Taiwan 2016

Tsai Ing-wen en un acte de campanya de les eleccions presidencials de Taiwan del gener

El Partit Democràtic Progressista (PDP) es va imposar a les eleccions generals del gener, amb la victòria de la seva candidata a la presidència, Tsai Ing-wen, amb el 56,1% dels vots, contra Eric Chu, líder del Kuomintang (KMT), i James Soong, candidat pel Qinmindang (‘Partit Primer el Poble’). El PDP també es va assegurar la majoria absoluta al Yuan, en obtenir 68 escons dels 113 de la cambra. Els resultats van ser rebuts amb recel pel Govern xinès, que dos mesos abans de les eleccions havia enaltit la seva sintonia amb el KMT promovent una trobada entre el president Xi Jinping i el seu homòleg taiwanès, Ma Ying-jeou, la primera des de la fi de la guerra civil xinesa l’any 1949.

Els mesos de transició fins a la retirada de Ma van estar marcats pel desdeny i les advertències del Govern xinès cap al futur executiu. Durant la primavera, es van dur a terme diverses maniobres miliars a la província xinesa de Fujian, al sud del país i molt a prop de Taiwan, i la Xina va incrementar els seus esforços diplomàtics per a aïllar l’illa.

Al maig, Tsai Ing-wen es va convertir en la primera dona a assumir la presidència de Taiwan, en una presa de possessió en què va intentar fugir de l’enfrontament amb la Xina, apostant pel manteniment de l’statu quo en les relacions a banda i banda de l’estret. Amb tot, Tsai Ing-wen volia diversificar els seus aliats comercials per reduir la dependència econòmica vers el gegant asiàtic, que es trobava en plena desacceleració. I és que l’economia taiwanesa va registrar el pitjor comportament en tota la regió durant l’any 2015 i va acusar un estancament en els sous, un atur en nivells històrics (tanmateix era del 4,02%) i un increment prohibitiu dels preus de l’habitatge. En aquest context, Taiwan, que el 2016 només va créixer un 1,1%, va apostar per reduir la seva dependència de l’electrònica, prioritzant els sectors de la biotecnologia i defensa, i va establir l’any 2025 com la data límit per a deixar d’utilitzar l’energia nuclear al país. Sectors com el turisme també van requerir una nova estratègia, perquè des de la presa de possessió del nou Govern taiwanès el nombre de turistes procedents de la Xina continental va caure un 22%.

En l’àmbit de les relacions internacionals, Taiwan va acusar la seva falta de reconeixement com a estat en les disputes de la mar de la Xina Meridional amb els seus veïns, les Filipines, la Xina, el Vietnam i el Japó.

L’any va tancar amb bones notícies pel que fa als drets civils. A l’octubre, el PDP va presentar una proposta d’esmena del Codi Civil per a permetre el matrimoni entre persones del mateix sexe.