Sudan 2013

Les forces de pacificació de la UNAMID van continuar les tasques de suport mèdic i alimentari als refugiats de Darfur (Sudan)

© UNAMID / Albert González Ferran

En ser anunciada, al setembre, una pujada del preu dels carburants, per la fi de les subvencions, milers de persones es van manifestar en diverses ciutats sudaneses, en unes protestes més nombroses que les de l’any anterior. Umar al-Baixir va optar per la repressió, qüestionada per un sector de la seva formació, el Partit del Congrés Nacional, i del seu aliat, el Partit Democràtic Unionista (PDU). En les protestes van morir desenes de persones, més de 200 segons Amnistia Internacional, a mans de la policia i l’exèrcit. Una trentena dels dirigents del Partit del Congrés Nacional, entre els quals hi havia Ghazi al-Attabani, exconseller presidencial, van amenaçar de deixar la formació i crear-ne una altra de nova si Al-Baixir continuava amb la repressió. Al mateix temps, el PDU, implantat entre la confraria sufí dels Khatemia, es va distanciar del president sense trencar la coalició de Govern.

Amb Sudan del Sud, independitzat el 2011, les relacions van ser tenses per les diferències sobre l’enclavament d’Abiyei, que té pendent un referèndum per decidir si es queda al Sudan o s’incorpora al nou Estat. Per superar les diferències, Al-Baixir es va reunir amb el president sud-sudanès, Salva Kiir, diverses vegades (Addis Abeba, Khartum i Juba), en unes reunions en què es van tractar les qüestions d’Abyei, del pas del petroli del sud per l’oleoducte sudanès i dels suports a les guerrilles. Kiir acusa Al-Baixir d’armar un moviment que actua a l’estat de Jonglei, mentre que el president sudanès considera que Kiir està darrere de la guerrilla que es mou al Kurdufan i a l’estat del Nil Blau.

Al Darfur, els enfrontaments de caràcter ètnic van causar desenes de morts i el desplaçament de milers de persones. Les forces de la missió de la Unió Africana i les Nacions Unides (UNAMID), integrades per 14.000 militars i gairebé 5.000 policies, van patir un atac que va causar la mort de 7 cascos blaus. Amb la mediació de les Nacions Unides, es van reunir a Tanzània i Etiòpia, a l’agost i al desembre, respectivament, representants dels diversos grups del Darfur que no han signat la pau, entre els quals hi havia la facció de l’Exèrcit d’Alliberament del Sudan, encapçalada per Minni Minawi, i el Moviment per la Justícia i la Igualtat, de Djibril Ibrahim.