu Kush, al nord de la frontera entre el Pakistan i l’Afganistan. La majoria de les morts es produeixen a la província pakistanesa de Khyber Pakhtunkhwa. El nombre de ferits s’estima en uns 2.000. Segons els sismòlegs, la gran profunditat de l’hipocentre (uns 200 km sota la superfície terrestre) evita, tanmateix, una destrucció que podria haver estat molt pitjor.
Es constitueix el nou Parlament de Catalunya
© Parlament de Catalunya / Job Vermeulen
Es constitueix el Parlament de Catalunya sorgit de les eleccions del 27 de setembre. Carme Forcadell (Junts pel Sí) és elegida presidenta de la Cambra per 77 vots a favor (JxS, CUP i 5 de Catalunya Sí que es Pot), 57 en blanc i un vot nul. En segona votació s’elegeixen les vicepresidències, que corresponen a JxS i Ciutadans. La nova presidenta comunica la constitució de la Cambra al rei d’Espanya, al president en funcions de la Generalitat i als presidents del Congrés i del Senat espanyols. En el discurs d’inauguració de l’onzena legislatura, Forcadell anuncia que l’etapa autonòmica està tancada i que s’inicia el procés constituent del nou Estat català.
Dimarts 27
El Parlament Europeu aprova l’eliminació de la itinerància
El Parlament Europeu aprova la data del 15 de juny de 2017 per a la desaparició de la itinerància (roaming, sobrecost a les trucades de mòbil des d’un Estat diferent d’on està registrat l’aparell) a tot el territori de la Unió Europea. La resolució també acorda que el 30 d’abril de 2016 comenci un procés de transició en què les tarifes de la itinerància s’abaratiran fins un 25% d’acord amb la regulació.
Escorcolls en domicilis de la família Pujol
Uns 200 agents prenen part en l’operació de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional, en el transcurs de la qual entren i escorcollen en quinze domicilis i empreses de la família Pujol, inclòs el de l’expresident, on escorcollen l’habitació del fill gran, que està vivint a casa dels seus pares i que juntament amb tres germans més va ser imputat el dia 22 per delictes de tràfic d’influències i falsedat documental. També s’escorcolla el domicili del vicepresident segon del Barça, Carles Vilarrubí.
Dimecres 28
El Parlament Europeu rebutja prohibir els transgènics
Per una àmplia majoria (577 vots sobre 751) el Parlament Europeu rebutja la proposta de la Comissió Europea segons la qual els estats membres poden triar si volen que hi hagi transgènics en el seu territori. A diferència de la directiva sobre els conreus, en què els estats membres sí que poden permetre els transgènics o no, aquesta votació afecta la lliure circulació de mercaderies, un dels pilars de la Unió Europea.
Nou detinguts en una operació policial contra anarquistes a Barcelona
Responent a ordres directes de l’Audiència Nacional, els Mossos d’Esquadra enceten una nova fase de l’"operació Pandora", iniciada al desembre del 2014 contra col·lectius i activistes antisistema presumptament implicats en actes de terrorisme. Aquest cop l’objectiu són diversos locals a Manresa i Barcelona, entre els quals hi ha l’Ateneu Llibertari de Sants, que són escorcollats. En total, hi ha nou detinguts. La CUP suspèn les negociacions amb Junts pel Sí per a la formació de govern en protesta per la inhibició de la Generalitat en la mobilització dels Mossos.
Dijous 29
Fi de la política del fill únic a la Xina
El Partit Comunista de la Xina tanca el seu congrés anual amb l’anunci de posar fi a la política del fill únic que es va introduir l’any 1979, en la qual es van començar a aplicar excepcions a partir del gener del 2013. La nova legislació permetrà als matrimonis tenir dos fills. La causa principal d’aquest canvi en la política de natalitat xinesa és el gran envelliment de la població (prop del 30% de la població té més de 50 anys). És previst que la nova legislació entri en vigor al març del 2016.
Terratrèmol a l’Alt Empordà
Es detecten en molts llocs de Catalunya diversos moviments sísmics, especialment en poblacions de la comarca de l’Alt Empordà, a la matinada. Segons l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, l’epicentre del sisme se situa davant la costa de Roses i té una magnitud de 3,9 en l’escala de Richter. L’1 de novembre s’enregistra una rèplica de magnitud de 2,3 a la mateixa zona.
Divendres 30
Trobats els cadàvers dels militars accidentats
El ministre de Defensa espanyol anuncia la localització dels cossos dels tres militars morts en el viatge en helicòpter de Dakar a Gran Canària. L’aparell es va enlairar el dia 22 i va desaparèixer el mateix dia. Les primeres restes no van ser descobertes fins el dia 27, i els cossos, a la cabina, a uns 74 km de la costa del Sàhara Occidental.
Dissabte 31
Un avió rus s’estavella al Sinaí
L’Airbus rus A-321 del vol KGL9268, que cobria el trajecte entre Xarm al-Xaykh i Sant Petersburg, s’estavella vint minuts després d’enlairar-se a la península del Sinaí (Egipte). No hi ha supervivents ni entre els passatgers ni entre la tripulació (en total 224 persones). L’Estat Islàmic reivindica l’atemptat i les investigacions confirmen que molt probablement l’aparell ha esclatat per una bomba mentre estava enlairat. Diverses companyies d’aviació deixen de volar per sobre la península, on hi ha una gran activitat gihadista.
Se celebren els premis Octubre
L’arribada de les esquerres a la Generalitat Valenciana fa possible que, després de les dues dècades en què el PP ha ocupat la Generalitat Valenciana, els premis Octubre se celebrin amb presència i suport institucional. L’emplaçament d’aquesta 44a edició al Mercat Central és també un signe de la represa de la normalitat. Els guanyadors són Josep Ramon Bach, Ferran Garcia-Oliver i Miquel Àngel Estradé, que reben, respectivament, el Vicent Andrés Estellés de poesia per Secreta Dàlia, el Joan Fuster d’assaig per Nació, ancestres i ADN i l’Andròmina de novel·la per L’assassí que llegia Vidal Vidal. També es reconeix la tasca de l’Associació per l’Horta.
L’Assemblea Sobiranista de Mallorca presenta el seu programa
L’Assemblea Sobiranista de Mallorca, entitat creada a imatge de l’Assemblea Nacional Catalana a l’abril del 2015, celebra al monestir de la Real (Palma) un acte en què exposa una declaració programàtica en la qual estableix entre els objectius a llarg termini la construcció d’una República Federal dels Països Catalans. L’acte és presidit per Cristòfol Soler, fundador de l’entitat, i hi assisteix el president de l’ANC, Jordi Sánchez.