Vietnam 2011

L’any 2011 va començar amb la celebració al gener de l’onzè congrés extraordinari del Partit Comunista del Vietnam (PCV), que té lloc cada cinc anys i que va culminar amb el nomenament de Nguyen Phu Trong com a nou secretari general. El control d’aquest partit sobre el sistema polític es va veure reafirmat pocs mesos després en les eleccions a l’Assemblea Nacional, les quals li van atorgar automàticament 450 dels 500 escons totals en virtut de la llei electoral. L’Assemblea va reelegir com a primer ministre del Vietnam Nguyen Tan Dung al juliol i, només un mes després, aquest va presentar els membres del seu nou gabinet, la majoria dels quals eren molt propers a les seves posicions polítiques dins el partit.

Aquest immobilisme polític va contrastar amb el dinamisme que va caracteritzar la implicació de les autoritats vietnamites en la gestió de la disputa per la sobirania de les illes Paracel i Spratly. Després de diversos enfrontaments de baix nivell amb l’exèrcit de la República Popular Xinesa durant la primera meitat de l’any, al juliol el Govern del Vietnam es va afegir al nou acord de l’ASEAN amb el gegant asiàtic per a resoldre pacíficament les controvèrsies i mantenir l’estabilitat a la Mar del Sud de la Xina. En una direcció semblant, el Govern vietnamita i cinc dels seus veïns a l’octubre van signar un altre acord multilateral que va recollir el compromís de les parts a resoldre el conflicte d’acord amb la Convenció de les Nacions Unides sobre Dret Marítim del 1982, la celebració de dues reu-nions anuals i l’establiment d’una línia telefònica d’urgència que evités l’escalada de tensions. Com altres documents anteriors, aquest acord va deixar la porta oberta a la posada en marxa de projectes d’explotació conjunta dels recursos de la Mar del Sud de la Xina, una possibilitat que el Govern de Hanoi no va dubtar a aprofitar i que esdevingué la signatura d’un ambiciós projecte amb l’Índia.

La realitat del país també va estar marcada per nous enfrontaments entre l’exèrcit i el grup ètnic hmong al maig i per la signatura d’un acord amb el Govern dels Estats Units per a reduir la contaminació mediambiental a Da Nang, derivada de l’ús de l’anomenat gas taronja per l’exèrcit nord-americà en el decurs de la guerra del Vietnam. Els mitjans de comunicació nacionals es van fer igualment ressò de la mort, al setembre, de l’expresident Vo Chi Cong.