Uruguai 2017

El vicepresident Raúl Sendic es va veure involucrat en un afer de l’etapa en què va presidir la petroliera estatal Ancap, i va ser acusat d’haver fet un ús impropi de la targeta corporativa. Aquesta acusació va afectar indirectament el president Tabaré Vázquez, que va haver de fer front a les pressions de l’oposició, i també a importants tensions internes en la coalició governamental. Finalment, al setembre, Sendic va dimitir, després de ser reprovat pel comitè de conducta del Frente Amplio, que és la formació política governamental. Aquesta decisió, però, no va ser fàcil i va deixar algunes seqüeles en la coalició. Cal recordar que Raúl Sendic era considerat un ferm candidat presidencial en les pròximes eleccions per rellevar l’actual president Tabaré Vázquez, però el Frente Amplio va voler continuar mantenint el prestigi de tenir la corrupció política sota control i no va dubtar a reprovar-lo. Igualment, la figura de Sendic ja s’havia vist afectada pels resultats negatius que havia tingut l’Ancap durant el seu mandat, que es van haver de pagar amb diners públics.

Pel que fa a l’economia, la situació va anar millorant després de dos anys d’estancament, i el creixement del PIB es va acostar al 3%. En aquests resultats va influir un repunt del consum privat intern, així com del consum i la inversió pública, a la vegada que es va recobrar el sector exterior, després d’alguns anys d’incertesa per la davallada del comerç amb els seus veïns del Mercosur, que ara es va tornar a recuperar. Les exportacions també van créixer gràcies a l’augment de les vendes de carn i soja, en particular a la Xina, que és el principal client extracontinental. Finalment, el sector turístic va continuar creixent a un ritme excepcional, i la temporada es va tancar amb xifres rècord.

En el marc exterior, van continuar els problemes entre els governs del Mercosur, arran del tractament de la situació de la crisi política interna de Veneçuela. El Govern uruguaià fins ara havia estat el més reticent a l’hora d’aplicar mesures dràstiques contra el Govern de Caracas, el límit de les quals eren aquelles que poguessin afectar la pertinença de Veneçuela al grup. Finalment, però, la situació no es va poder sostenir i al juliol els governs de l’Argentina, el Brasil, el Paraguai i l’Uruguai van decidir suspendre la vinculació política de Veneçuela al Mercosur, tot i continuar mantenint les relacions comercials sense cap afectació.