Tunísia 2010

L’any va començar amb un reajustament del Govern anunciat pel president Zine al-Abidine Ben Ali, el qual va ser reelegit a l’octubre del 2009 per cinquena vegada per a un període de cinc anys. Al juny, el Govern tunisià va intensificar els atacs contra les veus dissidents amb un projecte de llei que es farà servir per a silenciar periodistes crítics. El Grup de Vigilància de Tunísia d’Intercanvi Internacional per la Llibertat d’Expressió també va criticar l’adopció pel Parlament, el 15 de juny, d’una llei dissenyada per a silenciar el descontentament polític i social.

En política internacional, a Tunis el 15 d’abril es va celebrar la vuitena conferència de responsables d’Exteriors de la iniciativa de diàleg 5+5, copresidida aquesta vegada pel ministre espanyol Miguel Ángel Moratinos. La iniciativa del 5+5 és una instància de diàleg entre les dues ribes de la Mediterrània integrat per Espanya, França, Itàlia, Portugal i Malta, per part europea, i el Marroc, Algèria, Tunísia, Líbia i Mauritània, per part magribí. En la conferència d’enguany es van abordar, entre altres temes, la crisi econòmica mundial, el canvi climàtic, les migracions o la situació a l’Orient Mitjà, així com les vies per a millorar les relacions en l’àmbit regional. El 16 d’abril, el ministre Moratinos, i el seu homòleg tunisià, Kamel Morjane, van procedir a l’intercanvi de notes que constituiran l’acord bilateral relatiu a la supressió recíproca de visats per als titulars de passaports de servei i especials, fet que suposa un pas endavant, però parcial, en el procés de facilitació de visats.

En l’àmbit econòmic, Espanya i Tunísia van acordar cooperar, al juny, en l’àmbit del desenvolupament de xarxes de transports, en virtut del memoràndum signat durant la reunió que el ministre de foment espanyol, José Blanco, va mantenir a Madrid amb el seu homòleg tunisià, Abderrahim Zouhari. Els dos ministres van ratificar, a més, un acord específic en matèria portuària per tal de reforçar les relacions d’ambdós països. En matèria ferroviària, també al juny, ADIF (Administrador de Infraestructuras Ferroviarias) va signar un conveni de coqaboració amb la Societat Nacional de Ferrocarrils Tunisencs (SNCFT) pel qual ambdós països cooperaran en matèria ferroviària, especialment en el projecte d’explotació de l’estació de Sousse.

Pel que fa als drets humans, Amnistia Internacional va publicar un informe al juny on documenta els problemes als quals s’enfronta diàriament la població tunisiana que s’atreveix a criticar les autoritats, incloses infiltracions en grups de drets humans i assetjament d’activistes concrets.