
L’actualitat ucraïnesa es va mantenir al voltant del conflicte bèl·lic a l’est del país (lliurament de medalles a familiars de les víctimes dels defensors de l’aeroport de Donetsk, 10 de juny)
© Oficina del President d'Ucraïna
L'actualitat ucraïnesa durant el 2015 es va mantenir, un cop més, al voltant del conflicte bèl·lic a l'est del país i, també, de la consolidació del nou règim nacionalista i prooccidental a l'Administració de l'Estat. El front del Donbass va continuar inalterat des dels enfrontaments del 2014, i queda molt lluny de qualsevol solució política ni militar. Els combats no van cessar, fet que va produir un degoteig de morts per escaramusses a les trinxeres, i encara que aparentment l'abastiment de tropes russes per a ajudar els rebels es va tallar o estancar, el cert és que van seguir arribant voluntaris des de Rússia i d'altres països, fins i tot de l'Europa occidental. Tanmateix, qualsevol intent a càrrec del Govern de Poroixenko per a adaptar-se als acords de Minsk i afavorir un acord negociat amb els rebels, com ara la federalització del país o el reconeixement de la llengua russa a certes zones d'Ucraïna, va ser rebut amb forta resistència per diversos sectors polítics i socials del país. Un problema afegit al conflicte va ser que l'àrea controlada pels rebels va veure com prop de la meitat de la seva població havia fugit, preferentment cap a Rússia, però també cap a Ucraïna, cosa que va crear un greu problema d'establiment de refugiats als dos països.
La Revolució de Maidan va consolidar la seva presa del poder, de vegades d'una manera que va resultar incòmoda als sectors occidentals que l'havien afavorida. Així, diversos membres de l'extrema dreta van prendre àrees de poder a l'administració o a la policia, mentre que el desembarcament de tecnòcrates estrangers per a ajudar el nou règim, incloent-hi diversos ministres, va provocar nombroses crítiques internes i externes. El cas extrem va ser el nomenament de l'expresident georgià, M. Saakaixvili, com a governador d'Odessa. Saakaixvili no només és conegut per la seva responsabilitat en l'inici de la guerra entre Geòrgia i Rússia el 2008, sinó que a més té pendents al seu país diverses causes judicials per corrupció.
Les perspectives econòmiques indiquen que Ucraïna haurà de continuar depenent, i molt, de l'ajuda externa, que ara pot venir únicament de la Unió Europea i de les organitzacions financeres internacionals. L'FMI calcula que l'any 2015 l'economia ucraïnesa va disminuir un 9%. La situació es va veure agreujada pel tall de gas rus que Gazprom va fer efectiu a partir del juny, a causa d'impagaments.