Sri Lanka 2016

Maqueta del macroprojecte del port de Colombo (Sri Lanka), promogut per la Xina

© Colombo Port City

L’actual Govern de Maithripala Sirisena, compromès amb un procés de reconciliació nacional, va reconèixer al juny la xifra de 65.000 desaparicions lligades al conflicte entre l’exèrcit i la guerrilla dels Tigres Tàmils, i dos mesos més tard, va promoure la creació d’una agència especialitzada que treballarà en la localització d’aquests desapareguts. En aquest context, el Govern va anunciar la seva voluntat d’assolir la desmobilització total de l’exèrcit l’any 2018, una fita clau per a retornar el país a la vida civil, després de tres dècades de conflicte.

Al setembre, les autoritats van exhumar el cos de l’influent periodista crític amb el govern Lasantha Wickrematunge, assassinat el 2009, per realitzar una nova anàlisi forense que pogués conduir a la detenció dels assassins. Tanmateix, no tots els actors polítics estan disposats a admetre les seves accions, i menys l’exèrcit, que, segons els observadors, segueix assetjant periodistes i personatges crítics.

D’altra banda, van continuar les detencions i les acusacions de persones properes a l’expresident Mahinda Rajapaksa, com la dels seus fills Namal i Yoshitah, l’antiga primera dama i un germà de Rajapaksa, que se sumen a la d’un altre germà Rajapaksa, Basil, al final del 2015.

La pau ha portat creixement econòmic a Sri Lanka (6,4% de mitjana entre el 2010 i el 2015), que ha permès reduir significativament la pobresa extrema, malgrat les des igualtats evidents entre el sud i algunes zones del nord i l’est del país. Al març, el Govern va autoritzar el macroprojecte de port que la Xina proposa construir a Colombo, per valor de 1.400 milions de dòlars.

Després de tres anys i mig sense contagis locals, al mes de setembre l’OMS va declarar el país lliure de malària, cosa que va suposar un èxit remarcable en un dels països amb més incidència de la malaltia a mitjan segle passat.

Tanmateix, el país es va veure afectat per les pluges torrencials del maig, que van causar 73 morts i 243.000 desplaçats forçosos, i també van afectar també parts de la capital, Colombo.