Taiwan 2010

L’any 2010 va ser testimoni de la millora gradual de les relacions de l’illa amb la República Popular Xinesa. Malgrat l’anunci dels Estats Units al final de l’any 2009 de signar un acord per vendre armes a Taiwan per valor de més de 6 bilions de dòlars, l’Associació de Turisme de l’Estret de Taiwan es va convertir al maig en el primer organisme amb lligams governamentals amb presència a Pequín. Tan sols al cap d’unes setmanes, els governs taiwanès i xinès van signar, al juny, l’Acord Marc de Cooperació Econòmica (ECFA). Aquest acord, que havia estat negociat durant mesos, va fixar una retallada significativa de les taxes al comerç bilateral especialment beneficiosa per a Taiwan, tot i que va deixar fora aquells sectors econòmics més sensibles com ara l’agricultura o la pesca. En part com a conseqüència d’aquests avenços, el Govern de Taiwan va anunciar a la primavera la gradual reestructuració de la seva tradicional política d’ajuda a l’estranger, va abandonar a poc a poc la competició diplomàtica amb la Xina i va impulsar la seva participació en organismes regionals com el Fòrum de les Illes del Pacífic.

En un àmbit més domèstic, l’agenda política de l’illa la van protagonitzar el judici de l’expresident Chen Shui Bian i les tensions internes del Govern del Kuomintang, el vicepresident del qual va dimitir al març per participar en les eleccions municipals i va ser substituït per l’antic director de la Comissió de Supervisió Financera, Sean Chen. Pel que fa a l’expresident, al juny la Cort Suprema de Taipei va acordar rebutjar-ne l’apeqació contra els càrrecs de corrupció, però va reduir la seva sentència de presó a vint anys. Pel que fa a les tensions internes, aquestes es van alimentar tant per la victòria de l’opositor Partit Progressista Democràtic en les eleccions parcials que al febrer li van donar tres dels quatre escons que es disputaven al Parlament com per la dimissió de la ministra de Justícia al març com a conseqüència del fet de negar-se a signar cap sentència de pena de mort. Al cap de gairebé cinc anys sense aplicar la pena capital, a l’abril el nou ministre va autoritzar l’execució de quatre reus.

Finalment, l’economia de Taiwan va experimentar una lleugera millora l’any en què l’Organització Mundial del Comerç va resoldre favorablement la primera queixa que presentava el Govern taiwanès des que va entrar a formar part de l’organització l’any 2002. La resolució, dirigida contra la decisió de la Unió Europea d’imposar una taxa sobre unes pantalles de cristall líquid que produïen empreses taiwaneses, es va fer efectiva al final de desembre.