Uruguai 2012

El president José Mujica, en el balanç de la meitat del seu mandat, va obtenir una bona aprovació per la política econòmica, però en canvi el van criticar per la manca d'acció política i la seva tendència a cercar consens entre totes les forces parlamentàries. Una de les principals preocupacions de la població és el creixement de la inseguretat ciutadana i davant d'aquesta situació el Govern va posar en pràctica grans operacions preventives i més control policial als carrers. A la vegada, el president Mujica, que governa amb el suport del Frente Amplio, va convocar l'opositor Partido Colorado per consensuar un pla d'acció, però no es va arribar a un consens perquè hi havia aspectes controvertits demanats per l'oposició, com la baixada de l'edat penal als 16 anys. Mentrestant van continuar les investigacions sobre corrupció a les forces armades, encetades ara fa dos anys per decisió del president Mujica, amb el resultat momentani de la dimissió de dos alts comandaments de les forces navals en pocs mesos.

Quant a la política exterior, es va generar una altra controvèrsia entre el Govern i l'oposició per les decisions sobre la incorporació de Veneçuela com a nou membre de Mercosur i la suspensió temporal del Paraguai en el mateix organisme arran del conflicte polític intern en el seu país. Poc temps abans, al juny, el president Mujica va rebre el primer ministre xinès, Wen Jiabao, amb qui va signar un acord per a construir un nou port marítim.

L'evolució econòmica es va alterar per la sequera que va afectar greument la producció ramadera i les exportacions de carn, i va frenar el ritme de creixement del començament d'any. També es van reduir molt les exportacions cap als països de Mercosur, perquè els principals socis del grup apliquen les mesures de salvaguarda que poden posar en pràctica en moments de crisi. Com que l'Uruguai és un dels països més afectats pel nou proteccionisme, el president Mujica es va reunir amb els presidents del Brasil i l'Argentina per demanar una solució a aquests problemes. Malgrat tot, el consum particular va continuar impulsant la demanda interna i les previsions anuals d'augment del PIB es van acostar al 3,5%.

En l'àmbit social, després d'un llarg debat i amb un marge molt limitat d'un sol diputat, el Congrés va aprovar al setembre una llei de despenalització de l'avortament. El Govern també va proposar al principi d'any encetar un gran debat nacional sobre la despenalització de la venda i el consum de marihuana, fet que va generar una àmplia controvèrsia interna i a l'exterior del país.