Taiwan 2012

L'any es va iniciar al país amb l'estreta victòria de l'actual president Ma Ying-jeou, líder del Kuomintang (KMT), en les eleccions presidencials, amb el 51,6% dels vots davant el 45,63% obtingut per la candidata del Partit Progressista Democràtic (PDD), Tsai Ing-wen. La líder opositora va presentar la seva dimissió tan bon punt va conèixer els resultats de la desfeta. En les eleccions legislatives, però, el PDD va aconseguir 17 dels escons del KMT, que va retenir una còmoda majoria al Yuan.

Pel que fa a les relacions bilaterals amb la Xina, el Govern de Ma Ying-jeou va apostar per reforçar els vincles de cordialitat. Així, tot i que encara considerava Taiwan la "República renegada", la Xina no va adoptar la mateixa retòrica incendiària davant la celebració dels comicis d'anys anteriors. Ambdós governs van firmar acords comercials i es van multiplicar els contactes evitant, això sí, qualsevol compromís polític. D'altra banda, la reelecció del pragmàtic Ma Ying-jeou va ser benvinguda pels Estats Units, que temien un enfrontament armat amb la Xina si l'independentista PDD arribava al poder.

Al març, el nou Govern del KMT va plantejar aixecar la prohibició d'importar carn nord-americana amb ractopamina (un producte ja vetat a la Unió Europea i la Xina), en un intent de reiniciar les converses comercials amb els Estats Units, en punt mort des del 2007. La proposta va topar amb noves manifestacions que denunciaven les seves implicacions per a la seguretat alimentària, així com també les repercussions per a la ramaderia local. El mateix mes, la cambra baixa va rebutjar la iniciativa amb el bloqueig del PDD. Tot i aquest revés, a l'octubre membres de l'administració nord-americana van viatjar a Taipei per traçar les línies de diàleg que calia seguir en pròximes trobades comercials bilaterals sobre l'Acord Marc de Comerç i Inversions. Tot i el clima de relativa estabilitat política i el manteniment de les inversions de grans multinacionals de la Xina, l'economia només va créixer un 0,78% el segon trimestre de l'any.