El Govern d’Emil Boc va seguir la política compartida per la resta de països de la Unió Europea de contenció de la despesa pública, control de la inflació i de reducció del dèficit públic –situat en poc més d’un 35%– per fer front a la crisi econòmica. El creixement econòmic va ser aproximadament de l’1,5%, i el Govern va centrar els seus esforços en augmentar la inversió estrangera al país i impulsar la creació de llocs de treball, tot seguint les recomanacions de l’FMI, al qual va presentar els pressupostos del 2012, seguint les polítiques de reformes estructurals impulsades des del 2010 arran de la concessió d’un préstec de 20.000 milions d’euros per part de l’FMI i la UE.
Un dels objectius marcats pel Govern de Boc per al 2012 és que Romania aconsegueixi entrar a l’euro el 2015, complint les exigències de la UE respecte al dèficit públic, el nivell de deute públic i mantenint les reformes estructurals iniciades. Tanmateix, la situació de crisi del deute de l’euro, instal·lada a molts països europeus, va iniciar un debat a tot el país perquè es va posar en dubte la idoneïtat de perdre la sobirania monetària i fiscal enfront de l’euro.
Quant a les polítiques de plena incorporació a la UE impulsades pel Govern, a l’octubre es va demanar l’entrada de Romania –juntament amb Bulgària– a la zona Schengen, que va ser vetada pels governs dels Paï-sos Baixos i Finlàndia, malgrat que va rebre el suport del Parlament Europeu.
Dins el procés de normalització política des de la caiguda del bloc comunista, cal destacar un fet històric: el rei de Romania, Miquel I, de noranta anys, va fer el seu primer discurs en el Parlament Nacional des del 1947 –any que va abdicar–, i el primer en els 22 anys de democràcia parlamentària. Convidat per l’oposició socialdemòcrata amb motiu del seu aniversari, va fer un discurs força crític amb l’estament polític romanès i de defensa de la monarquia com a eina d’unió dels romanesos. Aquest discurs va rebre nombroses crítiques del president del país, el conservador Traian Ba˘sescu, enfrontat amb el monarca.