Timor Oriental 2010

Com els anys anteriors, l’any 2010 va ser testimoni de la renovació del mandat de la Missió Integrada de les Nacions Unides al Timor Oriental. Al febrer, mitjançant la Resolució 1.912 (2010), el Consell de Seguretat va estendre la missió per un any i va emfasitzar la necessitat de continuar la reforma del sistema de justícia i la formació del personal de la policia amb l’objectiu de facilitar la transferència definitiva de les competències policials al llarg del 2011. Així mateix, va reiterar la importància de vetllar pel bon funcionament de les institucions públiques. Concretament, amb relació a aquesta darrera qüestió, al principi d’any el Parlament Nacional va crear la figura del comissionat anticorrupció i va nomenar per a ocupar-la Aderito de Jesus Soares, un advocat i activista de Drets Humans.

Pel que fa a les relacions internacionals del país, l’any va estar marcat per la disputa entre el Govern i l’empresa australiana Woodside Petroleum arran de la construcció d’una planta de processament de gas natural al mar de Timor. Al juny, en el marc d’una visita a Austràlia, el president timorenc va demanar al Govern del país veí que actués com a mediador en el conflicte, però aquest va declinar qualsevol implicació i la disputa es va mantenir viva fins al final d’any. En el mateix viatge José Ramos Horta es va mostrar favorable a l’establiment d’un centre per al tractament de refugiats a Timor Oriental, però aquesta possibilitat va quedar anul·lada un mes després quan el Parlament de Timor la va rebutjar per 34 vots a 0.

Finalment, l’esfera judicial del país la va protagonitzar el procés que va portar més d’una vintena d’acusats davant dels tribunals per l’intent d’assassinat del president l’any 2008. La majoria dels acusats eren seguidors del rebel Alfredo Reinado, el qual va morir abans en una operació policial. Es van declarar culpables alguns dels acusats, que van ser empresonats per a més d’una dècada.