Ruanda 2010

Les tensions en el si del Front Patriòtic Ruandès (FPR), en el poder des del 1994, uns atemptats mortals a Kigali, la detenció de la dirigent opositora Victoire Ingabire, les acusacions de les Nacions Unides contra el règim per “crims” comesos a l’est de la República Democràtica del Congo (RDC) i la reelecció del president Paul Kagame van capitalitzar l’agenda política ruandesa.

En les presidencials, que es van celebrar el 9 d’agost, Kagame va obtenir el 93% dels vots. Un resultat contestat per Ingabire, presidenta de les Forces Democràtiques Unificades (FDU), detinguda primer a l’abril i després a l’octubre, en ser acusada de participar en la creació d’una organització terrorista. Ingabire, que nega els fets, no va ser l’únic dirigent opositor empresonat en un any electoral. També van ser detinguts Bernard Ntaganda, president del Partit Social (PS); Déo Mushayidi, del Pacte de Defensa del Poble (PDP), i l’exministre Charles Ntakirutinka. En el si del FPR, les diferències es van manifestar públicament amb les detencions de diversos militars propers a Kagame i la marxa a l’exili del general Faustin Kayumba Nyamwasa, excap dels serveis de seguretat. Kayumba, exiliat a Sud-àfrica des del febrer, va ser tirotejat a Johannesburg al juny, en un atac que van perpetrar, segons els seus familiars, els agents ruandesos. A Kayumba, el Govern l’acusava d’estar darrere dels atemptats amb bomba que es van registrar a Kigali.

Amb les Nacions Unides, les relacions van ser tenses per la publicació d’un document, l’1 d’octubre, que acusava els soldats ruandesos de cometre crims entre el 1996 i el 1998 a l’est de la República Democràtica del Congo (RDC). En l’informe, que també denunciava la violència contra la població civil dels exèrcits d’Uganda, Angola, Zimbabwe, Burundi, el Txad i el mateix Congo, el fet es va suavitzar en eliminar la referència al genocidi. En un trobada amb el secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, el president va insinuar que retiraria els soldats ruandesos de la missió de l’ONU i de la Unió Africana al Darfur (MINUAD) en cas que es mantingués l’acusació de genocidi contra el seu exèrcit.

Una vegada investit per a un nou mandat de set anys, Kagame va assegurar que continuaria amb la tolerància zero amb la corrupció, promouria l’educació i diversificaria l’economia, que depèn de l’agricultura. Els progressos educatius, en serveis socials i en la lluita contra la corrupció de Rwanda en els darrers anys han estat reconeguts per les organitzacions internacionals, entre les quals destaquen Transparència Internacional.