La situació econòmica es va continuar agreujant per la persistència en la caiguda del preu internacional del petroli, que el darrer any es va reduir gairebé a la meitat. En aquestes condicions, el primer desafiament va ser afrontar el creixement desmesurat del dèficit en la balança de pagaments, procurant més ingressos de les exportacions i limitant al màxim les importacions. D'aquesta manera, es van incrementar les vendes de petroli als Estats Units, la Xina i l'Índia (que són països que paguen el barril a preu internacional), en detriment de les exportacions subvencionades a Cuba i altres països del Carib. Malgrat tot, encara va ser necessari augmentar l'endeutament exterior amb la Xina, i a més, el Govern veneçolà va efectuar operacions de recompra internacional del seu propi deute per a tractar de rebaixar les condicions de pagament. Respecte a les conseqüències internes de la crisi econòmica, els dos indicadors més afectats van ser la inflació i la taxa de canvi de la moneda. Encara que no hi ha consens entre els analistes independents i les fonts oficials sobre l'abast de l'impacte de la inflació o sobre el valor de les devaluacions, les estimacions més conservadores van indicar que s'havia superat la taxa d'inflació del 150%, mentre que la cotització de la moneda va arribar a una depreciació propera al 80% en el mercat negre. Com a resultat de tot, algunes estimacions calculen que el poder adquisitiu va caure aproximadament un 30%, però no hi ha xifres oficials que permetin contrastar aquesta informació. En qualsevol cas, la crisi econòmica va colpejar molt fort la població veneçolana i el Govern es va trobar en una situació molt difícil per a fer front a la catàstrofe. Les polítiques de control de preus no van aconseguir evitar l'escassetat, i per contra es va incrementar el contraban i el mercat negre.
Pel que fa a l'àmbit polític, la polarització entre el Govern i l'oposició va continuar sent molt elevada, i més especialment en un any en què hi ha eleccions legislatives. La confrontació va tenir alguns moments àlgids de violència, i en plena campanya electoral va ser assassinat el dirigent opositor Luis Díaz, secretari general del partit Acció Democràtica (AD), mentre feia un míting en una població de l'interior del país. D'altra banda, malgrat que les dissensions internes van ser molt freqüents, tant entre els partidaris del Govern com entre les forces que donen suport a la plataforma unificada opositora, anomenada Mesa de la Unitat Democràtica (MUD), en aquesta ocasió el tancament de files va ser més distingible entre els opositors, probablement perquè cada cop sembla més possible donar un tomb a la situació política.
En canvi, el president, Nicolás Maduro, va haver de fer front a les conseqüències de la crisi econòmica, juntament a la continuïtat de les divisions internes del PSUV i la manca d'un lideratge carismàtic com el que havia representat Hugo Chávez. En aquestes condicions, les eleccions legislatives del 6 de desembre van confirmar el canvi polític que ja s'havia mostrat latent al llarg de l'any, i també van constatar que les amenaces de frau electoral a càrrec del Govern eren totalment infundades. Segons van corroborar les dades oficials del Consell Nacional Electoral, la MUD va aconseguir el 56,2% del vot i el PSUV, el 40,8%, fet que va representar una diferència de gairebé dos milions de vots. Però la traducció dels resultats en escons, segons la legislació vigent, va significar un resultat encara més aclaparador, ja que entre els 109 diputats dels opositors de la MUD i els 3 diputats indígenes van sumar la majoria qualificada de dos terços (112 vots). Aquesta majoria implica unes limitacions considerables a la capacitat decisòria del Govern, que només té 55 diputats, ja que els opositors poden fins i tot reformar la Constitució o aprovar lleis orgàniques fonamentals. D'aquesta manera, es va obrir una etapa d'incertesa en la governabilitat política veneçolana, encara que de moment tant el Govern com l'oposició van anunciar que tenien voluntat de negociació per tal d'evitar perllongar la crisi actual.