Taiwan 2014

El president, Ma Ying-jeou, líder del nacionalista Kuomintang (KMT), va encarar la segona meitat de la legislatura envoltat d’una onada de protestes contra el seu Govern i la política de cordialitat amb el Govern xinès, iniciada el 2008. Al març, es va produir una manifestació massiva en contra de l’establiment d’un nou acord de lliure comerç amb la Xina, que es considerava excessivament favorable als interessos de Pequín. La brutal repressió policial contra els manifestants a Taipei, que va coincidir amb l’anunci de l’execució de cinc presos al corredor de la mort, va enfonsar la popularitat del Govern de Ma Ying-jeou fins a mínims històrics. En aquest context d’inestabilitat, a l’abril, el president va retallar un terç dels membres del comitè central del KMT i va oferir llocs de responsabilitat a oponents potencials per a evitar una escissió interna i consolidar-ne el lideratge al partit.

L’anomenada “revolució dels girasols”, però, va acabar tenint efectes en la posició oficial del Govern envers la Xina. Així, al juny amb la visita d’una delegació xinesa d’alt nivell es va anunciar l’aprovació d’una llei específica per a vetllar per la transparència en l’aplicació del conveni. A la tardor, en plena campanya per a les eleccions locals i amb la crisi de Hong Kong a l’escena política de l’illa, el Govern va endurir el discurs contra la històrica reivindicació de sobirania de la Xina sobre Taiwan. La successió de manifestacions, les crítiques de l’opositor Partit Democràtic Progressista i el desacord amb el Govern xinès van acabar diluint la possibilitat d’una trobada oficial entre els màxims mandataris d’ambdós costats de l’estret.

Tanmateix, en l’àmbit econòmic, l’onada de capitals, béns i persones provinents de la República Popular de la Xina va mostrar la gran dependència de Taiwan envers el gegant asiàtic, i més tenint en compte el bloqueig de les converses comercials amb els Estats Units per la prohibició d’importar carn nord-americana amb ractopamina (un producte ja vetat a la Unió Europea i la Xina), cosa que no va permetre l’entrada de Taiwan a l’acord Transpacífic, ni tampoc l’establiment d’un acord d’inversió bilateral. L’enfortiment de la demanda externa, especialment de productes electrònics, va ser clau per a un creixement econòmic moderat del 3,6% del PIB, tot i les reticències a una major liberalització de l’economia. Al novembre, una explosió de gas a la ciutat de Waoshing va provocar la mort de 32 persones.