Paraguai 2015

En el debat polític de l'any va destacar la controvèrsia entorn de la llei d'aliances del sector públic amb el sector privat per a construir infraestructures, que s'havia aprovat feia gairebé dos anys, i es considera un dels projectes estel·lars del president Horacio Cartes. Els grups opositors van considerar que la llei suposava una entrega excessiva de poder a mans del sector privat, i molt en particular de les empreses multinacionals, disposades a intervenir-hi sense gaire control per l'Administració. Per això al Senat van aprovar una modificació en la qual es demanava una supervisió parlamentària dels projectes abans de ser ratificats definitivament, però el Govern va aconseguir els suports suficients per a revertir la reforma en la revisió posterior al Congrés.

Respecte a l'evolució econòmica, el creixement del PIB va ser inferior al de l'any anterior, perquè es van reduir les expectatives de les vendes exteriors dels principals productes que exporta el país. En la majoria de sectors van influir diversos factors negatius presents en cadascun dels principals clients del Paraguai. Així, la recessió brasilera va influir en la baixada de les exportacions de manufactures, igual que les vendes de soja es van veure afectades per una davallada de la demanda xinesa, com també va ser important la crisi monetària de Rússia, ja que aquest país és el principal importador de la carn paraguaiana.

En l'àmbit exterior va destacar la visita del president bolivià, Evo Morales, a fi de signar nous acords per a la venda de gas al Paraguai. Aquesta visita va coincidir amb la commemoració dels vuitanta anys de la fi de la guerra del Chaco, que va enfrontar els dos països. També hi va haver una reunió de Cartes amb el president uruguaià, Tabaré Vázquez, en la qual es va manifestar la preocupació per l'estancament de les negociacions entre Mercosur i la Unió Europea. Ambdós presidents van considerar que tant el Brasil com l'Argentina no tenien prou en compte els interessos dels socis més petits, i tant Vázquez com Cartes van apuntar la possibilitat de poder negociar cada un amb la UE pel seu compte i al marge del bloc del Mercosur. Finalment, en el decurs d'una gira per diferents països llatinoamericans, el papa Francesc va fer una visita al Paraguai, en la qual va elogiar els esforços del president Cartes per a consolidar un govern democràtic estable després de la crisi política arran de la destitució irregular del president Fernando Lugo ara fa tres anys. També va celebrar una missa multitudinària en un dels barris més pobres de la capital, Asunción, en què va demanar que les autoritats s'impliquessin més en la resolució de les desigualtats del país.