
Inauguració de la cimera bilateral Perú-Bolívia a Puno, amb la presència del president bolivià, Evo Morales (esquerra), i la del peruà, Ollanta Humala (dreta)
© Presidencia del Perú
El darrer any de mandat del president Ollanta Humala, la inestabilitat política va continuar i a la vegada va augmentar la decepció i el rebuig de la ciutadania cap a l'acció del Govern. Una de les principals preocupacions dels peruans va ser l'estancament de la tendència de reducció de la pobresa i de les desigualtats socials, que té molta incidència en l'augment de la inseguretat ciutadana. Per contra, no va ajudar a calmar la indignació popular la continuïtat en la corrupció que implica alts funcionaris i polítics pròxims al Govern, com és el cas de la dona del president. També es va manifestar molt activament la inquietud de la població per la deriva del model econòmic, cada cop més dependent de l'extracció minera per a vendre a l'exterior. Una conseqüència va ser l'augment de l'activisme dels moviments populars contraris als darrers projectes miners adjudicats a empreses multinacionals, en què van confluir tant els camperols que volien preservar el seu mitjà de vida com els grups que volien protegir el medi ambient.
En aquest context, els diferents partits i grups polítics van començar a preparar-se per a les eleccions del 2016, que es preveu que estaran molt influenciades per la continuïtat dels problemes socials, que a la vegada pot ser que s'agreugin perquè el cicle econòmic ha variat cap a tendències menys favorables.
Els darrers anys, a causa de la disminució de la demanda mundial, els preus internacionals del coure i de la plata han caigut prop del 25%, i els del ferro, encara més, un 50%. Això es deu, en part a la saturació dels mercats per l'augment descontrolat de la producció, però també cal tenir en compte l'estancament de les economies que s'havien mostrat més activament compradores, entre les quals cal destacar la xinesa. El comportament del sector agrícola tampoc va ser millor, ja que es va veure afectat negativament per la sequera induïda pel fenomen climàtic d'escalfament de l'atmosfera anomenat El Niño. D'aquesta manera, el creixement del PIB peruà es va reduir gairebé a la meitat del que havia estat habitual els anys anteriors, i les perspectives d'estancament és probable que segueixin.
En l'àmbit exterior, va destacar la visita del president bolivià, Evo Morales, per a celebrar una reunió bilateral, en què van participar els ministres dels dos governs amb la intenció d'acordar plans de cooperació energètica i d'infraestructures viàries. El Perú també va signar l'Acord Transpacífic (TPP), en què participen, entre d'altres, els Estats Units, Mèxic, Xile, el Canadà, Austràlia i el Japó.